POLİTİKA - 19 Nisan 2018 Perşembe 10:02

İşte Erdoğan'ın açıkladığı 24 Haziran kararının perde arkası

A
A
A
İşte Erdoğan'ın açıkladığı 24 Haziran kararının perde arkası

Bahçeli erken seçim istedi, Erdoğan kurmaylarıyla gece yarılarına kadar toplantılar yaptı ve “YSK’ya en erken ne zaman olur, diye sorun” talimatı verdi. “55 güne hazır oluruz” cevabı gelince ortaya 24 Haziran tarihi çıktı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin erken seçim çağrısı gündeme bomba gibi düştü. Bahçeli’nin açıklamasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün erken seçim tarihi kararını açıkladığı ana kadar geçen 28 saatlik sürede Ankara’da inanılmaz bir trafik yaşandı.

Devlet Bahçeli’nin açıklaması ile birlikte Erdoğan, hemen harekete geçerek ilk olarak parti kurmayları ile bir araya geldi. Bu toplantıda, eğer erken seçime gidilecekse, bu tarihin uzatılmasının hem ekonomi hem de siyaset açısından belirsizliklere yol açacağı, bu sebeple yapılabilecek en erken tarihte seçime gidilmesi görüşü ağırlık kazandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı çeşitli ikili görüşmelerin de ardından bu sefer kurmaylarından Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ile temasa geçmelerini istedi. “Derhal seçime gidelim” diyen Erdoğan, kurmaylarına “YSK’ya sorun bakalım en erken ne zaman seçime hazır olabilirler?” talimatını verdi.

YSK ile temasa geçen AK Partili kurmaylar cevabı almakta fazla gecikmedi. YSK yetkilileri “Biz 50-55 günde çalışmalarımızı tamamlar ve seçime hazır geliriz” dedi.

EN ERKEN ‘ERKEN SEÇİM’

Bu cevabın iletilmesinin ardından Erdoğan ve kurmayları gece yarısı yeni bir mini zirve daha gerçekleştirdi. Burada yapılan görüşmelerin ve değerlendirmelerin çerçevesinde, en erken “erken seçim” tarihi olarak ortaya 24 Haziran çıktı. Bu kadar kısa sürede bir erken seçim AK Parti için aynı zamanda ikinci “en erken seçim kararı alma” anlamına geliyordu. Bilindiği gibi YSK, 7 Haziran seçimlerinden sonra da hükümetin kurulamaması sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 21 Ağustos’ta aldığı seçimlerin yenilenmesi kararı ile karşı karşıya kalmıştı. YSK o zaman da 1 Kasım 2015 tarihinde seçime gidileceği kararını almıştı. YSK böylece 2015 yılında da, tıpkı günümüzde olduğu gibi, seçim kararının alınmasından itibaren, yaklaşık 2 ay içinde seçime hazır hale gelmişti.

Öte yandan, 24 Haziran kararının ortaya çıkardığı bir sıkıntısı vardı. O da bu tarihte üniversite sınavlarının yapılacak olmasıydı. 24 Haziran tarihinin üniversite sınavlarına denk gelmesi sebebiyle yaşanan kısa süreli bir tereddüt de YÖK ve ÖSYM ile yapılan temasların ardından giderildi.

JET HIZIYLA MECLİS’TE

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimlerin 24 Haziran’da yapılacağını açıklamasının hemen ardından da, Meclis’te AK Parti ve MHP arasında kısa süreli bir görüşme trafiği gerçekleştirilerek, seçime ilişkin önerge imzaya açıldı. Seçimlerin 24 Haziran’da yapılmasına ilişkin önergeye AK Parti Genel Başkan vekili ve Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ilk imzayı atan isimler oldu. Seçim teklifi, AK Parti ve MHP milletvekillerinin ortak imzasıyla Meclis’e sunuldu.

Edinilen bilgilere göre; erken seçime ilişkin önerge, yarın (cuma) Meclis anayasa komisyonunda, hafta sonunda ise Meclis genel kurulunda görüşülecek. Meclis kararının hemen ardından ise YSK resmî seçim takvimini ilan edecek.

UYUM PAKETİ KARARNAME İLE GELEBİLİR

Seçimleri ilgilendiren uyum düzenlemelerinin yanı sıra, diğer uyum yasalarına ilişkin sürecin nasıl işleyeceğine yönelik farklı değerlendirmeler yapılıyor. AK Parti ve MHP özellikle milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı seçimini ilgilendiren mini uyum paketinin yetki kararnamesi yolu ile çıkarılıp çıkarılmayacağını araştırıyor.  

Türkiye gazetesi - Yücel Kayaoğlu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Filistin Dayanışma Platformu, İsrail’in Refah’ta başlattığı saldırıyı Ankara’da protesto etti Ankara’da bulunan Filistin Dayanışma Platformu, "Refah’ta Katliama Hayır" sloganıyla İsrail’in başlattığı saldırıyı protesto etmek için Amerikan Büyükelçiliği önünde toplandı. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının ardından 1 buçuk milyona yakın Gazzeli, Refah kentine sığınmıştı. İsrail’in Refah kentine yönelik başlattığı hava saldırısının ardından Filistin Dayanışma Platformu, "Refah’ta Katliama Hayır" sloganıyla saldırıyı kınamak için Ankara’da bulunan Amerikan Büyükelçiliği önünde çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte İsrail’i protesto etti. Elçilik binası önünde toplanan kalabalık, İsrail’i protesto etmek için "İnsanlık onuru siyonizmi yenecek" ve "Susma haykır soykırıma hayır" sloganları attı. Öte yandan kalabalık, İsrail askerleri tarafından Kudüs’te öldürülen Hasan Saklanan’ı ise rahmetle anmayı unutmadı. Grup adına basın açıklamasında bulunan Zeynel Abidin Özkan, İsrail’in Gazze’ye yönelik düzenlediği saldırıların ardından Refah sınır kapısına sığınan yaklaşık bir buçuk milyona yakın Gazzeli’nin 214 gündür açlıkla boğuştuğuna dikkati çekti. "Soykırımın ortakları ahirete kalmadan dünyada da inşallah gereken cezayı bulacaklar" Refah’a başlatılan saldırılarla birlikte bölgede can güvenliği sorununun da başladığının altını çizen Özkan, “214 gündür dünyanın gözü önünde Filistin’de kardeşlerimiz İsrail soykırımına maruz bırakılıyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde devam eden yargılamalara; İsrail, lobi faaliyetleriyle tüm ülkelere müdahale ettirmeye ve İsrail yetkililerinin ceza almaması için bir çaba içerisine girdi. Hepimiz gördük ki aslında adalet İsrail için varmış ve tüm ülkeler de İsrail’in soykırımını desteklemek için çalışıyormuş. Bugün ortaya çıkan belgelerde görüldü ki Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde İsrail’in soykırımına ortak olan yöneticilerinin ceza almamasına yönelik baskı içeren mektuplar mahkemeyi köşeye sıkıştırmak adına kullanılıyor. Biz inanıyoruz ki hem mahkemede görülen davada hem de Güney Afrika’da devam eden davada soykırımın ortakları ahirete kalmadan dünyada da inşallah gereken cezayı bulacaklar” ifadelerini kullandı.