GÜNDEM - 19 Kasım 2013 Salı 13:38

İşte Türkiye’nin 'çocuk istismarı' gerçeği

A
A
A
İşte Türkiye’nin 'çocuk istismarı' gerçeği

Prof.Dr. Resmiye Oral, Türkiye’de yapılan araştırmalarda çocuklarda cinsel istismar oranının yüzde 35 seviyelerinde olduğunu söyledi.

ABD Iowa Üniversitesi Çocuk Koruma Direktörü Prof.Dr. Resmiye Oral, Türkiye’de yapılan araştırmalarda çocuklarda cinsel istismar oranının yüzde 35 seviyelerinde olduğunu söyledi. Adli Tıp Uzmanı Selim Özkök de, "Türkiye de 3 kız çocuktan birisi, erkek çocuklarda ise 5 erkek çocuğundan biri cinsel istismara uğruyor" dedi. Antalya Rotary Klubü’nün Adonis Otel’de çocuk istismarı ve tarihçesi konulu toplantıda konuşan ABD Iowa Üniversitesi Çocuk Koruma Direktörü Prof.Dr.Resmiye Oral, çocuk istismarının evrensel bir sorun olduğunu söyledi. Amerika’da yaşayan Prof.Dr.Oral, çocuk istismarının Amerika’da da önemli bir sorun olduğunu ifade etti. Türkiye’de çocuk istismarına yönelik yapılan çalışmaları yetersiz bulduğuna vurgu yapan Prof. Oral, şöyle konuştu: "İstatistiki veri toplamada hâla yetersiziz.Yapılan az sayıda araştırmadan biliyoruz ki, yüzde 20’lerden yüzde 35’e varan oranda cinsel istismara uğruyor çocuklar. Fiziksel istismar çok daha yoğun bir durumda."

İSTİSMAR KAYNAĞI İHMAL

Çocuklarda istismarın kaynağının ihmal olduğunu belirten Prof.Dr. Oral, sözlerini şöyle sürdürdü: "Amerika’da her 4 kız çocuğundan biri 18 yaşından önce cinsel istismara uğruyor. Fiziksel istismar yüzde 20 oranında. Çocuk istismarına engel olmak için ulusal bir çalışma yapmalıyız. Sonuç olarak 12 yıl içerisinde çocuk istismarı konusunda çok yol kat ettik. Bugünler de çocuk istismarı kavramını kabul edebiliyoruz.”

Çocuk istismarının çok farklı sonuçlardan kaynaklandığına değinen Prof.Dr. Oral, istismarın temelinde aile içi iletişim eksikliği, anne babanın ayrı olması, madde bağımlılığı, aşırı yoksulluk gibi pek çok faktörün etkili olabileceğini söyledi.

FİZİKSEL İSTİSMAR YÜZDE 60 ORANINDA

Adli Tıp Uzmanı Prof.Dr. Selim Özkök ise istismara yönelik çalışmalarda Türkiye’nin Avrupa’ya göre otuz yıl geriden başladığını belirtti. Sadece fiziksel istismar oranları ele alındığında sonuçların yüksek olduğunu söyleyen Prof.Dr. Özkök, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çocuk istismarına yönelik çalışmalar da Avrupa’dan 30 yıl geride başladık. Türkiye tam olarak ortada bir geçiş süreci yaşıyor. Sadece fiziksel istismar düşünüldüğünde çocuklarda yüzde 60’lara çıkan sonuçlar var. Bu kadar yüksek oranda hemen sonuç beklemek çok zor."

İSTİSMAR ARTTI MI?

İstismara yönelik çıkarılan yasaların da yeterli olduğunu belirten Prof.Dr.Özkök, "Çocuklarla ilgili çıkan yasalara bakıldığında Türkiye, Avrupa’da yasaları yeterli olan 5 ülkeden biri. Ama bu yasaların uygulaması zaman istiyor" dedi. Kamuoyunda istismarın arttığı yönünde algının oluştuğunu söyleyen Prof.Dr.Özkök, "Gerçekten istismar arttı mı? Yoksa istismarın adalete intikali mi arttı? Bunu iyi tespit etmek lazım. Türkiye’de tespit edilen cinsel istismar oranı kız çocuklar da her 3 kız çocuğundan biri, erkek çocuklar da 5 erkek çocuğundan biri. Önlemini almak ve bu çocukları tedavi edip kazanmak zorundayız" şeklinde konuştu.

ALPARSLAN ÇINAR - ADEM AKALAN
ANTALYA

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Minibüs şoförleri özel servis kiralayan üniversite öğrencilerine kızdı, yol keserek darp etti Trabzon’un Sürmene ilçesinde Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği öğrencileri tarafından kiralanan öğrenci servisine kızan minibüs şoförleri aracın önüne kesti. Servis sürücüsü ve öğrenciler, ilçe hat minibüsü şoförleri tarafından saldırıya uğrarken, öğrencilerin şikayeti üzerine yapılan çalışmada şüpheli 4 kişiden 2’si gözaltına alındı. Edinilen bilgiye göre ilçenin Çarşı Mahallesi’nde meydana gelen olayda Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü’nde öğrenim gören öğrenciler ulaşım sorunları nedeniyle özel bir servis kiraladı. Üniversite öğrencilerinin servis kiralamasına kızan minibüs şoförleri tarafından araçların önleri kesilerek durduruldu. Okul çıkışında durdurulan servis sürücüleri, öğrenciler ve minibüs şoförleri arasında yaşanan tartışmanın arbedeye dönüşmesiyle bazı öğrencilerin ve servis sürücüsünün saldırıya uğradığı öne sürülürken, öğrencilerin ihbarı üzerine olay yerine polis ekipleri sevk edildi. Darp raporu alan öğrenciler şikayetçi olurken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı. 2 kişi gözaltına alındı Trabzon Valiliği tarafından yapılan açıklamada şikayet üzerine 4 kişi hakkında başlatılan tahkikat neticesinde 2 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Açıklamada, "İlimiz Sürmene ilçesindeki KTÜ Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği bölümü öğrencilerinin dolmuşlarda yer bulamadıkları için servis kiraladıkları gerekçesiyle, kiraladıkları özel servisin önü dolmuş şoförleri tarafından kesilerek servis şoförü ve içindeki öğrencilere tehdit ve hakaret edilip darp edildikleri yönünde sosyal medyada yer alan haberlerle ilgili olarak; servis şoförü ve darp edilen öğrencilerin şikayetleri üzerine şüpheliler Ö.D., K.D., H.S., ve S.Y. hakkında cumhuriyet savcısının talimatıyla başlatılan tahkikat neticesinde şüpheliler Ö.D. ve K.D. gözaltına alınmıştır. Mezkur olayla ilgili valiliğimizce de çok yönlü inceleme başlatılmıştır" ifadelerine yer verildi.