DÜNYA - 19 Şubat 2024 Pazartesi 17:33 | Son Güncelleme : 19 Şubat 2024 Pazartesi 17:35

İsveç Başbakanı Kristersson: “AB, Navalny'nin ölümüne tepki olarak Rusya'ya yaptırım uygulamalı”

A
A
A

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Rus muhalif lider Alexei Navalny’nin ölümüne tepki olarak Avrupa Birliği'nin (AB) Rusya'ya yeni yaptırım paketi uygulaması gerektiğini söyledi.

Polonya Başbakanı Donald Tusk, İsveçli mevkidaşı Ulf Kristersson’u başkent Varşova’da ağırladı. İkili ve heyetlerarası görüşmenin ardından iki başbakan basın toplantısı düzenledi. Konuşmasına geçtiğimiz Cuma günü hayatını kaybeden Rus muhalif lider Alexei Navalny’nin ailesine ve Rusya'da yorulmadan siyasi değişim talep edenlere taziyelerini ileterek başlayan İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, “Başkan Putin, Navalny'nin ölümünde kişisel sorumluluk taşımakta. Putin gibi kişiler yargı önüne çıkarılmalı. Bu nedenle İsveç, AB'nin bu ölüme tepki olarak Rusya'ya yeni yaptırım paketi uygulamasını istiyor. Bunun, Navalny'i anmada en iyi yöntem olacağını düşünüyorum” dedi.
Navalny'nin ölümünün Ukrayna açısından da ders olması gerektiğini söyleyen Ulf Kristersson, Kiev’e finansal ve silah desteğinin sürmesi gerektiğini belirtti.
İsveç'in NATO üyeliğinin Macaristan tarafından bloke edilmesine de değinen İsveç Başbakanı, önümüzdeki günlerde Budapeşte'ye gideceğini, tarihi belli olunca basınla paylaşacağını söyledi. Kristersson, “Son haftalarda Macaristan Başbakanı ile birçok kez konuştum. Bana öyle geliyor ki üyelik sürecini sonuçlandıracağız” şeklinde konuştu.

“Orban'ın tutumu kabul edilemez”

Polonya Başbakanı Donald Tusk ise ülkesinin İsveç’in NATO üyeliğine desteğinin tam olduğunu söyledi. NATO üyesi bir ülkenin bir başka ülkenin ittifaka üyeliğini engellemesinin kabul edilemeyeceğini, bunun affedilemez bir hata olacağını ifade eden Donald Tusk, “Özellikle Ukrayna'da savaş sürerken Orban'ın tutumu kabul edilemez. Dün Budapeşte'den gelen mesajı ciddiye almalı mıyız almamalı mıyız bilmiyorum” şeklinde konuştu.

Macaristan Başbakanı Victor Orban, önceki gün düzenlediği basın toplantısında Macaristan parlamentosunun bahar oturumunda İsveç'in NATO üyeliğini onaylayabileceğini söylemişti.

Ebru Orhan

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Konya Beyşehir’de lise öğrencileri yazdıkları hikayeleri kitaplaştırdı Konya’nın Beyşehir ilçesinde öğrenim gören lise öğrencileri yazdıkları hikayelerin kitap haline dönüştürülmesinin mutluluğunu yaşadı. Fetullah Bayır Fen Lisesi’nde okuyan 10. sınıf öğrencileri, Türk Dili ve Edebiyatı dersinde yaptıkları yazım çalışmalarını Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenleri Halit Can öncülüğünde kitaplaştırdı. Bu çerçevede eğitim kurumundaki üç şubede tahsil hayatlarını sürdüren öğrencilerden bazıları hayatın içinden, bazıları hüznü, acıyı ya da sevinci, bazıları da vefa, sevgi veya umudu anlatan hikayelerini bir araya getirdi. Yaklaşık 150-220 sayfadan oluşan her biri yaklaşık 25 hikaye, ardından kitap haline dönüştürülmeden önce isim ve kapak tasarımları için çalışma başlatıldı. Sınıflarca seçilen isim ve oluşturulan kapak tasarımlarının ardından öğrenci sayısı kadar baskıları tamamlanan kitaplar kütüphane için de yeni birer eser haline dönüştürüldü. Okulun Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Halit Can, yürütülen proje hakkında bilgiler verdi. Can, öğrencilerinin birlikte çalışması ve karar alması, kalıcı ürünler oluşturması, farklı alanlardaki kabiliyetlerini keşfetmesi ve geliştirmesi ile özgüvenlerinin artması gibi öğrencilere pek çok katkısı olan bu tür çalışmaların sayısının daha da artmasını oldukça önemsediklerini belirtti.
Aydın Anasınıfı öğrencilerinden annelerine anlamlı sürpriz Aydın’ın Sultanhisar ilçesine bağlı Atça Mahallesi’nde bulunan Atça Ali Sönmez Anaokulu öğrencileri, Anneler Günü’nde, biriktirdikleri harçlıkları ile annelerine özel gün hazırlayan minik yürekler, annelerine sürpriz yaptı. Atça Ali Sönmez Anaokulu öğrencileri Anasınıfı Öğretmenleri Yeliz Çeker Ökten ile annelerine Anneler Günü sürprizi hazırladı. Atça Ali Sönmez Anaokulu Anasınıfı Öğretmeni Yeliz Çeker Ökten, öğrenci velilerinden Nida Akyol ve kafe işletmecisi Hacer Kocakaya Korkut öncülüğünde düzenlenen sürpriz etkinlikte anaokulu çocukları, harçlıkları ve kumbaralarında biriktirdikleri paralarla annelerine kahvaltı ikramında bulundu. Sabah erken saatlerde bir araya gelen veliler ve öğrenciler kahvaltının ardından farklı etkinliklerle öğleye kadar gönüllerince eğlenerek Anneler Günü’nü kutladı. Annelerinin günlerini kutlayan ve gül vererek annelerini öpen çocuklarla birlikte anneler de çok mutlu oldu. Birlikte hatıra fotoğrafı çektiren anneler ve çocukları tüm annelerin de günlerini kutlamayı ihmal etmedi. Çocuklarına teşekkür ettiler Öğrenci velilerinden Nida Akyol ve Tuğba Aslan, çocuklarının bu anlamlı kutlama etkinliğinden dolayı çok mutlu olduklarını ifade ederek, “Çocuklarımız ve sınıf öğretmenimiz bizlere çok güzel bir anneler günü sürprizi hazırlamışlar. Çok mutlu olduk. Tüm annelerimizin de günleri kutlu olsun” dediler. Kahvaltı ve etkinlik programını hazırlayan işletmeci Hacer Kocakaya Korkut da tüm annelerin günlerini kutlayarak, “Ali Sönmez Anaokulu öğrenci velilerimizi ve çocuklarımızı bu anlamlı günde ağırlayarak hep birlikte günlerini kutladık” dedi. Kafede düzenlenen etkinliğe Atça Ali Sönmez Anaokulu Anasınıfı Öğretmeni Yeliz Çeker Ökten, anaokulu sınıfının öğrenci velileri ve öğrenciler katıldı.
Kars Mimar Sadıkoğlu: “Koruma Kurulu’na en çok Kars’ın ihtiyacı var” Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün kapatılmasına tepkiler sürüyor. Mimar Şebnem Sadıkoğlu, 81 il içerisinde her sokağının tarih koktuğu Kars’ın diğer illerden daha çok koruma kuruluna ihtiyacının olduğunu belirtti. Merkezi Kars olmak üzere Ardahan ve Iğdır’a 2011 yılından beri hizmet veren Kars Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü kapandı. Çoğu Baltık mimarisi eserlerden oluşan tarihi yapıların aslına uygun hale getirilmesi için Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) tarafından hazırlanan, Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Fonu (IPA) ile finanse edilen, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca uygulanan ’Rekabetçi Sektörler Operasyonel Programı’ kapsamında desteklenen proje bile Kars’ın önemini ortaya çıkartırken, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün kapanmasına tepkiler yağıyor. 81 il içerisinde her sokağın tarih koktuğu Kars’ın diğer illerden daha çok koruma kuruluna ihtiyacının olduğunu ifade eden Tarihi Kimliği ile Kars Kenti Projesi saha mimarı Şebnem Sadıkoğlu, “En çok da Kars’ın Koruma Kurulu Bölge Müdürlüğüne ihtiyacı var. Kars Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğünün kapanarak Erzurum’a bağlanması Kars’ın gerek tarihi doku açısından gerekse turistik açıdan büyük bir çöküşe uğraması demektir” dedi. Sadıkoğlu, “Kars tarihi dokusu ile tanıtılarak tüm dünyada revaç gören şehirlerimizden birisidir. Bu yükselişi devam ettirmek adına böyle bir karardan vazgeçilmesi gerekmektedir. En çok da her sokağının tarih koktuğu bu şehrin koruma kuruluna ihtiyacı vardır. Tüm yetkililerin biran önce bu duruma el atarak, şehrimizi korumamız gerekmektedir” diye konuştu.