DÜNYA - 07 Kasım 2025 Cuma 23:55 | Son Güncelleme : 07 Kasım 2025 Cuma 23:58

İtalya Başbakanı Meloni, Roma'da Filistin Devlet Başkanı Abbas ile görüştü

A
A
A

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Roma’da bir araya geldi. Meloni, Gazze Şeridi’nde ABD Başkanı Donald Trump’ın barış planının hızlı bir şekilde uygulanmaya başlanması çağrısında bulundu.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, başkent Roma’daki tarihi Chigi Sarayı’nda Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya geldi. Abbas, Meloni ve üst düzey İtalyan yetkililer tarafından tören kıtası ve askeri bando ile karşılandı. İtalya hükümeti tarafından görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, Meloni’nin görüşmede Gazze Şeridi’nde ateşkesin sağlamlaştırılması, istikrar sağlanması ve yeniden inşaya başlanması gerektiğini söylediği belirtildi. Açıklamada, "Meloni, bunun Hamas’ın silahsızlandırılması da dahil olmak üzere ABD Başkanı Donald Trump'ın barış planının tam olarak hızlı bir şekilde uygulanmasına devam ederek yapılması gerektiğini belirtti. Hamas’ın Filistin halkının geleceğinde herhangi bir rolü olamayacağını vurguladı" denildi.

İtalya Başbakanı Meloni, Roma'da Filistin Devlet Başkanı Abbas ile görüştü

Meloni’nin ayrıca Gazze’deki sivillere insani yardımlar, Filistinli güvenlik güçlerinin eğitimi ve Filistin Yönetimi'nin reform süreci için İtalya’nın güçlü ve sürekli bir destek taahhüdünde bulunduğu belirtildi. Başbakan Meloni’nin iki devlet perspektifine dayanan kalıcı bir siyasi çözüm üzerinde çalışılması gerektiğini yinelediği de vurgulanan açıklamada, İtalya’nın Mısır’ın organize edeceği Gazze Konferansı’nda sunulacak bir insani yardım ve yeniden inşa paketi üzerinde çalıştığı duyuruldu.

İtalya Başbakanı Meloni, birçok Avrupa ülkesinin birbiri ardına Filistin'i tanıdığı süreçte ülkesinin Filistin'i ancak Hamas'ın silah bırakması ve Filistin'in geleceğinde hiçbir rolü olmadığını kabul etmesi halinde tanıyacağını açıklamıştı.
Abbas, İtalya’ya Filistin Devleti’ni tanıma çağrısı yaptı

Görüşmede Başbakan Meloni’ye Filistin’deki son gerginlikler ve sivillere yönelik saldırılara ilişkin bilgi veren Filistin Devlet Başkanı Abbas ise, İtalya’dan iki devletli çözümü korumak ve barışın tesisini sağlamak için Filistin’in İtalya tarafından devlet olarak tanınması talebini yineledi. Abbas ayrıca, İtalya’nın güvenliği güçlendirme, Gazze’nin yeniden inşasını destekleme ve kalıcı barış için tüm taraflarla koordinasyonu sürdürme konusundaki rolünü sürdürme çağrısı yaptı.

İtalya Başbakanı Meloni, Roma'da Filistin Devlet Başkanı Abbas ile görüştü

Üç günlük resmi bir ziyaret için çarşamba günü İtalya’ya gelen Abbas, ziyareti sırasında dün Papa 14’üncü Leo ve bugün İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ile de görüştü. İtalya'daki temaslarında Abbas, Hamas'ın Gazze Şeridi'nin yönetiminde hiçbir rolü olmayacağını kesin ifadelerle teyit etti.

İbrahim Aydoğan

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Samsun’da, ‘Bisiklet Bir Ulaşım Hakkıdır’ çalıştayı Samsun’da, Avrupa Birliği destekli ‘Samsun Bisikletli Hakları İzleme ve Katılım Ağı’ projesi kapsamında düzenlenen çalıştayda, bisikletin yalnızca bir spor aracı değil, aynı zamanda bir ulaşım hakkı olduğu hatırlatıldı. Samsun’da Ekolojik Yaşam Bisiklet Derneği (EKOBİD) tarafından Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı kapsamında yürütülen ‘Samsun Bisikletli Hakları İzleme ve Katılım Ağı’ projesi çerçevesinde çalıştay gerçekleştirildi. Kamu kurumları, yerel yönetimler ve sivil toplum temsilcilerinin katıldığı programda şehirde bisikletli ulaşımın geliştirilmesi için yapılabilecek çalışmalar ele alındı. "Bisiklet sürdürülebilir bir ulaşım aracıdır" Program, EKOBİD Başkanı Tanju Subaşı’nın açılış konuşması ile başladı. Bisikletin sadece bir spor aracı olarak görülmemesi gerektiğini belirten Subaşı, "Bisiklet sağlıklı, çevreci ve sürdürülebilir bir ulaşım aracıdır. Samsun’da bisikletli ulaşımın gelişebilmesi için kamu kurumları, yerel yönetimler ve sivil toplumun birlikte hareket etmesi büyük önem taşıyor" dedi. Çalıştayda Samsun’da bisikletli ulaşımın mevcut durumu değerlendirilirken, bisikletli güvenliği, kent içi bisiklet yolları, bisikletli hakları ve katılımcı karar alma süreçleri gibi başlıklar ele alındı. Katılımcılar görüş ve önerilerini paylaşarak şehirde bisiklet kullanımının artırılması ve daha güvenli hale getirilmesine yönelik fikir alışverişinde bulundu. Çalıştayda ortaya çıkan önerilerin proje kapsamında yürütülecek izleme çalışmalarına katkı sunması hedefleniyor. Moderatörlüğünü Muhlis Dilmaç’ın yaptığı programda konuşmacı olarak yer alan Tarık Torun ise bisikletli ulaşım konusunda Türkiye ve dünyadan iyi uygulama örneklerini katılımcılarla paylaştı. Programın sonunda katılımcılar iftar programında bir araya gelerek Ramazan ayının birlik ve dayanışma ruhunu paylaştı. Çalıştaya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nden Şube Müdürü Yılmaz Köksal, Samsun Büyükşehir Belediyesi’nden Şube Müdürü Yunus Cebeci, Terme Belediyesi’nden Nuri Karadeniz, İlkadım Belediyesi AR-GE Müdürlüğü’nden Sümeyye Çöl ve Gülşah Çakır, Canik Belediyesi’nden Adem Duman, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nden Dr. Kadir Tekin Ertekin ile Atakum Belediyesi’nden Elif Ceren Yılmaz ve Cansu Ergül katıldı.