GÜNDEM - 24 Temmuz 2020 Cuma 19:52

İzmir’in en büyük fay hattı görüntülendi

A
A
A
İzmir’in en büyük fay hattı görüntülendi

Yaklaşık 50 kilometre uzunluğa sahip olan ve bu özelliğiyle İzmir’in en büyük fayı olan Tuzla fayında inceleme başlatan deprem uzmanları, kazdıkları hendekte fayın jeolojik geçmişini araştırırken, 7 büyüklüğünde bir deprem üretme potansiyeline sahip olan fay hattı görüntülendi.

2018 yılında başlayan TÜBİTAK projesi kapsamında İzmir’i en çok etkileyen fayların hangi periyotlarla kaç büyüklüğünde deprem ürettiğine dair jeolojik araştırma yapılıyor. Yaklaşık 50 kilometre uzunluğa sahip olan ve bu özelliğiyle İzmir’in en büyük fay hattı olan Tuzla fayının geçtiği Menderes’te hendek açan deprem uzmanları, fayın 7 büyüklüğündeki bir depremi üretme potansiyeli olduğunu ortaya çıkardı.

İzmir’de bulunan 4 fayın ardından Tuzla fayı üzerinde çalışmalara başladıklarını söyleyen Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, “Bu fayla birlikte çalışmalarımızın da sonuna geldik. Tuzla fayı olarak adlandırılan bu fay yaklaşık 50 kilometre uzunlukta. Bu çalışmanın ana amacı, fayların geçmiş dönemlerde ürettikleri depremleri ortaya çıkartmak. Kaç yılda bir, ne kadar büyüklükte bir deprem ortaya çıkardıklarını saptamaya çalışıyoruz. 2023’e kadar Türkiye’deki 485 fayın bu şekilde kesilip geçmişinin ortaya çıkarılması hedefleniyor” dedi.

İzmir’in en büyük fay hattı görüntülendi

“Gaziemir ve Bornova’dan geçiyor”

Tuzla fayının İzmir’in en büyük fay hattı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Sözbilir, “Bu fay 7 civarında bir deprem üretebilecek bir fay. Bu fay deniz tarafından Doğanbey’den başlayıp kuzeye doğru Yeniköy, Çatalca, Gaziemir ve Bornova’ya uzanan bir fay. 1992’de 6 büyüklüğündeki Doğanbey depremi bu fay üzerinde gerçekleşti. Bu bölgedeki faylar 500, bin ve 2 bin yılda bir deprem üretiyor. Bu fayın depremi hangi zamanlarda ürettiğine dair bir veri yok elimizde henüz. O veriyi elde edebilmek için çalışıyoruz” diye konuştu.

Sözbilir, çalışma için fayların kesilmesinin bir tehlike arz etmediğini, depremin insan eliyle değil doğal nedenlerden oluştuğunu da açıkladı.

Ali Gözeten - Halil Karahan

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Vali Aslan, “Ekonomik gücün gerçek sahipleri” DÜZCE(İHA) – Düzce Valisi Selçuk Aslan, 1 Mayıs Emek Ve Dayanışma Gününde yaptığı açıklamada hangi sektörde olursa olsun çalışanların, ülkemizin müreffeh yarınlarında elde edilen ekonomik gücün gerçek sahipleri olacağını söyledi. 1 Mayıs Emek Ve Dayanışma Günü tüm yurtta olduğu gibi Düzce’de de kutlanıyor. Düzce Valisi Selçuk Aslan’da 1 Mayıs Emek Ve Dayanışma Günü dolayısıyla kutlama mesajı yayınladı. Aslan, “1 Mayıs; tüm dünyada, emekçiler tarafından birlik ve dayanışma günü olarak kutlanmaktadır. Ülkemizin kalkınmasında ve istikrar içerisinde büyümesinde emekçilerin alın terleri asla yadsınamaz. Bizler; millet olarak işçinin, emekçinin hakkını alın teri kurumadan vermenin hassasiyetine haiz bir kültürün mensuplarıyız. Hangi sektörde olursa olsun çalışanlarımız, ülkemizin müreffeh yarınlarında elde edilen ekonomik gücün gerçek sahipleri olacaktır. Emekçilerimizin sanayi, tarım, hizmet ve diğer sektörlerde sağladığı büyüme ve kalkınma, toplumsal refahın artışına ve uluslararası alanda ülkemizin güçlenmesine katkı sağlamaktadır. Bu vesileyle emek, en büyük değerdir diyerek, emekçi şehri olan ilimiz ekonomisini şekillendiren, birlik ve dayanışma içinde değer üreterek huzurlu çalışma hayatına katkıları için bütün hemşehrilerimize teşekkür ediyor, işçi ve emekçi kardeşlerimizin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutluyorum” ifadelerinde bulundu.
Düzce Düzce’de otelde yangın: 3 kişi dumandan etkinlendi Düzce’de 6 katlı otelin mutfak kısmında yangın çıktı. Yangında dumandan etkilenen 3 kişi hastaneye kaldırılırken, en üsk katta mahsur kalanlar iş makineleri ile kurtarıldı. Alınan bilgilere göre, Akçakoca ilçesinde Çuhallı Çarşısı’nda bulunan 3 yıldızlı otelin zemin katında sabah saat 07.30 sıralarında belirlenemeyen bir sebeple yangın çıktı. Dumanları gören otel yöneticileri, durumu itfaiye ekiplerine bildirdi. Bölgeye Düzce ve Akçakoca Belediyesi itfaiye ekipleri sevk edilirken, restoran kısmında bulunan 3 otel görevlisi dumandan etkilenerek ambulanslarla hastaneye kaldırıldı. Akçakoca Belediyesi itfaiye ekipleri otelin 6. katında mahsur kalanları kurtaramayınca bölgeye iş makineleri istendi. İş makineleri terasta bulunan 5 kişiyi kurtardı ve bina kısa sürede tahliye edildi. “3 personel tedbir amaçlı hastaneye kaldırılmıştır” Yangını haber alır almaz Akçakoca ilçesine gelerek incelemelerde bulunan Düzce Valisi Selçuk Aslan, “Maalesef sabah 07.30 sıralarında itfaiyenin ön tespit bilgilerine göre elektrik panosundan bir yangın çıkmıştır. Kısa süre içerisinde hem itfaiye ekiplerimiz hem emniyet ekiplerimiz hem de sağlık ekiplerimiz olaya müdahale etmiştir. Otelimizde yangının çıkış saati itibari ile bulunan 44 odanın 14 odası dolu. 24 vatandaşımız ve 3 personel bulunuyordu. 24 müşterimizin tamamı sağlıklı bir şekilde tahliye edilmiştir. 3 personel dumandan etkilendiği için tedbir amaçlı hastanede gözetim altına alınmıştır. Hastaneden aldığımız bilgide üçünün de sağlık durumunun iyi olduğu yönündedir. Geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz” ifadelerini kullandı.
Kocaeli KO-MEK’te ilk sergi Kartepe ile başladı KO-MEK kursiyerlerinin el emeği göz nuru eserlerinin yer aldığı ilçe sergileri bu yıl Kartepe ilçe sergisiyle başladı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitim Kursları (KO-MEK), bahar aylarında düzenlediği geleneksel ilçe sergilerine başladı. Kursiyerlerin bir yıl boyunca ürettiği el emeği göz nuru ürünler ilk olarak Kartepe’de vatandaşlarla buluşmaya başladı. İlk sergisini Kartepe’de açan KO-MEK, sergilediği el emeği göz nuru ürünlerle ziyaretçilerden tam not aldı. Programda Köseköy Kurs Merkezi kursiyerlerinden Emel Kondul konuşma gerçekleştirdi. Emekli olduktan sonra kendisini boşlukta hissettiğini belirten Kondul, "KO-MEK benim için ikinci bir hayat oldu. Burada öğrendiklerimle adeta kendime emeklilik sonrası ikinci meslek edindim. KO-MEK sayesinde hayat boyu öğrenme ve sosyalleşme imkânı buldum. Bize bu imkanı sağlayan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Büyükakın’a ve ekip arkadaşlarına çok teşekkür ediyoruz" dedi. "Çok büyük bir organizasyon" Kartepe Belediye Başkanı Mustafa Kocaman, "Yıllardır bu sergileri geziyorum. Bu sergiler beni ve Kartepe’yi yaz geliyor hissiyatına sokuyor. KO-MEK sergileri gerçekten başlı başına çok büyük bir organizasyon. Emeği geçen tüm kursiyerlere teşekkür ediyorum” dedi. KO-MEK kurslarının önemine değinen Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ise "Kursiyerlerimiz buralarda sadece eğitim almıyor. Aynı zamanda KO-MEK bohçası ile evlenecek kızlarımıza çeyiz desteği, KO-MEK vefası ile ihtiyaç sahiplerine destek olmak gibi birçok sosyal sorumluluk projesi gerçekleştiriyor. Sizlerden özel bir ricam var. Çevrenizde sosyal duyarlılığa muhtaç insanları bizlere bildirin, biz de gereken desteği sağlayalım. Sizler KO-MEK ile birlikte sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirerek, toplumun hassasiyetlerine destek olabilirsiniz. Bu kentte kimsesiz kalmasın. Kimsesizlerin sizin adına kimsesi olması için çalışıyoruz" ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardında KO-MEK bohçası yakında düğünü olacak nişanlı kursiyere hediye edildi. Ardından Kartepe ilçesindeki KO-MEK sergisi kurdele kesilerek açıldı. Açılışın ardından protokol mensupları hep birlikte sergi alanını gezerek, el emeği göz nuru ürünleri inceledi.