EKONOMİ - 23 Mayıs 2016 Pazartesi 10:24

İZÜ’de ‘İslam Ekonomisi ve Finans Çalıştayı’ yapıldı

A
A
A
İZÜ’de ‘İslam Ekonomisi ve Finans Çalıştayı’ yapıldı

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’nde(İZÜ) ‘İslam Ekonomisi ve Finansı Çalıştayı’ yapıldı. Çalıştay’da Üniversite-Sektör işbirliğinin önemi, İslam’da Bankacılık ve Finans, Katılım Bankacılığı İnsan Kıymetlerini Geliştirmede Üniversite- Sektör İşbirliği gibi konular ele alındı.

Bir gün süren Çalıştaya, Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Arif Ersoy, Ziraat Katılım Genel Müdürü Osman Arslan, Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş, Kuveyttürk Katılım Genel Müdürü Ufuk Uyan, Albarakatürk Genel Müdür Yardımcısı Melikşah Utku, Dr. Yahia Abdul-Rahman’ın yanı sıra öğretim üyesi ve öğrenciler katıldı.

“HEDEF 2023’DE SEKTÖR KÂRINI 300 MİLYAR DOLARA ÇIKARMAK”

Çalıştay hakkında bilgi veren İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut, “Bugün İslam Ekonomisi ve Finansı çalıştayı yapıyoruz. Bu çalıştayımızda Türkiye’de katılım bankacılığı alanında faaliyet gösteren faizsiz bankaların genel müdürleriyle birlikteyiz. Türkiye, son dönemde iki devlet bankasının da katılımıyla 2023 hedefinde bu sektörü yüzde 15 yani 300 milyar dolara kadar çıkartmayı hedeflemiş. Özellikle İstanbul’un İslami finans merkezi olması bağlamında nitelikli insan açığı konusu gündemimizde. Biz üniversite-sektör işbirliği bağlamında çok güzel bir iş birliğimiz var. Bugün bu vesileyle akademisyenlerle, sektör temsilcilerini bir araya getirmiş bulunuyoruz. Tabi üniversitemizde sertifikadan başlamak üzere, lisan ve lisansüstü dört programımız var. Uluslararası konferanslar düzenliyoruz, bu yıl üçüncüsünü yapacağız” dedi. 

“Çok önemli de bir konuğumuz var Dr. Yahia Abdul-Rahman’ın ‘İslam’da Bankacılık ve Finansman’ kitabi üniversitemiz tarafından yayınlandı bu kitabın bugün tanıtım lasmanını da yapıyoruz” diyen Bulut, Ayrıca, Türkiye’deki İslami Finans tecrübesi yanında Amerika’daki İslami finans tecrübesini tartışacağız. Yani Amerika’daki faizsiz finans tecrübesi 1980’li yıllardan itibaren başladı. Bu kitabi katılımcılarımıza hediye edip bu tecrübeyi tartışıyoruz” ifadelerini kullandı.

“2023 VE 2071 HEDEFLERİNE FAİZSİZ BANKACILIKLA ULAŞACAĞIZ”

Toplumun müslüman olduğunu o yüzden faizin haram kabul edildiğini dile getiren Bulut, “Bu toplumsal bilinç yaygınlaştığı takdirde, insanların yastık altındaki tasarrufları başta olmak üzere, ellerindeki tasarrufları bu katılım bankalarına ekonominin daha da canlanması için katmaları anlamına geliyor. Biz faizsiz finansı kastederken sadece finans değil ekonomi bağlamında da ele alıyoruz. Yani toplumun atıl duran hiçbir kaynağı kalmasın. Ekonomide sahip olduğumuz emek, sermaye, müteşebbis ve toprak gibi bütün bunların ekonomiye katılması demek. Türkiye’nin, 2023 ve 2071 hedeflerine böyle ulaşabileceğini düşünüyoruz. Dolayısıyla bu İslami Bankacılılığın toplumuzdaki atıl kalmış kapasite başta olmak üzere toplumun bütün kesimini ekonomik büyüme yarışına dâhil etmekte çok önemli. Ayrıca bunun ötesinde müslümanların kendi değerler sistemine, inançlarına, medeniyet birikimlerine göre hayatı yaşamalarını bu dünyada huzur ve mutluluk içinde yani büyürken huzura ulaşmalarını temin etmiş olacağız” açıklamalarında bulundu.

“TÜRKİYE’DE HIZLI BİR BÜYÜME VAR”

Faizsiz Bankacılığının 30 yıldır konuşulduğunu ve Türkiye’de altı tane Faizsiz Katılım Bankası olduğunu söyleyen Kuveyttürk Katılım Genel Müdürü Ufuk Uyan, “Dünyada yüzde 10’un üzerinde büyüyen bir sektör ülkemizde ise yüzde 30’luk büyüme gösteriyor. Geldiğimiz noktada nitelikli insanın yetişmesi önem arz ediyor, özellikle üniversitelere çok talep var. Katılım bankacılığıyla ilgili olarak doktora, mastır yapmak isteyen öğrenciler var. Lisans düzeyinde ilk defa hem Sabahattin Zaim Üniversitesi’nde hem de diğer üniversitelerde bölümler açılıyor dolayısıyla bunun üniversite-sektör işbirliği halinde nasıl geliştirebiliriz, hangi alanlara odaklanmamız gerekiyor, insan kaynağının yetiştirilmesinde bir ders kitabi, araştırma yapılması gibi konuları şuanda konuşuyoruz” dedi.

“SEKTÖRDE ÇALIŞACAK NİTELİKLİ İNSANA İHTİYACIMIZ VAR”

Çalıştayın akşama kadar devam edeceğine değinen Ufuk Uyan, “Faizsiz Bankacılık, hakikaten insana dokunan bir sektör, insan odaklı bir sektör o yüzden yola insanla çıkmakta önemli. Baktığınız zaman katılım bankaları ciddi bir şekilde büyüyor. Özelliklede yeni gelen kamu katılım bankalarında da çalışacak insana ihtiyaç var. Faizsiz Bankacılık sektörü kurum kültürünü gerektiriyor. Gidip müşteriye anlatırken konvansiyonel anlamda bir bankadan istihdam etmeniz doğru olmuyor, anlatamıyor dolayısıyla bu bilgileri, özellikleri doğru şekilde aktarmamız gerekiyor. Üniversiteyle de bu anlamda iş birliği önemli, ciddi nitelikli insan kaynağına ihtiyacımız var. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Manisa Ticaret Borsası’ndan Yunusemre ve Şehzadeler’e ’Hayırlı olsun’ ziyareti Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap ve yönetimi, Yunusemre Belediye Başkanı Semih Balaban ve Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay’ı makamında ziyaret ederek, görevlerinde başarılar diledi. Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap ve yönetimi, yeni seçilen Yunusemre ve Şehzadeler belediye başkanlarına ’Hayırlı olsun’ ziyareti gerçekleştirdi. Yunusemre Belediye Başkanı Semih Balaban’ı makamında ziyaret eden Özkasap, Yunusemre’de yapılan faaliyetler ve projeler hakkında görüş alışverişinde bulundu. Ziyarette, ilçenin ihtiyaçları hakkında da genel bir değerlendirme yapıldı. Başkan Semih Balaban, yapılan ziyaretten memnuniyeti dile getirerek, "Yunusemre’nin daha yaşanabilir bir ilçe olması için elimizden gelen çabayı sarf edeceğiz" dedi. Başkan Sadık Özkasap ve yönetimi, Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay’ı da makamında ziyaret ederek görevinde başarılar diledi. Ziyarette konuşan Başkan Özkasap, “Manisa’nın seçilmiş ilk kadın belediye başkanı olmanızdan dolayı sizi can-ı gönülden tebrik ediyorum. Şehzadeler, Manisa’nın kalbi o yüzden bizim için çok önemli. Sizin de bu anlamda önemli işlere imza atacağınıza inanıyorum” dedi. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti belirten Başkan Gülşah Durbay ise yeni dönemde hizmet, yatırım ve projeleriyle bu güzel şehre en iyi hizmeti adil, eşit ve hakkaniyetle getireceklerini dile getirirdi.
Burdur "Bu Orman Benim" projesi çerçevesinde Burdur Kent Ormanı’nda temizlik yapıldı Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tüm ülkede eş zamanlı olarak düzenlenen “Bu Orman Benim” projesi çerçevesinde Burdur Kent Ormanı’nda protokol, gaziler, öğrenciler, kurum personeli, emniyet ve jandarma personelinin katılımıyla temizlik çalışması gerçekleştirildi. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ülke genelinde eş zamanlı olarak "Bu Orman Benim" etkinliği düzenledi. Burdur’daki etkinlikte Burdur-Fethiye kara yolu üzeri Burdur Gölü karşısında bulunan Kent Ormanı’nda düzenlendi. Burdur Valisi Türker Öksüz; protokol üyeleri, gaziler, kurum personeli, öğrenciler ve emniyet ile jandarma personelinin katıldığı program saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Burdur Orman İşletme Müdürü Sefa Karataş’ın günün anlam ve önemini belirten konuşmasıyla devam eden program, daha sonra katılımcıların doğaya atılan cam, şişe, plastik, kağıt ve benzeri evsel atıkları toplaması ile devam etti. Ormanda bulunan ve kuruyan ağaçların alt dallarının da budaması orman işçilerince yapıldı. Burdur Valisi Türker Öksüz orman işçilerinin budama çalışmalarında yardımcı oldu. Programda konuşan Burdur Orman İşletme Müdürü Sefa Karataş, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin de etkisiyle orman yangınlarının oluşma riskinin her geçen gün daha da arttığını belirterek, dünyada olduğu gibi ülkemizde de artan orman yangınlarıyla mücadele çalışmalarında öncelikli stratejinin yangın önleyici tedbirler olduğunu söyledi.
Kayseri Kayseri’de ilk olan Küçük Dostlar Kedi Kasabası’na bir yılda rekor ziyaret Kayseri’de ilk olan Küçük Dostlar Kedi Kasabası, birinci yılında 8 bin 892 aile olmak üzere toplam 26 bin 763 kişiyle rekor ziyaretçi ağırladı. Küçük dostlarla ilgili Türkiye’de yine bir ilki daha gerçekleştireceklerinin müjdesini veren Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Kocasinan Belediyesi olarak sıra dışı farklı projeler yaptıklarını söyledi. ‘İnsan odaklı’ projelerin yanı sıra bütün canlılara yönelik sorumlulukların olduğuna dikkat çeken Başkan Çolakbayrakdar, “Küçük Dostlar Kedi Kasabası’ ile çocukların hayvanları daha iyi yakından tanımalarına ve sevmelerine imkan sağlıyoruz. Bu mekan hatta hayvan fobisi olanlara, hayvan sevgisi aşılarken hayvan fobilerinden kurtulmalarına da katkı sağlıyor. Açılmasına tam bir yıl olmasına rağmen hemşehrilerimin gösterdiği ilgiden dolayı çok teşekkür ediyorum” dedi. Tüm canlıların Kocasinan’da değerli ve önemli olduğunun altını çizen Başkan Çolakbayrakdar, “Kocasinan Belediyesi olarak sıra dışı farklı projeler yapıyoruz. Belediyelik faaliyetlerinin her alanında en iyisini yapıyor ve gayret ediyoruz. Her bir mahallemizde örnek işler gerçekleştiriyoruz. Geçen yıl Yakut Mahalle’mize kazandırdığımız 10 bin metrekare yaşam alanı içerisinde yer alan ‘Küçük Dostlar Kedi Kasabası’nda onlarca farklı çeşit kedi bulunuyor. Çocuklar ve gençler, buraya geldiği zaman kedilerle keyifli vakit geçiriyorlar. Yaratılmışın en şereflisi ‘Eşref-ı Mahlûk’ olan insana hizmet ediyoruz ama bununla birlikte çevremizi paylaştığımız Allah’ın can vermiş olduğu bütün mahlûkatı, Allah’ın şefkat nazarıyla onlara bakabilmenin yaklaşımı içerisindeyiz. 8 yıl önce hayata geçirdiğimiz Küçük Dostlar Ambulansı, tüm Türkiye’ye örnek oldu. Hz. Peygamberimizin (S.A.V) sahiplenmiş olduğu ‘Müezza’ isimli kedisi var. Peygamberimizin ümmeti olarak bu yaptığımız hizmet, şefkat göstermek adına örnek bir çalışmadır. Ayrıca büyük bir alanda kedi ve köpeklerin ayrı olarak yer aldığı hayvan barınağı projesini de hayata geçireceğiz. Özellikle hoşgörü diyarı Kayseri’mizde yaptığımız hizmetlerle tüm canlıların bizim için değerli olduğunu göstermiş oluyoruz. Böylelikle hizmetlerimizle hem doğaya hem de insanımıza katkı sağlıyoruz” ifadelerini kullandı. Öte yandan küçük dostlara 7 gün 24 saat kesintisiz hizmet veren Kocasinan Belediyesi Veteriner Müdürlüğü, Kayseri’de ilk olan ve yaklaşık 500 metrekare alan üzerine hazırlanan ‘Küçük Dostlar Kedi Kasabası’nda kedilerin doğal yaşam şartlarına uygun mekan oluşturdu. Kedilerin tedavi, beslenme ve barınma gibi ihtiyaçların karşılandığı merkezde; alanında uzman ve veteriner hekim gözetiminde evcil hayvanlara uygulanan tüm bakımlar gerçekleştiriliyor. ‘Küçük Dostlar Kedi Kasabası’nın içerisinde; steril kum havuzu, kedi oyun alanı, bungalov evler, kedi köprüsü, yapay çim, tünel, tırmanma parkuru, tırmalama ağacı, beslenme üniteleri, toplu yaşam alanları, berber, bakkal, otel gibi bölümler ve donatılar bulunuyor. Küçük dostlar mahallesi ve tekir parkı gibi renkli mekânların yer aldığı ‘Küçük Dostlar Kedi Kasabası’nda; Ankara ve Van kedisi, tekir, bombay, Norveç, british shorthair, scottish fold, mavi Rus kedisi, İran kedisi, siyam, chinchilla, bengal kedisi, exotic shorthair gibi kedi türlerinden yaklaşık 30 kediye ev sahipleri yapıyor.