KÜLTÜR SANAT - 06 Haziran 2022 Pazartesi 09:52

Japon arkeolog keşfetti! 'Kimmerler'in Anadolu'daki ilk yerleşim yeri Kırıkkale olabilir'

A
A
A
Japon arkeolog keşfetti! 'Kimmerler'in Anadolu'daki ilk yerleşim yeri Kırıkkale olabilir'

Kırıkkale'de binlerce yıllık tarihi gün yüzüne çıkartmaya devam eden Japonyalı arkeolog tarafından yapılan kazı çalışmalarında, milattan önce Ukrayna topraklarından ayrılan Kimmerler'in, Anadolu'daki ilk yerleşim yerinin Büklükale olduğunu tahmin ediliyor.

Kırıkkale'nin Karakeçili ilçesindeki Büklükale mevkiinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2009 yılında başlatılan kazı çalışmaları, mayıs ve haziran aylarında yapılıyor. "Aşağı Şehir" ve "Yukarı Şehir" olmak üzere iki arkeolojik alandan oluşan Büklükale mevkiinde, Japonyalı arkeolog başkanlığında sürdürülen kazı çalışmalarında binlerce yıllık tarih gün yüzüne çıkartılıyor.

Japon arkeolog keşfetti! 'Kimmerler'in Anadolu'daki ilk yerleşim yeri Kırıkkale olabilir'

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Japonyalı Doç. Dr. Kimiyoshi Matsumura, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, arkeoloji kazılarında Anadolu’ya gelen Kimmerler’in Anadolu’daki ilk yerleşim yerinin Büklükale olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.

Japon arkeolog keşfetti! 'Kimmerler'in Anadolu'daki ilk yerleşim yeri Kırıkkale olabilir'

Büklükale'de en yeni Osmanlı döneminde de yerleşme olduğunu belirten Matsumura, "Onun altında Helenistik dönemine ait yerleşmesi tespit ettik. Helenistik'in altında Geç Demir Çağ denilen Akhamenid pers dönemindeki yerleşmede var" dedi.

Japon arkeolog keşfetti! 'Kimmerler'in Anadolu'daki ilk yerleşim yeri Kırıkkale olabilir'

"Kimmerler'e yada İskitlere özgü hayvan motifleri objeleri tespit ettik"
Kazı çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Matsumura, "Şimdi Rusya ile savaş yapan Ukrayna bölgesinden Kimmerler diye kavimler Anadolu'ya gelmiş. Onlar tarafından yapılmış olan yerleşme yada kale. Biz Anadolu'da ilk defa burada tespit etmiş olduk. Arkada çok büyük bir sur duvar var. Bunların o dönemde yapılmış olduğunu düşünüyoruz ve onun çağdaşı olan mimarinin içerisinde Kimmerler'e yada İskitlere özgü hayvan motifleri ve objeleri tespit ettik. Şimdi onun altında çalışmaları sürdürüyoruz" diye konuştu.

Japon arkeolog keşfetti! 'Kimmerler'in Anadolu'daki ilk yerleşim yeri Kırıkkale olabilir'

Matsumura, Hitit’ten önceki Asur Ticaret Çağı denilen dönemi milattan önce kültürel üzerinde çalışmaya devam ettiklerini sözlerine ekledi.

Hasan Ay

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çanakkale EBRD’den TÜMAD’a Altın Madalya Ödülü Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) 2024 Çevre ve Sürdürülebilirlik Altın Madalya ödülü, Çanakkale Lapseki ve Balıkesir İvrindi’de uyguladığı başarılı çevresel ve sosyal projeleri nedeniyle TÜMAD Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye verildi. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD) “Birlikte Etki Yaşatalım” başlıklı 33. Yıllık Toplantısı ve İş Formu, çeşitli bölgelerden hükümet yetkilileri, finans ve kurumsal liderler, girişimciler, sivil toplum ve medya temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda, Çanakkale Lapseki ve Balıkesir İvrindi’de altın ve gümüş madenciliği faaliyeti yürüten Nurol Holding’e ait TÜMAD Madencilik 2024 Çevre ve Sürdürülebilirlik Altın Madalya Ödülü takdim edildi. Sektörde rol model olması ödül getirdi TÜMAD’ın, faaliyet gösterdiği alanlarda aldığı çevresel önlemler ve sosyal atılımlarıyla madencilik sektöründe Türkiye’de çıtayı yükselttiği; su ve karbon ayak izlerinin kontrolü, geniş çaplı kirlilik önleme ve cinsiyet eşitlikçi katılım programlarını başarılı bir şekilde uyguladığı; çalışma alanlarında yerel halk için iş imkanları yaşatmakla kalmadığı, aynı zamanda sosyal ve ekonomik kalkınmayı da destekleyerek; hem kadın hem de gençleri öne koyan atılımlarıyla, kendi sektöründe standartları belirleyen, rol model haline gelmesinden dolayı EBRD tarafından altın madalya ödülüne değer görüldüğü vurgulandı. “Sektör adına gururluyuz” TÜMAD Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Hasan Yücel, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) tarafından 2024 Çevre ve Sürdürülebilirlik Altın Madalya ödülüne layık görülmelerinden dolayı gururlu olduklarını vurgulayarak, “60 ülkeden prestijli projelerin katıldığı ve bağımsız jüri tarafından yapılan değerlendirme sonrasında, TÜMAD’ın üretim gösterdiği sektörde rol model olarak, altın madalya ile taçlandırılması hem sektörümüz hem de ülkemiz adına bizi gururlandırdı. Bu prestijli ödülün alınmasında emeği geçen ve uluslararası standartları içselleştirerek yaşama geçiren tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Bu ödül; çevreye ve insana değer veren, insanı önceleyen, ‘sıfır atık’ odaklı yeni nesil madencilik konusundaki kararlılığımızı ve çalışma azmimizi şirket olarak daha da perçinleyecektir. Ayrıca bu ödülün alınmasının ülkemizdeki sürdürülebilir madencilik faaliyetlerinin teşvik edilmesi için de önem taşıdığına inanıyorum” ifadesini kullandı.