DÜNYA - 16 Haziran 2021 Çarşamba 20:22

Johnson & Johnson, AB'ye 55 milyon doz Covid-19 aşısını yetiştiremeyebilir

A
A
A
Johnson & Johnson, AB'ye 55 milyon doz Covid-19 aşısını yetiştiremeyebilir

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Sağlık, Gıda Güvenliği ve Ulaşım Sözcüsü Stefan de Keersmaecker, Johnson & Johnson (J&J) tarafından korona virüse (Covid-19) karşı geliştirilen aşıların, yılın 2. çeyreğinde teslim edilmesi planlanan 55 milyon dozunun gecikebileceğini belirtti. Keersmaecker, "Bu partilerin piyasaya sürülmemesinin ardından şirketin, bu çeyreğin sonuna kadar 55 milyon doz teslim edecek durumda olması beklenmiyor" dedi.

Korona virüs (Covid-19) ile mücadele kapsamında dünya genelende aşılama kampanyaları hız kesmeden devam ederken, aşılara duyulan talebin her geçen gün giderek artması ve aşılarda yaşanan problemler ise aşı üreticilerine zorlu günler yaşatıyor.

ABD merkezli ilaç şirketi Johnson & Johnson (J&J) tarafından Covid-19'a karşı geliştirilen aşının 200 milyon dozu için sipariş veren Avrupa Birliği'nden (AB), J&J'ın Haziran ayı sonuna, yani yılın 2. çeyreğine kadar teslim edilmesi gereken 55 milyon doz aşı teslimatında gecikme yaşayabileceği açıklaması geldi. AB Komisyonu Sağlık, Gıda Güvenliği ve Ulaşım Sözcüsü Stefan de Keersmaecker yaptığı basın açıklamasında, J&J'ın 55 milyon aşı dozunu yılın 2. çeyreğine kadar yetiştiremeyebileceğini belirterek, "Bu partilerin piyasaya sürülmemesinin ardından şirketin, bu çeyreğin sonuna kadar 55 milyon doz teslim edecek durumda olması beklenmiyor" ifadelerini kullandı.

Haziran ayı sonuna kadar J&J'ın kaç doz aşı teslim etmesi beklendiğine yönelik soruları yanıtsız bırakan Keersmaecker, AB'nin bu ve sonraki çeyreklerde genel olarak mutabık kalınan dozların teslimine yönelik J&J ile çalışmaya devam ettiğini kaydetti. Sözcü Keersmaecker, "Üye devletler ve Komisyon, bu eksiklikle ilgili güçlü endişelerini dile getirdiler" dedi.

Ayrıca Keersmaecker, bu durumun yol açabileceği olası gecikmelere rağmen AB'nin, bu yaz yetişkin nüfusunun yüzde 70'inin aşılanma hedefine ulaşma yolunda devam ettiğini de sözlerine eklerken, J&J tarafından yapılan açıklamada, "J&J, 200 milyon doz Covid-19 aşısını AB, Norveç ve İzlanda'ya tedarik etme taahhüdünü sürdürüyor ve teslimat zaman çizelgelerini iyileştirdikçe AB Komisyonu ve üye ülkeleri zamanında bilgilendirmeye devam edecek" ifadeleri yer aldı.

Öte yandan Avrupa İlaç Ajansı (EMA) geçen hafta yaptığı açıklamalarda, Emergent BioSolutions'ın (EBS.N) ABD'deki bir fabrikasından Avrupa'ya gönderilen J&J aşı dozlarının, AstraZeneca tarafından geliştirilen aşı dozlarında kullanılan maddelerle kontaminasyon durumuna karşı önlem olarak kullanılmayacağını duyurmuştu. EMA, bu kararın ardından AB'de 17 milyon doz J&J aşı dozunun kullanılmasının yasaklandığını belirtmişti.

 

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan “Bağ Küllemesi Hastalıkları” yüzde 90 verim kaybına yol açabilir Üzümlü İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik ekipleri tarafından arazi kontrolleri kapsamında üzüm bağlarında, külleme, mildiyö, ölükol ve salkım güvesinde ilaçlama dönemleri ile ilgili bilgilendirme yapıldı. Tescilli cimin üzümünün bağlarında “Bağ Küllemesi Hastalıkları” ile mücadelenin yapılmaması durumunda yüzde 90 verim kaybı yaşanacağı belirtildi. Bağ Küllemesi, asmanın yaprak, sap, sürgün, salkım gibi tüm yeşil aksamında gelişerek zarar oluşturan önemli bir hastalıktır. Hastalık, iklim şartlarının uygun gittiği ve mücadelesinin doğru yapılmadığı yıllarda yüzde 90’a varan ürün kayıplarına neden oluyor. Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesinde Ziraat Yüksek Mühendisi olarak görev yapan Selahattin Albayrak, konu hakkında üreticileri bilgilendirerek şu uyarılarda bulundu; ‘Hastalığın yapraktaki Belirtileri’ “Hastalık başlangıçta yaprakların üst yüzeyinde yağ lekesine benzeyen sarımsı-açık yeşil renk açılmalarına neden olur. İleriki dönemde yaprak parlaklığını ve esnekliğini kaybeder, kalınlaşır, gevrekleşir ve kenardan içe doğru kıvrılır. Hastalığın bulunduğu kısımlarda grimsi-beyaz tozlu bir görünüm oluşur. ‘Hastalığın sürgünlerdeki belirtileri’ Sürgünler üzerinde başlangıçta siyaha yakın koyu renkli lekeler oluşur. Sürgündeki bu lekeler sezon sonuna doğru kırmızımsı kahverengine dönüşmektedir. ‘Hastalığın tanelerdeki belirtileri’ Hastalığa erken yakalanan taneler küçük kalır ve gelişemez. Hastalık tanelerde meyve sapı istikametinde çatlamaya neden olur. Taneler ben düşme dönemine kadar hastalığa duyarlıdır. ‘Mücadelesi ve kültürel önlemler’ Hastalıklı çubuklar budanarak imha edilmelidir. Yetişme sezonu içinde yaprak ve sürgün seyreltmesi yapılarak asmanın iç kısımlarına kadar iyi bir havalanma ve güneşlenme sağlanmalıdır. ‘Kimyasal mücadele’ 1. İlaçlama: Sürgünlerin 25-30 cm uzunlukta olduğu dönemde, 2. İlaçlama: Çiçeklenme öncesi, çiçek tomurcuklarının ayrıldığı dönemde, 3. İlaçlama: Tanelerin saçma iriliğinde olduğu dönemde, 4. ve sonraki ilaçlamalar: Üçüncü ilaçlamadan sonra hastalık gelişimi ve kullanılan ilacın etki süresi dikkate alınarak ben düşme dönemine kadar yapılmalıdır. Son ilaçlama ile hasat arasında gerekli bekleme süresine dikkat edilmelidir.”