GENEL - 17 Nisan 2010 Cumartesi 15:02

JTR, tasarım öğrencilerini ödüllendirdi

A
A
A
JTR, tasarım öğrencilerini ödüllendirdi

Türk mücevher sektöründe; genç tasarımcıların teşvik edilmesine, firmalarla tasarımcıların tanışmasına ve işbirliğine olanak sağlayan Mücevher Tasarım Yarışması, "İstanbul 2010 Kültür Başkenti" temasıyla düzenlendi.

Türkiye'nin farklı üniversitelerinden tasarım bölümü öğrencilerinin ödüllendirdiği yarışmanın ödül töreni, Sheraton İstanbul Ataköy Hotel'de yapıldı. Yarışmada tüm kategorilerde birinciliği 9 Eylül Üniversitesi öğrencisi Ecem Apak kazandı.


Türk mücevher sektöründe tasarımın gücünün gelişmesinin önünü açmak ve sektöre genç tasarımcıların yetiştirilmesine katkı sağlamak amacıyla düzenlenen Türkiye'nin Mücevher Tasarım Yarışması'nın ödül töreni, Türk Mücevhercileri Birliği (JTR) Başkanı İmam Altınbaş ve sektörün önde gelen isimlerinin katılımıyla Sheraton İstanbul Ataköy Hotel'de yapıldı. Başvuruların üç kategori halinde yapıldığı yarışmaya, değerli maden ve değerli taşlardan imal edilebilecek şekilde tasarlanmış tasarım başvuruları kabul edildi.

 

Yarışmada farklı kategorilerde yarışan tasarımlarıyla Dumlupınar Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Kocaeli Üniversitesi tasarım bölümlerinden öğrenciler ödüle layık görüldü. Tüm Kategorilerde birincilik ödülünü 9 Eylül Üniversitesi öğrencisi Ecem Aypak kazandı.

Jüri üyelerini mücevher sektörünün önde gelen firma temsilcileri ve üniversitelerin ilgili birimlerinde görevlerine devam eden akademik üyelerin oluşturduğu yarışmayı kazanan genç tasarımcılar, yurtdışı eğitim ve yurtiçi staj imkanı, yurtdışı fuar ziyaretleri gibi mesleki gelişimlerine katkı sağlayacak çeşitli ödüllerin sahibi oldular.


Jüri üyeliğini Meltem Kurtulan, Altan Türe, Surmak Susmak, Süha Bedestenci, İsmail Acar, Cihan Göksel ve Ayşe Kucuroğlu'nun yaptığı Tasarım Yarışması'nın Geleneksel Türk tasarımlarına ışık tutarak, kültürümüzü modern çizgilerle dünyaya tanıtmak ve sektörle öğrencilerin işbirliğinin sağlanmasının amaçlandığı mücevher tasarım yarışması için "2 Yıllık" kategoriye, 2 yıllık Meslek Yüksek Okulu Takı Tasarım, Kuyumculuk ve Gemoloji bölümlerinde okuyan öğrenciler, "4 Yıllık" kategoriye; takı dersi almış olan 4 yıllık üniversitelerin ilgili bölümünden öğrenciler ve ''Profesyonel'' kategoriye; tasarım öğrenimi görmüş veya tasarım sertifika programlarına katılmış profesyoneller katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara TESK Genel Başkanı Palandöken: “Evliliklerin 500 milyar liralık ekonomi oluşturması bekleniyor” Bu yıl havaların erken ısınmasıyla birlikte düğün sezonunun da açılmaya başladığını söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Havaların erken ısınmasıyla birlikte fotoğrafçı, kuaför, berber, gelinlikçi, çiçekçi, pastacı, çeyizci gibi onlarca farklı sektörde esnafımız düğün sezonuna hazır. Bu yıl yapılacak düğünlerle birlikte evliliklerin 500 milyar TL’lik ekonomi oluşturması bekleniyor” dedi. TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken düğün sezonunun başlamasıyla birlikte evliliklerin ekonomiye olan yansımasını değerlendirdi. Piyasanın canlanmak için düğün sezonunu beklediğini belirten Palandöken, ortalama düşün yapmanın maliyetini anlattı. Beyaz eşyadan oturma grubuna, düğün salonundan ziynet eşyalarına kadar yapılan harcamaların 500 bin liradan başladığını kaydeden Palandöken, "Döviz kurlarındaki artış ve yüksek enflasyona bağlı olarak tüm ürün ve hizmetlerde çok ciddi fiyat artışları var. Düğünlerin vazgeçilmezi altının fiyatı son 1 yılda yüzde 100’e yakın arttı. Eskiden gelin damada gelen altınlar düğün maliyetini önemli ölçüde karşılardı şimdi o da hayal oldu. Öte yandan düğün salonu kiralarındaki astronomik artış, beyaz eşya ve elektronik eşyalardaki fiyat artışları hesaba katıldığında gençlerimiz işsizlik ve ekonomik nedenler yüzünden evliliği geciktirebiliyor. Devletimiz gençleri evliliğe teşvik etmek için elinden geleni yapıyor. Birtakım teşvik ve destekler var ancak tüm çiftler için sıfır faizli destek kredilerinden yararlanma imkanlarının sağlanması çok önemli. Bu hem çiftlerin düğün masraflarına katkı hem de kuracakları yuvalarla ekonomiye katkıları bakımından çok önemli olacak” diye konuştu. “Geçtiğimiz yıl düğünler piyasaya 300 milyar lira katkı sağladı” Gençlerin dünya evine girmesi ve piyasaların canlanmasında düğünlerin önemli bir yeri olduğuna değinen Palandöken, “Geçtiğimiz yılın TÜİK verilerine göre düğün sektörü piyasaya 300 milyar TL’lik ekonomik katkı sağladı. İğneden ipliğe yapılan düğün alışverişleri ise emlakçıdan taksiciye, matbaacıdan organizasyoncuya kadar çok sayıda sektöre doğrudan kazanç kapısı oluyor. Bu yıl dünya evine girecek gençlerimizin mağdur olmaması için firmalar elini taşın altına koyarak yeni evlenecek çiftlere özel kampanya ve indirimler yapmalı. Öte yandan bu düğün sezonunda alışveriş yapacak vatandaşlarımız güven, memnuniyet, garanti ve kayıt dışılığı önlemek adına bir sıkıntı yaşamamak için bildiği ve güvendiği esnafı tercih etmeli” şeklinde konuştu.
Bursa Tarihi Gölyazı’da 100 yıllık balık mezadı Nilüfer ilçesine bağlı Gölyazı köyünde yapılan balık mezadı 100 yıldır aynı yerde düzenleniyor. Uluabat Gölü’nde yakalanan balıklar mezatta en çok parayı verenin oluyor. Bursa’nın Nilüfer ilçesine bağlı Gölyazı köyünde her sabah 12.00’de başlayan balık mezadında renkli görüntüler yaşanıyor. Uluabat Gölü’nde balıkçıların tuttuğu taze balıklar 100 yıldır aynı yere dökülerek açık artırmada satılıyor. Yakalanan balıklar sırasıyla yere dökülerek mezatta satışa sunuluyor. Herkesin katılabildiği açık artırmada en yüksek fiyatı veren balıkların sahibi oluyor. Tüccarlar yeni yakalanan balıkları almak için birbirleriyle yarışıyor. Keyifli anların yaşandığı açık artırma her gün aynı saatinde tekrarlanıyor. Her vatandaşın tuttuğu balığı kooperatifin müzayedesinden geçirmesi söyleyen Kooperatif üyesi Hüseyin Aydın, "Su Ürünleri Kooperatifi 1966 yılında kuruldu. 1986 yılına kadar kerevit vardı. Hastalıklar geldi kerevitler öldü. Kerevitler ölünce hepimiz balığa yöneldik. Her vatandaş tutmuş olduğu balığı kooperatifin müzayedesinden geçirmek zorunda. Rüzgar olduğu zaman balıkçılar avlanamıyor. Şu anda sazan balığı yasak diğer balıklar serbest. Günde bazen 1 ton, bazen ise 100 kilo çıkıyor. Balık piyasası da aynı olmaz. Az olduğu zaman daha pahalı, bol olduğu zaman biraz daha uygun olur. Böyle bir düzenimiz var. Müzayede dedelerimizden kalma. Daha önceden kooperatif yoktu balıklar muhtarlık nezdinde satılıyordu. Muhtarlığa rüsum kesiliyordu geri kalanı balıkçıya veriliyor” dedi. Bu sene balık fiyatlarının yüksek olduğunu belirten Hasan Dikmeoğlu, “Doğduğumdan beri balıkçıyım. Şimdi de esnaflık yapıyorum. Balığı köyde ve pazarda satıyorum. Turna, sazan, İsrail balığı ve arada yayın balığı çıkıyor. Uluabat Gölü’nde çok güzel balıklarımız var. Turnalar bu yıl ortalama 200 TL’den satılıyor” şeklinde konuştu.