DÜNYA - 19 Temmuz 2019 Cuma 09:37

Kabil Üniversitesinde patlama: 8 ölü, 33 yaralı

A
A
A
Kabil Üniversitesinde patlama: 8 ölü, 33 yaralı

Afganistan'daki Kabil Üniversitesinin girişinde sınav yoğunluğu olduğu sırada bombalı araçla saldırı düzenlendi. Patlamada 8 kişi yaşamını yitirdi, 33 kişi yaralandı.

Afganistan'ın başkenti Kabil’deki Kabil Üniversitesinin girişinde bir patlama meydana geldi. Kabil polisine göre, araç içine yerleştirilen bomba, sınav için erken saatlerde okula gelen öğrencilerin arasında infilak etti. Sağlık Bakanı Sözcüsü Vahidullah Mayar, “Olayda 8 vatandaşımız yaşamını yitirdi ve 33 kişi yaralandı” dedi.
Saldırıyı henüz üstlenen olmadı.  

Sultan Faizy

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Nilüfer spor şenliklerinde kupa ve madalya heyecanı sürüyor Nilüfer Uluslararası Spor Şenlikleri’nde eskrim, squash, futbol, badminton ile plaj voleybolu heyecanı yaşandı. Dostluk içinde geçen karşılaşmalar sonunda dereceye giren sporcular kupa ve madalyalarını aldı. Nilüfer Belediyesi’nin organizasyonuyla düzenlenen 22. Nilüfer Uluslararası Spor Şenlikleri, çeşitli branş ve kategorilerde gerçekleşen müsabakalarla sürüyor. Binlerce sporcuyu bir araya getiren dev organizasyonda bu kez eskrim, plaj voleybolu, futbol, badminton ve squash branşlarında derece heyecanı yaşandı. Çeşitli yaş grupları ve kategorilerde kürsüye çıkmak için ter döken sporcular, aynı zamanda keyifli anlar yaşadı. 30 okuldan 52 sporcunun katıldığı eskrim müsabakaları, Nilüfer Belediyesi İbrahim Yazıcı Stadyumu’ndaki spor salonunda gerçekleşti. 10, 12, 14 ve 17 yaş altı kategorilerinde düzenlenen maçlar nefes kesti. Kılıç ve flöre branşlarındaki karşılaşmaların ardından dereceye giren sporcular, kupa ve madalyalarını aldı. Altınşehir Gençlik Merkezi’nde düzenlenen squash müsabakalarında da büyük heyecan yaşandı. Minikler, küçükler, yıldızlar, gençler kategorilerinde erkek ve kadın branşlarında da 24 okuldan 60 sporcu, dereceye girmek için ter döktü. Nilüfer Belediyesi Üçevler Spor Tesisleri de, futbol ve badminton müsabakalarına ev sahipliği yaptı. Yüzlerce sporcunun yer aldığı karşılaşmalar sonunda Nilüfer Belediyespor Kulübü Başkanı Muharrem Or ile idareciler, dereceye girenlere kupa ve madalyalarını verdi.
İstanbul Sürdürülebilir bir gelecek için yenilenebilir enerji alanında çalışmalar gerçekleştiriliyor Sürdürülebilir bir gelecek için yenilenebilir enerji alanında çalışmalar gerçekleştiriliyor. Dünyada artan enerji ihtiyacına karşı çevre dostu, sürdürülebilir kaynaklara yönelim giderek artıyor. Bu süreçlerde güneş, rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının öne çıktığı belirtilirken Türkiye’de sektör temsilcileri de bu alandaki çalışmalarını sürdürüyor. Smart Güneş Enerjisi Teknolojileri Araştırma Geliştirme Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin 2023 yılı ana ortaklık konsolide net karının, bir önceki yıla göre 10,5 kat artarak 1,022 milyar TL olduğu aktarıldı. Şirketin cirosunun ise bir önceki yıla göre yüzde 104 artarak 8,1 milyar TL’ye ulaştığı ifade edildi. 2023 yılında 1,86 milyar TL faiz, amortisman ve vergi öncesi kar elde eden şirketin FAVÖK marjının ise yüzde 23 olarak gerçekleştiği belirtildi. Dikey entegrasyon stratejisi üzerine yatırımlarını sürdürdüklerini aktaran ve 2023 yılındaki finansal performansını değerlendiren şirketin Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Halil Demirdağ, “Oldukça zorlu bir yılı başarılı sonuçlarla geride bıraktık, yatırımlarımıza ara vermeden devam ettik. 2023 yıl sonu için koyduğumuz hedeflerimizi tutturduk diyebilirim, bu yıl da yeni rekorlara doğru emin adımlarla ilerliyoruz. Sürdürülebilir karlılık odaklı büyümemize bu yıl da devam edeceğiz. Sürdürülebilirlik performansını, en az finansal performans kadar önemsiyoruz. Paydaşlarımız için değer oluşturma odağıyla büyümemizi sürdürerek faaliyetlerimize devam edeceğiz. Ülkemizin milli enerji politikası çerçevesinde sorumluluklarımızın farkındayız, bu çerçevede enerjide dışa bağımlılığı azaltmak amacıyla ülkemizde başta güneş enerjisi değer zinciri olmak üzere yenilenebilir enerji alanında yatırımlarımıza devam edeceğiz. Yabancı para bazlı gelir elde etmek üzere uluslararası arenada fırsatları takip ediyoruz. Özellikle Amerika ve Avrupa’da yatırım odaklı hareket ediyoruz ve yeni yatırım fırsatlarını gündemimizde bulunduruyoruz” dedi.
Antalya MYO’da tıbbi ve aromatik bitki bahçesi kuruldu Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde MYO’da açılan Tropik Bitki Yetiştiriciliği Programı için tıbbi ve aromatik bitki bahçesi kuruldu. BATEM tarafından yetiştirilen çeşitli fideler uygulama bahçesine dikildi. Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) ile Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (BATEM) arasında imzalanan protokol kapsamında Gazipaşa Mustafa Rahmi Büyükballı Meslek Yüksekokulu’nda tıbbi ve aromatik bitki bahçesi kuruldu. BATEM tarafından yetiştirilen adaçayı, dağ çayı, İzmir kekiği, sarı kantaron, ekinezya, lavanta ve biberiye fideleri Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Akın, BATEM Eğitim ve Yayım sorumlusu Doç. Dr. Köksal Aydinşakir, Yüksekokul Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Kahyaoğlu’nun katıldığı etkinlikte öğrenciler tarafından uygulama bahçesine dikildi. Teorik derslerde aldıkları bilgiyi deneye dönüştürecekler Tıbbi ve aromatik bitki bahçesi hakkında bilgi veren Gazipaşa Mustafa Rahmi Büyükballı Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Kahyaoğlu, "Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) ile Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (BATEM) arasında imzalanan protokol kapsamında Yüksekokulumuzun bahçesine tıbbi ve aromatik bitki bahçesi kurduk. BATEM tarafından yetiştirilen birbirinden çeşit fideleri ise uygulama bahçemize diktik. Son yıllarda gittikçe önem kazanan tıbbi ve aromatik bitkilere olan talep tıp ve sağlık alanında sentetik yolla elde edilen etkin maddelere göre çok yönlü etkiye sahip olması ve yan etkilerinin bulunmaması nedeniyle artış göstermektedir. Bu ürünlerin üretiminde ve işlenmesinde belirli miktar ve kalitede olması, sürdürülebilir şekilde ilerlemesi ve pazar potansiyelinin ortaya çıkartılması önem arz etmektedir. Bu amaçla yüksekokulumuza kurulan uygulama bahçesiyle birlikte Tıbbi ve Aromatik Bitki Programı öğrencilerine teorik derslerde aldığı bilgiyi deneysel hale dönüştürerek tarımsal bilgi kazandırılması hedeflenmektedir" şeklinde konuştu.
Bursa Şükrü Deviren: “Gemlik’in iki markası var; zeytin ve Togg” Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren, Gemlik Belediye Başkan Yardımcıları Arzu Şen Karataş ve Durmuş Uslu, Togg Teknoloji Kampüsü’nü ziyaret ederek, Gemlik’in markası yerli otomobil Togg hakkında detaylı bilgiler aldı. Gemlik Belediyesi heyetine Togg Marka ve Kurumsal İletişimi Takım Lideri Çağ Günaçar, Medya İlişkileri Sorumlusu Hakan Özenen ve Togg Teknoloji Kampüsü Lideri Murat Akdaş eşlik etti. Togg’un kuruluşundan bugüne geldiği nokta, üretimdeki ve satış oranındaki artış hakkında bilgiler verilirken, üretimin başından sonuna kadar fabrika, yetkili heyet tarafından gezdirildi. Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren Togg’un çalışma prensibini, teknolojik farklılıklarını, özellikle çevreye duyarlılıkları, Gemlik’e ve zeytine bakış açılarını çok beğendiğini, bunun gerçekten değerli olduğunu ifade etti. Deviren “Öncelikle bizleri Togg Teknoloji Kampüsü’nde misafir eden Çağ Bey’e, Murat Bey’e ve Hakan Bey’e çok teşekkür ediyoruz. Araç envanter raporlarımıza ve bütçemize göre, Devlet Malzeme Ofisi desteği ile birlikte, en kısa zamanda belediyedeki pek çok aracın Togg olmasını sağlayacağız. Togg yalnız Gemlik için değil Türkiye için çok önemli bir değer ve marka. Togg ve Gemlik Belediyesi işbirliği ile çok güzel projelere imza atacağımıza inanıyorum. En kısa sürede Gemlik Belediyesi olarak belirli noktalara şarj istasyonları koyarak Gemlik’te elektrikli aracı olanlara hizmet sağlayacağız. Gemlik sadece zeytinin, barışın, huzurun değil, teknolojinin de başkenti olacak. Bunu da birlikte başaracağız.” şeklinde konuştu. Teknoloji kampüsü gezisi sonrası Togg’a binerek test sürüşü yapan Şükrü Deviren, “Gerçekten çok güçlü, çok hızlı ve çok teknolojik bir araç, en kısa zamanda Gemlik Belediyesi envanterine kazandıracağız” dedi.