GÜNDEM - 14 Aralık 2017 Perşembe 02:16

Kaçakçılar X-Ray'den kaçamıyor

A
A
A
Kaçakçılar X-Ray'den kaçamıyor

Kırklareli Dereköy Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Bölgesine kurulan X-Ray tarama cihazı ile her türlü yasa dışı madde ve kaçakçılık anında tespit ediliyor.

Kırklareli’nin Bulgaristan sınırında bulunan Dereköy sınır kapısında kurulan X-Ray tarama cihazı sayesinde ülkeye başta uyuşturucu maddeler olmak üzere her türlü yasa dışı maddenin girişi anında tespit ediliyor. Kurulan X-Ray tarama cihazı sayesinde araçların sökülmesine gerek kalmadan gizli bölmeler ve zulalar 5 dakika gibi kısa sürede kontrol ediliyor. Cihaz, gümrük kontrol sürelerinin kısaltılmasını da sağlıyor.

Kırklareli Valisi Orhan Çiftçi, i Dereköy Sınır Kapısına kurulan X-Ray tarama cihazı hakkında yaptığı açıklamada, "Yaklaşık 4 ay önce Gümrük ve Ticaret Bakanımız ilimizi ziyarette bulundular. Bu ziyaretleri sırasında biz de kendilerini Dereköy Sınır Kapısına götürdük çünkü sınır kapımız bundan 60-70 yıl önce yapılan bir kapı ve buranın kesinlikle modernizasyonu gerekiyordu. Bakanımız da incelediler, talebimizi de uygun gördüler. Şu anda proje aşamasında. Daha önce de alınan mobil X-Ray cihazıyla da sınır kapısını kullanan vatandaşlarımız gerek bizim vatandaşlarımız gerek yabancı ülkeye ait turist araçları herhangi bir şüpheli durumda çok daha rahat ve hızlı bir şekilde aranarak ve muayene edilerek ülkemize güvenli bir şekilde girişleri sağlanmaktadır. Emniyet Müdürlüğümüz ve İl Jandarma Komutanlığımız şüphe duyduğu araçlarda artık Edirne’ye ya da Tekirdağ’a göndermeden herhangi bir şüpheli durumda Gümrük Kapısına götürülerek eroin ya da uyuşturucu gibi yurda girmesi riski olan maddelerin orada kontrolü sağlanmakta hem zaman tasarrufu elde edilmekte hem de daha sağlıklı sonuçlar alınmaktadır. İnşallah bu gümrük kapısı da şu anda proje aşamasında. Önümüzdeki yıl sonuna doğru büyük ihtimalle ihalesi yıl içinde yapılacak, inşaatı da yıl sonuna doğru bitip inşallah yeni binayı hizmete açmayı düşünüyoruz. Yaklaşık bir iki hafta önce de mevcut olan lojman binasını yıkarak alanı hazırladık yeni inşaat için inşallah yakın bir gelecekte birkaç ay içinde oranın temelini atacağız" ifadelerini kullandı.

X-Ray tarama sistemleri, araç ve konteynerlerin bir nevi röntgenini çekerek, doğal boşluklarına veya yasal yük arasına yapılan kaçak eşya zulalarının anında tespit edilmesini sağlıyor. Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü tarafından, sitemlerin yaygınlaştırılması ve alanında uzman X-Ray operatörlerinin yetiştirilmesi çalışmalarının hız kesmeden devam edeceği belirtiliyor.
Gümrük sahasına gelen, sistem üzerinden bildirilen ve gümrük personelinin risk analizi kapsamına giren araçlar X-Ray cihazından geçirilerek detaylı bir taramadan geçiriliyor. 

Emre Gülle - Mefail Akçatepe
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Kayseri protokolü yangınlara karşı ormanda temizlik yaptı Kayseri protokolü, orman yangınlarıyla mücadele kapsamında öğrencilerle birlikte ormanda çevre temizliği yaptı. Orman yangınlarına karşı farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen ’Orman Benim Kampanyası’ kapsamında Kayseri’de Lifos ormanlarında çevre temizliği yapıldı. Öğrencilerin de yoğun ilgi gösterdiği kampanya kapsamında hem orman yangınlarına dikkat çekildi hem de orman temizlendi. Programa katılan Vali Yardımcısı Adnan Türkdamar, kampanyanın orman yangınlarına karşı dikkat çekmek amacıyla düzenlendiğini kaydederek, doğanın bağımlılıkla mücadele kapsamında da etkin rol oynayacağını dile getirdi. Kampanya hakkında bilgiler veren Kayseri Orman Bölge Müdürü Mehmet Zeki Bayıcı da, "Bugün Orman Benim Kampanyası çerçevesinde toplanmış bulunmaktayız. 81 ilimizde eş zamanlı olarak orman yangınlarına karşı alınacak tedbirlerin başında gelen çevre temizliği konusunda hep birlikte çöplerimizi toplayacağız. Dünyamızda küresel ısınma var. İklim değişiklikleri sonucunda orman yangınları yalnızca ülkemizde değil, bütün dünyada hızlı bir şekilde artmakta. Biz buna dikkat çekmek, farkındalık oluşturmak için bütün illerde eş zamanlı olarak bu faaliyeti gerçekleştiriyoruz. Lifos ormanlarındayız ve burası 2 bin 500 dekarlık bir alan. 1983-1989 yılında Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra Türk Cumhuriyetleri adına burada onları anmak üzere kurulmuş olan bir ormanımız. Yaklaşık 5 yıl boyunca biz burada çalışmalar yapmak suretiyle Kayseri Valiliğimiz ve Orman Genel Müdürlüğümüz ile birlikte hareket ederek bu güzel ortamı Kayseri’mize kavuşturmuş bulunmaktayız. Amacımız inşallah 2026 yılında orman yangını geçirmeden bir sezon geçirmek. Bu yüzden de vatandaşlarımızdan isteğimiz, lütfen çevremize karşı duyarlı olalım, orman yangını gördüğümüz zaman çok acil bir şekilde 112’ye haber verelim" diye konuştu. Programa, Vali Yardımcıları Adnan Türkdamar, Şenol Esmer, Ömer Tekeş, İl Sağlık Müdürü Mehmet Erşan, Gençlik ve Spor İl Müdürü Ali İhsan Kabakcı, İl Tarım ve Orman Müdürü Bülent Saklav, İŞKUR İl Müdürü Ayşe Ak, AFAD Birlik Müdürü Hasan Say, kamu çalışanları ve öğrenciler katıldı.
Muğla Bodrum’da uyuşturucuya teknolojik savaş: "Narko tır" meydana konuşlandı Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığı tarafından uyuşturucu ve madde bağımlılığıyla mücadele kapsamında hayata geçirilen "Narko tır" projesi, Muğla’nın Bodrum ilçesine ulaştı. Bodrum Belediye Meydanı’nda konuşlandırılan özel donanımlı mobil eğitim tırı vatandaşlardan yoğun ilgi gördü. Bodrum İlçe Emniyet Müdürü ve emniyet personeli tarafından karşılanan "Narko tır" içerisinde vatandaşlara uyuşturucuyla mücadele konusunda interaktif eğitimler verildi. Eğitimlerde, emniyetin uyuşturucu ticaretini önlemek amacıyla kullandığı yapay zekâ destekli sistemler ve dijital ihbar uygulamaları uygulamalı olarak tanıtıldı. Özellikle sokak satıcılarının tespit edilmesinde kullanılan NARVAS (Narkotik Vaka Analiz Sistemi) hakkında detaylı bilgiler paylaşılırken, sistemin 112 Acil Çağrı Merkezi ile UYUMA uygulamasından gelen ihbarları analiz ederek suç yoğunluğunu haritalandırdığı belirtildi. Yapılan bilgilendirmede, sistemin gelen ihbarları zaman ve konum bazlı değerlendirerek Bodrum genelinde uyuşturucu suçlarının yoğunlaştığı park, sokak ve mahalleleri anlık olarak tespit ettiği, bu veriler doğrultusunda ise narkotik ekiplerinin nokta atışı operasyonlar gerçekleştirdiği ifade edildi. Eğitimlerde ayrıca tamamen yerli yazılımla geliştirilen UYUMA mobil uygulaması da vatandaşlara anlatıldı. Uygulama sayesinde vatandaşların kimlik bilgileri gizli kalacak şekilde tek tuşla ihbarda bulunabildiği ve yapılan ihbarların doğrudan en yakın narkotik ekiplerine ulaştırıldığı kaydedildi. Etkinlik alanında vatandaşlara seslenen emniyet yetkilileri, uyuşturucuyla mücadelede teknolojinin tüm imkanlarının kullanıldığını belirterek Bodrum genelinde yürütülen çalışmalarla sokak satıcılarına yönelik operasyonların aralıksız sürdüğünü ifade etti. Vatandaşlardan çevrelerinde gördükleri şüpheli durumları UYUMA uygulaması ve ihbar hatları üzerinden bildirmeleri istendi. Tır içerisinde kurulan yüksek teknolojili dokunmatik ekranlarda uyuşturucu maddelerin insan sağlığı üzerindeki etkilerini inceleyen vatandaşlar ise gerçekleştirilen eğitim çalışmaları nedeniyle emniyet personeline teşekkür etti.
Denizli Tarihi Akhan Kervansarayında Yörük kültürüne ev sahipliği yaptı Denizli’de Efe ve Yörük kültürünü yaşatmak amacıyla faaliyetlerini sürdüren Denizli Efeleri ve Yörükleri Kültür ve Dayanışma Derneği, yeni yönetim kurulunu tarihi atmosferiyle dikkat çeken Akhan Kervansarayında tanıttı. Selçuklu döneminden günümüze uzanan tarihi han içine kıl çadırda kuruldu. Denizli Efeleri ve Yörükleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Muslu Canlı ve yönetim kurulu üyelerinin ev sahipliğinde düzenlenen programa AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, Merkezefendi Kaymakamı Abdullah Demir, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, AK Parti İl Başkanı Muhammet Subaşıoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Adem Özel, Denizli Valiliği İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürü İbrahim Kasal, Denizli Büyükşehir Belediyesi Turizm Şube Müdürü Hüdaverdi Otaklı, Pamukkale Belediyesi Başkan Yardımcısı Uğur Çizmecioğlu, PAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgut Tok, Türk Eğitim-Sen Denizli Şube Başkanı Emre Erdoğan, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, mahalle muhtarları, akademisyenler ve çok sayıda davetli katıldı. "Sadece dernek değil, gönül birliği kurduk" Programın açılış konuşmasını yapan Dernek Başkanı Muslu Canlı, Efe ruhunun cesaretini ve Yörük kültürünün özgürlük anlayışını yaşatmak amacıyla Nisan 2022’de kurulan derneğin kısa sürede geniş bir gönül hareketine dönüştüğünü söyledi. Canlı, konuşmasında birlik ve beraberlik mesajları vererek "Bugün burada sadece bir derneğin tanıtımı için değil; köklerimizi hatırlamak, kültürümüzü yaşatmak ve geleceğe güçlü bir miras bırakmak için bir aradayız. Efe demek cesaret demektir, adalet demektir. Yörük demek özgürlük, paylaşım ve dayanışma demektir. Bizler bu iki büyük değeri bir araya getirerek yalnızca bir dernek değil, aynı zamanda güçlü bir gönül birliği oluşturmayı hedefliyoruz." Dedi. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün "Bir milletin kültürü, o milletin kalbidir" sözünü hatırlatan Canlı, amaçlarının Yörük kültürünü tanıtmak, genç nesillere aktarmak ve toplumsal dayanışmayı güçlendirmek olduğunu vurguladı. Tarihi mekânda tarih bilinci Programda konuşan Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgut Tok ise Denizli’nin Türk tarihi açısından taşıdığı öneme dikkat çekti. Akhan Kervansarayı’nın Selçuklu mirasının en önemli eserlerinden biri olduğunu belirten Tok, Denizli’nin fethi, Milli Mücadele dönemi ve Yörük kültürünün tarihsel süreçteki rolü hakkında kapsamlı bilgiler verdi. Denizli’nin 1070’li yıllardan itibaren Türk yurdu haline geldiğini ifade eden Tok, Milli Mücadele döneminde Denizli halkının gösterdiği direnişin yeterince anlatılamadığını söyledi. Tok, "Bu toprakların ruhunda mücadele, bağımsızlık ve dayanışma vardır. Denizli’nin kahramanlık hikâyeleri daha fazla anlatılmalı" dedi. Kaymakam Demir’den Yörük Kültürü vurgusu Merkezefendi Kaymakamı Abdullah Demir de konuşmasında Yörük ve Türkmen kültürünün Anadolu’nun temel yapı taşlarından biri olduğunu belirterek, Akhan Kervansarayı’nın kültürel çalışmalar açısından önemli bir merkez haline gelmesi gerektiğini ifade etti. Demir, "Burası Yörük-Türkmen kültürünün merkezi olmalı. Üniversitelerin araştırma merkezleriyle iş birliği yapılmalı. Bu kültür yaşatıldıkça geçmişle gelecek arasındaki bağ da güçlenecektir" diye konuştu. Yeni yönetim kurulu tanıtıldı Konuşmaların ardından Dernek Başkanı Muslu Canlı tarafından yeni yönetim kurulu üyeleri tek tek tanıtıldı. Yönetimde eğitimcilerden esnafa, muhtarlardan emeklilere kadar toplumun farklı kesimlerinden isimlerin yer alması dikkat çekti. Derneğin bilim ve danışma kurulunda ise Pamukkale Üniversitesi başta olmak üzere farklı üniversitelerden akademisyenlerin bulunması, kültürel çalışmaların bilimsel altyapıyla destekleneceği mesajını verdi. Börk giydirildi, güvercinler uçuruldu Programın en dikkat çeken anlarından biri ise Prof. Dr. Turgut Tok’un, Dernek Başkanı Muslu Canlı’ya Börk kıyafeti giydirmesi oldu. Geleneksel kıyafetin giydirilmesinin ardından gökyüzüne güvercinler bırakıldı. Bu anlamlı anlar davetliler tarafından uzun süre alkışlandı. Tören sonunda çekilen toplu hatıra fotoğrafı geceye damga vururken, ardından düzenlenen müzik dinletisinde Ege ve Yörük yöresine ait türküler seslendirildi. Katılımcılar zaman zaman türkülere eşlik ederek kültürel şölenin coşkusunu yaşadı.
Muğla Vali Akbıyık’tan 19 Mayıs mesajı Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık, bağımsızlık meşalesinin yakıldığı 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı vesilesi ile mesaj yayımladı. Vali Akbıyık mesajında, "19 Mayıs 1919; büyük bir milletin yeniden ayağa kalkışının, bağımsızlık ve özgürlük iradesini tüm dünyaya ilan ettiği tarihtir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışıyla, bağımsızlık meşalesi yakılmış; Samsun’da yükselen o ses, dalga dalga Anadolu’nun dört bir yanına yayılmıştır. Türk milletinin karakteri bağımsızlıktır. Tarih boyunca hiçbir esareti kabul etmeyen aziz milletimiz, Milli Mücadele ruhuyla yeniden şahlanmış; birlik ve beraberlik içerisinde büyük bir destan yazmıştır. 19 Mayıs, gençliğe duyulan güvenin ve inancın da sembolüdür. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bu anlamlı günü gençlerimize armağan etmesi; yarınlarımızın teminatı olan gençliğe verdiği değerin en açık göstergesidir. Nitekim Gazi Mustafa Kemal Atatürk, gençliğe olan inancını; "Ey yükselen yeni nesil! Gelecek sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk; onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz." sözleriyle ifade etmiştir. Çünkü Atatürk, güçlü bir geleceğin; düşünen, üreten, sorgulayan, milli ve manevi değerlerine bağlı gençlerin omuzlarında yükseleceğine inanmıştır. Bugün gençlerimize düşen en büyük sorumluluk; ecdadımızdan emanet aldıkları büyük mirası daha ileri taşımaktır. Bilimde, sanatta, sporda, teknolojide ve hayatın her alanında kendilerini en iyi şekilde yetiştirmeleri; köklü tarihimizden, kültür ve medeniyet mirasımızdan güç alarak ahlaklı, erdemli, çalışkan, vatanına ve milletine hayırlı bireyler olmaları büyük önem taşımaktadır. Geçlerimizin cesaret ve azmiyle Türkiye Cumhuriyeti sonsuza kadar yaşayacaktır. Türkiye Yüzyılı’nı inşa edecek irade de yine gençlerimizin omuzlarında yükselecektir. Bu vesileyle; başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, istiklal mücadelemizin tüm kahramanlarını, aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum. Aziz milletimizin ve geleceğimizin teminatı sevgili gençlerimizin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı en içten duygularımla kutluyorum" dedi.