KENT HABERLERİ - 05 Ağustos 2014 Salı 14:44

Kadıköy Belediyesi tiyatro festivali başladı

A
A
A
Kadıköy Belediyesi tiyatro festivali başladı

Kadıköy Belediyesi'nin yetişkinler için düzenlediği geleneksel Tiyatro Festivali, Kadıköylülerin yoğun ilgisi ile başladı.

Bu yıl 4-16 Ağustos tarihleri arasında 12.'si gerçekleştirilen Kadıköy Belediyesi Tiyatro Festivali, Enis Fosforoğlu Tiyatrosu’nun "Deli" adlı oyunuyla başladı. Saatler öncesinden oyunu izlemek için sıraya giren sanatseverler, yıldızlar altında tiyatro izlemenin keyfini çıkardı. İzleyicilere keyifli bir gece yaşatan festival, 12 gün boyunca her akşam farklı bir oyunla sanatseverle buluşuyor. Festival programında ayrıca Duru Tiyatro’nun “Şahane Düğün”, Süheyl&Behzat Uygur Tiyatrosu’nun “Dünya'nın Sonu.Net”, Moda Sanat Tiyatrosu’nun “Korkudan Korkmak”, Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu’nun “Babam 9 Doğurdu”, Samsun Sanat Tiyatrosu’nun “Şu Çılgın Türkler”, Nazım Oyuncuları’nın “Hasretinden Prangalar Eskittim”, Tiyatro İstanbul’un “Mutfak Cadıları”, Dostlar Tiyatrosu’nun “Yaşamaya Dair”, Tiyatro Akla Kara’nın “Arsız Davet”, Sadri Alışık Tiyatrosu’nun “Ayrılık” oyunları bulunuyor.

Kadıköylülerin yoğun ilgi gösterdiği ve saatler öncesinden sıraya girerek izlediği festival, ücretsiz olarak izleyiciyle buluşuyor. 4-16 Ağustos 2014 tarihleri arasında akşam saat 21.00’de yapılacak olan tiyatro gösterileri Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nda gerçekleştirilecek. Festival programı şöyle:
5 Ağustos Salı Duru Tiyatro "Şahane Düğün" (10+)
6 Ağustos Çarşamba Süheyl&Behsat Uygur Tiyatrosu "Dünya'nın Sonu.Net" (13+)
7 Ağustos Perşembe Moda Sanat Tiyatrosu "Korkudan Korkmak" (13+)
8 Ağustos Cuma Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu "Babam 9 Doğurdu"(14+)
9 Ağustos Cumartesi Samsun Sanat Tiyatrosu "Şu Çılgın Türkler" (10+)
11 Ağustos Pazartesi Nazım Oyuncuları "Hasretinden Prangalar Eskittim" (14+)
12 Ağustos Salı Tiyatro İstanbul "Mutfak Cadıları" (10+)
13 Ağustos Çarşamba Dostlar Tiyatrosu "Yaşamaya Dair- Bursa Cezaevinden Mektuplar" (10+)
14 Ağustos Perşembe Tiyatro Ak'la Kara "Arsız Davet" (10+)
15 Ağustos Cuma Sadri Alışık Tiyatrosu "Ayrılık" (18+)
16 Ağustos Cumartesi İstanbul Halk Tiyatrosu "İhtiyar Balıkçı ve Deniz" (10+)
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Uzmandan uyarı: "Çocukların beyin gelişimi anne rahminde başlar" Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, çocukların beyin sağlığını korumanın önemine dikkat çekerek, "Çocukların beyin sağlığını korumak, anne karnından başlayıp, yetiştiği ortam ile devam eder. Ev içerisindeki her eylem geleceğin bireyini yetiştiriyor" dedi. Kahramanmaraş’ta yaşanan saldırının ardından çocukların maruz kaldığı şiddet ortamı ve görüntüler, uzmanların gündemine geldi. Özellikle erken yaşta şiddetle karşılaşmanın çocukların psikolojik ve nörolojik gelişimini olumsuz etkileyebileceği belirtilirken, ailelerin bu süreçte daha bilinçli davranması gerektiği vurgulandı. Uzmanlar, çocukların sadece fiziksel değil, zihinsel ve duygusal sağlığının da korunmasının büyük önem taşıdığına dikkat çekti. "Çocuk yetiştiği ortamla şekillenir" Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, çocukların beyin gelişiminin çok erken dönemde başladığını belirterek, "Çocukların beyin sağlığını koruma anne rahminden itibaren başlar. Annenin hamileyken beslenmesi ve aldığı destekler, çocuğun hem zihinsel hem bedensel sağlığını belirler. Ancak süreç doğumla bitmez, çocuk yetiştiği ortamla şekillenir" dedi. "Çocuklar söyleneni değil, gördüğünü yapar" Çocukların en büyük öğrenme biçiminin taklit olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Şen, "Çocuk istediğiniz kadar ‘şunu yapma, bunu yapma’ deyin, aslında sizi örnek alır. Gözünü açtığı andan itibaren anne ve babayı tanır ve onları kopyalar. Ev içinde konuşulan her söz, yapılan her davranış geleceğin bireyini oluşturur. Eğer evde saygı ve sevgi yoksa çocuğa dışarıdan ne kadar olumlu içerik verilirse verilsin bunun etkisi sınırlı kalır" diye konuştu. "Şiddet görüntüleri çocuğun zihninde kalıcı iz bırakır" Şiddet içeriklerinin çocuklar üzerindeki etkisine dikkat çeken Şen, "Çocuk yanınızdayken onu yok sayıp şiddet içerikli diziler izlerseniz, farkında olmadan o çocuk da izler ve gördüğünü kopyalar. Bu sadece ekranla sınırlı değil; arkadaş çevresi ve dış ortam da etkili. Kahramanmaraş’taki gibi olayların görüntüleri de çocukların zihninde ciddi izler bırakabilir. Bu nedenle aileler çok daha dikkatli olmalı" ifadelerini kullandı. "Toplum olarak sorumluluk almalıyız" Ailelere ve topluma çağrıda bulunan Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Şen, "Anne babalık fedakarlık gerektirir. Televizyonlarda şiddet ve olumsuz içeriklerin azaltılması gerekiyor. Önce herkes kendine bakmalı. Çocukların sağlıklı bireyler olarak yetişmesi için toplumun her kesimi sorumluluk almalı. Daha nazik, daha saygılı, daha bilinçli bir ortam oluşturursak çocukların beyin gelişimini de koruyabiliriz" dedi.