SAĞLIK - 16 Kasım 2019 Cumartesi 13:49

Kalp hastalarına 'bypass' ile gelen sağlık

A
A
A
Kalp hastalarına 'bypass' ile gelen sağlık

Kalp ve Damar Cerrahi uzmanı Prof. Dr. Tulga Ulus, kalbe en çok yapılan cerrahi müdahalenin başında “koroner bypass”ın geldiğini belirterek, tıkanan veya daralan damara yeni bir damar ile müdahale edilerek hastanın sağlığına kavuşturulduğunu söyledi.

Bu yeni damarın hastanın kendi atar ve toplar damarlarından sağlandığını ifade eden Prof. Dr. Ulus, operasyonda, göğüsten, koldan alınan atar damar veya bacaktan alınan toplar damarların kullanıldığını bildirdi.

Yeni damarların, hastanın tıkalı olan damarına ilave edilerek kan akımına yeni bir yol açılmasına olanak sağladığını anlatan Ulus, “Böylelikle kalp ihtiyacı olan kanı yeni damar aracılığıyla alarak uygun şekilde çalışmaya başlar” dedi.

Ulus, kalbi besleyen damarlarda meydana gelen tıkanmaların, balon veya stentle açılamaması halinde gündeme by-pass ameliyatının geldiğini anlattı.

Prof. Dr. Ulus, kalp krizine yol açan etkenlerin başında ‘kalbin, yeterli kan veya oksijen alamamasının’ geldiğine dikkati çekerek, “işte böylesi riskli bir durum yaşamamalıyız.

Koroner arterlerin akımı tehlike oluşturacak oranda engellenmesi halinde, kan akışını sağlamak için bypass ameliyatı yapılması gerekir” diye konuştu.

Bypass ameliyatının hangi durumda yapılması gerektiğine ilişkin hastaları bilgilendirdiklerini bildiren Prof. Dr. Ulus, şunları söyledi:

“Kalbi besleyen ve kalbe çalışması için kan taşıyan damarlara koroner arterler denir. Bu koroner damarların daralması veya tıkanması ile oluşan hastalığa koroner arter hastalığı denir. Kalbi besleyen damarlar olan koroner arterler zaman içinde çeşitli risk faktörleri sebebiyle etkilenerek daralabilir ya da tamamen tıkanabilirler. Bu hastalığın tedavisi için uygulanan koroner arter bypass ameliyatı en sık yapılan kalp ameliyat tipidir. 3/5 saat sürebildiği gibi hastanın durumuna göre kalp durdurularak yada çalışır vaziyette cerrahi müdahalemizi gerçekleştirebiliyoruz.”

"Ameliyattan korkmayın"

Bypass ameliyatının günümüz teknolojisi ile korkulan ameliyatlar arasında yer almadığına dikkat çeken Prof. Dr. Ulus, başarılı yapılan operasyonlar ile hastaların hem ömürlerinin uzadığını, hem de yaşam kalitelerin arttığına dikkat çekti.

Koroner bypass ameliyatının dünyada ve ülkemizde ölüm oranlarının yüzde 1 ’in altına indiğini de hatırlatan Ulus, riskin kişinin sağlık durumuna ve genetiğine göre farklılık gösterdiğini kaydetti. Örneğin fazla kilo, şeker hastalığı, böbrek yetmezliği, akciğer rahatsızlığı, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıkların kontrol altına alınarak operasyon yapıldığını anlatan Ulus, “Koroner arter daralmalarında ilaç tedavisi, koroner balon anjiyoplasti, stent, koroner bypass ameliyatı tedavi seçenekleri arasında bulunuyor. Kişiye özel tedavi şekli belirliyoruz. Yani hastanın ve damar hastalığın genel durumuna göre hareket ediyoruz” dedi.

Ameliyat sonrası

Ameliyat sonrası diyete dikkat edilmesi, sigara kullanılmaması, çok sıcak ve çok soğuk havalar dışında, her gün düzenli olarak yürümeye çalışılmasını öneren Prof. Dr. Ulus, “Yürüyüş yokuş olmayan düz yolda olsun. İlk haftalarda 15 dakikalık yürüyüşlere her hafta 5 dakika ilave edin. 2 ay sonunda, durmadan 45 dakika yürüyecek duruma gelmelisiniz” dedi.

Diyabet hastalığı ve tansiyon yoksa, aşırıya kaçmadan her şeyin yenebileceğini anlatan Ulus, ameliyat sonrası ziyaretçi kısıtlamasına, göğüs korsesi kullanılmasına, solunum egzersizleri yapılmasına, her gece düzenli 6 - 8 saat uyku gerekliliğine, bol su tüketmeye ve kontrolleri aksatmamaya dikkat edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Isparta Isparta merkezli 7 ilde eş zamanlı dolandırıcılık operasyonu: 20 gözaltı Isparta merkezli 7 ilde dolandırıcalara yönelik eş zamanlı düzenlenen operasyonlarda 20 kişi gözaltına alındı. 21 ilde 41 dolandırıcılık olayında şüphelilerin toplam 11 milyon 69 bin 33 lira haksız kazanç sağladığı tespit edildi. Isparta Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Asayiş Daire Başkanlığı koordinesinde vatandaşları telefonla arayarak kendisini kamu görevlisi olarak tanıtıp dolandırıcılık yapan şüphelilerin yakalanması için çalışma başlatıldı. Isparta Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, Isparta merkezli olarak Adana, Bursa, İstanbul, İzmir, Samsun ve Şanlıurfa’da eş zamanlı operasyon gerçekleştirdi. Şanlıurfa’da bir iş yerine yapılan operasyonda 3 milyon 874 bin lira ele geçirildi. İş yerinde bulunan 3 şüpheli yakalanırken, şüphelilerden İ.Y. ve R.U. çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. K.B. isimli şüpheli ise adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı. Ayrıca dolandırıcılıktan elde edilen paraların aktarıldığı banka hesabı sahibi, banka hesabını kullandıran ve banka hesabı temin eden C.Y.E., İ.A., E.D., S.G., D.Y., C.D., B.B., C.V., O.T.K., Y.K., B.G., F.T. ve D.H. isimli şüpheliler de yakalandı. 7 şüpheli çıkarıldıkları mahkemece tutuklanırken, S.G., D.Y., O.T.K. ve D.H. adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı. B.B. ve B.G.G. isimli şüpheliler ise Isparta Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından serbest bırakıldı. Şüphelilerden M.F.Ö., E.A., E.B. ve V.O.’nun farklı illerde meydana gelen dolandırıcılık suçlarından tutuklu bulundukları öğrenildi. 21 ilde vatandaşların toplam 11 milyon 69 bin 33 lirası dolandırılmış Şüphelilerin Isparta’da karıştığı 9 olayda toplam 1 milyon 523 bin 800 lira, İstanbul’da 6 olayda toplam 3 milyon 285 300 lira, İzmir’de 3 olayda toplam 773 bin 220 lira, Bitlis’te 3 olayda toplam 533 bin 150 lira, Antalya’da 2 olayda toplam 300 bin lira, Bursa’da 2 olayda toplam 1 milyon 972 bin 500 lira, Şanlıurfa’da 2 olayda toplam 748 bin 550 lira, Ankara’da 1 olayda 84 bin 280 lira, Adıyaman’da 70 bin lira, Balıkesir’de 221 bin 425 lira, Eskişehir’de 320 bin lira, Gaziantep’te 360 bin lira, Giresun’da 237 bin 566 lira, Kocaeli’de 103 bin 400 lira, Konya’da 131 bin 972 lira, Kırıkkale’de 87 bin 670 lira, Manisa’da 101 bin 500 lira, Zonguldak’ta 160 bin lira, Van’da 54 bin 700 lira haksız kaçan elde ettiği, Tokat ve Çanakkale 1 olayın gerçekleştiği ancak zararın olmadığı belirlendi. Operasyon sonucunda 21 ilde meydana gelen 41 olayda toplam 11 milyon 69 bin 33 lira dolandırıcılık yapıldığı tespit edildi. Operasyonlarda 17 adet cep telefonu, 1 adet bilgisayar, 16 adet sim kart, 1 adet flash bellek, 1 adet modem ve 1 adet CD kart ele geçirildi. Yakalanan 20 şüpheliden 13’ü nitelikli dolandırıcılık suçundan tutuklanırken, 5 şüpheli adli kontrol şartı ile 2 şüpheli ise Cumhuriyet Savcılığınca ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldı.
Isparta 21 ilde yapılan 41 dolandırıcılık olayında ,11 Milyon 69 Bin ele geçirildi Isparta merkezli 21 ilde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen operasyonlarda 11 Milyon 69 Bin 033 lira ele geçirildi. Gözaltına alınan 20 şüpheli şahıstan 13’ü tutuklandı. Isparta Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Asayiş Daire Başkanlığı koordinesinde, vatandaşları telefonla arayarak kendisini kamu görevlisi olarak tanıtıp dolandırıcılık yapan şüphelilerin yakalanması için çalışma başlatıldı. Isparta Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, Isparta merkezli olmak üzere Adana, Bursa, İstanbul, İzmir, Samsun ve Şanlıurfa’da eş zamanlı operasyon gerçekleştirildi. Şanlıurfa’da bir işyerine yapılan operasyonda 3 Milyon 874 bin lira ele geçirildi. İş yerinde bulunan 3 şüpheli yakalanırken, şüphelilerden İ.Y. ve R.U. isimli çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. K.B. isimli şüpheli şahıs ise adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı. Ayrıca, dolandırıcılıktan elde edilen paraların aktarıldığı banka hesabı sahibi, banka hesabını kullandıran ve banka hesabı temin eden C.Y.E., İ.A., E.D., S.G., D.Y., C.D., B.B., C.V., O.T.K., Y.K., B.G., F.T. ve D.H. isimli şüpheliler yakalandı. 7 şüpheli çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklanırken, S.G., D.Y., O.T.K. ve D.H. isimli şüpheliler adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı. B.B. ve B.G.G. isimli şüpheliler ise Isparta Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından serbest bırakıldı. Şüphelilerden M.F.Ö., E.A., E.B. ve V.O.’nun ise farklı illerde meydana gelen dolandırıcılık suçlarından tutuklu bulundukları öğrenildi. -21 ilde toplam zarar 11 Milyon 69 Bin 033 lira Şüpheli şahısların, Isparta’da karıştığı 9 olayda toplam zararın 1 Milyon 523 Bin 800 lira, İstanbul’da 6 olayda toplam zararın 3 Milyon 285 300 lira, İzmir’de 3 olayda toplam zararın 773 Bin 220 lira, Bitlis’te 3 olayda toplam zararın 533 Bin 150 lira, Antalya’da 2 olayda toplam zararın 300 Bin lira, Bursa’da 2 olayda toplam zararın 1 Milyon 972 Bin 500 lira, Şanlıurfa’da 2 olayda toplam zararın 748 Bin 550 lira, Ankara’da 1 olayda 84 Bin 280 lira, Adıyaman’da 70 Bin 000 lira, Balıkesir’de 221 Bin 425 lira, Eskişehir’de 320 Bin lira, Gaziantep’te 360 Bin lira, Giresun’da 237 Bin 566 lira, Kocaeli’ de 103 Bin 400 lira, Konya’da 131 Bin 972 lira, Kırıkkale’de 87 Bin 670 lira, Manisa’da 101 Bin 500 lira, Zonguldak’ta 160 Bin lira, Van’da 54 Bin 700 lira olduğu Tokat ve Çanakkale 1 olayın gerçekleştiği ancak zararın olmadığı belirlendi. Operasyon sonucunda 21 ilde meydana gelen 41 olayda 11 Milyon 69 Bin 033 lira dolandırıcılık yapıldığı tespit edildi. Öte yandan, operasyonlarda 17 adet cep telefonu, 1 adet bilgisayar, 16 adet sim kart, 1 adet flash bellek, 1 adet modem ve 1 adet CD kart ele geçirildi. Yakalanan 20 şüpheliden 13’ü nitelikli dolandırıcılık suçundan tutuklandı, 5 şüpheli şahıs ise adli kontrol şartı ile 2 şüpheli şahıs ise Cumhuriyet Savcılığınca ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldı.