GÜNDEM - 19 Aralık 2018 Çarşamba 17:24

Karacabey'de tarım arazileri sular altında

A
A
A
Karacabey'de tarım arazileri sular altında

Bursa'nın Karacabey ilçesinde şiddetli yağmur sebebiyle dereler taşarken, yüzlerce dönüm tarım arazisi sular altında kaldı.

Karacabey’de sağanak yağışlar Tophisar Mahallesi’nde hayatı olumsuz etkiledi. Tophisar’dan geçen ve Karadere’ye akan Hacı Sinan, Uludere ve Bahçıvan dereleri taştı. Karadere’deki su yoğunluğunun fazla olması sebebiyle 3 dereden taşan sular, Tophisar’daki Sazlıkçayır mevkiindeki seddi patlattı. Bazıları ekili yaklaşık 3 bin dönüm arazisi sular altında kaldı. Ayrıca taşan suların köy içine doğru ilerlediği görüldü. Çiftçiler DSİ tarafından felaketin yaşandığı bölgeye acil olarak tahliye pompası kurulmasını istedi. 

Büyük bir felaketle karşı karşıya kaldıklarını söyleyen Tophisarlı çiftçiler, hemen hemen her yıl aynı sıkıntıyı yaşadıklarını, ancak son felaketin kendilerine daha büyük zarar verdiğini savundu. Başta DSİ olmak üzere bilmelerine rağmen hiçbir yetkilinin tedbir almadığını belirten köylüler, “Biz şimdi ne yapacağız? Büyük zarar içerisindeyiz. Bizim bu mağduriyetimiz ‘Geçmiş olsun’ diyerek geçiştirilemez. Hakikaten perişan olduk” dediler. 

Konuyla ilgili açıklama yapan Tophisar Mahalle Muhtarı Hıfzı Çet, başta DSİ Karacabey 12. Şube Müdürü Çağatay Ünlü olmak üzere yetkilileri eleştiri yağmuruna tuttu. “Bu kadar da olmaz” diyen Muhtar Çet, göz göre göre bu felaketin Tophisarlılara yaşatıldığını iddia etti. Yaklaşık 3 bin dönüm arazinin sular altında kaldığını belirten Hıfzı Çet, “2 yıldan bu yana başta DSİ olmak üzere, BİMER ve CİMER’e dilekçe yoluyla şikayetlerimi bildirdim. Bazen de DSİ yetkililerini telefonla arayarak meseleyi anlattım. Nedense DSİ Şube Müdürü hiç Karacabey’de olmuyor. Hatta bazen arıyorum telefonlarımı açmıyor. Beni sürekli ‘Araç-gereç yok, alet yok.’ vs diyerek oyalıyorlar. Hatta bana, ‘Bıktık senden’ bile dediler. Ben onları BİMER ve CİMER’e şikayet ettiğim için kasten buna çare bulmadıklarını düşünüyorum. Bu felaket göz göre göre geldi. Peki şimdi ne olacak? Köyümüzün zararı nasıl karşılanacak? Çünkü daha büyük sıkıntı da, sular altında kalan arazilerden bu sular mart ayı sonuna kadar çıkmaz. Sular çıktıktan sonra bir de toprağın dinlenmesi, yani tava gelmesi gerekiyor ki bunun için de en az 2 ay lazım. Yani işin gerçeği bu arazilerde önümüzdeki sezon için ekim-dikim yapılması imkansız. Peki bu insanlarımız ekmeden, üretmeden ne kazanacak, geçimini nasıl sağlayacak? Köyümüzün bu mağduriyeti nasıl giderilecek? Zamanında belki de bir greyderle çözülebilecek olan bu mesele şimdi ne hale geldi? Köyümüzden 3 dere geçiyor ve sular Karadere’ye akıyor. Karadere’de de yoğunluk olduğunda işte böyle taşma yaşanıyor. Bu işin tek çözümü ve olmazsa olmazı ise Tophisar’a DSİ tarafından tahliye pompası kurulması gerekiyor” şeklinde konuştu.  

Yasin Keskin

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Minibüs şoförleri özel servis kiralayan üniversite öğrencilerine kızdı, yol keserek darp etti Trabzon’un Sürmene ilçesinde Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği öğrencileri tarafından kiralanan öğrenci servisine kızan minibüs şoförleri aracın önüne kesti. Servis sürücüsü ve öğrenciler, ilçe hat minibüsü şoförleri tarafından saldırıya uğrarken, öğrencilerin şikayeti üzerine yapılan çalışmada şüpheli 4 kişiden 2’si gözaltına alındı. Edinilen bilgiye göre ilçenin Çarşı Mahallesi’nde meydana gelen olayda Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü’nde öğrenim gören öğrenciler ulaşım sorunları nedeniyle özel bir servis kiraladı. Üniversite öğrencilerinin servis kiralamasına kızan minibüs şoförleri tarafından araçların önleri kesilerek durduruldu. Okul çıkışında durdurulan servis sürücüleri, öğrenciler ve minibüs şoförleri arasında yaşanan tartışmanın arbedeye dönüşmesiyle bazı öğrencilerin ve servis sürücüsünün saldırıya uğradığı öne sürülürken, öğrencilerin ihbarı üzerine olay yerine polis ekipleri sevk edildi. Darp raporu alan öğrenciler şikayetçi olurken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı. 2 kişi gözaltına alındı Trabzon Valiliği tarafından yapılan açıklamada şikayet üzerine 4 kişi hakkında başlatılan tahkikat neticesinde 2 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Açıklamada, "İlimiz Sürmene ilçesindeki KTÜ Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği bölümü öğrencilerinin dolmuşlarda yer bulamadıkları için servis kiraladıkları gerekçesiyle, kiraladıkları özel servisin önü dolmuş şoförleri tarafından kesilerek servis şoförü ve içindeki öğrencilere tehdit ve hakaret edilip darp edildikleri yönünde sosyal medyada yer alan haberlerle ilgili olarak; servis şoförü ve darp edilen öğrencilerin şikayetleri üzerine şüpheliler Ö.D., K.D., H.S., ve S.Y. hakkında cumhuriyet savcısının talimatıyla başlatılan tahkikat neticesinde şüpheliler Ö.D. ve K.D. gözaltına alınmıştır. Mezkur olayla ilgili valiliğimizce de çok yönlü inceleme başlatılmıştır" ifadelerine yer verildi.