GÜNDEM - 28 Ocak 2021 Perşembe 10:25

‘Karekod Hemşirelik’ projesine birincilik ödülü

A
A
A
‘Karekod Hemşirelik’ projesine birincilik ödülü

Beykent Üniversitesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Hemşirelikte 2. İnovasyon Zirvesi’nde 33 inovatif ürün yer aldı. Online olarak düzenlenen zirvenin birincilik ödülüne ‘‘Karekod Hemşirelik’’ projesi layık görülürken, diğer projeler de hayli dikkat çekti.

Beykent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü Öğr. Gör. Hamiyet Kızıl tarafından yürütülen ''Sağlık Bilişim Sistemleri'' dersinde, Hemşirelik bölümü üçüncü sınıf öğrencilerinin geliştirdiği 33 proje arasından ilk üçe giren projelerin sahibi öğrencilere ödül verildi.
Bu yıl ikincisi düzenlenen Hemşirelikte İnovasyon Zirvesi’nde en iyi üç proje, Hemşirelik Bölümü ve Teknoloji Transfer Ofisi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Ceren Türkcan tarafından kurulan bir komisyon ile değerlendirmeye alınarak hemşirelik alanına en çok katkı sağlayan projeler arasından seçildi. Ödüller; Beykent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Ferman, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kazım Sarı, Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Müdürü Ayşegül Yıldırım Kaptanoğlu ve Hemşirelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Esra Karaca Çiftçi’nin açılış konuşması sonrasında öğrencilere takdim edildi.

“Karekod hemşirelik''

Hemşirelik bölümü öğrencilerinden Barış Can Anbanazlı; her geçen gün artan teknolojinin hemşirelikte yaygınlaşması ve hemşirelik uygulamalarının kolay, etkin, güvenli, zamanı daha etkin kullanarak yapılabilmesi, manuel hataların önüne geçilmesi, hemşirelikte kanıta dayalı uygulamaların artması, kolay data giriş imkanı ile hastalara özgü verilen hemşirelik bakımının kalitesinin artması amacıyla hayata geçirdiği “Karekod Hemşirelik'' projesiyle birinci oldu.

''İdrar yolu enfeksiyonu tespit eden idrar torbası''

Aleyna Uçanbelen ise idrar yolu enfeksiyonunu daha kısa sürede gözlemlemek, özellikle yatan ve bilinci kapalı hastalarda durumu daha kısa sürede fark edip daha hızlı önlem ve sonuç almak amacıyla tasarladığı ''İdrar Yolu Enfeksiyonu Tespit Eden İdrar Torbası'' adlı projesiyle ve ürünüyle ürünüyle ikinci oldu.

''Diyabetik çorap''

Yine Hemşirelik bölümü öğrencilerinden Ferda Yılmaz; geliştirdiği projesinde diyabetik ayak yarası oluşumunu giyilebilir çorap şeklinde bir biyosensör yardımıyla erken evresinde (1. evre) tanımlayıp yara oluşumunun ve hatta ampütasyon riskinin önüne geçmeyi amaçladığı ''Diyabetik Çorap'' projesiyle üçüncü oldu.

Törenin ardından konferans

Zirve, ödül töreni sonrası konferanslarla devam etti;

İnovatif Hemşirelik Dernek Başkanı, Türkiye Sağlık Enstitüsü Başkanlığı Koordinatörü (TÜSEB), Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hamidiye Hemşirelik Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Yeliz Doğan Merih “Hemşirelikte İnovasyonun Önemi ve İnovatif Ürün Örnekleri” sunumunu gerçekleştirdi. Ardından, İnovatif Hemşirelik Derneği Yönetim Kurulu Üyesi, Türkiye Sağlık Enstitüsü Başkanlığı Ar Ge Sorumlusu Msc Ayşegül Alioğulları “İnovatif Fikir Üretme ve Ürünlerin Patent Süreci” konulu sunumunu yaptı. Sonrasında Beykent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ayşegül Yıldırım Kaptanoğlu “Sağlık Hizmetleri ve Yapay Zeka Uygulamaları” hakkında açıklayıcı bilgilerde bulundu. Daha sonra, California Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Şenel “Giyilebilir Sağlık Teknolojileri” adlı sunumunu gerçekleştirdi. Son olarak da Beykent Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Öğretim Üyesi ve Beykent Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Ceren Türkcan “Nanoteknolojinin Translasyonel Tıpta Kullanımı” sunumunu yaptı.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ardahan Ardahan’da 210 çiftçiye 45 ton korunga tohumu dağıtıldı Ardahan Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen "Mera Islah ve Amenajmanı Projesi" dolayısıyla 210 çiftçiye 45 ton korunga tohumu dağıtıldı. Ardahan DSİ Müdürlüğünde "Mera Islah ve Amenajmanı Projesi" düzenlendi. Proje ile meraların aşırı otlatmadan oluşan baskının ortadan kaldırılması amaçlanıyor. Tarım ve Orman İl Müdürü Muhammet Fatih Cineviz, program sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Cineviz, "Burada Mera Islah ve Amenajmanı Projemiz çerçevesinde meralarımızda aşırı otlatma baskısından kurtarmak amacıyla ekim alanlarında üreticilerimize tohum dağıtımı gerçekleştirdik. Bu vesile ile tarımsal üretim alanlarında hayata geçireceğimiz bu tohum ekilişlerinden sonra yem bitkisi üretimi arttırmak neticesinde meralarımızda oluşan baskıyı azaltmayı amaçlıyoruz. Bugün çiftçilerimize 45 ton korunga tohumu gerçekleştirdik. Korunga bitkisi sadece bir yem bitkisi olma özelliğinin yanı sıra aynı zamanda arıcılarımız için de çok kıymetli ve vazgeçilmez bir bitki türüdür. Nektar noktasında arıcılarımız destekleyen bir özelliğe sahip. Bu anlamda hem büyükbaş-küçükbaş hayvanlarımızın yem bitkisi karşılanmak, hem de arıcılarımızın daha verimli bir sezon geçirmesini temin etmek amacıyla da korunga bitkilerimizi Ardahan’ın verimli topraklarıyla buluşturma amacına hizmet eden bu programda yer almak çok önemliydi. Üreticilerimizin memnun olduğunu da görüyoruz. İnşallah hasat döneminde de verimli bir dönem geçirmiş oluruz. İklimsel şartlarda bir anormallik yaşamazsak çiftçimizin yüzü gülecek" dedi. Cineviz, proje kapsamında 210 çiftçiye toplam 45 ton korunga tohumunun dağıtımını gerçekleştirdiklerini de söyledi. Korunga tohumu alan çiftçiler ise desteklerden dolayı memnun olduklarını dile getirdi.
Antalya Kemik erimesi, çocuklukta ortaya çıkıyor Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeynep Cantürk, Türkiye’de 50 yaş üzerindeki her 4 kişiden birinde görülen kemik erimesinin, çocuklukta ortaya çıktığını ve önlenebileceğini ifade etti. Prof. Dr. Cantürk, “Günümüzde artık kemik erimesinin çocuklukta ortaya çıkan çocuk hastalığı olduğu ancak erişkin yaşta kendini belli ettiği, erişkin yaşta klinik olarak görüldüğü anlaşılmış durumda. Biz bu hastalığı önleyebiliriz” dedi. Kemik kütlesi, 30 yaşına kadar artabilir 45. Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kongresi’nde konuşan Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği (TEMD) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeynep Cantürk, “Osteoporoz (Kemik Erimesi) Risk Faktörleri” başlıklı sunum yaptı. Prof. Dr. Cantürk, yapılan yeni araştırmalar üzerine kemik yapımın 30 yaşına kadar sürdüğünü açıklayarak, şöyle konuştu: “Kemik yapımı aslında vücutta doğumdan itibaren ergenliğe kadar sürekli artış göstermektedir. Eskiden ergenliğe kadar diye bilirdik, artık günümüzde yapılan araştırmalarda 30 yaşına kadar kemik yapımının, kemik kütlesinin arttığı tespit edilmiş durumda. 30 yaşına kadar eğer yeterli, dengeli, kalsiyumdan zengin beslenme sağlanır, kanda D vitamini düzeyi normal aralıklarda tutulur, egzersiz yapılırsa o zaman kemik kazanımı giderek daha güçlü olur. Kemik kütlesinin asıl olarak belirleyicisi genetiktir ama yaklaşık yüzde 25 oranında sağlıklı beslenip, elimizden geldiğince artırabiliriz. Biz buna doruk kemik kitlesi deriz, bu kazanım 30 yaşına kadar ne kadar iyi olursa; zaman içinde menopozun devreye girmesi yani adetten kesilmeyle artan kemik erimesine karşı ya da yaşlanmayla ortaya çıkan kemik erimesine karşı kemik daha güçlü olur ve kemik erimesi görülme oranı azalır”. Prof. Dr. Zeynep Cantürk, kemik erimesinin önlenebilen ve tedavi edilebilen bir hastalık olduğuna dikkat çekti. Çocuk yaşta yapılabilecek kemik taramasıyla önlem alınabileceğini kaydeden Cantürk, şöyle konuştu: “Günümüzde artık kemik erimesinin çocuklukta ortaya çıkan çocuk hastalığı olduğu ancak erişkin yaşta kendini belli ettiği, erişkin yaşta klinik olarak görüldüğü anlaşılmış durumda. Biz bu hastalığı önleyebiliriz, 50’li yaşlardan itibaren önce kamburlaşma giderek küçülme sonra tekerlekli sandalyeye maruz kalma gibi durumlar aslında önlenebilir. Bunun için de riskli kişilerin, çocukluktan itibaren sağlıklı beslenmeyi benimsemesi, uygun kontrollerle kemik erimesinin taranması, sonra uygun zamanda zaman geçirmeden tedavi edilmesiyle bu kötü gidiş önlenebilir.”