KENT HABERLERİ - 16 Aralık 2014 Salı 11:57

Kartallılar Şeb-İ Arus etkinliğinde Mevlana’yı andı

A
A
A
Kartallılar Şeb-İ Arus etkinliğinde Mevlana’yı andı

Kartal Belediyesi, Aralık ayı kültür etkinlikleri kapsamında büyük düşünür Mevlana Celaleddin-i Rumi’yi, 741. ölüm yıl dönümünde düzenlediği etkinlikle andı.

Kartallılar Şeb’i Arus coşkusunu bu yıl, Kartal Belediyesi’nin ‘7-17 Aralık Mevlana’yı Anma Haftası’ kapsamında düzenlediği konser ve semazen gösterileriyle yaşadı. Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde düzenlenen anma etkinliğinde, Türk Sanat ve Tasavvuf Musikisi alanlarında birçok başarılı konsere imza atan sanatçı Bahtiyar Çakmak ve semazenler yer aldı. Çakmak, ‘Hazreti Mevlana’yı Anma Konseri’nde tasavvuf müziğinin en seçkin eserlerini Kartallılarla buluşturdu. Yaptığı konuşmada Kartal Belediye Başkanı Opr. Dr. Altınok Öz’e teşekkür eden Bahtiyar Çakmak, "Şeb-i Arus, düğün gecesi demektir. Yaşamını ‘hamdım, piştim, yandım’ sözleriyle özetleyen Mevlana, 17 Aralık 1273'teki ölüm gününü ‘yeniden doğuş günü’ olarak kabul ediyordu. ‘Ölüm günüm, düğün günümdür’ tabirini kullandığı için anma törenleri, düğün günü ya da vuslat günü manasına gelen ‘Şeb-i Arus’ olarak adlandırılmaktadır. Onun düşüncesinde ve fikirlerinde ölüm, hiçbir zaman yokluk olarak kabul edilmemektedir” şeklinde konuştu.Anma etkinliğine Kartal Belediye Başkan Yardımcıları Ömer Fethi Gürer, Av. Hüsnü Yeşilyurt ve çok sayıda vatandaş katıldı. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Mevsimlik tarım işçilerinin ortalama günlük ücretleri 2025 yılında yüzde 37,8 arttı Tarımsal işletmelerde 2025 yılında mevsimlik tarım işçilerinin günlük ücretleri bir önceki yıla göre yüzde 37,8 artarak 1.299 TL, sürekli tarım işçilerinin aylık ücretleri ise yüzde 42,1 artarak 37 bin 305 TL oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılı Tarımsal İşletme İşgücü Ücret Yapısı verilerini paylaştı. Buna göre, tarımsal işletmelerde 2025 yılında mevsimlik tarım işçilerinin günlük ücretleri bir önceki yıla göre yüzde 37,8 artarak 1.299 TL, sürekli tarım işçilerinin aylık ücretleri ise yüzde 42,1 artarak 37 bin 305 TL oldu. Mevsimlik erkek işçi ücretleri yüzde 40,6 artış göstererek 1.416 TL olurken, kadın işçilerin günlük ücretleri ise yüzde 34,1 artış göstererek 1 193 TL oldu. Sürekli tarım işçilerine ödenen aylık ücret, erkek işçiler için yüzde 43,4 oranında artarak 39 bin 843 TL olurken, kadın işçiler için yüzde 22,1 artarak 23 bin 598 TL oldu. Mevsimlik işçilerde en yüksek günlük ücret Rize ilinde ödendi Tarımsal işletmelerde 2025 yılında mevsimlik tarım işçilerine yapılan en yüksek günlük ücret ödemesi erkek işçiler için 3 bin 283 TL, kadın işçiler için 3 bin 75 TL ile Rize ilinde gerçekleşti. En düşük ücret ödemesi ise erkek işçiler için 1.037 TL ile Ankara, kadın işçiler için ise 976 TL ile Hatay ilinde gerçekleşti. Sürekli erkek işçilerde en yüksek aylık ücret Niğde ilinde gerçekleşti Tarımsal işletmelerde sürekli tarım işçilerine ödenen aylık ücretlere bakıldığında, erkek işçilere 53 bin 927 TL ile Niğde’nin, kadın işçilere 25 bin 521 TL ile İzmir’in en yüksek ödemenin yapıldığı iller olduğu görüldü. En düşük ücretler ise, erkek işçiler için 26 bin 186 TL, kadın işçiler için 23 bin 40 TL ile Antalya ilinde gerçekleşti.
İstanbul Polis uygulamasında ilginç anlar: Alkollü yolcu çakar iddiasıyla aracın önüne atladı Kadıköy Caddebostan’da polis uygulama noktasında ilginç anlar yaşandı. Alkollü olduğu iddia edilen bir yolcu, uygulama noktasındaki bir aracın çakar kullandığını öne sürerek aracın önüne atladı. Olay sırasında polis ekipleri ve sürücüler zor anlar yaşadı. Olay, gece saatlerinde Caddebostan’da kurulan polis uygulama noktasında meydana geldi. İddiaya göre alkollü olduğu öğrenilen bir yolcu, uygulama sırasında kontrol edilen bir aracın çakar kullandığını iddia ederek bir anda aracın önüne atladı. Yolda bağırarak tepki gösteren yolcu, hem sürücülere hem de görevli polis ekiplerine güçlük çıkardı. İhbar üzerine bölgede bulunan ekipler duruma müdahale etti. Polis ekipleri, çakar kullandığı iddia edilen araçta detaylı inceleme yaptı. Yapılan kontrollerde araçta herhangi bir çakar düzeneğine rastlanmadı. Araç sürücüsü ve yanındaki yolcu ise çakar kullanmadıklarını belirterek sahura yetişmeye çalıştıklarını ifade etti. Öte yandan alkollü yolcunun yaşananlar sırasında cep telefonuyla sosyal medya üzerinden canlı yayın açtığı görüldü. Bir süre ekiplere zorluk çıkaran yolcu, polis tarafından sakinleştirildi. Yaşanan olayın ardından alkollü yolcuya kara yolunu yaya olarak tehlikeye sokmak suçundan idari para cezası uygulandı. Olay, ekiplerin müdahalesiyle kontrol altına alındı.