GÜNDEM - 20 Eylül 2016 Salı 17:21

Kayısı çekirdeğinden zehirlenme iddiaları tepki

A
A
A
Kayısı çekirdeğinden zehirlenme iddiaları tepki

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Sami Payza, kayısı çekirdeğinin öldürücü olduğu yönünde çıkan haberlerin doğruyu yansıtmadığını ifade ederek, “Hiçbir bilimsel dayanağı olmayan bu ve benzeri haberlerin kimseye bir faydası olmadığı gibi, ülke ekonomisine de gelecekte zarar verebileceğini unutmamak gerekir” dedi.

Niğde'de bir kız çocuğunun iddiaya göre kayısı çekirdeği yedikten sonra zehirlenmesinin medyaya yansımasından sonra kamuoyunda ‘Kayısı çekirdeğinden zehirlendi’ şeklinde bir algı oluştuğunu belirten Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Sami Payza, amigdalin maddesinin sadece acı kayısı tohumlarında bulunduğunu tatlı kayısı tohumlarında (çekirdeğinde) bulunmadığını ifade etti.
Amigdalin maddesinin tatlı kayısı çekirdeğinde bulunmadığını belirten Payza, “Acı kayısı çekirdeği gıda veya çerez olarak tüketilmemekte, sahip oldukları kimyasal bileşim nedeniyle sadece ilaç ve kozmetik sanayisinde ilaç ve kozmetik ürünlerin imalatında ham madde olarak kullanılmakta ve bu amaçla ihraç edilmektedir. Amigdalin maddesi acı kayısı çekirdeklerinin yanı sıra acı badem, şeftali, vişne ve erik tohumlarında da bulunmaktadır” diye konuştu.

Tatlı kayısı çekirdeği yüzyıllardır çerez ve şekerlemede kullanıldığına dikkat çeken Payza, “Tatlı kayısı çekirdeği yüzyıllardan beri tüm dünyada çerez ve şekerleme imalatında yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca bugün kavrulmuş tatlı kayısı çekirdeği Fransız ve İtalyan mutfağında tatlı, pasta ve ekmek imalatında da kullanılmaktadır. Kayısı çekirdeğini ilimizde yıllardır çocuklarımız şifa niyetine yemekte ve bugüne kadar her hangi bir tıbbi literatürde zararlı bir yanına rastlanmamıştır. TÜBİTAK ve İnönü Üniversitesi’nde tarafından yapılan araştırmalar, tatlı kayısı çekirdeğinin sağlığa yararlı yönleriyle ilgili birçok bilimsel araştırma yapılmış ve bu araştırmalar bilim dergilerinde yayınlanmıştır. Tatlı kayısı çekirdeğinin sağlığa yararlı yönünü ortaya çıkarmış bulunmaktadır. Zira ilimiz ve ülke ekonomisine yıllık 350-400 milyon dolar girdi sağlayan kayısı ve yan ürünlerine yönelik yapılan açıklamayı talihsiz ve art niyetli yapılmış bir açıklama olarak düşünmekteyiz” diye konuştu.

Payza, İnönü Üniversitesi Kayısı Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bayram Murat Asma’ya da konuyla ilgili yaptığı çalışmalardan dolayı teşekkür etti. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Minik Dahiler, Kazdağıları Bilim Köyünü ziyaret etti Balıkesir’in Havran ilçesinde, Kazdağları Bilim Köyünü, kendilerine Minik Dahiler diyen 5 yaşındaki ana sınıfı öğrencileri ziyaret etti. Minik Dahiler bilim köyünde yapılan çalışmalar hakkında bilgiler aldılar. Kazdağları Bilim Kampını ziyaret eden Minik Dahiler burada yapılan çalışmalar hakkında bilgiler aldılar ve Kazdağları’nın endemik bitki türlerini yakından tanıma fırsatı buldular. Kazdağları Bilim Köyü ve AR-GE Firması sahibi Faruk Durukan Kazdağları Bilim Köyü’nün onlarca bilimsel çalışmaya ev sahipliği yaptığını ifade ederek “Şu anda Kazdağları’nda 700 rakım yükseklikteyiz. Burası Kazdağları Bilim Köyü. Burada bilimsel çalışmalar yapılıyordu; bugüne kadar yine yapılıyor. Üniversitelerimiz bilimsel çalışma için geliyor fakat bugün ilk defa minik dahileri aldık, 5 yaş grubu” dedi. Kazdağları’nın farklı ve özel yapısı ile bilimsel çalışmalara ev sahipliği yaptığını ifade eden Durukan “Şu anda yapılan Kazdağı’ndaki bilimsel çalışmalar hakkında miniklere bilgi verdik. Onlar da çok heyecanlandı, biz de çok heyecanlandık. Buradaki amacımız çok küçük yaşta minik çocuklara bilimsel çalışmaları aşılamak, öğretmek, o heyecanı vermek. Bunu yaptığımız için de çok da mutluyuz. Çocuklarımız da çok mutlu. Bu projelerimiz bu şekilde 5 yaş grubuna kadar inmeyi başardık. O da bize büyük mutluluk veriyor” dedi.