GÜNDEM - 06 Mart 2021 Cumartesi 13:05

KDK Başdenetçisi Malkoç: “Cumhurbaşkanımızın açıkladığı İnsan Hakları Eylem Planı’nı çok benimsiyoruz”

A
A
A
KDK Başdenetçisi Malkoç: “Cumhurbaşkanımızın açıkladığı İnsan Hakları Eylem Planı’nı çok benimsiyoruz”

Kamu Denetçiliği Kurumu Başdenetçisi Şeref Malkoç, ““Cumhurbaşkanımızın açıkladığı İnsan Hakları Eylem Planı’nı çok benimsiyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı İnsan Hakları Eylem Planı’nı değerlendiren KDK Başdenetçisi Malkoç, hukukun üstünlüğünü temin edip, kamu hizmetlerinin kalitesini arttırmaya çalıştıklarını belirtti.

KDK olarak İnsan Hakları Eylem Planı’nı bir hukuk kurumu olarak önemsediklerini belirten Malkoç, “Hepimizin bildiği gibi Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanlığından beri hep reformlara imza atmıştır. Halkımızı dinlemiş ihtiyaçlarına göre Anayasa’da yasa veya idari düzenlemeler yapmıştır. Bunlar toplumun ihtiyacı olan huşulardır. Toplumda insan gibi canlı diri bir varlıktır. Sürekli olarak ihtiyaçları değişir ve yenilenir. Bunlara cevap verebilmenin karşılık verebilmenin sorumluluğu ve yetkisi TBMM’ de ve Cumhurbaşkanlığıyla birlikte Bakanlardadır. İşte biz Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı İnsan Hakları Eylem Planı’nı bu anlamda çok benimsiyoruz. KDK olarak bir hukuk kurumu bir insan hakları kurumu olarak önemsiyoruz” diye konuştu.
İdareye müracaat halinde cevap verme süresinin 60 günden 30 güne çekilmesini değerlendiren Malkoç, “Şimdi bu insan hakları eylem planı iki yıllık çalışmanın ürünü. Türkiye’de bu konuyla ilgili olan her kurum ve herkes davet edildi, konuşuldu. Adli yargıda idari yargıda idarenin işleyişinde sorunlar tespit edildi. Muhatap olan ilgili olan herkes bu konuda bilgisi olan herkesin bilgisine başvuruldu. Bu fevkalade önemli bir şey. Türkiye’nin ihtiyacı olan bir şey ve sorunlar doğru tespit edildi. Sorunlara da doğru teşhisler konuldu. Örneğin bakın Türkiye’de vatandaşla devlet arasında idare arasında yüz binlerce milyonlarca dava. Kimi İçişleri Bakanlığıyla kimi Maliye Bakanlığı hazineyle, aklınıza gelebilecek bir ülkede ülkenin, kurumları devletin kurumları vatandaşıyla bu kadar davalık olur mu? Bunları çözmek için çok güzel bir sulh mekanizması konuldu. Bu bile başlı başına bir olay. Veya idareye müracaat halinde idarenin cevap verme süresi 60 gündü. Şimdi teknoloji ilerledi iletişim gelişti. Eskiden 60 gündü şimdi bu 30 güne çekiliyor. Bunlar olağanüstü güzellikler” ifadelerini kullandı.

KDK Başdenetçisi Malkoç: “Cumhurbaşkanımızın açıkladığı İnsan Hakları Eylem Planı’nı çok benimsiyoruz”

“Adalet Bakanlığı’na gelen raporlar tanzim edildikten sonra biz de bunları inceleyeceğiz”

Sorunların tespiti konusunda iyi bir çalışma yapıldığını ve bu sorunların çözüm yollarında denetim mekanizması oluşturulduğunun altını çizen Malkoç, şöyle devam etti: “KDK açısından bir kaç tane önemli husus var. Bir tanesi yatırım ombudsmanlığı kuruluyor bu fevkalade önemli. Türkiye’de yatırımda iyileşme temin edilmesi için çok düzenlemeler yapıldı ama buna rağmen hala Türkiye’de yatırımda epey zorluklar var. O açıdan yatırım ombudsmanlığı ihdas edilmesi fevkalade önemli ve yine bu bahsettiğimiz raporda çok güzel bir husus var; izleme, değerlendirme ve raporlama. Orada KDK ve Türkiye İnsan Hakları Eşitlik Kurumu’na görev veriliyor. Şimdi bu iki yılda hazırlandı, iki yılda uygulanması sürecek. Umut ediyorum ki bir hafta içerisinde hangi idari düzenleme hangi tarihte yapılacak, hangi yasal düzenleme hangi tarihte yapılacak bunun takvimi yayınlanacak Adalet Bakanlığı veya Cumhurbaşkanlığı. O takvimi de takip edeceğiz. Bu raporda izleme değerlendirme ve raporlama konusunda çok güzel bir mekanizma kurulmuş. Bir defa her kurum kendi sorumluluğundaki çalışmasını 4 ayda bir cumhurbaşkanının başkanlığındaki heyete verecek. Bunun sekretaryasını Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Dairesi yapıyor ve 4 ayda bir verilen rapor yıllık olarak tanzim edilecek. Bu rapor tanzim edildikten sonra KDK ve Türkiye İnsan Hakları Kurumu’na gönderecek. İnsan Hakları Kurumu, KDK bunu inceleyecekler. Cumhurbaşkanına ve TBMM’ye rapor verecekler. Yani hem çok güzel hazırlanmış sorunlar iyi tespit edilmiş, çözüm yolları ortaya konmuş ve denetim mekanizması konmuş. Bu yönüyle fevkalade önemli ve iyi. Geri kalıyor toplumun bunu takip etmesi, toplumun hak ve özgürlükleri konusunda duyarlı olması. Kamu Denetçiliğinin ve İnsan Hakları Kurumunun görevini yapması.”

“Türkiye bugünkünden daha güzel olacak”

İnsan Hakları Eylem Planı’nda yer alan ifadelerin uygulamaya geçirildiğinde Türkiye’nin daha güzel günlere ulaşacağını belirten Malkoç, “Emeği geçenlere teşekkür ediyorum, Sayın Cumhurbaşkanımıza böyle bir belgeyi hazırlattırıp toplumla paylaştığı için kendisine teşekkür ediyorum. Geri kalıyor bunun uygulamasını takip etmek. Burada da herkese görev düşüyor. 85 milyon insanımıza, hukukçulara, uygulamacılara, üniversitelere ve bizim gibi kurumlara görev düşüyor. Ben inanıyorum ki bu belgede yazılı olanlar uygulamaya geçirildiğinde ve insanımız anayasada, yasadaki haklarını aradığında biz idarecilere hukukun üstünlüğü ve insan hakları konusunda daha titiz davranmaları için gerekli tavsiyeleri verdiğimizde Türkiye bugünkünden daha güzel olacak” şeklinde konuştu.

KDK’nın web sitesindeki bilgi bankasından taleplere, sorunlara ve KDK’nın verdiği tavsiyelere vatandaşların kolayca ulaşabileceğini söyleyen Malkoç, “Bildiğiniz gibi bize on binlerce müracaat oluyor. Bizim verdiğimiz tavsiye kararlarıyla da idareni işleyişi daha iyi hale getiriyoruz. Vatandaşın memnuniyetini ve mutluluğunu arttırmaya çalışıyoruz. Hukukun üstünlüğünü temin edip kamu hizmetlerinin kalitesini arttırmaya çalışıyoruz. Bizim verdiğimiz bu kararlar Cumhurbaşkanlığı İnsan Hakları Eylem Planı’nda da ifade edildiği gibi bunlar elektronik ortamda ve basılı ortamda hem idarecilere hem halkımıza açıklanmış olacak. Bunun için bilgi bankası oluşturduk eylem planının açıklanmasından itibaren de kararlarımızı bilgi bankasına girmeye başladık, isteyen arzu eden arkadaşlarımız KDK sitesinden bunlara rahatça ulaşabilir. Bunun ne faydası olacak, her hangi bir vatandaşımız Ankara’da, İstanbul’da, Trabzon’da, Diyarbakır’da idareyle bir sorun yaşadığında bizim kararlarımıza bakıp daha önce bu sorun yaşanmış mı? KDK’nın çözümü burada ne onu bulacak veya idareci olan arkadaşlarımız vatandaşın bir talebi olduğunu, vatandaşa ilgili bir sorun ortaya çıktığında KDK’nın verdiği tavsiye kararının buradan bulabilecek. Üniversitedeki akademisyen arkadaşlarımız bizim kararlarımıza bakıp master çalışması doktora çalışması yapıp hem bize katkıda bulunacaklar hem de Türkiye’de hukukun üstünlüğünün sağlanmasında bilimsel katkı sunacaklar” değerlendirmesinde bulundu.

Engin Yağcı - Erdinç Türkcan
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Üsküdar’da okul çıkışı öğrenciler birbirine girdi Üsküdar Zeynep Kamil Mesleki Teknik Anadolu Lisesi’nde beden eğitimi dersinde voleybol topuna ayakla vurulması nedeniyle öğrenciler arasında kavga çıktı. Okul çıkışında birbirine giren öğrencilerin yumruklu, tekmeli ve bıçaklı kavgası başka bir öğrencinin cep telefonu kamerasına yansıdı. Olay, geçtiğimiz gün Üsküdar’da bulunan Zeynep Kamil Mesleki Teknik Anadolu Lisesi’nde saat 16.00 sıralarında yaşandı. Edinilen bilgiye göre, beden eğitimi dersinde öğrencilerden birinin voleybol topuna ayakla vurması nedeniyle bir grup öğrenci arasında tartışma çıktı. Öğrenciler arasındaki sözlü tartışma okul çıkışında bir anda şiddetlenerek kavgaya dönüştü. Yumruk ve tekmelerin havada uçuştuğu kavgaya bir kişi de bıçakla dahil oldu. Kavgayı çevredeki vatandaşlar ve okul öğretmenleri zorlukla ayırdı. Kavgaya karışan öğrencilerden E.O. ve S.B. kafasından yaralandı. Durumun bildirilmesi üzerine kavganın yaşandığı okula çok sayıda polis ekibi sevk edildi. Olay yerine gelen polis ekipleri olaya karışan öğrencilerin ailelerini okula çağırırken, olayla ilgili inceleme başlattı. "Şikayetçiyim" Kavgaya karışan öğrencilerden E.O.’nun babası Elvan Oğlakçı, "Ders esnasında çocuklar voleybol oynarken top nedeniyle tartışmışlar. Saat dört gibi dışarıya çıkınca yaklaşık 25 kişilik öğrenci ve öğrenci olmayan bir grup, üç kişiyi darp edip bıçak çekiyorlar. Okuldakiler çocukları kurtarıyor. Ama o anda herhangi bir adli işlem başlatılmıyor. Sağlık sorunu olsa bile bir müdahale yapılmıyor. Ben şikayetçiyim" dedi.
Kastamonu Özel bireyler ve aileleri kolları sıvadı, serada çilek üretimine başladı Kastamonu’da hayata geçirilen proje ile özel bireyler ve aileleri serada üretim yaparak hem gelişimlerine katkı sağlayacak hem de maddi gelir elde edecek. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Kastamonu Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde hazırlanan 4 kadın kooperatifinin de paydaş olduğu “Benim Engelim Üretim Yapmama Engel Değil” projesi özel bireyleri üretimle geleceğe hazırlayacak. Kastamonu İhsan Ozanoğlu Özel Eğitim ve Meslek Okulu, Sarıkonak Kadın Kooperatifi, Dadaylı Üreten Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Hanönü Kadın Girişimi Üretim ve İşleme Kooperatifi ile Devrekani Kadın Girişimciler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin paydaş olarak yer aldığı proje ile kırsal alanda yaşayan özel bireyler ve ailelerinin üretim yapmasını sağlayacak. Proje ile 2 yıl içerisinde, Kastamonu İhsan Ozanoğlu Özel Eğitim ve Meslek Okulunda eğitim gören 10 özel birey ve ailesine, 200’er metrekare çilek bahçesi tahsis edilecek. Proje sayesinde gelir elde edecek olan özel bireyler ile ailelerinin tarımsal üretim içerisinde yer almaları sağlanacak. Bu çerçevede Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Kastamonu Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde İhsan Ozanoğlu Özel Eğitim Meslek Okulunun “Benim Bahçem Benim Dünyam” eTwinning projesinin yürütülmesi amacıyla kadın çiftçi Lemiye Budak’ın bahçesinde sera kurulumu gerçekleştirildi. Hazırlanan serada özel bireyler ve aileleri ilk çileklerini ekti. Düzenlenen programa Özel Eğitim ve Kaynaştırma Daire Başkanı Fatih Paça, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gümüş, Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu ile özel bireyler ve aileleri katıldı. “Gelecek kaygısı taşımamaları adına geliştirilmiş bir proje” Programda konuşan Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu, “Yaptığımız proje özel birey ve aileleri için geliştirilmiş bir proje. Geçen sene bunu bakanlığımıza teklif ettiğimde olumlu bir şekilde karşılanmıştı. Projemiz kabul edilmişti ve bu yıl, geçen yıl yaptığımız serada hem çilek bahçesi, çilek fidesi dikimiyle de bu projenin başlangıcı için adım attık. Proje ile özel birey ve ailelerinin gelecek kaygısı taşımamaları adına geliştirilmiş bir proje. Çünkü okul hayatından sonra bu bireylerimiz genellikle aileleri ile özelikle anneleri ile beraber hayatlarını sürdürüyorlar. Biz de buna bir nefes olsun diye yaptı. Toprağın içinde, üretimde birlikte olurlarsa, tarımla ilgili meşakkatli olurlarsa kendilerini hem geliştirme hem de toprağın vermiş olduğu pozitif enerjiyi özel hayatlarına aktarma adına bu proje geliştirildi” dedi. “Bir takım etkinliklerle istihdamını destekleyici projeyi gerçekleştiriyoruz” Seranın öğrencilerin eğlenerek öğrenmelerine ve istihdamına katkı sağlayacağını ifade eden Kastamonu Milli Eğitim Müdürü Hasan Gümüş de, “Kıymetli gençlerimizin 21. yüzyıl becerileri ile donatılmasını önemsiyoruz. Bunun yanında özel bireylerimizin hem becerilerinin artırılması hem de ilerde istihdamla ilişkilendirilmesi için birçok projeyi hayata geçiriyoruz. Bugün de yine özel birey öğrencilerimizin becerilerini artırabileceği, hoşça vakit geçirebileceği, ileriye yönelik tarımsal faaliyetlerde gelir getirici birtakım etkinliklerle istihdamını destekleyici bir projeyi de gerçekleştiriyoruz. Birçok paydaşımız var. Öncelikle Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüze bizi projeye dahil ettikleri için çok teşekkür ediyoruz. Velilerimiz, öğrencilerimizin hem becerilerinin geliştirilmesine hem de birlikte bu tarım faaliyetlerini yaparak daha güzel işler yapmış olacaklar. Aynı zamanda da öğrencilerimiz gelecekte bu tür faaliyetleri daha çok çeşitlendirerek istihdama ve üretime yönelik bir çığır açmış olacaklar. Bu projenin hayata geçirilmesinde kooperatiflerimize, Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüze, Özel Eğitim ve Rehberlik Genel Müdürlüğümüze ve burada tüm herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu. “Eğitim, çocukların ihtiyaçlarını karşılama yoludur” Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Kaynaştırma Daire Başkanı Fatih Paça ise, “Yürüyeceğimiz yolun felsefesini yaptığımız projeler belirler. Farklı ihtiyaçlarımız var. Hayata hazırlanma adına bu çok kıymetli bir süreç. Dolayısıyla eğitim dediğimiz şey çocukların ihtiyaçlarını karşılama yoludur. Özel çocukların, özel ihtiyaçları var. Ama birbirimize benzer yaşantılarımız var. Bir şey anlamak için size benzeyen yanlarımıza bakarak görürseniz daha doğru anlarsınız. Daha iyi tanırsınız” şeklinde konuştu. “Bu proje çerçevesinde bu çocuklara farklı eğitimlerde düzenliyoruz” Çocukları sosyal yaşama kazandırmada aktivitelerin önemli olduğunu belirten Sosyolog Aysu Köserecep, “En çok sıkıntıyı anneler çekiyor. Annelerin hayatlarını rahatlatırsak onlara ufak bir iş yapabilirsek çocuklarda ferahlayacak yüzden biz 10 tane ailemize çilek bahçesi tesis edeceğiz. Ancak bu sadece fiziksel boyut. Amacımız sosyal sorumluluk. Biz çocuklarımızı insanlarla kaynaştırıp, toplum içine çıkarmak, ‘ben de varım’ diyebilmelerini sağlamak istiyoruz. Çünkü biliyoruz ki her biri birer denizyıldızı. Biz bir taneyi alıp hayatlarını kurtarırsak ne mutlu. Hepimiz aynı Ülkenin evlatlarıyız. Sadece isimlerimiz farklı. Farklı olduğumuz için zenginiz” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından verilen eğitim sonrasında, özel bireyler ve aileleriyle birlikte seraya çilek fidesi dikildi.
Aksaray Aksaray’da Atatürk Bulvarına yaya üst geçidi çalışmaları başladı Aksaray Belediyesi tarafından şehrin en işlek caddelerinden biri olan Atatürk Bulvarına yapılacak olan üst geçidin çalışmaları başladı. Aksaray Belediyesi, Atatürk Bulvarı üzerindeki AVM ve iş merkezleri önünde yaşanan yoğunluğu göz önünde bulundurarak yeni bir yaya üst geçit projesini planladı. Atatürk Bulvarı ve Ereğlikapı Mahallesi arasında yaya ulaşımını kolaylaştıracak ve güvenli hale getirecek olan yaya üst geçidi iki adet taşıyıcı kolon üzerine inşa edilecek. Yaya üst geçidi projesinin yapılacağı alanda ilerleyen yıllarda sorun olmaması için altyapı çalışmaları başlatıldı. Yaya üst geçidinin yapılmaya başlaması ile oluşabilecek sorunların önüne geçilmesi için bölgenin altyapısı inşaat öncesinde taşınıyor. Yaşlı, engelli ve yürüme zorluğu yaşayan vatandaşlar için de detayların düşünüldüğü yaya üst geçit projesinde asansör ve yürüyen merdivenler yer alacak. Yaya üst geçidinin en kısa zamanda tamamlanarak hizmete açılması bekleniyor. Halkın talep ve önerileri doğrultusunda planladıkları projeleri yeni dönemde de tek tek hayata geçireceklerini belirten Belediye Başkanı Evren Dinçer, “Şehrimiz Orta Anadolu’da en hızlı gelişen ve büyüyen şehirler arasında yer alıyor. Bu hızlı büyüme ile sürekli yeni ihtiyaçlar yeni yatırımlara ihtiyaç duyuluyor. Biz de bu büyüme hızına katkı sağlamak ve şehrimizin ihtiyaçlarını gidermek için sürekli yenilikçi, çağın şartlarına uygun projeler planlıyoruz. Bu projelerimizden biri olan yaya üst geçit projesi için geçtiğimiz günlerde planlamalarımızı yaparak ihale sürecimizi tamamlamıştık. Bugün de inşaat çalışmalarına başladık. İnşallah planladığımız tarihler arasında inşaatımızı tamamlayarak burayı halkımızın hizmetine sunacağız. Yaya üst geçidi projemiz sayesinde hem halkımız güvenle ulaşım sağlayacak hem de trafik yoğunluklarının önüne geçilmiş olunacak. Bölge esnafımız için ve halkımız için hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Kastamonu Özel bireyler ve aileleri kolları sıvadı, serada çilek üretimine başladı Kastamonu’da hayata geçirilen proje ile özel bireyler ve aileleri serada üretim yaparak hem gelişimlerine katkı sağlayacak hem de maddi gelir elde edecek. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Kastamonu Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde hazırlanan 4 kadın kooperatifinin de paydaş olduğu “Benim Engelim Üretim Yapmama Engel Değil” projesi özel bireyleri üretimle geleceğe hazırlayacak. Kastamonu İhsan Ozanoğlu Özel Eğitim ve Meslek Okulu, Sarıkonak Kadın Kooperatifi, Dadaylı Üreten Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Hanönü Kadın Girişimi Üretim ve İşleme Kooperatifi ile Devrekani Kadın Girişimciler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin paydaş olarak yer aldığı proje ile kırsal alanda yaşayan özel bireyler ve ailelerinin üretim yapmasını sağlayacak. Proje ile 2 yıl içerisinde, Kastamonu İhsan Ozanoğlu Özel Eğitim ve Meslek Okulunda eğitim gören 10 özel birey ve ailesine, 200’er metrekare çilek bahçesi tahsis edilecek. Proje sayesinde gelir elde edecek olan özel bireyler ile ailelerinin tarımsal üretim içerisinde yer almaları sağlanacak. Bu çerçevede Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Kastamonu Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde İhsan Ozanoğlu Özel Eğitim Meslek Okulunun “Benim Bahçem Benim Dünyam” eTwinning projesinin yürütülmesi amacıyla kadın çiftçi Lemiye Budak’ın bahçesinde sera kurulumu gerçekleştirildi. Hazırlanan serada özel bireyler ve aileleri ilk çileklerini ekti. Düzenlenen programa Özel Eğitim ve Kaynaştırma Daire Başkanı Fatih Paça, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gümüş, Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu ile özel bireyler ve aileleri katıldı. “Gelecek kaygısı taşımamaları adına geliştirilmiş bir proje” Programda konuşan Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu, “Yaptığımız proje özel birey ve aileleri için geliştirilmiş bir proje. Geçen sene bunu bakanlığımıza teklif ettiğimde olumlu bir şekilde karşılanmıştı. Projemiz kabul edilmişti ve bu yıl, geçen yıl yaptığımız serada hem çilek bahçesi, çilek fidesi dikimiyle de bu projenin başlangıcı için adım attık. Proje ile özel birey ve ailelerinin gelecek kaygısı taşımamaları adına geliştirilmiş bir proje. Çünkü okul hayatından sonra bu bireylerimiz genellikle aileleri ile özelikle anneleri ile beraber hayatlarını sürdürüyorlar. Biz de buna bir nefes olsun diye yaptı. Toprağın içinde, üretimde birlikte olurlarsa, tarımla ilgili meşakkatli olurlarsa kendilerini hem geliştirme hem de toprağın vermiş olduğu pozitif enerjiyi özel hayatlarına aktarma adına bu proje geliştirildi” dedi. “Bir takım etkinliklerle istihdamını destekleyici projeyi gerçekleştiriyoruz” Seranın öğrencilerin eğlenerek öğrenmelerine ve istihdamına katkı sağlayacağını ifade eden Kastamonu Milli Eğitim Müdürü Hasan Gümüş de, “Kıymetli gençlerimizin 21. yüzyıl becerileri ile donatılmasını önemsiyoruz. Bunun yanında özel bireylerimizin hem becerilerinin artırılması hem de ilerde istihdamla ilişkilendirilmesi için birçok projeyi hayata geçiriyoruz. Bugün de yine özel birey öğrencilerimizin becerilerini artırabileceği, hoşça vakit geçirebileceği, ileriye yönelik tarımsal faaliyetlerde gelir getirici birtakım etkinliklerle istihdamını destekleyici bir projeyi de gerçekleştiriyoruz. Birçok paydaşımız var. Öncelikle Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüze bizi projeye dahil ettikleri için çok teşekkür ediyoruz. Velilerimiz, öğrencilerimizin hem becerilerinin geliştirilmesine hem de birlikte bu tarım faaliyetlerini yaparak daha güzel işler yapmış olacaklar. Aynı zamanda da öğrencilerimiz gelecekte bu tür faaliyetleri daha çok çeşitlendirerek istihdama ve üretime yönelik bir çığır açmış olacaklar. Bu projenin hayata geçirilmesinde kooperatiflerimize, Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüze, Özel Eğitim ve Rehberlik Genel Müdürlüğümüze ve burada tüm herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu. “Eğitim, çocukların ihtiyaçlarını karşılama yoludur” Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Kaynaştırma Daire Başkanı Fatih Paça ise, “Yürüyeceğimiz yolun felsefesini yaptığımız projeler belirler. Farklı ihtiyaçlarımız var. Hayata hazırlanma adına bu çok kıymetli bir süreç. Dolayısıyla eğitim dediğimiz şey çocukların ihtiyaçlarını karşılama yoludur. Özel çocukların, özel ihtiyaçları var. Ama birbirimize benzer yaşantılarımız var. Bir şey anlamak için size benzeyen yanlarımıza bakarak görürseniz daha doğru anlarsınız. Daha iyi tanırsınız” şeklinde konuştu. “Bu proje çerçevesinde bu çocuklara farklı eğitimlerde düzenliyoruz” Çocukları sosyal yaşama kazandırmada aktivitelerin önemli olduğunu belirten Sosyolog Aysu Köserecep, “En çok sıkıntıyı anneler çekiyor. Annelerin hayatlarını rahatlatırsak onlara ufak bir iş yapabilirsek çocuklarda ferahlayacak yüzden biz 10 tane ailemize çilek bahçesi tesis edeceğiz. Ancak bu sadece fiziksel boyut. Amacımız sosyal sorumluluk. Biz çocuklarımızı insanlarla kaynaştırıp, toplum içine çıkarmak, ‘ben de varım’ diyebilmelerini sağlamak istiyoruz. Çünkü biliyoruz ki her biri birer denizyıldızı. Biz bir taneyi alıp hayatlarını kurtarırsak ne mutlu. Hepimiz aynı Ülkenin evlatlarıyız. Sadece isimlerimiz farklı. Farklı olduğumuz için zenginiz” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından verilen eğitim sonrasında, özel bireyler ve aileleriyle birlikte seraya çilek fidesi dikildi.