SAĞLIK - 20 Kasım 2017 Pazartesi 10:48

Kelebek hastası çocuklara yardım eli

A
A
A
Kelebek hastası çocuklara yardım eli

Van’ın Özalp ilçesinde yaşayan Karakoç ailesinin halk dilinde "kelebek" hastalığı olarak bilinen "epidermolizis bülloza" hastası olan 2 çocuğunun yardımına Van Büyükşehir Belediyesi koştu. Aileye sosyal yardım yapılırken, nadiren dışarı çıkan Karakoç kardeşler ise ilk kez sinemayla tanıştı.

Sosyal belediyecilikte çığır açan Van Büyükşehir Belediyesi, bu alandaki çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı ekipleri, Özalp’e bağlı Çalımlı Mahallesi’nde yaşayan 10 nüfuslu Karakoç ailesine ulaştı. Sosyal hizmet uzmanlarının yaptıkları tespitler sonucunda ailenin maddi durumunun kötü olduğu ve 2 çocuğunun doğuştan kelebek hastası olduğu belirlendi. Yapılan değerlendirme sonucunda maddi imkansızlıklar yaşayan aileye sosyal kart verilerek maddi yardımda bulunuldu. Yine çocukların rahat uyumaları için ağrı giderici özel şişme yatak alındı.

Çocuklar ilk kez sinemada film izledi

Hastalıkları nedeniyle zor günler yaşayan ve nadiren dışarı çıkan 17 yaşındaki Ergin ve 12 yaşındaki Serkan’a da sosyal hizmet uzmanları tarafından bir sürpriz yapıldı. Sabah saatlerinde evden alınan Ergin ve Serkan, sinemaya ve yemeğe götürülerek keyifli bir gün geçirdiler. Hayatında ilk kez sinemaya gittiğini söyleyen Ergin Karakoç, “Hastalığım nedeniyle çok zor günler geçiriyorum. Dışarı çıkmakta ve akranlarımla bir araya gelmek hemen hemen imkansız. Van Büyükşehir Belediyesi, ben ve kardeşime unutamayacağımız bir gün yaşattı. İkimiz adına çok keyifli bir gün geçirdik. Bugün ben ve kardeşim ilk kez sinemaya geldik. Her şey için çok teşekkür ediyorum” dedi. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa MCBÜ’de anaokulu sınıfından Hijyen Haftası etkinliği Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Hafsa Sultan Hastanesi bahçesinde, üniversitenin Sosyal Tesisler İşletme Müdürlüğüne bağlı sağlık yerleşkesi kreşi 6 yaş grubu öğrencinin katılımıyla Hijyen Haftası kutlaması gerçekleştirildi. Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı önderliğinde Hastane Başhekimlik binası girişinde kreş müdürü ve öğretmenleri nezaretinde toplam 19 öğrenci katılımıyla gerçekleştirildi. Etkinliğe Hastane Başhekim yardımcısı Prof. Dr. Cüneyt Bal, Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çiğdem Banu Çetin, Kreş Müdürü Fulya Karşıyaka, Hastane Müdürü Tahsin Akcan, okul öncesi öğretmenleri Gamze Savaş ve Gülmira Askar Bayram ile hastane personeli ve vatandaşlar katıldı. Törende konuşan Prof. Dr. Banu Çetin, "Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 2005 yılından beri sürdürdüğü ’Ellerini yıka, hayat kurtar’ sloganıyla, el hijyeni konusunda özellikle sağlık çalışanlarının bilgi ve farkındalık düzeyini artırmayı ve el hijyeni uyumunu istenen düzeye getirmeyi, dolayısı ile hastane enfeksiyonlarını ve antibiyotik direncini engellemeyi amaçlamaktadır. El Hijyen Günü 2024’ün teması ise ’El hijyeninin gücü’ olarak belirlenmiştir. Bu slogan ile el hijyeninin bulaşıcı hastalıkların önlenmesi ve kontrolü üzerindeki önemini vurgulayarak tüm toplumu el hijyeninin günlük yaşamlarının değişmez bir rutini olmaya teşvik etmektedir" dedi. Başhekim yardımcısı Prof. Dr. Cüneyt Bal ise günümüzde toplumda hijyen uygulamalarının yaygınlaştırılmasının önemli bir koruyucu sağlık hizmeti olarak değerlendirildiğini vurguladı. Etkinlik, 19 kreş öğrencisinin öğretmenleri nezaretinde Türkçe ve İngilizce şarkılar söyleyip, dans etmeleriyle devam etti. Etkinliğe katılanlara el hijyeninde kullanmaları için sabun ve kolonya dağıtıldı.
İstanbul İki gün arayla kayboldular, çifte kayıpta sıcak gelişme 52 yaşındaki Nuran Şahin, yaklaşık 3 hafta önce hastaneye diye gittiği Antalya Alanya’dan kayıplara karıştı. Nuran Şahin’den 2 gün sonra ise sevgilisi Gökmen Fetullah Kaya motosikletiyle sırra kadem bastı. İlk etapta birlikte kaçtıkları düşünülen ikilinin cinayete kurban gitmiş olabileceği şüphesi ile çocukları Müge Anlı’ya başvurdu. İddialar ardı ardına sıralanırken, günlerdir izine rastlanılamayan Gökmen Fetullah Kaya’nın motosikleti ormanlık alanda bulundu. 17 Nisan’da Antalya Gazipaşa’daki evinden Alanya’ya giden Nuran Şahin, eşi ve çocukları ile yaşadığı evine bir daha geri dönmedi. Ondan 2 gün sonra ise sevgilisi olduğu ortaya çıkan Gökmen Fetullah Kaya; Antalya Gazipaşa’dan kayboldu. Esrarengiz bir şekilde kaybolan ikili ile ilgili olarak araştırmacı gazeteci Müge Anlı, konuşulmayan gerçekleri peş peşe ortaya çıkardı. Nuran Şahin’i kaybolduğu gün Alanya’ya köylüsü Durmuş Ali Çelik’in, götürdüğü ilk kez programda konuşuldu. Çok bilinmeyenli çifte kayıpta Nuran Şahin’le alakalı ilişki iddiaları karşısında eşi Mustafa Şahin’in tepkisizliği dikkat çekti. Günlerdir Antalya’da araştırmalar yapan Müge Anlı ekibi, çok önemli ipuçlarına ulaştı. Önce Gökmen Fetullah Kaya’nın takıldığı güvenlik kameralarına ulaşıldı, ardından da kameralara göre takip etmiş olabileceği güzergahları ortaya koydu. Araştırmalar sonucu iki kamera arasında sırra kadem basan Gökmen Fetulllah Kaya’nın Nuran Şahin’i son gören kişi olduğu belirlendi. Müge Anlı’ya konuşan görgü şahitleri ile çifte kayıpta çözüme bir adım daha yaklaşıldı. Önce ikilinin Çeçek Mevkii olarak bilinen dik yamaçtan atılmış olabileceği iddiası gündeme geldi. Bu iddia üzerine bölgede geniş çaplı arama çalışmaları başladı. Akabinde Nuran Şahin kaybolmadan bir gün sonra Gökmen Fetullah Kaya’yı gören ve gördüğü yerde olmasını garip bulan çoban Müge Anlı’ya ulaştı. Çobanın Gökmen Fetullah Kaya’yı gördüğü yere 500 metre mesafede olan noktada motosiklet bulundu. İlk incelemelere göre motosikletin Gökmen Fetullah Kaya’ya ait olduğu belirlendi. Olay yeri inceleme ekiplerinin delil toplama çalışmaları anbean canlı yayında aktarılırken, Müge Anlı motosikletin bulunduğu çevrede ikiliyle ilgili başka ipuçlarının da bulunabileceğine dikkat çekti. Motosikletin bulunduğu yerde ceset aranacağı bilgisi de canlı yayında kaydedildi.
Niğde Atık Pilleri Topladılar Ödülleri Kaptılar Niğde Belediyesi’nin ‘Sıfır Atık Projesi’ çerçevesinde başlattığı çağrıyla öğrenciler çevre dostu projeye destek veriyor. Topladıkları 7 kilo ağırlığındaki atık pillerin doğayı kirletmeden geri dönüşüm zincirine dahil edilmesi amacıyla Niğde Belediye’sine getiren özel eğitim öğrencilerine öğretmenleri Mehmet Akyüz ve Volga Bozdağ eşlik etti. Atık pilleri teslim alan Niğde Belediye Başkan Yardımcısı Melih Ayhan, Fertek Özel Eğitim Meslek Okulu heyetine, Niğde Belediyesi’nin ’Çevre Dostu’ ödülünü takdim etti. Atık pillerin içindeki kimyasal maddelerin çöp depolama alanlarında yeraltı sularına ve toprağa karışarak kirlilik oluşturduğuna dikkat çeken öğrenciler, bu nedenle pilleri çevreye ve çöpe atmayıp, atık pil toplama kutularına ya da belediyeye teslim etmeleri gerektiğini belirtti. Niğde Belediye Başkan Yardımcısı Melih Ayhan yaptığı açıklamada; duyarlılıklarından dolayı Fertek Özel Eğitim Meslek Okulu’nun yönetici, öğretmen ve öğrencilerine teşekkür etti. Niğde Belediyesi bünyesinde kurdukları İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü tarafından kentin 22 ayrı noktasına Mobil Atık Getirme Merkezleri yerleştiren Niğde Belediyesi bu merkezlerde toplanan kâğıt, metal, cam, plastik, elektrik ve elektronik atıkların yanı sıra bitkisel yağ ve atık pilleri Niğde Belediyesi Geri Dönüşüm Merkezi’ne götürerek, geri dönüşüme kazandırılıyor.