GÜNDEM - 21 Eylül 2021 Salı 14:26

Kemençe yaparak hayata tutundu

A
A
A
Kemençe yaparak hayata tutundu

Gümüşhane’de küçük yaşlarda geçirdiği menenjit hastalığı nedeniyle öldü denilerek güç şartlarda hastaneye yetiştirilen 46 yaşındaki Kadir Şaş, 8 yaşından beri marangozluk mesleğini sürdürüyor, bölge illerine kemençe yapıp satıyor.

Torul ilçesine bağlı Yıldız köyünde doğan ve 8 yaşındayken geçirdiği menenjit hastalığı nedeniyle hastaneye götürülen ve yolda öldü denilerek başında ağıtlar yakılan Şaş, şimdi 6 çocuk babası ve marangozluk yaparak ailesini geçimini sağlıyor.

Hastalığı nedeniyle konuşma ve işitme güçlüğü çeken bu nedenle de sağlıklı bir okul hayatı olmayan Şaş’ın en büyük özelliği gördüğü her şeyi ahşaptan yapabiliyor olması. Ailesinin “Allah’ın bir lütfu” dediği bu yeteneği çevresinde de fark edilen Şaş’a önceki yıllarda İŞKUR tarafından makine desteği de sağlandı.

Kemençe yaparak hayata tutundu

Küçük yaşlardan itibaren babasından kalan dükkanda ahşap ve mobilya işleri yapan Şaş en çok Karadeniz bölgesinin milli enstrümanı olan kemençe yapmayı seviyor. A’dan Z’ye kemençeyi baştan aşağı kendisi yapan, imalattan sonra enstrümanın akordunu da yapan Şaş bölgedeki birçok ile kemençe yaparak gönderiyor.
Marangozluğu ve kemençe yapmayı babasından görerek öğrendiğini kaydeden Şaş, “Kulağım ağır işiyor, dilim de dönmüyor. 8 yaşından beri bu işleri yapıyorum. Kapı, pencere, kemençe yapıyorum” dedi.

Kemençe yaparak hayata tutundu

72 yaşındaki babası Tevfik Şaş ise oğlunun küçükken geçirdiği menenjit hastalığı nedeniyle hem konuşma hem de duyma yetilerinin azaldığını belirterek, “O zamanlar hastaneye gitmek zor işti. Trabzon’a gidiş geliş bir gün tutardı. Eskiden kulakları da çok zor duyardı. Şimdi çok şükür biraz düzeldi derdini anlatabiliyor. Marangoz dükkanında her şeyi yapıyor. Kemençeyi ben yapardım eskiden. O da benden görüp yapmaya başladı. Benden de çok iyi yapıyor, beni de solladı. Allah’a şükrediyorum hiçbir kötü alışkanlıkları yok” diye konuştu.

Kemençe yaparak hayata tutundu

Abisi Kadem Şaş (49) ta büyüklerinin kardeşi hastalandığı zaman hastaneye götürülürken “öldü” denilerek yüzüne birkaç kez su serptiklerini anlattıklarını belirterek, “Hastaneden geldikten sonra konuşamadı daha. Duyma ve konuşma sıkıntısı çekti. Kendini ifade edemediği için büyük sorunlar yaşadı. Okul çağına gelince o zamanki öğretmenler de kendi haline bıraktı. Kendi kendine yazdı, okudu. Sonra babamla marangozluk yapmaya başladı. İlk olarak kendisine tahtadan araba yapmıştı. Babamdan esinlenerek kemençe yapmaya da başladı. Onun yaptığı işi herkes yapamaz. Her zaman en iyisini yapar. Allah’ın verdiği bir yetenek var onda” ifadelerini kullandı.

Kardeşine devletin İŞKUR aracılığıyla makine verdiğini ve onunla geçimini sağladığını aktaran Şaş, “Ekmeğini buradan çıkarıyor. İş olmadığı zaman hayvanlarıyla uğraşıyor, sağda solda çalışıyor. Kemençe çok talep ediyorlar. 11-12 yaşından beri kemençe yapıyor. Aklına gelen her şeyi yapar. Ne lazımsa gösterilsin onu yapar” diye konuştu.

Uğur Bulut

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bitlis Tatvan’da 49 mağdur kadın KADES uygulaması sayesinde şiddetten kurtuldu Bitlis’in Tatvan ilçesinde KADES uygulamasıyla 49 mağdur kadın şiddetten kurtuldu. Bitlis İl Emniyet Müdürlüğü bünyesindeki Tatvan İlçe Emniyet Müdürlüğü polis ekipleri, Kadın Destek Uygulaması (KADES) hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Uygulamanın telefonlara nasıl yükleneceği konularında kadınlara bilgilendirmelerde bulunan polis ekipleri, ayrıca KADES ile ilgili broşür dağıttı. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Bitlis İl Emniyet Müdürü Ortaç Şekeroğlu, kentte çalışan ve ev hanımı olan 5 bin kadını KADES uygulaması hakkında bilgilendirdiklerini ifade ederek, “KADES uygulamasıyla şiddet gören ve şiddet görme ihtimali olan kadınlarımızı düzenli olarak bilgilendiriyoruz. Bitlis il ve ilçelerinde 1 yıl boyunca toplamda 5 bin çalışan ve ev hanımı olan kadınlarımızı bilgilendirdik. Bilgilendirme faaliyetlerimiz devam edecektir” dedi. KADES uygulaması sayesinde Türkiye geneli 1 milyon 128 bin 84 ihbarın mevcut olduğunu söyleyen Tatvan İlçe Emniyet Müdürlüğünde görevli Komiser Müge Bostan da, “Bitlis İl Emniyet Müdürlüğü bünyesindeki Tatvan İlçe Emniyet Müdürlüğü olarak KADES uygulamasının tanıtımını gerçekleştiriyoruz. Şiddet gören veya şiddet görme ihtimali olan bayanların akıllı telefonlarına yükleyecekleri KADES uygulaması, bilgileri tek bir tuşla çağrı merkezlerine ulaştırması ve sonrasında en yakın devri ekibinden hızlı bir şekilde yardım almaları sağlanmaktadır. KADES uygulamasıyla Türkiye geneli 6 milyon 388 bin 633 kadına ulaşılmış, 1 milyon 128 bin 84 ihbarı mevcuttur” ifadelerini kullandı. Tatvan ilçesinde 49 mağdur kadının şiddet görmesini engellediklerini Komiser Bostan, “Tatvan İlçe Emniyet müdürlüğü olarak 192 ihbar alınmış, 49 mağdur kadına adli işlem yapılmıştır. Diğer ihbarlar ise deneme amaçlı ve yanlışlıkla basılmış ihbarlardan oluşmaktadır. Tatvan İlçe Emniyet Müdürlüğü olarak tüm ihbarlara ulaşılmıştır” şeklinde konuştu.
Ağrı Siyer Yarışması’nda dereceye girenlere ödülleri törenle verildi Peygamber Sevdalıları Vakfı tarafından düzenlenen Siyer Yarışması’nda derece alanlara ödülleri teslim edildi. Ağrı’nın Patnos ilçesinde gerçekleştirilen programa çok sayıda veli iştirak etti. Peygamber Sevdalıları Vakfı tarafından organize edilen "Onu Oku Onu Yaşa" temalı Siyer Yarışması’na Ağrı’nın Patnos ilçesinde katılan ve ülke geneli derece yapan öğrencilere ödülleri gerçekleştirilen bir program ile teslim edildi. Patnos Selahaddin Eyyubi Ortaokulu bahçesinde gerçekleştirilen programda öğrencilerin yanı sıra çok sayıda öğrenci velisi de katıldı. Programda kısa bir konuşma yapan Patnos Selahaddin Eyyubi Ortaokulu Müdürü Osman Gümüş, çok sayıda öğrencinin yarışmada hatırı sayılır derece aldığının altını çizdi. Gümüş, "Peygamber Sevdalıları Vakfı tarafından düzenlenen, Türkiye geneli "Onu Oku Onu Yaşa" temalı siyer yarışmasına okulumuz Patnos Selahaddin Eyyubi Ortaokulu öğrencileri tarafından yoğun bir katılım gösterilmiştir. Öğrencilerimizin, okulumuz din kültürü ve ahlâk bilgisi dersi öğretmeni sayın Tayfun Demir öncülüğünde yapmış oldukları hummalı çalışmaları başarıyı beraberinde getirmiştir. Türkiye geneli katılım sayısının 194 bin olduğu yarışmada açıklanan kesin bilgilere göre, öğrencimiz Asmin Özdoğan Patnos 1’incisi, Ağrı 2’ncisi ve Türkiye 106’ncısı olmuştur. Takdir edilesi bir diğer başarı ise yine okulumuz öğrencilerinden Ela Cücen’e aittir. Öğrencimiz Patnos 2’ncisi, Ağrı 6’ncısı ve Türkiye 129’uncusu olmuştur." dedi. Öğrencilerinin başarılarını sıralamaya devam eden Gümüş şunları söyledi:"Başarılarımız bununla sınırlı değildir. Oldukça yüksek bir katılıma sahip bu yarışmada Levent Damar, Havvanur Hamay, Zeynep Hamay, Umut Doğan ve Abdulsamet Habip Taştoprak isimli öğrencilerimiz ilk bine girmişlerdir. Gelecek yıl yapılacak olan yarışmaya daha iyi hazırlanarak gerek il gerek ilçe düzeyinde daha fazla öğrencimizin başarı göstereceğine inanıyorum. Bu başarılarda büyük emeği olan sayın Tayfun Demir hocamızı ve öğrencilerimizi başta şahsım olmak üzere okulumuz adına tebrik ediyor ve bu başarılarının katlanarak daim olmasını diliyorum." Derece giren öğrencilere Vakıf tarafından gönderilen hediyeler sırasıyla takdim edildi.