VOLEYBOL - 09 Aralık 2011 Cuma 15:08

Kılıç'tan Rum Kesimi'ne tepki

A
A
A
Kılıç'tan Rum Kesimi'ne tepki

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Galatasaray Bayan Voleybol Takımına yönelik saldırılar sebebiyle Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ni sert bir dille uyardı. Bakan Kılıç, Dışişleri Bakanlığı ve Avrupa Birliği Bakanlığı ile de görüşerek Rum Kesimi'nin kınanması ve uyarılması konusunda girişimde bulundu.

Türk takımlarına yönelik saldırıları alışkanlık haline getiren Rumların, yakın bir gelecekte AB dönem başkanlığını üstleneceğini hatırlatan Bakan Kılıç, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Haksız ve hukuksuz bir şekilde AB dönem başkanlığına hazırlanan Rum Kesimi'nin Türk sporcularımıza yönelik şiddetini kınıyorum. Daha önce de örneklerine tanık olduğumuz Rum fanatizminin müsebbibinin Avrupa Birliği olduğunu düşünüyorum. KKTC'de uluslararası spor organizasyonuna bile izin verilmezken Rum tarafının konuk sporculara uyguladığı şiddeti görmezden gelen uluslararası spor camiasını da duyarlı olmaya davet ediyorum. Rum Kesiminin geleneksel şımarık tavırlarına daha fazla sessiz kalınamaz. 

Olimpiyat ruhundan, spor ahlakından ve fair-play anlayışından nasibini almamış Rum Kesimi uluslararası spor organizasyonlarından men edilmelidir. Türk kafilesine karşı kin ve nefret dolu olduğu anlaşılan Rum Kesimi'nin dönem başkanlığı fikri en büyük darbeyi Avrupa Birliği'ne indirecektir. Konuk spor kafilesine bile saldıran ve şiddet uygulayan bir yönetim anlayışının AB vizyon ve değerlerini benimsediği de düşünülemez. Orada konuk olarak bulunan kafilemize saldırıları alışkanlık haline getiren Rum fanatiklerin şiddet eylemlerini önleme yönünde hiçbir çaba sarf etmeyen bu sefil anlayış AB'deki güç kaybının da bir tezahürdür."

Bakan Kılıç'ın girişimi ile Türkiye Voleybol Federasyonu'nu da Avrupa Voleybol Konfederasyonu nezdinde girişimlerde bulunarak Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ni şikayet etti. Bakan Kılıç, Galatasaray Bayan Voleybol takımının Rum Kesimi'nden Atina'ya ve oradan da İstanbul'a sağ salim ulaşması için gerekli girişimlerde bulunurken, gelişmeleri yakından takip etti.

RUMLARIN İLK VUKATI DEĞİL

CEV Cup'ta Türkiye'yi temsil eden Galatasaray Bayan Voleybol takımı Rum Kesimi'nden Apollon Limassol takımıyla yaptığı karşılaşmaya olağanüstü güvenlik önlemleri altında çıkarken, maç sonrası seyircilerin saldırısına maruz kaldı. Galatasaray'ın 3-0 galibiyeti ile sonuçlanan maçın son setinde Rum fanatikler, sahaya koltuk, çakmak, ses bombası atarken, olaylara müdahale eden Rum polisinin biber gazından Türk Voleybolcular etkilendi.

Galatasaray Bayan Voleybol takımına saldıran Rum fanatikleri geçmiş yıllarda da benzer saldırılarda bulunmuştu. 2004 yılında Tuborg FIBA Erkekler Avrupa Kupası Güney Konferansı play-off turunda Kıbrıs Rum Kesimi'nden Pizza Express Apollon Limassol takımı ile yaptığı maçta da benzer olaylar çıkmıştı. Rum fanatiklerin Türk takımlarına yönelik en ciddi saldırılarından biri de 2010 yılında gerçekleşti.

FIBA Erkekler Euro Challenge Kupası'nda Güney Kıbrıs'ta oynanan APOEL- Pınar Karşıyaka maçının ardından
olaylar çıkmış, fanatik Rum taraftarları, spor salonunu savaş alanına çevirmişti. Maç sonrası Pınar Karşıyakalı soyunma odasına basan Rum fanatikler gaz bombaları, taş ve sopalarda büyük olaylara neden olmuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Edirne Edirne’de 10 gündür süren su kesintisi mahalleliyi sokağa döktü Edirne’de yaklaşık 10 gündür devam eden su kesintisi nedeniyle vatandaşlar temizlik, yemek ve kişisel bakım gibi en temel ihtiyaçlarını karşılayamaz hale gelirken, mahalle sakinleri çözüm talebiyle CHP’li belediyeyi protesto etti. Edirne’nin Yıldırım Beyazıt Mahallesi’nde yaklaşık 10 gündür devam eden su kesintisi, mahalle sakinlerinin tepkisine neden oldu. Vatandaşlar, mahalle meydanında bulunan çeşme önünde bir araya gelerek CHP’li belediyeyi protesto etti. Kış mevsiminde yaşanan uzun süreli kesinti nedeniyle günlük yaşamın olumsuz etkilendiği mahallede, vatandaşlar su ihtiyaçlarını bidon ve damacanalarla karşılamak zorunda kaldı. Özellikle yaşlılar, çocuklar ve bebeklerin yaşadığı mağduriyetin her geçen gün arttığı belirtildi. Mahalle sakinleri, sorunun günlerdir devam etmesine rağmen yetkililerden bir açıklama yapılmadığını ifade ederek, CHP’li Edirne Belediyesi’nden çözüm istedi. "Çocuklara içirecek su bulamıyoruz" Mahalle sakinlerinden Mehmet Türkmenler, yaklaşık 10 gündür sularının olmadığını belirterek, "Çocuklara içirmek için su bulamıyoruz. Evlerde donuyoruz. Su parasını takır takır ödüyoruz ama hizmet yok. Bebekler evlerde dondu" dedi. Yaşanan mağduriyete dikkat çeken Kamil Kelemer, mahallede yaşanan su sorununun bir an önce çözüme kavuşturulmasını beklediklerini söyledi. Su kesintisiyle ilgili durumu belediyeye birçok kez belediye yetkililerine ilettiklerini belirten Adem Tekin, hiçbir olumlu adımın atılmadığını ve uzun süren kesintinin mahallede yaşayan herkesi olumsuz etkilediğini dile getirdi. "Ziyan bir şekilde hayat sürüyoruz" Edirne’de altyapı hizmetlerinin yetersiz olduğunu ifade eden vatandaşlardan Celal Selece, "Depremden sonra 11 şehir ayağa kalktı, biz Edirne olarak batıyoruz. Ziyan bir şekilde hayat sürüyoruz" ifadelerini kullandı. Vatandaşlar, kış ortasında yaşanan su kesintisinin halk sağlığı açısından ciddi risk oluşturduğunu belirterek, CHP’li Edirne Belediyesinden kalıcı çözüm beklediklerini belirtti.