EKONOMİ - 10 Mart 2021 Çarşamba 11:03

Kimya Vadisi, Türkiye’nin ithalat açığını önlemeyi hedefliyor

A
A
A
Kimya Vadisi, Türkiye’nin ithalat açığını önlemeyi hedefliyor

Adana’da Çukurova Üniversitesi’nde bulunan Çukurova Teknokent içerisinde kurulan Kimyasal Madde Üretim Teknolojileri Merkezi ‘Kimya Vadisi’ projesinde son aşamaya gelindi. Nisan ayı içerisinde açılışı planlanan Kimya Vadisi’nin Proje Koordinatörü Prof. Dr. Selahattin Serin, “Türkiye’deki sanayicilerimizin ithal ettiği katma değeri yüksek kimyasalları nasıl üretileceği bilgisini bu proje ile ortaya çıkararak sanayicilerimizin hizmetine sunacağız” dedi.

Dünya ticaretinin yaklaşık yüzde 28’ini kimyasal ürünler oluştururken, Türkiye’nin kimyasal madde üretim ve ticaretindeki payı ise sadece yüzde 1. Bu payı arttırmak içinde Adana’da bulunan Çukurova Üniversitesi bünyesindeki Çukurova Teknokent içerisinde ‘Kimya Vadisi’ kuruldu. Çukurova Kalkınma Ajansı’nın güdümlü proje desteği ile kurulan ve Nisan ayında açılması beklenen vadide, sanayicilere Türkiye’de üretilmeyen kimyasalları nasıl üretecekleri konusunda ‘Know-how’ transferi yapılacak.


Çukurova Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle, 5 milyon lira maliyetle kurulan Kimya Vadisi Projesi’nin yürütücülüğünü Çukurova Teknokent üstlenirken Adana Sanayi Odası, Adana Büyükşehir Belediyesi, Adana Ticaret Odası, Adana Organize Sanayi Bölgesi, Akdeniz İhracatçıları Birliği ve Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü destek veriyor.

Kimya Vadisi, Türkiye’nin ithalat açığını önlemeyi hedefliyor

Üretim teknolojisi geliştirilecek

Kimya Vadisi’nde gıda, ambalaj, otomotiv, tarım, tekstil ve kozmetik sektörlerinde kullanılan katma değeri yüksek kimyasalların üretim teknolojisi geliştirilecek. Fizibilitesi yapılan kimyasallar girişimcilerin ve sanayicilerin bilgisine sunulacak. Ana çalışma konularını pestisit, gübre, ilaç, sentetik boyar maddeler ve lifler, sabun, sentetik tatlandırıcılar, ambalaj plastikleri ve yapay kauçuklar oluşturacak.
İHA muhabirine konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Kimya Vadisi’nin Proje Koordinatörü Prof. Dr. Selahattin Serin, ithal kimyasalları Türkiye’de üretmek amacıyla yola çıktıklarını belirtti. Serin, “Sanayicimizin ithal ettiği katma değeri yüksek kimyasalların nasıl üretileceği bilgisini burada ortaya çıkararak sanayicimizin hizmetine sunacağız. Bizim tespit ettiğimiz 5 proje ile ilgili hemen hemen çalışmaları tamamladık ve bunun arkasına tespit ettiğimiz 10 kimyasalla ilgilide çalışmalara başladık. Kimya Vadisi sanayiciye açık, sanayici gelip bu imkanları kullanabilecek. Üniversite hocalarımız da kullanacak, ortak çalışmalar da yapılacak” diye konuştu.

Kimya Vadisi, Türkiye’nin ithalat açığını önlemeyi hedefliyor

Know-how transferi yapılacak

Serin, sanayicilere Türkiye’de üretilmeyen kimyasalları nasıl üretecekleri konusunda know-how transferi yapacaklarını anlatarak, “Bizim yapmak istediğimiz, özellikle sanayicilerimizin daha sonraki süreçte ithal ettiği ve üretmek istedikleri kimyasalları bu gördüğünüz alanda pilot üretimlerini gerçekleştirmek. Know- how’ı ortaya çıkararak sanayicimizin hizmetine sunacağız. Mevcut kimya sektörünün yaklaşık 300 bin civarında sektöre katkı sağladığını görüyoruz yani istihdam sağlıyor. Bizim buradan üreteceğimiz projelerle hem istihdama, hem kimya sektörüne hem de ihracata katkı koyacağız” dedi.

Kimya Vadisi, Türkiye’nin ithalat açığını önlemeyi hedefliyor

“Örnek model bir proje”

Bu projenin Türkiye kimya sektörüne büyük katkı sağlayacağını belirten Prof. Dr. Selahattin Serin, daha sonra şunları söyledi:
“Burası model bir proje yani Türkiye’de kimya vadisi gibi bir projenin başka bir yerde olduğunu ben duymadım. Bizimki örnek model bir proje olarak başladığında inanıyorum ki başka üniversitelerde de görünür hale gelecek. Bu tip projeler, hayata geçirilmek suretiyle önemli sayıda ithal edilen kimyasalın ülkemizde üretilebilir hale gelmesi ve buna bağlı olarak ithalatın azaltılıp ihracatın artırılması mümkün olabilecek. Bence önümüzdeki birkaç yıl içerisinde bu 5 projenin hayata geçirilmesi ile binlerce insana istihdam sağlamak mümkün olacak.”

Umutcan İşledici - Elif Ayşenur Bay
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Ertuğrul Sağlam: "Süper Lig hedefine ulaşamamanın üzüntüsünü yaşıyorum” Kocaelispor Teknik Direktörü Ertuğrul Sağlam, Çorum FK maçının ardından, “Sezonun içerisinde çok yaklaştığımız Süper Lig hedefine sezon sonunda ulaşamamanın hayal kırıklığı ve üzüntüsünü yaşıyorum” dedi. Trendyol 1. Lig Play-Off 1. Turu’nda Kocaelispor, deplasmanda Çorum FK’ya 2-1 mağlup oldu. Bu sonuçla Kocaelispor, elenerek Süper Lig’e yükselme şansını kaybetti. Karşılaşmanın ardından basın toplantısında açıklamalarda bulunan Kocaelispor Teknik Direktörü Ertuğrul Sağlam, gelecek sezon Kocaelispor’u Süper Lig’e taşıyacaklarını söyledi. "Önümüzdeki yılın planlamasını çok doğru şekilde yapıp Kocaelispor’u Süper Lig’e taşıyacağız" Üzgün olduklarını belirten Sağlam, “Bugün çok istememize rağmen kazanamadık ve sezon burada sonlandı. Bunun için çok üzgün olduğumuzu belirtmek istiyorum. Özellikle Süper Lig hayali kuran taraftarımıza bu mutluluğu yaşatamadığımız için ayrıca bir hayal kırıklığı yaşıyoruz. Birilerini suçlamanın şu an kimseye faydası olmayacak. Bu gece biraz kötü geçecek ama biz yarından itibaren önümüzdeki sezonla alakalı çok çabuk bir şekilde çalışmaya başlayacağız ve Allah’ın izniyle de önümüzdeki sezonun sonunda Kocaelispor’u Süper Lig’e taşıyacak organizasyonun çalışmalarına yarın başlayacağız. Maçla alakalı, hakemle alakalı çok fazla bir şey söylemek istemiyorum. Çok uzun bir aradan sonra takımın başına gelip sadece 2 gün çocuklarla beraber olup bir şeyleri değiştirmeye çalıştırdık ama hayal kurmaktan öteye gitmedi. Sonuçta sezonun içerisinde çok yaklaştığımız Süper Lig hedefine sezon sonunda ulaşamamanın hayal kırıklığı ve üzüntüsünü yaşıyorum. Yarın hemen çalışmalarımız başlayacak ve bu sezonki tecrübelerimizle önümüzdeki yılın planlamasını çok doğru şekilde yapıp Kocaelispor’u Süper Lig’e taşıyacağız. Ben çok umutluyum. Bu umudumu camiamızın büyüklüğünden, taraftarımızın aşkından ve Kocaeli şehrinin sahip olduğu değerlerden ötürü böyle umutlu konuşuyorum. Çorum FK’yı da tebrik etmek lazım” dedi. “Sezon içinde çok yaklaştık” Süper Lig’e çıkma hedefine çok yaklaştıklarını belirten Sağlam, “Bu sezon bu işe çok yaklaşmıştık. Ama çeşitli olumsuzlukları söylemek, bugünkü hayal kırıklığını bir yerlere bağlamak, birilerine fatura çıkartmak çok doğru değil. Bu geminin içinde hep beraberdik. Bir başarısızlık var ise hepimizin başarısızlığıdır. Sezon içinde çok yaklaştık ve kendi kendimize ettik” diye konuştu.
Bursa Başkan Bozbey: "Hamitler’i yeşil bir görüntüye kavuşturacağız” Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, meclis toplantısında gündeme getirilen Batı Bölgesi Katı Atık Entegre Tesisi Projesi hakkında konuştu. Kayapa’da düşünülen yerin doğru olmadığını söyleyen Başkan Bozbey, "Çalışmalarımızı bilimsel veriler ışığında yürüteceğiz. Hiç merak etmeyin. Hamitler’i tamamen yeşil bir görüntüye kavuşturacağız” dedi. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Mayıs ayı Meclis toplantısı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey başkanlığında yapıldı. Şehrin batı bölgesinde daha önceki yönetim tarafından planlanan Katı Atık Entegre Tesisi Projesi hakkındaki bir soru üzerine açıklamalarda bulunan Başkan Mustafa Bozbey, tesisin yerinin doğru olmadığını söyledi. Geçmiş dönemde akademik odaların da konuyu yargıda taşıdığını ancak sürecin devam ettirildiğini belirten Başkan Bozbey, "Raporu hazırlayan hocalarımızla da görüştüm. Aslında Kayapa’daki bölgenin aksine başka bir bölgenin önerildiğini dile getirdiler. Fakat ısrar sonucu Kayapa’da karar kılındığını ifade ettiler. Göreve geldiğimizde konuyla ilgili görevlendirmeleri yapıp hocalarımızla tekrar konuştuk. Yerin doğru olmayacağını yinelediler. Hemen çalışmalara başladık ve belirlenen bölgede olamayacağına kararına vardık. Projeye o bölgedeki köylülerimiz ve mahalle halkı da karşı çıktı. Hamitler’deki depolama alanının konutlar tarafında kalan kısmının da üzeri kapatıldı. Hiç merak etmeyin. Hamitler’i tamamen yeşil bir görüntüye kavuşturacağız. Bilimsel verilere riayet etmeliyiz. Çalışmalarımızı bilimsel veriler ışığında yürüteceğiz" dedi. Mecliste ayrıca görevi başında vefat eden tüm Büyükşehir, ilçe belediyeleri ve BUSKİ personellerinin, yakınları tarafından talep edilmesi halinde defin yerinin ücretsiz temin edilmesi önerisi oybirliği ile kabul edildi.