GÜNDEM - 21 Mayıs 2022 Cumartesi 16:43

Kırım Tatar Sürgünü 78. yılında Başkentte anıldı

A
A
A
Kırım Tatar Sürgünü 78. yılında Başkentte anıldı

Josef Stalin'in emriyle alınan Sovyet hükümeti kararıyla başlayan Kırım Tatarlarının, Özbekistan ve Sovyetler Birliği'nin diğer bölgelerine sürgün edilmesinin 78'nci yılında, Kırım Türkleri anma töreni düzenlendi.

Kırım Tatar Sürgünü'ne uğrayanlar 78'nci yılında sürgünü unutmadı. 18 Mayıs 1944 yılında, Josef Stalin'in emriyle alınan Sovyet hükümeti kararıyla başlayan Kırım Tatarlarının, Özbekistan ve Sovyetler Birliği'nin diğer bölgelerine sürgün edilmesinin 78'nci yılında, Kırım Türkleri anma töreni düzenledi. Ankara Ulus'ta bulunan Atatürk heykelinin önünde toplanan gruba, Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar eşlik etti. Etkinlikte ayrıca Rusya’nın ülkelerine yönelik askeri müdahalesini protesto eden Ukraynalı vatandaşlarda yer aldı.

Bodnar: “Güneşin karanlığı yendiği gibi Kırım Tatar halkı da Stalin ve komünist rejiminin işlediği suçu yenerek kendi vatanına döndü”

Törende konuşan Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, “Bugün Stalin rejiminin Kırım, Tatar halkına karşı işlemiş olduğu korkunç soykırım da hayatını kaybeden insanları anma ve aynı zamanda bir arada dayanışma içinde olma günü. Ben bir Kırım Tatarıyım, bir günde sürgün edilen tüm halkın acısını, zulmünü ve ızdırabını hissediyorum. Güneşin karanlığı yendiği gibi Kırım Tatar halkı da Stalin ve komünist rejiminin işlediği suçu yenerek kendi vatanına döndü. Bugün tek şansımız olduğunu söylemek isterim. O şansta; Kırım’ı işgalden kurtarmak ve tekrar serbest kılmak ve Kırım Tatar halkının kendi vatanına dönmesini sağlamaktır” dedi.

Kalkay: “Kırım Tatar’ının ve her bir Ukraynalının tek suçları, vatanlarını korumak ve Moskova emperyalizmine boyun eğmemektir”

Kırım Derneği Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Tuncer Kalkay ise, Moskova’nın zulmüne hiçbir zaman boyun eğmeyeceklerini belirterek şunları dedi:

“Asırlar boyunca denediği her türlü alçak yönteme rağmen, onurlu mücadelemize karşı başarılı olamayan Moskova yönetimi, soykırım uygulamalarının zirvesine 1944 senesinde ulaşmıştır. 18 Mayıs 1944 tarihinde asılsız suçlamalar ve yalanlarla Kırım’da yaşayan halkımız topyekun sürgüne tabi tutulmuş ve Ural Dağlarına, Sibirya’ya ve Orta Asya çöllerine gönderilmiştir. Neredeyse 20 gün süren bu sürgün sırasında ve takip eden bir yıl içinde durmayan işkenceler neticesinde, sürgün edilen halkın neredeyse yarısı hayatını kaybetmiştir. Bu saldırılarla yetinmeyen Moskova, Ukrayna’ya karşı 24 Şubat tarihinde başlattığı saldırı ile gerçek yüzünü tekrar ve hayasızca ortaya koymuştur. Savaşın gerçekten başladığı 2014’ten bu yana öldürülen her bir Kırım Tatar’ının ve her bir Ukraynalının tek suçları, vatanlarını korumak ve Moskova emperyalizmine boyun eğmemektir. Kırım Tatar halkı kendisini yok etmek için yapılmış 18 Mayıs 1944 sürgününü unutmamıştır, unutmayacaktır ve unutturmayacaktır. Kırım Tatar halkı dün olduğu gibi bugün de haklının ve mazlumun yanında, katilin ve caninin karşısında olmaktan geri durmayacaktır.”

Ali Nargüner - Mert Cerrahoğlu
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Filistin Dayanışma Platformu, İsrail’in Refah’ta başlattığı saldırıyı Ankara’da protesto etti Ankara’da bulunan Filistin Dayanışma Platformu, "Refah’ta Katliama Hayır" sloganıyla İsrail’in başlattığı saldırıyı protesto etmek için Amerikan Büyükelçiliği önünde toplandı. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının ardından 1 buçuk milyona yakın Gazzeli, Refah kentine sığınmıştı. İsrail’in Refah kentine yönelik başlattığı hava saldırısının ardından Filistin Dayanışma Platformu, "Refah’ta Katliama Hayır" sloganıyla saldırıyı kınamak için Ankara’da bulunan Amerikan Büyükelçiliği önünde çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte İsrail’i protesto etti. Elçilik binası önünde toplanan kalabalık, İsrail’i protesto etmek için "İnsanlık onuru siyonizmi yenecek" ve "Susma haykır soykırıma hayır" sloganları attı. Öte yandan kalabalık, İsrail askerleri tarafından Kudüs’te öldürülen Hasan Saklanan’ı ise rahmetle anmayı unutmadı. Grup adına basın açıklamasında bulunan Zeynel Abidin Özkan, İsrail’in Gazze’ye yönelik düzenlediği saldırıların ardından Refah sınır kapısına sığınan yaklaşık bir buçuk milyona yakın Gazzeli’nin 214 gündür açlıkla boğuştuğuna dikkati çekti. "Soykırımın ortakları ahirete kalmadan dünyada da inşallah gereken cezayı bulacaklar" Refah’a başlatılan saldırılarla birlikte bölgede can güvenliği sorununun da başladığının altını çizen Özkan, “214 gündür dünyanın gözü önünde Filistin’de kardeşlerimiz İsrail soykırımına maruz bırakılıyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde devam eden yargılamalara; İsrail, lobi faaliyetleriyle tüm ülkelere müdahale ettirmeye ve İsrail yetkililerinin ceza almaması için bir çaba içerisine girdi. Hepimiz gördük ki aslında adalet İsrail için varmış ve tüm ülkeler de İsrail’in soykırımını desteklemek için çalışıyormuş. Bugün ortaya çıkan belgelerde görüldü ki Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde İsrail’in soykırımına ortak olan yöneticilerinin ceza almamasına yönelik baskı içeren mektuplar mahkemeyi köşeye sıkıştırmak adına kullanılıyor. Biz inanıyoruz ki hem mahkemede görülen davada hem de Güney Afrika’da devam eden davada soykırımın ortakları ahirete kalmadan dünyada da inşallah gereken cezayı bulacaklar” ifadelerini kullandı.