KÜLTÜR SANAT - 05 Nisan 2017 Çarşamba 12:39

“Kırmızı aşkı değil kanı temsil ediyor”

A
A
A
“Kırmızı aşkı değil kanı temsil ediyor”

Yrd. Doç. Özcan Uzkur, 3 Mart’ta açılan ve 8 Nisan’a kadar ziyaretçilerine kapısını açık tutan “Red is Red” sergisi ile ilgili olarak, “Bu sefer kırmızı aşkı değil kanı temsil ediyor” dedi.

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Özcan Uzkur’un “Red is Red” isimli sergisi Galeri İlayda’da 3 Mart’ta ziyaretçilerine kapılarını açmıştı. Uzkur, 8 Nisan’a kadar açık olan sergi ile ilgili olarak eserlerinde kırmızının bu sefer aşkı değil acıyı ve kanı temsil ettiğine değindi.

“Red is Red” isimli sergisinde yer alan işlerin, Goya’nın “Savaşın Felaketleri” serisinden bu yana gelen “acının temsili” geleneği içinde düşünülmesi gerektiğini söyleyen Uzkur, sergisi hakkında, “Can çekişen bir çağın tanığı olarak sanatçı akıl almaz vahşete isyan ettiğinde yapabileceği tek şey kayıt tutmaktır. İnsanoğlunun kederini, eti delip geçen acının en somut halinde yakalamalıdır. Duyguların kaydını resmi belgeler, rakamlar, haber fotoğrafları tutamaz. Acıyı ancak beden ve sanat hatırlar. Kayıpların yası ancak bedende ve sanatta tutulabilir. Yas tutan bir insan ya da yapıtla karşılaştığınızda o size bakar, sizi saklandığınız yerden çıkarırlar. Size kendi yüzünüzü gösterirler. İşte ordasınız, işte ordayım: Hem kurban hem katil. Acıçeken tüm insanlar kardeştir. Ve onlara yüzyıllardır Habil ve Kabil diye seslenilir” ifadelerini kullandı. 

Tekstil sadece sektörel bir olgu olmadığını belirten Özcan Uzkur “Giyinmek örtünmek ya da yaşamın belirli bir yerinde kullanmak amacıyla üretildiği gibi aynı zamanda sanatsal ifadenin bir malzemesi olarak da kullanılabilir. Günümüz plastik sanatlarında bilinen klasik malzemeler kullanıldığı gibi tekstil malzemeleri de kullanılmaktadır. Bende çalışmalarımda tekstil disiplinine hakim olmam nedeniyle interdisipliner bir şekilde tekstil malzemelerini kullanıyorum” dedi.

Özcan Uzkur hakkında;

1952 yılında, Balıkesir’de doğan sanatçı, 1978 yılında Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu (M.Ü.G.S.F.) Tekstil Sanatları Bölümü’nden mezun oldu. 1982-2011 yılları arasında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde Tekstil Sanatları Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalıştı. Halen İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Moda ve Tekstil Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapan Uzkur, 11 kişisel sergi gerçekleştirdi. Ulusal ve Uluslararası workshoplar yöneten, çeşitli sergi ve projelere katılan Uzkur, son dönem iki ve üç boyutlu çalışmalarında tekstil ve farklı malzemeler kullanarak plastik sanatların farklı alanlarında çalışmalar yapmaktadır.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Corendon’un ilk Brüksel uçuşuna görkemli karşılama Gazipaşa-Alanya Havalimanı’na Brüksel’den havayoluyla ilk kez gelen 189 yolcu su takıyla karşılandı. Corendon Airlines, Belçika’nın başkenti Brüksel’den Gazipaşa-Alanya Havalimanı’na ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Boeing 737-800 tipi uçak ve XC7655 sefer sayılı uçuş ile gelen 189 yolcu için görkemli karşılama töreni düzenlendi. Karşılama töreni saat 16.00’da geleneksel havacılık seremonisi olan ’su takı’ töreniyle başladı. Törende uçaklardan inen tüm yolcular ile pilot ve beraberindeki mürettebata karanfil ve çeşitli hediyeler takdim edildi. 7 Ülke, 17 destinasyon Sezon boyunca Gazipaşa-Alanya Havalimanı’ndan 7 ülke ve 17 farklı destinasyona karşılıklı uçuş gerçekleştirilecek. Corendon, 26 Ekim’e kadar sürecek sezon boyunca Brüksel, Amsterdam, Eindhoven, Düsseldorf, Köln, Kopenhag ve Tehran’a sezon boyunca bin 278 uçuş gerçekleştirmeyi planlıyor. “İlçemizde ağırlamaktan gururluyuz” Gazipaşa Kaymakamı ve Havalimanı Mülki İdare Amiri Orhan Altun Gazipaşa-Alanya Havalimanının, Mersin’den Antalya Havalimanı’na kadar kapsayan bölgedeki misafirler için avantaj olduğunu belirterek, "Bölgedeki otellerin rezervasyonlarını da göz önünde bulundurarak bu sezon yolcu sayımızın daha da artacağını ön görüyoruz. Hem Gazipaşa hem de Alanya için güzel adımlar turizmde güzel adımlar atılıyor. Bugün Brüksel’den ve sonrasında dünyanın dört bir yerinden gelen misafirlerimizi ilçemizde ağırlamaktan dolayı memnuniyet duyuyoruz.” diye konuştu.