SAĞLIK - 26 Mart 2020 Perşembe 13:14

Kişisel koruyucu ekipmanı “yüz siperleri” Sağlık Bakanlığı’na teslim edildi

A
A
A
Kişisel koruyucu ekipmanı “yüz siperleri” Sağlık Bakanlığı’na teslim edildi

Yakın Doğu Üniversitesi Deneysel Sağlık Bilimleri Araştırma Merkezi (DESAM) ve NEU3D Laboratuvarı araştırmacıları ile GÜNSEL Mühendisleri tarafından, COVİD-19 pandemisi ile mücadelede sağlık çalışanlarının korunması için üretilen ilk seri “Yüz Siperi” Sağlık Bakanlığı’na teslim edildi.

Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ ile Yakın Doğu Üniversitesi  NEU 3D Laboratuvarı Direktörü ve Pediatri Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Emil Mamadov tarafından Sağlık Bakanlığı’na gerçekleştirilen ziyarette, seri üretime başlanarak üretilen koruyucu Yüz Siperleri, sağlık personellerine dağıtılmak üzere Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Dr. Ali Çaygür’e teslim edildi. Ziyaret sırasında Dr. Çaygür’e yüz siperlerinin tasarım, üretim süreçleri ile koruyucu özelliği anlatılarak yeni ekipmanlar için yürütülen çalışmalar hakkında  da bilgiler verildi.

“Koronavirüs savaşında ön sırada yer alan sağlık çalışanlarına alkış yetmez”

İlk seri yüz siperlerinin teslimi sırasında konuşan Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, Yakın Doğu Üniversitesi olarak tüm dünyayı saran ve insan sağlığını tehdit eden Yeni koronavirüse karşı hem bilimsel hem de inovatif çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

Bu bağlamda zor günler geçiren ülkemiz adına bilimsel olarak her türlü, araştırma ve çalışmayı yürüterek, görüş alışverişi yaptıklarını, bilgi birikimlerini devlet yetkilileri ile paylaştıklarını dile getiren Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, pandemi ile savaşta en ön sırada yer alan sağlık çalışanlarına sadece alkışın yetmediğini ifade etti. 

Prof. Dr. Şanlıdağ, “İnsan sağlığını tehdit eden Yeni koronavirüse karşı alınacak tedbirler, korunma yöntemleri ile ilgili toplumu bilinçlendirme çalışmalarını yürütürken, bu savaşta en ön sırada yer alan sağlık çalışanlarını sadece alkışlamak yeterli değil, onlara destek olmak gerekiyor. Onların sağlıklı kalabilmesi, salgının önlenebilmesinin en önemli unsurlardan bir tanesidir. Sağlık personellerinin sağlığının korunabilmesi adına mühendislerimiz tarafından tasarlanarak seri üretimine başlanan yüz siperlerinin sağlık personellerine ücretsiz dağıtılacak olması da bizim için büyük bir onurdur. Yakın Doğu Üniversitesi olarak her türlü mücadelede tüm imkanımızı milletimizin ve insanoğlunun yararına sunmayı sürdüreceğiz” diye konuştu.

“Hastalıkla mücadelede yeni Ar-Ge çalışmarı yürütüyoruz”

Deneysel Sağlık Bilimleri Araştırma Merkezine (DESAM) bağlı NEU3D Laboratuvarı Direktörü ve Pediatri Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Emil Mammadov ise yüz siperinin tasarımının kendilerine özgü olduğunun altını çizerek, pandemi ile mücadelede yer alabilecek bazı ekipmanların da Ar-Ge çalışmalarını yürüttüklerini dile getirdi.

Yüz siperi için bir çok yerle tasarımın paylaşıldığını ve dünyanın farklı ülkeleri ile Türkiye’de bulunan  3D Laboratuvarlar ile de salgının kontrolünde neler yapılabileceğini konuştuklarını anlatan Doç. Dr. Mamadov, üzerinde çalışmalar yürüttükleri diğer ekipmanlarla ilgili yakın zamanda paylaşımda bulunacaklarını söyledi.

“Üretim kapasitesini 1.5 saate düşürdük”

Yüz Siperinin üretim süreci ve özellikleri ile ilgili bilgiler de aktaran Doç. Dr. Emil Mamadov, Yakın Doğu Üniversitesi bünyesindeki bütün cihazları kullanarak ortalama 4-5 saat süren üretim kapasitesini 1.5 saate düşürdüklerini belirtti.

“Pandemi ile mücadelede tüm imkanların kullanılması memnun edici”

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Dr. Ali Çaygür de Yeni koronavirüs nedeniyle mücadelede dışarıdan malzeme getirilmesinin zor olduğu bir süreçte, Yakın Doğu Üniversitesi’nin yerli üretimle sağlık çalışanlarını korumak için sergilediği girişimin oldukça memnun edici olduğunu söyledi.

Müsteşar Dr. Çaygür, tüm birimlerini, teknik ve teknolojik imkanlarını kullanarak Yeni koronavirüs ile yurt genelindeki mücadeleye büyük katkı veren Yakın Doğu Üniversitesi’ne şu ifadelerle teşekkür etti: “Covid-19 salgınının yayılmasını önlemek için büyük mücadele verdiğimiz ve ekipman tedariğinin zor olduğu bir dönemde, Yakın Doğu Üniversitesi’nin hızlı bir şekilde tasarım yaparak, seri üretimine geçtiği yüz siperleri, bu mücadelede yerli üretimin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Günlük üretim kapasitesini en yüksek standartlara çekerek mücadeleye hızlı bir şekilde destek veren, başta Kurucu Rektör Dr. Suat Günsel ve Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Suat Günsel olmak üzere tüm Yakın Doğu Üniversitesi çalışanlarına teşekkür ediyorum.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bartın Adalet Bakanı Tunç, çocuklarla birlikte tezahürat yaptı Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Bartın’da AK Partili belediye başkanlarını ziyaretti. Bakan Tunç, kendisini karşılayan sporcu çocuklarla birlikte "Şampiyon Kozcağızspor" tezahüratı yaptı. Bakan Tunç’a futbolcu olmak istediklerini söyleyen çocuklardan bazıları Kerem Aktürkoğlu, bazısı da irfan Can gibi futbolcu olmak istediklerini söyledi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ulus ilçesini ziyaretinin ardından önce Abdipaşa beldesine ardından Kumluca beldesine geçti. Tunç, Abdipaşa Belediye Başkanı Belediye Başkanı Yaşar Dönmez ve Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Bozkurt’u makamında ziyaret etti. Belediye başkanları ve belediye meclis üyelerini tebrik eden Bakan Tunç, kendisini karşılamaya gelen vatandaşlarla da tek tek tokalaşarak, destekleri nedeniyle teşekkür etti. Daha sonra ise Kozcağız beldesine geçen Yılmaz Tunç, burada meşalelerle karşılandı. Tunç, kendisini karşılamaya gelen Kozcağız Belediyespor Futbol Okulu oyuncuları ile de bir süre sohbet etti. Çocuklarla sohbet eden Tunç, sporculara taleplerini sordu. Bakan Tunç’un, "Neye ihtiyacınız var" sorusuna ise bir çocuk ise "Her şeye" cevabını verdi. Bu cevap Bakan Tunç’u, beraberindekileri güldürdü. Bakan Tunç, çocuklara yapmak istedikleri meslekleri de sordu. Bakan’ın, "Futbolcu olmak isteyen var mı" sorusuna ise tüm çocuklar el kaldırdı. Bir çocuk, "Kerem Aktürkoğlu gibi olacağım", başka bir çocuk da ’’Ben de İrfan Can" dedi. Zonguldakspor’un lisanslı futbolcusu olan bir çocuğu örnek gösteren Bakan Tunç, "Olmaz, öncelikle okulunuzu bitirmelisiniz. Okulu bitirip meslek sahibi olmak lazım, ayrıca sporcu da olursunuz" şeklinde konuştu. Tunç, çocuklarla birlikte "Şampiyon Kozcağızspor" tezahüratı yaparak, onlara hem derslerini çalışmaları hem de spor yapmaları konusunda tavsiyelerde bulundu. Bakan Tunç, kendisini karşılamaya gelen vatandaşlara yönelik yaptığı konuşmada destekler için teşekkür ederek, Kozcağız Beldesi’ne ilçe belediyelerinden daha fazla hizmet gelmesi için çalışacaklarını ifade etti. Bakan Tunç, seçilen tüm belediye başkanları, meclis üyeleri ve muhtarlara görevinde başarılar dileyerek, "Zorlu bir seçim süreci, büyük bir rekabet içerisinde Kozcağız’da bu Ak Partili belediyecilik anlayışı devam etsin dediniz. Buradaki ışık hiç sönmesin dediniz. Biz de sizin o güven layık olabilmek için gece gündüz çalışacağız inşallah" diye konuştu
Ankara TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: "Türkiye’de üretilen diziler, 500 milyona yakın bir nüfus tarafından izleniyor" Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Mehmet Rifat Hisarcıklıoğlu, "Türkiye’de üretilen diziler, 500 milyona yakın bir nüfus tarafından izleniyor" dedi. Türkiye Kreatif Ekonomi Zirvesi, Ankara’da gerçekleştirildi. TOBB İkiz Kuleler’de düzenlenen zirveye Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Coştu, Ticaret Bakanı Yardımcısı Ö. Volkan Ağar, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, TOBB Başkanı Mehmet Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB Türkiye Kreatif Endüstriler Başkanı Ali Ata Kavame ve Meclis Başkan Yardımcısı Berat Kuzu katıldı. Zirvede konuşan Hisarcıklıoğlu, Türkiye’deki dizi sektörü potansiyelinin ekonomiye katkısı için harekete geçilmesi gerektiğini kaydetti. Konuşmasında, "Kreatif endüstriler sadece dizi ve film sektöründen ibaret değil. Diğer 15 alt sektörü de aynı önemle dikkate almalı ve desteklemeliyiz" diyen Hisarcıklıoğlu, küratörler, sanatçılar ve içerik üreticiler gibi alanlarda da Türkiye’nin önemli bir potansiyele sahip olduğunu ifade etti. Pandemiyle birlikte hızlanan dijitalleşmenin iş yapma şekillerini tamamen değiştirdiğini aktaran Hisarcıklıoğlu, yenilikçi endüstrilerin bu dönüşümün merkezinde yer aldığını söyledi. Yenilikçi endüstrilerin ihracatının 30 milyar dolar seviyesine taşınması gerektiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, hedefin oyun ve yazılım sektörüyle birlikte kreatif endüstrilerin ihracatını 30 milyar dolar seviyesine taşımak olmasını gerektiğini vurguladı. "Eğitim ve destek programları ön planda" Yenilikçi endüstrilerin gelişmesi için eğitim ve destek programlarının ön plana çıkarılması gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: "Bu potansiyeli daha da yukarı taşımak için eğitim ve destek programlarını ön plana çıkarmalıyız. Özellikle dijital iletişim kanallarıyla, dünya geneline yayılan içerik ekonomisinin lideri olmak için, eğitim ve destek programlarına odaklanmalıyız." "Türkiye’de üretilen diziler, 500 milyona yakın bir nüfus tarafından izleniyor" Devletin öncülük ettiği ve desteklediği dizi ve sinema sektörlerindeki projelerin başarılı olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Türkiye’de üretilen diziler, Yeni Zelanda’dan Brezilya’ya kadar 150 ülkede, 500 milyona yakın bir nüfus tarafından izleniyor" diye konuştu. Dizi ve filmlerin, dünyanın en büyük platformlarında rahatlıkla kendine yer bulduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, "Hızla gelişen teknoloji ve yapay zeka, kreatif endüstrilerin değer zincirini önemli ölçüde farklılaştırdı. Diğer bir ifadeyle, yeni ürün ve iş modeli geliştirme, yeni dağıtım kanalı, pazar fırsatları keşfetme ve daha düşük maliyetle üretim için kullanılan dijital teknolojiler, kreatif endüstriler sektörümüze çok önemli fırsatlar sunmaya başladı. Dünyanın her yerinde Türk küratörler, sanatçılar, içerik üreticiler görüyoruz. Kreatif endüstrilerin alt sektörlerin tamamına devlet desteklerini yönlendirerek, sektörün ürettiği katma değeri artırmalıyız. Zira bu sektörler, soyut varlıklardan elde edilen katkıyla ekonomimizi çeşitlendiriyor" dedi. Küresel ekonomide çevreyi kirletmeyen ve katma değerli ürünler üretmeyi sağlayan, fikri mülkiyet, telif, patent gibi unsurların öneminin her geçen gün arttığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Bakın dünya genelinde sektörün toplam büyüklüğü 2 trilyon doları geçiyor. Türkiye kreatif endüstriler sektörü ise büyüklük olarak gelişmekte olan ülkeler arasında 8. Sırada yer alıyor. Yani bizim dünya pazarından aldığımız pay, okyanusta bir damla. Bir diğer önemli husus da şu. Pandemiyle birlikte hızlanan dijitalleşme, iş yapma şekillerimizi tamamen değiştirdi. Ne yapıyorsak yapalım, işimizi mutlaka dijitale taşımak zorundayız. Bütün şirketler artık dijitalde var olmak zorunda" ifadelerini kullandı. Bu zirvenin her girişim gibi bir hayalle başladığını söyleyen TOBB Türkiye Kreatif Endüstriler Meclisi Başkanı Ali Ata Kavame, "Biz inandığımız bir hikaye anlatmaya karar verdik. Hikaye anlatıcılığı ne kadar güzel şey. ’Hikaye anlatma bana’ diye başlayan cümleler duyarsınız hayatınızda. Bu kürsü bugün hikayeni anlat diyenlerin. Bu salon bu hayatta bir hikayesi olanların. En ön sıradan son koltukta oturana kadar sorsak neler anlatır. Bizim hikayemiz bu ülkenin geleceği ile ilgili. Bu kadar kreatif zekanın buraya toplanmasının sebebi bu. Türkiye’nin iş dünyasının kalbinde bize burayı açmalarının sebebi bu, devletin en önemli kurumlarının zamanlarını ayırıp bize kıymet vermelerinin sebebi bu. Tek bir hikayeyi beraber örmek için birlikteyiz" dedi.