GÜNDEM - 17 Aralık 2018 Pazartesi 09:34

KITREB Başkanı Nidai: “Kıbrıs Modern Sanat ve Kıbrıs Araba Müzesi örnek alınmalı”

A
A
A
KITREB Başkanı Nidai: “Kıbrıs Modern Sanat ve Kıbrıs Araba Müzesi örnek alınmalı”

Kıbrıs Türk Rehberler Birliği (KITREB) Yakın Doğu Üniversitesi’ni ziyaret ederek Kıbrıs Modern Sanat Müzesi ile Kıbrıs Araba Müzesi’nde incelemelerde bulundu.

Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Hastanesi Yönetim Kurulu Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Savaşan, Yakın Doğu Üniversitesi Genel Koordinatörü Görkem Bulunç ile Kıbrıs Araba Müzesi Müdürü Ulus Candanal’ın hazır bulunduğu ziyaretlerde, rehberlere müzeler hakkında detaylı bilgiler verildi.

Müzecilik alternatif turizm türü olarak ön plana çıkıyor

Kültür turizminin en önemli öğelerinden olan müzelerin, hem dünyada hem de ülkemizde alternatif turizm türü olarak ön plana çıkmaya başladığını belirten Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Yönetim Kurulu Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Savaşan, özellikle son yıllarda müzecilik ve müze turizmi konusunda önemli gelişmeler yaşandığını, müzeciliğin fonksiyonlarının, misyonu ile vizyonunun, yönetim sisteminin, işleyişinin, kullandığı teknolojilerin ve pazarlama tekniklerinin değiştiğini anlattı.

Ölü müzelerden ziyade dinamik müzeler ilgi görüyor

Değişen ve gelişen çağımızda müzecilik modelinde, nesne odaklı yaklaşımdan ziyaretçi odaklı yaklaşıma geçildiğini belirten Savaşan, “günümüzde dünya müzeleri, eserlerin saklandığı, korunduğu ve sergilendiği mekanlar olmanın yanında, hem ziyaretçiler tarafından gezilen, eğlenilen, bilgilenilen ve tecrübe kazanılan; hem de ekonomik kazanç sağlayan, turizme destek olan, her yaştan insanın eğitimine ve sosyo-kültürel değişime katkı sağlayan mekanlardır. Bu yönüyle müzeler, tarihi ve etnografik eserlerin saklandığı ve sergilendiği ölü müzelerden ziyade, sürekli hareketliliğin yaşandığı ve farklı kazanımların elde edildiği yaşayan, dinamik müzeler haline gelmiştir” ifadelerini kullandı.

Müzelerimizde ziyaretçi odaklı yaklaşımı benimsiyoruz

Günsel ailesinin hayat verdiği Kıbrıs Modern Sanat Müzesi ile Araba Müzelerinin değişen müzecilik anlayışına uygun olarak ziyaretçi odaklı yaklaşımla hizmet verdiğini anlatan Savaşan, müzenin düşünce ve duygu hem de mekan olarak geçmişle bugünü ve geleceği birbirine bağlayan çağdaş yapısıyla ülke turizmine kıymetli bir ürün sunduğunu söyledi.

Kıbrıs araba müzesi kolleksiyonu 150’yi aştı

Kıbrıs Araba Müzesi hakkında da bilgi veren Savaşan, en eskisi 1899 model Crestmobile olmak üzere, 100 yaşını geçmiş Dünya’da tek olan Wolseley yanısıra, otomotiv sektörünün kilometre taşı ve 300 km hız sınırını geçen ilk seri üretim arabası olan 1949 model Jaguar XK gibi çok değerli arabaların yer aldığı birbirinden değerli 150’nin üzerinde arabanın turistlerin beğenisine sunulduğunu ifade etti.

Sektörle birlikte hareket edilmesine ihtiyaç var

Yakın Doğu Üniversitesi müzelerine yapılan ziyaretin KITREB’e bağlı turist rehberlerinin sürekli eğitimleri kapsamında gerçekleştiğini belirten KITREB Başkanı Yusuf Nidai'de ziyarette yaptığı konuşmada, dünya‘da müze turizmine olan talebin gittikçe arttığını ve hatta bazı müzelerin ziyaretçi sayılarının birçok ülkenin toplam turist sayısından fazla olduğuna işaret ederek, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde ki müzelerin daha etkili ve güçlü tanıtımı, etkin pazarlanması ve marka haline gelmesi için nasıl bir tanıtım stratejisi izlenmesi gerektiği konusunda sektörle birlikte hareket edilmesine ihtiyaç olduğuna işaret etti.

Müzelerimiz değişimden uzak kaldı

Eski Eserler Dairesi’ne ait depolarda çok sayıda değerli eser bulunmasına rağmen, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yeterli sayıda müzenin olmadığının altını çizen Nidai, Kuzey Kıbrıs’daki müzelerin, dünya müzelerinin yaşadığı; katılımcı, tecrübe kazanılan, etkileşimli ve eğlendirici müzeciliğe geçerek, birer kültür merkezine dönüşme konusundaki değişimden uzak kaldığını ifade etti.

"Çağdaş müzecilikte değişimden uzak kalındı"

KKTC’deki müzelerin mali ve yasal eksiklikleri ile teknolojiyi ve kitle iletişim araçlarını kullanmadaki yetersizliği, dünyanın diğer ülkelerindeki müzelerle rekabeti zorlaştırdığına işaret eden Nidai, müzelerin toplumsal gelişime yaptığı katkılar, eğitim amaçlı kullanımı, alternatif turizm mekanları oluşturması ve ekonomik fonksiyonları dikkate alındığında; Kuzey Kıbrıs’ın çağdaş müzecilik modelinin geliştirilmesi ve buna bağlı planlamalar yapılması, sürdürülebilir müzecilik açısından en önemli konudur. Buna göre, ülkemizdeki müzeciliğin ve müze turizminin gelişmesi, diğer ülkelerin müzeleri ile rekabet edebilmesi ve müze ziyaretçi sayısı ve gelirlerinin artması için Yakın Doğu Üniversitesi’nde kurulan müzelerin örnek alınmasında fayda var” diye konuştu.

"Yakın Doğu Üniversitesi yatırımları ile katmadeğer oluşturuyor"

Hayatın pek çok alanında olduğu gibi müzeciliğe de yatırım yaparak turizmin gelişmesine ve ülke içi katmadeğerin artmasına katkıda bulunan başta Dr. Suat Günsel olmak üzere Yakın Doğu Ailesi’ne teşekkür eden Nidai, Yakın Doğu Üniversitesi'ne KITREB’in eğitimleri ile etkinliklerine verdiği samimi destek için müteşekkir olduklarını ifade etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Niğde Sağlıkçılar bu kez eğlendirdi Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi çalışanları tarafından oluşturulan müzik grubu “Sağlığın Ritmi” konser verdi. Tamamı sağlık çalışanlarından oluşturulan müzik grubunun bu yıl 2.’sini gerçekleştirdikleri konser Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde yoğun katılımla gerçekleştirildi. Konsere katılan Niğde Valisi Cahit Çelik, emeği geçenlere teşekkür ederek, sağlık çalışanlarının görevlerini büyük özveri ve fedakarlıkla yaptıklarını, ertelenemeyecek tek görevin sağlık olduğunu vurguladı. Vali Çelik, "Sağlık çalışanlarımızın müzikle ilgilenmesi bizleri memnun etmiştir. Devletimiz vatandaşlarımıza birçok alanda kamu hizmeti sunuyor. Güvenlik, eğitim, sağlık hizmeti sunuyor. Baktığımız zaman gerçekten sağlık hizmetinin bu hizmetler içerisinde çok farklı bir yeri olduğunu biliyoruz. Sağlık hizmetleri diğer hizmetlerden farklı olarak ertelenebilir, ötelenebilir bir hizmet değildir. Bu anlamda da ilimizde sağlık hizmeti sunmaya çalışan 4 bin 750’den fazla var. Ben hepsine Teşekkür ediyorum" dedi. Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği görevini Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Doğan’a devredecek olan Dr. Öğretim Üyesi Yakup Çekinkaya ise konserde duygusal bir veda konuşması yaptı. Başhekim Çetinkaya katılan davetlilere teşekkür ettiği konuşmasında, "Tamamı sağlıkçılardan oluşan müzik grubumuzun içinde sağlık çalışanlarımız var. Belki detone olacaklar, belki yanlış notaya basacaklar ama eğlenecekler, eğlendirmeye çalışacaklar. Buna ihtiyacımız var çünkü bizler 24 saat çalışan insanlarız, dolayısıyla sağlık çalışanlarının eğlenmek de hakkı diye düşünüyorum. Bugün benim başhekimliğimin son günü. Tüm sorumlularıma, çalışma personellerime çok teşekkür ediyorum. Kırdıklarım olabilir. Özür diliyorum, bana hakkınızı helal edin. Benim size hakkım helal olsun. Böyle muhteşem bir ekibin önünde yapabilecek şey sadece saygıyla eğilmek olur" diye konuştu. Yapılan konuşmaların ardından solist, koro üyeleri ve orkestranın sağlık çalışanlarından oluştuğu müzik grubu katılımcılara konser verdi. Sağlıkçıların sahnede gösterdikleri performans katılımcılar tarafından büyük büyük beğeni topladı.