SAĞLIK - 21 Kasım 2018 Çarşamba 17:20

‘Kızılcık Tarhanası’ kış aylarında şifa oluyor

A
A
A
‘Kızılcık Tarhanası’ kış aylarında şifa oluyor

Bolu’nun dağlarından toplanarak çeşitli aşamalardan geçirildikten sonra çorbası yapılan Kızılcık meyvesi özellikle kış aylarında şifa kaynağı oluyor.

Bolu’da, yaz aylarında dağlardan toplan kızılcık daha sonra tarhana haline getirilerek çorbası yapılan ve kış aylarında çeşitli hastalıklara iyi geldiği düşünülerek tüketilen, şifa kaynağı olarak evlerde yerini alıyor. Bolu El İşi Hatıraları Derneği tarafından 2017 yılında tescillettirilen ve Bolu’nun ilk Coğrafi İşaret Tescil Belgesi sahibi olan ‘Kızılcık Tarhanası’, hünerli ellerde işlendikten sonra Türkiye’nin pek çok yerine satılmak üzere de gönderiliyor. 

Tarihte, Lokman hekimin de şifa kaynağı olarak gösterdiği Kızılcık meyvesi hakkında bilgi veren Bolu El İşi Hatıraları Derneği (BEHDER) Başkanı Güler Burkucu, “Kızılcık, yaz mevisiminde Bolu dağlarından toplanan bir meyvedir. Bunu işleyerek tarhana haline getirip kış mevsiminde şifa çorbası olarak yenilir. Bolu’da en çok kullandığımız çorbadır. Sağlık açısından çok iyi bir çorbadır. C vitamini deposudur. Lokman hekim bütün illeri gezerken Bolu’ya geldiğinde ve Bolu dağlarındaki kızılcıkları gördüğünde ‘Benim şifa dağıtmama gerek yok. Siz zaten şifayı bulmuşsunuz. Şifa kızılcıktır’ demiş. Şifa çorbası ismi de oradan gelmiş. Şifa çorbası kış mevsiminde grip olduğumuzda, bağırsak bozukluğunda, mide bulantısında, soğuk algınlığında herkesine evinde kullanılan bir çorbadır” şeklinde konuştu.  

Faruk Çidem

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Selçuklu mirası bin 100 yıllık tarihi kale turizme kazandırılıyor Tarihi eserlerin ihyası ve restorasyonu konusunda önemli çalışmalar yürüten Çorum Belediyesi, tarihi kalenin restorasyon çalışmalarına devam ediyor. Çalışma kapsamında kalenin bedenlerinin restorasyonu, aydınlatma çalışması ve kale etrafının drenaj hattı yapılacak. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın’ın Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptığı görüşmeler neticesinde hazırlanan protokol, geçtiğimiz temmuz ayında Çorum Valiliği ve Çorum Belediyesi arasında imzalanmıştı. Protokole göre restorasyon maliyetinin yarısı bakanlık, yarısı da Çorum Belediyesi tarafından karşılanacak. Şehrin en önemli tarihi yapıları arasında yer alan Çorum Kalesi’nin restorasyon ihalesini kazanan yüklenici firma çalışmalarına devam ediyor. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, şehrimizin kültürel varlıklarının korunması adına çok önemli bir adımı attıklarını belirterek, Selçuklu mirası olan 1100 yıllık Çorum Kalesi’nin şehrimizin en önemli tarihi eserlerinden birisi oldu olduğuna vurgu yaptı. Tarihi kalenin Çorum’un kimliği ve geleceği açısından son derece önemli bir yapı olduğunu ifade eden Başkan Aşgın, “Şu anda beden yüzeylerinde derz temizliği yapılıyor, özgün derz içeriği ve görseline ulaşmak için numuneler hazırlandı. Danışman hoca ile 1 numune üzerinde mutabık kalındı, derzi temizlenen yerlerde taşlarda eksiklik yok ise derz imalatı yapılacak. Eksiklik olan yerlerde taş onarımı yapılacak.” dedi. Başkan Aşgın, restorasyonunun yüzde 50’sinin Çorum Belediyesi, yüzde 50’sinin ise Kültür ve Turizm Bakanlığı hibesiyle karşılanacağını sözlerine ekledi.