GÜNDEM - 21 Haziran 2023 Çarşamba 17:35

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: “Deprem felaketleriyle binalarda birtakım değişiklikler büyük önem taşıdı”

A
A
A
KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: “Deprem felaketleriyle binalarda birtakım değişiklikler büyük önem taşıdı”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Deprem felaketleri sonrasında binalara yönelik birtakım değişiklikler mimarlık ve mühendislik açısından büyük önem taşımıştır” dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Gazi Üniversitesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen ‘Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği (TDMMB) 20. Yıl Olağan Genel Kurul Toplantısı' açılışına video mesaj yolladı. Mesajında deprem felaketlerinin önlenebilmesi için mimar ve mühendislere büyük görev düştüğünü ifade eden Tatar, depremden etkilenen ve yıkıma uğrayan yapıtların yeniden inşa sürecinde Türkiye ve KKTC'nin iş birliğinin önemine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

“Deprem felaketleri sonrasında bina ve binalara yönelik birtakım değişiklikler mimarlık ve mühendislik açısından büyük önem taşımıştır. Dolayısıyla atalarımızdan gelen bütün bu yapılanların tekrar bir kez daha müşahede edilmesiyle daha müreffeh bir gelecek için bu tür çalışmaların en iyisinin yapılabilmesi ve aramızda müthiş bir iş birliği artması, özellikle bu tür bir buluşma ve ortak projelerle mutlaka en iyisi yapılacağına inancımı belirtmek istiyorum.”

Mimar ve mühendislere, Türk ecdadından aldığı bilgiler doğrultusunda üzerinde düşenin en iyisini yapması yönünde tavsiyelerde bulunan Tatar, “Ortak kültürümüz gereği ecdadımızdan almış olduğumuz bilgi gereğince en iyisini ve mükemmeliyetini yakalayabilmek için tüm mimar ve mühendislerimizi hangi ülkeden olursa olsun Türk dünyasındaki bütün bu değerlerle harmanlanarak birlikte çalışıp ortak yol olarak birlikte çıkması en büyük temennim ve dileğimdir” ifadelerini kullandı.
Tatar'ın mesajının ardından TDMMB 20. Yıl Olağan Genel Kurul Toplantısı divan heyeti oluşturulmasıyla devam etti. Toplantıda Türk Dünyası Mühendislik Eserleri Sinevizyon Gösterimi filmi de katılımcılara izletildi. Genel Kurul, TDMMB 20. Yıl Üstün Hizmet Ödülleri Töreni'nin ardından sona erecek.

Tolga Başer - Evren Doğru
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Vestel’e ’Düşük Karbon Kahramanı’ ödülü Vestel’in ‘Eko-tasarım ambalaj çözümleri ile sürdürülebilir paketleme’ projesi İstanbul Karbon Zirvesi’nde ödül aldı. Vestel, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ana desteğinde, Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) tarafından ’İklim Değişikliği Kaynaklı Riskler, Fırsatlar ve Karbon Ticareti’ temasıyla düzenlenen 9. İstanbul Karbon Zirvesi’nde yeni paketleme tasarımıyla ödül aldı. Şirket, en iyi karbon yönetimi başarılarının ödüllendirdiği zirvede, ‘Eko-tasarım ambalaj çözümleri ile sürdürülebilir paketleme’ projesiyle ’Düşük Karbon Kahramanı’ ödülünü kazandı. Verilen bilgiye göre; sürdürülebilir ve ekosisteme saygılı üretim yöntemlerinin yanı sıra geliştirdiği teknolojilerle doğal kaynaklar üzerindeki baskının azaltılmasına da katkıda bulunan şirket, bu kapsamda doğal kaynakların korunması, karbon emisyonlarının azaltımı, atıkların azaltılması ve döngüsel ekonomiye katkı sağlayan çevre dostu ürünlerin geliştirilmesi gibi alanlara katkı sağlayan Ar-Ge, girişimcilik ve inovasyon çalışmaları hayata geçiriyor. Çevre odaklı faaliyetlerine tüketicileri de dahil etmek için projeler geliştiren şirket, müşterilerinin karbon ayak izlerini azaltmalarına destek amacıyla ürünlerinde ve kullandığı ambalajlarda, karbon emisyonu yüksek hammaddeler yerine daha çevreci hammaddeler kullanarak karbon ayak izini azaltıyor. Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği ’Düşük Karbon Kahramanları’ Ödülleri ile üretim ve tüketimde karbon yönetimini iyi şekilde sağlayan, düşük karbon ekonomisi için çalışan markaları desteklemeyi, bu sayede de toplumda konunun bilinirliğini artırmayı amaçlıyor.
Kilis Kilis’te kimyon hasadı başladı Kilis tarımında önemli bir yer tutan ve atıl arazilerde yetiştirilen kimyonun hasadına başlandı. Bu yıl rekoltenin yüksek olması çiftçinin yüzünü güldürürken kimyonun kilosu 200 TL’den satılacak. Suriye sınırına yakın bölgelerdeki atıl arazilerde yetiştirilen kimyon, Türkiye’nin tarımına ve ekonomisine katkı sağlıyor. Yüksek kalitesi dikkat çeken kimyon, çiftçilere yeni bir gelir kaynağı, tüketicilere ise kaliteli bir ürün sunuyor. Kilis tarımında bu sezon yaşanan yüksek rekolte sevinci, bölgenin tarım potansiyelini bir kez daha gözler önüne serdi. Şubat ayı içerisinde tohumunu toprakla buluşturulan kimyonun hasadı başlarken çiftçiler, Haziran ayı sonuna kadar hasadın süreceğini söyledi. Sabahın erken saatlerinde tarlaların yolunu tutan işçiler ile birlikte toplanan kimyonlar güneşte kurutularak biçerdöver ile tohumdan ayırtılıp sofralara hazır hale getiriliyor. Kilis’te 50 bin dekar alanda tıbbi ve aromatik bitki yetiştirildiğini söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, "Suriye’nin sıfır noktasında tıbbi ve aromatik bitkilerden olan kimyonda hasat başladı. Tıbbi aromatik bitki çeşitlerinde üretim alanı artarak son beş yıl içinde 50 bin dekara kadar çıktı. Üreticiler, girdi maliyetinin artması ile alternatif ürün olan tıbbi aromatik bitkiler yani bu kişniş, kimyon, çörek otu gibi bitkilere yöneldi. Biz şuan Suriye’nin sıfır noktasında Türk ve Suriye kardeşliği içerisinde hasat yaptık. Suriyeli kardeşlerimiz Türkiye’ye geldikten sonra ülkenin tarımına katkı sunabilmek için çalışmaya başladılar. Beklentimiz dekara 100 kilogram. Kimyonun kilosu 200 TL ve üzerine alıcı buluyor. Geçen seneye göre verimimiz yüksek. İnşallah daha da iyi olur" dedi.
Adana Adana’da engel tanımayan okul Adana’nın Kozan ilçesinde, TOKİ Şehit Suat Ocak İlkokulunda özel eğitim gören 20 öğrenci için hayırseverlerin destekleriyle özel eğitim sokağı kuruldu. Kozan’da 600 öğrencili TOKİ Şehit Suat Ocak İlkokulunda otizm, görme, işitme gibi engelleri olan öğrencilerin okula severek gelmesi ve zorluk yaşamaması için tasarlanan sokakta, öğrenciler yardımcı hizmetliler tarafından karşılanıp özel eğitim sınıflarında engelsiz eğitim alıyor. Okul müdürü Turan Pazarcı, öğrencilerin okula severek gelmelerinin kendileri için öncelik olduğunu aktardı. Pazarcı, “37 yıllık eğitimciyim. Bu okula göreve başladığımda özel eğitim öğrencilerinin bazı eksikliklerini gözlemledik. Öğretmenlerimiz fedakârca çalışıyor ve özel öğrencilerimize daha kolay bir eğitim sağlamak istedik. 20 özel eğitim öğrencimiz var. Onların daha kolay eğitim teneffüs ve güvenli alanlarını oluşturarak daha iyi bir eğitim almaları için hayırsever destekleri ile özel bir sokak oluşturduk” dedi. Özel eğitim öğretmeni Sultan Erdemir, “Sokağımız bu sene yapıldı. Özel öğrencilerimize ait bir oyun ve eğitim alanı oluştu. Öğrencilerimiz burada kendilerini daha güven içinde hissederek hem teneffüs yapabiliyor hem de eğitimlerini alabiliyorlar” dedi. Engel tanımayan eğitim Öğretmen Pelin Dağlı Aydın, Kozan’da özel bir projeye imza attıklarını ifade ederek, “Bu sene hayırseverlerimizin desteği ile özel eğitim öğrencilerimize okulumuzda bir sokak ve eğitim alanı oluşturuldu. Öğrencilerimiz huzur ve güven ortamı içinde hem eğitim alıyor hem de okullarında kolaylıkla eğlenceli vakit geçirebiliyorlar” diye konuştu. “Öğrencilerin eğitim başarısında artış gözlendi” Rehberlik öğretmeni Esra Devran ise öğrencilerin bu sokak ile birlikte güvenlik ve bir arada olmalarının eğitime olumlu katkı sunduğunu ifade ederek öğrenci başarısının arttığını da gözlemlediklerini kaydetti. Öğrencilerden Utku Yüce okulu çok sevdiğini ifade ederek, öğretmenleri ile çok mutlu olduğunu söyledi. Öğrencilerden İsmail Kaan Şahin ise hazırladığı zeybek gösterisi ile sundu.