POLİTİKA - 07 Eylül 2021 Salı 21:25

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: 'Maraş’ın açılmasıyla KKTC ivme kazanmıştır'

A
A
A
KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: 'Maraş’ın açılmasıyla KKTC ivme kazanmıştır'

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Maraş’ın açılmasıyla KKTC’nin ivme kazandığını belirterek, pandemiye rağmen 200 binden fazla insanın Maraş’ı ziyaret ettiğini söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Konya Ticaret Odası’nda (KTO) iş adamlarıyla bir araya geldi. Burada açıklamalarda bulunan Tatar, Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC arasındaki ekonomik işbirliği protokolünün yayınlanmasıyla pandemi dönemine rağmen yatırımların devam ettiğini kaydetti. Birtakım projelerin hayat bulduğunu ifade eden Tatar, “Ekonominin de tabii ki eski boyutlarına gelmesi biraz belki zaman alacak ama inanıyorum ki pandemi sonrasında KKTC yükselişe geçecektir. Çünkü sağlık sistemindeki başarılarımızla ve Kıbrıs kendine göre hem doğasıyla hem yeşiliyle, mavisiyle bir turizm ülkesi. Eğitim sektöründe de markalaşma yolunda kat ettiği mesafeler, su projesiyle, tarımsal faaliyetler, hizmet sektörü, sanayi bölgelerimiz her türlü ekonomik yatırımla KKTC kendi insanına bir gelecek vaat etmektedir. Umutlu bir geleceğin de olması için bütün bu çalışmaların aynı azim ve inançla devam etmesi gerekmektedir” dedi.

“Maraş’ın açılmasıyla KKTC ivme kazanmıştır ve kazanacaktır”

KKTC’nin Doğu Akdeniz’de bir seyahat bekçisi görevi yaptığını dile getiren Tatar, “Doğu Akdeniz’de ulusal çıkarlarımızın korunması için milli meselelerde hem mavi vatanda hem hava sahasında bizlerin o bölgedeki üstünlüğünün korunması için KKTC egemen bir devlet olarak Türkiye ile işbirliği içerisinde bütün bu ilişkileri en iyi şekilde götürmek suretiyle görevini en iyi şekilde yapmaktadır. Dolayısıyla Kıbrıs Türk halkının da rahat edebilmesi için ekonomik olarak kalkınmamız gerekmektedir. Bu yönde her türlü sıkıntıya, ambargolara rağmen 1974 sonrası süreçte KKTC’de gerçekten büyük başarılar da kazandık. Çünkü bir turizm sektörünün oluşması, direkt uçuş olmamasına rağmen turistleri oraya götürebilmek, onlara bekledikleri hizmetleri sunabilmek hem yatırım gerektirdi hem insan kapasitesinin, sermayesinin geliştirilmesiyle bu sektörün gerçekten dünya standartlarında olmasa bile çoğu ülkeden daha iyi bir turizm hizmeti sunabilecek bir noktaya getirmiş bulunmaktayız. Benim başbakanlık dönemimde ortaya koyduğum iradeyle ve Türkiye Cumhuriyeti’nin desteğiyle Maraş’ın açılması KKTC’nin hem ekonomisine hem turizmine de büyük bir hizmet vermektedir. Çünkü Maraş marka değeri olan turizm bölgesi. Maraş’ın açılmasıyla KKTC ivme kazanmıştır ve kazanacaktır. Pandemiye rağmen 200 binden fazla insan Maraş’ı ziyaret etmiş ve yeni dönemde Allah’ın izniyle orada yapılacak birtakım altyapı çalışmalarıyla yavaş yavaş açıldığını göreceğiz. Bu da ekonomimize büyük katkı yapacaktır” şeklinde konuştu.

Tatar, Konya’nın başarılarıyla da gurur duyduğunu ifade ederek, pandemi döneminde Konya’nın ihracatının yüzde 50’den fazla reel anlamda arttığını öğrendiğini ve bunun da kendisini memnun ettiğini sözlerine ekledi.
KTO Başkanı Selçuk Öztürk ise Resmi Gazete’de yayımlanan Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Ticaretin ve Ekonomik İşbirliğinin Geliştirilmesine Dair Protokolün Onaylanması Hakkında Karar ile iki ülkenin işbirliğiyle yürütülecek eylem planının KKTC için bir dönüm noktası olacağını aktararak, “Özellikle iki ülke iş dünyasını daha fazla bir araya getirecek ve KKTC’li firmaların ihracat potansiyelini artıracak uygulamaların yer aldığı eylem planı bugüne kadar sadece hizmetler sektörüne yönelik ekonomik kalkınma politikası yürüten KKTC’nin ticaret ve sanayi ülkesi olmasının yolunu açacaktır. Hem siyasi arenada güçlü bir yönetim hem de gelişen ekonomi KKTC’yi daha ileri bir seviyeye getirecektir. Konya Ticaret Odası olarak Konya ve KKTC arasında bu dönemde ekonomik işbirliğinin artması konusunda kararlılığımızı bir kez daha vurgulamak isterim” diye konuştu.

Tatar ve beraberindeki heyet, buradaki programdan sonra Alaeddin Keykubat Camii Sultanlar Türbesi'ndeki nöbet değişim merasimine katıldı. Tatar, daha sonra Selçuklu Belediyesi Tropikal Kelebek Bahçesi'ni ziyaret etti.

Enver Furkan Çelebioğlu - İbrahim Yetkin

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Selçuklu mirası bin 100 yıllık tarihi kale turizme kazandırılıyor Tarihi eserlerin ihyası ve restorasyonu konusunda önemli çalışmalar yürüten Çorum Belediyesi, tarihi kalenin restorasyon çalışmalarına devam ediyor. Çalışma kapsamında kalenin bedenlerinin restorasyonu, aydınlatma çalışması ve kale etrafının drenaj hattı yapılacak. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın’ın Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptığı görüşmeler neticesinde hazırlanan protokol, geçtiğimiz temmuz ayında Çorum Valiliği ve Çorum Belediyesi arasında imzalanmıştı. Protokole göre restorasyon maliyetinin yarısı bakanlık, yarısı da Çorum Belediyesi tarafından karşılanacak. Şehrin en önemli tarihi yapıları arasında yer alan Çorum Kalesi’nin restorasyon ihalesini kazanan yüklenici firma çalışmalarına devam ediyor. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, şehrimizin kültürel varlıklarının korunması adına çok önemli bir adımı attıklarını belirterek, Selçuklu mirası olan 1100 yıllık Çorum Kalesi’nin şehrimizin en önemli tarihi eserlerinden birisi oldu olduğuna vurgu yaptı. Tarihi kalenin Çorum’un kimliği ve geleceği açısından son derece önemli bir yapı olduğunu ifade eden Başkan Aşgın, “Şu anda beden yüzeylerinde derz temizliği yapılıyor, özgün derz içeriği ve görseline ulaşmak için numuneler hazırlandı. Danışman hoca ile 1 numune üzerinde mutabık kalındı, derzi temizlenen yerlerde taşlarda eksiklik yok ise derz imalatı yapılacak. Eksiklik olan yerlerde taş onarımı yapılacak.” dedi. Başkan Aşgın, restorasyonunun yüzde 50’sinin Çorum Belediyesi, yüzde 50’sinin ise Kültür ve Turizm Bakanlığı hibesiyle karşılanacağını sözlerine ekledi.