GÜNDEM - 02 Mart 2021 Salı 10:14

Konteyner kentte yaşam

A
A
A
Konteyner kentte yaşam

İzmir’deki depremin ardından Bayraklı ilçesinde kurulan konteyner kentteki yaşam görüntülendi. Depremzedelerin bazıları örgü örüp komşu depremzedelerle sohbet ederek vakit geçirirken, çocuklar ise ip atlayıp top oynayarak depremin yıkıcı yüzünü unutmaya çalışıyor.

İzmir’de 30 Ekim 2020’de meydana gelen 6,6 şiddetindeki depremde 117 vatandaş hayatını kaybetti, bin 32 kişi yaralandı ve enkaz altından 107 kişi sağ çıkarıldı. Depremde çok sayıda bina da hasar gördü. Depremin ardından evleri yıkılan ya da yıkılacak olan pek çok depremzede de Bayraklı ilçesinde kurulan konteyner kentte yaşamaya başladı. Konteyner kentte yaşam, aylar sonra görüntülendi. Depremzede vatandaşlar, kapı önünde örgü örüp komşularıyla sohbet ederek vakit geçiriyor, çocuklar ise oyunlar oynayarak depremin yıkıcı yüzünü unutmaya çalışıyor.

“Allah devletimizden razı olsun”

Arife Topuz isimli depremzede, “Depremden sonra bir ay çadırda kaldık, sonra konteyner kente geldik. Biz apartman görevlisiydik. Evimiz orta hasarlı çıktı. Şimdi konteyner kentte kalıyoruz. Her gün yürüyüşe gidiyorum, akşamüstü de hava güzel olunca kapı önünde örgü örüp vakit geçiriyorum” dedi. Burçin Güzeycan isimli ikiz babası ise, “Evimiz hasarlı olduğu için 3 aydır konteyner kentte yaşıyoruz. Allah devletimizden razı olsun. Günümüz güzel geçiyor. Çocuklarımızı parka çıkarıyoruz, komşularımızla sohbet ediyoruz” diye konuştu.

Hayvanları ile kalıyor

Ali Oğuz isimli depremzede, “2 ay önce konteyner kente geldik. Binamız orta hasarlıydı. Ben de apartmanda görevliydim. Burada eşim, ben ve oğlum kalıyoruz. Gündüz işe gidiyorum, akşamları konteyner kente geri geliyorum” derken, köpeği ve kedisiyle konteyner kentte tek başına kalan Çağla Elbi de, “Evim orta hasarlı. Hala yıkılmadı. Ben de bir aydır buradayım. Köpeğim ve kedimle burada kalıyorum. Burada rahatız. Kedim ve köpeğimle rahatça sığdım. Evimizin bir an önce yıkılmasını bekliyoruz ve ona göre biz de durumumuza bakacağız. Kentsel dönüşüm kararını bekliyoruz” sözlerine yer verdi.

Sinan Yeniçeri - Ceren Atmaca
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Son yağışlar Akgöl’ü tekrar canlandırdı Van’ın Özalp ilçesinde 407 hektar alanı kaplayan ve "kuş cenneti" olarak adlandırılan Akgöl, karların erimesi ve son yağışların etkisiyle tekrar canlanarak yaban kuşlarına tekrar ev sahipliği yapmaya başladı. Son 4 yıldır ülke genelinde yaşanan kuraklık, birçok göl ve barajlar kurumaya neden olurken, bu göllerden biri de Van’ın Özalp ilçesinde yer alan ve onlarca kuşa ev sahipliği yapan Akgöl idi. Geçtiğimin yaz mevsimlerinin yağışsız ve kurak geçişi sebebiyle kuruyan Akgöl, karların erimesi ve son yağışların etkisiyle tekrar canlandı. İlçeye 20 kilometre uzaklıkta yer alan ve yazın aşırı buharlaşma nedeniyle çorak araziye dönüşen 407 hektar yüzölçümüne sahip göl, suyla dolarak tekrar göçmen kuşların konaklama ve üreme alanı oldu. Konuyla ilgili bilgi veren Van YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, Van Gölü havzası sulak alan yönünden ülkenin en önemli bölgelerinden biri olduğunu söyledi. Ülkemizde bulunan sulak alanların beşte biri Van Gölü havzasında bulunduğu ifade eden Prof. Dr. Lokman Aslan, “Sulak alanla tabiatın rahimleridir, canlılığın devamıdır. Ne kadar sulak alan olursa orada biyoçeşitlilikte boldur. 2019 yılında bu tarafa küresel ısınmanın etkisi ve iklimin kurak geçmesine bağlı olarak birçok sulak kurumak üzereydi ve yok olmak üzereydi. Kuruyan göllerinde başında ise Özalp ilçesine 20 kilometre uzaklıkta bulunan Akgöl geliyor. Akgöl kapalı bir havzaya sahip. Sadece kar suları ile kar sularından oluşan derelerden beslenen ve derinliği 4 metreyi geçmeyen 2 bin 300 rakımlı bir yerde bulan ve tabiata, ekosisteme ve çevresine hayat veren bir göl. İsmini de suyunun beyaz görünmesinde alıyor. Son 20 yılın en yağışlı Mart ayını yaşadık. Yağan karın erimesi ve yağmurlarla birlikte Akgöl eski günlerindeki canlılığına kavuşmak üzere. Koruma alanı olarak ilan edilen Akgöl bu sene sulak alanıyla beraber birçok yaban hayvanına ev sahipliği yapacak.