GÜNDEM - 05 Eylül 2015 Cumartesi 10:11

Körfez geçiş köprüsü ışıklandırıldı

A
A
A
Körfez geçiş köprüsü ışıklandırıldı

İstanbul-İzmir arasını 3.5 saate indirecek otoyol projesinin en önemli geçiş noktası olan İzmit Körfez Köprüsü'nde montajı tamamlanan kedi yolunun aydınlatılması, Körfez’e yeni bir renk kattı.

Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyol Projesi’nin en önemli ayağı olan İzmit Körfezi geçiş köprüsünde, Mart ayında kopan ve yeniden yapılarak montajı tamamlanan kedi yolu olarak bilinen halatlara aydınlatma sistemleri monte edildi. Işıklandırma çalışmalarıyla gündüz şantiye görüntüsünde olan Körfez Geçiş Köprüsü, akşam saatlerinde aydınlatmaların çalıştırılmasıyla Körfez’e yeni bir görünüm kazandırmaya başladı.

Kocaeli’nin Dilovası ilçesi Diliskelesi ile Yalova Altınova ilçesi Hersek Burnu arasında inşa edilen Körfez Geçiş Köprüsü’nde kedi yolu montajının tamamlanmasının ardından köprüyü taşıyacak olan çelik halatların montajının başlaması bekleniyor. Körfezin iki yakasını birleştirecek çelik köprü halatları yerin 19 metre altındaki temellerine sabitlenecek.

Köprü bağlantı yollarının da büyük ölçüde tamamlandığı Körfez Geçiş Köprüsü, yaklaşık 2 bin 682 metre uzunluğuyla dünyanın en büyük orta açıklığına sahip 4. köprüsü olma özelliği taşıyacak. Temeline çakılan 195 çelik kazık ile en büyük depreme dayanıklı olacak şekilde yapılan köprü 252 metre yüksekliğindeki tamamen çelikten yapılan köprü kuleleri ise olası kazalarda gemi çarpmalarına karşı dayanıklı olarak inşa edildi.
Körfez geçiş köprüsü tamamlandığında, denizin 65 metre üzerinde 3 gidiş, 3 geliş ve 1 de hizmet şeridiyle araçlara hizmet verecek. Körfezin iki yakasındaki 60 dakika süren geçiş süresini de çalışma ile 6 dakikaya inecek.

Yaklaşık 1.1 milyar dolarlık yatırımla inşasına devam edilen köprü çalışmaları tamamlandığında, geçiş ücreti olarak sürücülerden 35 dolar-KDV alınması bekleniyor. Çalışmaların hızlandığı Körfez geçiş köprüsündeki çalışmaların yaz aylarında büyük oranda tamamlanması bekleniyor. 

GÜRCAN YILMAZ 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Çiçekçilerden yazlık bakım uyarısı Yaz aylarının yaklaşması ile birlikte şehrin her köşesinde rengarenk çiçeklerin açmasıyla Aydınlılar baharın coşkusunu doyasıya yaşarken, 30 yıldır çiçekçilik sektöründe faaliyet gösteren Şenol Karakol çiçeklerin güzelliklerini korumak ve daha uzun süre canlı kalmasını sağlamak için doğru bakımın öneminin büyük olduğunu ifade ederek çiçek bakımı hakkında bilgiler verdi. 30 yıldır çiçekçilik sektöründe faaliyet gösteren Şenol Karakol her çiçeğin kendi özel bakım ihtiyaçları olduğunu belirtip, "Çiçeklerin bakımı, onların sağlıklı ve canlı kalması için hayati bir öneme sahiptir. Doğru sulama, güneş ışığı ve toprak seçimi, çiçeklerin daha uzun ömürlü olmasını sağlar. Çiçeğin türüne ve özelliklerine göre uygun sulama, gübreleme ve ışık alımı gibi faktörlerin belirlenmesi gerekmektedir" diye konuşarak çiçek bakımında dikkat edilmesi gereken konuları aktardı. Yaz aylarında çiçek bakımının önemini vurgulayan Karakol, "Yaz aylarında hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte bitkilerin bakımı da daha dikkatli ve özenli bir şekilde yapılmalıdır. Yaz aylarında sıcaklıkların yüksek olması bitkilerin daha sık sulanmasını gerektirir. Ancak suyun aşırı verilmesi de bitkiler için zararlı olabilir. Sulama zamanlarına dikkat etmek ve toprağın nemini kontrol etmek önemlidir. Çoğu çiçek, doğrudan güneş ışığına maruz kaldığında yanabilir. Bu nedenle çiçekler doğrudan güneş ışığından korumak için gölge alanlarda veya hafif gölge yerlerde tutulmaya çalışılmalıdır. Yaz aylarında toprak nemini korumak için organik gübreler kullanabilir. Ayrıca, toprakta biriken tuz ve minerallerin çiçeğin köklerine zarar vermemesi için zaman zaman toprak değişimi yapılmalıdır. Yazın sıcak ve nemli hava şartları zararlı böceklerin çoğalmasına neden olabilir. Bitkilerinizde görülen zararlıları tanımak ve doğru ilaçları kullanarak mücadele etmek, çiçeklerinizin sağlığını korumak için önemlidir" dedi. Çiçeklerin düzenli olarak budanmasının daha sağlıklı ve güçlü budama sağlayacağını sözlerine ekleyen Karakol, "Yaz aylarında çiçeklerinizi düzenli olarak budamak, daha sağlıklı ve güçlü bir büyüme sağlar. Ayrıca, solmuş çiçekleri düzenli olarak temizlemek, bitkinin daha fazla enerjiye sahip olmasını ve yeni çiçeklerin daha çabuk açmasını sağlar" diye konuştu.
Muş Hazine avcıları ahırdan tünel kazarak tümülüsün altını oydu Muş’ta yapısı itibarıyla piramitleri andıran topraktan yığma ve içinde mezar odası bulunan binlerce yıllık tümülüsler, definecilerin tahribatına uğrayarak yok olma ile karşı karşıya kaldı. Muş Ovası’nda yer alan ve antik dönemlere ait önemli yapılardan biri olan Yaygın Çarşı Tümülüsü, altın bulma iddiasıyla hazine avcıları tarafından tahrip edildi. Tarihi ve kültürel değer taşıyan bu tarihi eserin zarar görmesi, kamuoyunda büyük tepki uyandırdı. Tepenin yakınında bulunan bir ahırın içerisinden tünel kazarak tümülüsün altına kadar ilerleyen hazine avcıları, tümülüsün yanı sıra çevredeki diğer tarihi yapıları da tehdit ederek ciddi zararlara yol açtı. Hazine avcılarının izinsiz ve kontrolsüz kazı faaliyetleri, Yaygın’daki tarihi binaya da ciddi zarar verdi. Bu kazılar sırasında, binanın duvarlarında çatlaklar oluşurken temellinde ise ciddi hasarlar meydana geldi. Ahırdan kazılan tünel yağmurun yağması ile çökünce durumu fark eden vatandaşlar jandarma ve AFAD ekiplerine haber verdi. Olay yerine gelen ekipler, burada yaptıkları çalışmalar neticesinde konu ile ilgili soruşturma başlattı. Tarihi yapılara zarar veren hazine avcılarına tepki gösteren Maşallah Çelik, “Tepenin yakınındaki bir ahırın içinden tünel kazarak binanın altına kadar gelmişler. Yağmurların yağması ile tünel çöktü. Biz de fark ederek jandarmaya haber verdik. Jandarma ve AFAD gerekli incelemelerini yaptı. Burası tarihi bir yer, burayı korumamız lazım. Devletin desteği ile bu hazineciler yakalanmalı. Bina şu an çökme riski yüksek. Hazineciler binanın altını ağaç kütükleriyle destek vermişler. Bu bina ve bu tepe bizler için çok önemli” dedi.