TEKNOLOJİ - 14 Ağustos 2018 Salı 08:54

Körfez Pisti’nde İAÜ birinci oldu

A
A
A
Körfez Pisti’nde İAÜ birinci oldu

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilim ve Toplum Dairesi Başkanlığı tarafından bu yıl 14’üncüsü gerçekleştirilen Alternatif Enerjili Araç Yarışları’nda Elektromobil kategorisinde İstanbul Aydın Üniversitesi birinci oldu.

İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Alternatif Enerjili Araçlar Ekibi, TÜBİTAK tarafından düzenlenen ve 12 Ağustos 2018 Pazar günü Kocaeli Körfez Pisti’nde gerçekleştirilen “Alternatif Enerjili Araçlar Yarışları 2018”de “elektromobil” kategorisinde birinci oldu.

“Öğrencilerimiz tüm zamanların rekorunu kırdı”

Öğrencilerin tüm zamanların rekorunu kırıp 2 kupayla döndüklerini ve rekortmen olduklarını ifade eden İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın: “Üniversitemiz patent ve Ar-Ge çalışmalarını çok önemsiyor. Her yıl buna benzer dereceler alıyor. Öğrencilerimizin bu sene tüm zamanların rekorunu kırmaları bizi çok onurlandırdı. Biz de her türlü desteği onlara sağlıyoruz. İAÜ olarak 70’in üzerinde patentli ürünümüz var. Biz bunların önemli bir kısmını ticarileştirdik. Bilgiyi üretip ürüne dönüştürdükten sonra ekonomik değer katmak önem arz ediyor. Üniversiteler toplumun ekonomik ve sosyal yapısına katkı sağlamalıdır. İAÜ olarak 50’nin üzerinde çalışmalarımız var ve bunları katlayarak sürdürmeye devam edeceğiz.”

“Finansal saldırıya aldırış etmeden üretime devam”

Özellikle son günlerde ülkemizin uğramış olduğu hain finansal saldırılar karşısında Aydın şu yorumları ekledi: “Finansal saldırılar karşısında dik durarak daha çok eğitim ve projeyle ülkemize katkıda bulunmalıyız, daha çok çalışmalıyız. Aksi takdirde ülkeler bizi boyundurukları altına almaya çalışabilirler. Tam bağımsız Türkiye için daha çok hedeflerimiz ve projelerimiz olmak zorunda.”

“Üniversitenin çevre aydınlatmasında güneş enerjisinden faydalanıyoruz”

Her alanda elektrikli araç yarışında rekor kıran öğrencilerinin bu başarılarının yanı sıra elektrikli fırınlar konusunda çalışmalar yürüttüklerini söyleyen Aydın, “Üniversitemizin çevre aydınlatmasında rüzgar ve güneş enerjisi kullanılıyor. Yakında tüm çatılarımıza güneş tarlaları kuracağız. Hedefimiz buna benzer projelerimizi artırmak ve daha çok aktif hale getirmek” dedi.

“En az enerjiyi biz kullandık”
Yarışlarda Elektromobil kategorisinde birinci olan İstanbul Aydın Üniversitesi öğrencisi ve ElektroAydın Hexagon takım kaptanı Efe Cerit,”Ekip arkadaşlarıyla gece gündüz demeden çalıştıklarını ifade etti. Cerit, “Geçen yıl yapılan yarışlardan 1 hafta sonra çalışmalarımıza başladık. Ağırlığı, hafifliği, rüzgar ile olan ilişkisinin tüm mekaniklerinin tasarımını yaptık. Bu tasarım aşaması yaklaşık 6 ay, aracın imalatı ise 3 ay sürdü” dedi.

Yarışlara hazırlanmadan önce tasarım aşamalarıyla ilgilendiklerini ve ekip olarak gecesini gündüzüne katan 14 arkadaşının emekleri neticesinde 65 dakikada 30 tur atmayı başardıklarına dikkat çeken Cerit, İAÜ Alternatif Enerjili Araçlar Ekibi olarak, enerjiyi en az harcayan takım olmayı başardık” diye konuştu.
aydınlatmasında rüzgar ve güneş enerjisi kullanılıyor. Yakında tüm çatılarımıza güneş tarlaları kuracağız. Hedefimiz buna benzer projelerimizi artırmak ve daha çok aktif hale getirmek” dedi.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Yerlikaya: "6 ilde düzenlenen ‘Mahzen-35’ operasyonlarında 6 ayrı organize suç örgütü çökertildi" İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 6 ilde düzenlenen “Mahzen-35” operasyonları ile 6 ayrı suç örgütünün çökertildiğini, operasyonlarda elebaşlarının da aralarında bulunduğu 46 şüphelinin yakalandığını açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın paylaştığı bilgilere göre, 6 ilde düzenlenen operasyonlar ile Antalya’da Engin Tatar, Balıkesir’de Mehmet Canbaz, Gaziantep’te Eyyüp Doğruer, Konya’da Recep Örnek, Mersin’de Okday Gün ve Uşak’ta Erkan Saltık’ın elebaşılığını yaptığı 6 ayrı organize suç örgütü çökertildi. Operasyonlarda elebaşlarının da içerisinde bulunduğu organize suç örgütü üyesi 46 şüpheli yakalandı. Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı koordinesinde; Antalya, Balıkesir, Gaziantep, Konya, Mersin ve Uşak İl Emniyet Müdürlükleri, KOM Şube Müdürlüklerince yapılan çalışmalar sonucu organize suç örgütü üyesi şüphelilerin; kumar faaliyetleri kapsamında borç adı altında para vererek yüksek faizle geri istedikleri ve parayı ödeyemeyen kişilere yönelik silahlı saldırı eylemleri düzenledikleri, tefecilik faaliyetleri kapsamında yüksek faizle borçlandırdıkları kişilerin iş yerleri ve araçlarına zorla el koydukları ve bu malları örgüt üyelerinin üzerine geçirdikleri, rekabet ve alan kavgası içerisinde oldukları diğer suç gruplarının kumar oynattıkları yerlere silahlı saldırı düzenlendikleri, ev sahipleri ile kiracılar arasındaki kira artışı ve kiralanan evin boşaltılması konularına müdahil olarak baskı, cebir ve şiddet yoluyla haksız kazanç elde ettikleri, kişiler arasında meydana gelen alacak verecek konularına müdahil oldukları ve sözde mahkemeler kurarak haksız menfaat sağladıkları, zorla ve tehditle el koymak istedikleri işletmelerde kavga çıkararak, iş yeri sahiplerinin üzerinde baskı kurdukları, eğlence mekanlarında bulunan örgüt üyesi kadınların aracılığıyla kişileri tuzağa düşürdükleri ve şantaj yaparak silah zoruyla bu kişilerden yüksek miktarda para aldıkları, uyuşturucu madde ve silah ticareti yaparak haksız kazanç sağladıkları tespit edildi. Operasyonlar sonucunda, 30 adet ruhsatsız tabanca, 2 adet av tüfeği, otomatik silah, muhtelif miktarda uyuşturucu madde ve çok miktarda Türk Lirasına el konuldu.