ÇEVRE - 17 Mayıs 2023 Çarşamba 09:11

Kuraklıkla mücadelede ilginç çözüm

A
A
A
Kuraklıkla mücadelede ilginç çözüm

Van’da ata tohumu üreticisi Ramazan Duman, çöpe atılan 5 litrelik pet şişelerle hem geri dönüşüme katkı sağlıyor hem de susuz tarım yapıyor.

Van’ın merkez Tuşba ilçesinde 6 yıldır ata tohumu üretimi yapan Ramazan Duman, bu yıl küresel ısınmaya dikkat çekmek için ilginç bir tarım yöntemi kullandı. 5 litrelik pet şişeleri toplayan Duman, bu petleri araziye gömerek susuz tarım yapıyor. Şu ana kadar fidelere sadece can suyu veren Duman, bu yöntemle bir taraftan kuraklıkla mücadele ederken, bir taraftan da geri dönüşüme katkı sağlıyor. Pet şişeleri havadaki nemi suya dönüştürüp bitkinin su ihtiyacını karşılarken, bu ilginç yöntemle yüzde 90 civarında su tasarrufu sağlanıyor.

“Bitkiler şu ana kadar suya ihtiyaç duymadı”

İHA muhabirine konuşan ata tohumu üreticisi Ramazan Duman, yaklaşık 6 yıldır Van’da tohum üzerinde çalışmalar yaptığını belirtti. Bu yıl küresel ısınmaya dikkat çekmek için farklı bir üretim yöntemi denediklerini ifade eden Duman, “Çok az suyla ya da hiç su kullanmadan tarımın yapılabildiğini insanlara göstermiş olduk. Bu fidelere sadece can suyu verildi. Şu ana kadar da hiç suya ihtiyaç duymadılar. Temmuz ayının sıcağında belki bir kez suya ihtiyaç duyacaklardır. Belki buna bile ihtiyaç olmayacaktır” dedi.

“Bitki susuz yetişiyor”

Bu yöntemle geri dönüşüme katkı sağlarken, aynı zamanda su tasarrufu sağladıklarını dile getiren Duman, “Çöpe gidecek olan bidonları kullandık. Bu bidonların alt kısmını keserek bu çalışmayı yaptık. Su içerisinde devir daim yapıyor. Bu şekilde hem malç etkisi yapıyor hem de mini sera görevi görüyor. Bitki bu şekilde susuz şekilde yetişiyor. Bu yıl kavun ve karpuza daha çok ağırlık verdik. Ayrıca 250 çeşit ata tohumumuz da var” diye konuştu.

Yılmaz Sönmez

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bolu Bolu Dağı ağır tonajlı araçların geçişine kapatıldı: Kar kalınlığı 40 santimetreyi geçti Bolu’da etkisini artıran yoğun kar yağışı nedeniyle Abant Gişeleri bağlantı yolunda bir tır kontrolden çıkarak şarampole kaydı. Kar kalınlığının 40 santimetreyi aştığı Bolu Dağı güzergahı, ağır tonajlı araçların geçişine kapatıldı. Bolu’da akşam saatlerinde şiddetini artıran yoğun kar yağışı ulaşımı olumsuz etkiliyor. TEM Otoyolu’ndan çıkış yapmak isteyen sürücüsünün ismi öğrenilemeyen bir tır, Abant Gişeleri bağlantı yolunda kayganlaşan zemin nedeniyle kontrolden çıkarak şarampole kaydı. Kazada yaralanan olmazken, tırın kurtarılması için çalışma başlatıldı. Kar kalınlığı 40 santimetreyi geçti Bölgede aralıksız devam eden yağışla birlikte Türkiye’nin en önemli geçiş güzergahlarından biri olan Bolu Dağı’nda kar kalınlığı 40 santimetreyi aştı. Karayolları ekipleri güzergahta kar küreme ve tuzlama çalışmalarını aralıksız sürdürürken, polis ekipleri de denetimlerini sıklaştırdı. Ağır tonajlı araçlara Bolu Dağı geçişi kapatıldı Yoğun kar yağışı ve buzlanma riski nedeniyle D-100 kara yolu Bolu Dağı geçişi, İstanbul ve Ankara yönlerinde ağır tonajlı araçların trafiğine kapatıldı. Polis ekipleri, tır ve kamyonları Elmalık Kavşağı’ndan TEM Otoyolu’na yönlendiriyor. Bölgede kar yağışının etkisini azaltması ve yolun güvenli hale gelmesinin ardından ağır tonajlı araçların geçişine izin verileceği öğrenildi.
Manisa Selendi Belediyespor liderliğe yükseldi Manisa 1. Amatör Küme Alaşehir Grubu’nda mücadele eden Selendi Belediyespor, sahasında ağırladığı grubun lideri Uluderbentspor’u 1-0 mağlup ederek liderliğe yükseldi. Geçtiğimiz sezon şanssız bir şekilde Süper Amatör Küme’den 1. Amatör Küme’ye düşen Selendi Belediyespor, yeni sezona yaptığı takviyelerle iddialı başladı. İlk yarıya 4’te 4 yaparak giren Selendi temsilcisi, ilk yarının son maçında averajla aynı puanda lider olarak ağırladığı Uluderbentspor’u yenerek namağlup şekilde ilk yarıyı zirvede tamamladı. Selendi 3 Eylül Şehir Stadı’nda oynanan ve hakemler Yarkın Keseciler, Kadir İnce ve Muhammet Çoban’ın yönettiği karşılaşmayı Selendi Kaymakamı Mücahit Enes Yıldız, Selendi Belediye Başkanı Murat Daban, Kulüp Başkanı Ömer Karagöz ile çok sayıda Selendili sporsever izledi. Uluderbentspor taraftarları da deplasmanda takımlarını yalnız bırakmadı. Karşılaşmanın 9. dakikasında ani gelişen Selendi atağında sol kanatta topla buluşan Abdülkadir, kalecinin yanından topu ağlara göndererek takımını 1-0 öne geçirdi. İlk yarı bu skorla sona erdi. İkinci yarıda Uluderbentspor’un baskılı oyununa rağmen Selendi savunması gole izin vermedi ve karşılaşma Selendi Belediyespor’un 1-0’lık üstünlüğüyle tamamlandı. Maç sonunda Selendi Belediyesporlu futbolcular galibiyeti taraftarlarıyla birlikte kutladı. Kulüp Başkanı Ömer Karagöz, maç sonrası yaptığı açıklamada, "Bu takım inanmış bir takım. Taraftarlarımızın desteğiyle bugün 3 puanı alarak namağlup liderliğe yükseldik. İnşallah bu yolun sonu şampiyonluk olacak. Biz inandık, oyuncularımız inandı, yöneticilerimiz, başkanımız ve taraftarlarımız inandı. Tek hedefimiz sezon sonunda şampiyonluk" dedi. Karşılaşmanın ardından Selendi Kaymakamı Mücahit Enes Yıldız ve Selendi Belediye Başkanı Murat Daban, soyunma odasına giderek Selendi Belediyesporlu futbolcuları galibiyetlerinden dolayı tebrik etti.