SAĞLIK - 16 Ağustos 2018 Perşembe 10:51

Kurban Bayramı için diyetisyen tavsiyeleri

A
A
A
Kurban Bayramı için diyetisyen tavsiyeleri

Nişantaşı Hastanesi tarafından kurulan Nişantaşı Obezite Enstitüsü’nden Diyetisyen (Dyt.) Büşra Yücel, Kurban Bayramı için beslenme tavsiyelerinde bulundu.

Kurban Bayramına kısa süre kala uzmanlar, bayramda beslenmeye dikkat etmeleri konusunda halkı uyarıyor. Nişantaşı Hastanesi’nde görev yapan Diyetisyen Büşra Yücel, kırmızın etin yararlarını anlatırken, fazla tüketilmesi durumun ortaya çıkabilecek rahatsızlıklar hakkında açıklamalar yaptı. Dyt. Yücel, ayrıca etin pişirilmesi ve hangi gıdalar ile tüketilmesi gerektiği konularında bilgi verdi. 

Kırmızı etin yararlarının yanısıra fazla tüketiminde ortaya çıkacak rahatsızlıklara değinen Dyt. Büşra Yücel, ''Bayramlar tüm aile bireylerini, dostları bir araya getiren, sevgi ve mutluluğun göstergesi olarak simgelenen geniş sofraların kurulduğu mutlu ve keyifli günlerdir. Kurban bayramının yılda bir defa olmasından dolayı et tüketimi ile bunun yanısıra tatlılar ve böreklerin tüketim miktarı ve sıklığı artmaktadır. Kırmızı etler proteince zengin besinlerdir. Ayrıca demir, çinko, selenyum gibi mineralleri ve B1, B6, B12 ve D gibi vitamin gruplarını da içermektedir. Ayrıca kırmızı etler yağ asidi yüksek ve kolesterol içeriği yüksek besinlerdir. Bu nedenle hipertansiyon, diyabet, kalp hastalıkları, mide rahatsızlığı olan bireylerin ve yaşlıların et tüketirken dikkatli olması lazım'' dedi.

''Kavurmanın içine ilave yağ konulmamalı'' 

Bayram sofralarında aşırı yemekten kaçınılması ve yemekleri hazırlarken dikkat edilmesi gerektiğini belirten Dyt. Yücel sözlerine şöyle devam etti: ''Kurban bayramında, yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, eti kısıtlı miktarlarda tüketmeli, aşırıya kaçılmamalıdır. Alınması gereken önlemlerin herkes için geçerli olduğu unutulmamalıdır. Bayram dönemlerinde hem bazı küçük ama etkili beslenme önlemleriyle hem sağlığınızı koruyabilir hem de bayram ikramlarının keyfini çıkarabilirsiniz. Kavurmanın içine ilave yağ koymamak, et kestiğimiz tahtalarda çiğ sebze doğramamak, et yemeğinin yanına pilav, tatlı, börek yerine salata, bulgur pilavı ya da esmer pirinç eklemek bu önlemlerden bazıları''.

''Etler sindirimi ağır olan besinlerdir'' 

Etin sindirilmesi zor bir besin olduğuna değinen ve pişirme yöntemlerine dikkat çeken Dyt.Yücel, ''Etler sindirimi ağır olan besinlerdir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede hem de sindirimde zorluk oluşturur. Midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olur. Özellikle mide rahatsızlıkları çeken bireyler, eti en az 24 saat bekletmeden tüketmemelidir. Yemek pişirme yöntemi olarak kızartmalar yerine, haşlama, fırınlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmelidir. Mangal yapılması durumunda ise etlerin kömürleşmemesine ve dışı pişen, içi çiğ kalan etlere dikkat edilmeli. Kömürleşen etler her zaman kanser riski taşır. Ayrıca etin ateşe yakın olması B1, B12, folik asit gibi vitaminlerin kaybına yol açmaktadır'' şeklinde konuştu.

Besin çeşitliliğinin sağlanmasının önemini vurgulayan Dyt. Yücel, ''Tek tip beslenmemeliyiz. Etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya sebzelerle birlikte tüketilmesi besin çeşitliliğinin sağlanması, sağlıklı beslenme için gereklidir. Ayrıca sebzelerde bulunan C vitamininin etlerde bulunan demir, çinko ve magnezyumun emilimini ve vücutta kullanılmasını arttırmaktadır. Kurban Bayramı'nın geleneksel yemeği haline gelen kavurmanın içine ilave yağ eklemeden, kendi suyunda, kısık ateşte pişirerek yapılmalı ve öğle öğününde tüketilmelidir. Akşam öğününde ise sebze, kuru baklagil gibi posa içeriği yüksek yemekler tercih edilmelidir. Etlerin yanında rafine edilmiş pilav, makarna, börek, tatlı yerine bulgur, esmer pirinç tüketmeliyiz. Asitli, şekerli içecekler yerine ayran, yoğurt, cacık ve bol miktarda mevsim salataları tüketilmelidir'' ifadelerini kullandı.

''Çikolata yerine kuru meyve'' 

Eti tüketirken aşırıya kaçılmaması gerektiği gibi çikolata ve şeker tüketirken de aşırıya kaçılmaması gerektiğinin altını çizen Dyt. Yücel, ''Bayramda bilinçsizce çikolata ve tatlı tüketilir. Fazla çikolata ve tatlı tüketimi, mide yanması, bağırsak bozuklukları gibi şikâyetlere neden olur. Çikolataya ve şekere alternatif olarak; vitamin, mineralden zengin ve posa içeriği yüksek olan kuru meyveler, ceviz, fındık gibi kuruyemişler tüketmeliyiz. Meyve suları yerine açık çay, bitki çayları tercih edilebilir. Her zaman olduğu gibi günlük 2-2.5 litre arası su tüketmeye dikkat edilmelidir. Gün içerisinde 30-40 dakikalık kısa yürüyüşler yaparak harcadığınız enerjiyi artırmayı ihmal etmeyin'' diye konuştu.  

Burak Çubukçu - Fırat Aksoy
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dünyanın ikinci büyük kanyonunda tekne keyfi Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde bulunan dünyanın ikinci büyük kanyonu Karanlık Kanyon’da yerli ve yabancı turistler tekne turu keyfi yaşıyor. Doğayla tarihin birbirini tamamladığı, adrenalin doğa sporlarının başkenti, Türkiye’nin etkileyici yerlerinden eski adı ‘Eğin’ olan Erzincan’ın Kemaliye ilçesi yaz aylarında ilçe nüfusunun 10 katı ziyaretçi ağırlıyor. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) Dünya Geçici Miras Listesi’ne alınan Erzincan’ın Kemaliye ilçesi, birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve milattan önce 3 binli yıllara dayanan tarihi ile kültürel zenginliğinin yanı sıra doğal güzelliğiyle de UNESCO’nun kalıcı listesine girmek istiyor. Geçmişi milattan önce (M.Ö) 3 binli yıllara dayanan dünyaca ünlü Karanlık Kanyonun yanı başındaki Kemaliye’de (Eğin) Roma, Bizans, İlhanlı, Akkoyunlu, Selçuklu ve Osmanlı hüküm sürdü. Tarihte "cennet gibi güzel bahçe" anlamına gelen Eğin ismi, ilçe sakinlerinin Kurtuluş Savaşı’na verdikleri destekten ötürü Mustafa Kemal Atatürk tarafından kendi isminden esinlenilerek Kemaliye olarak değiştirildi. Erzincan’a 194 kilometre uzaklıkta; doğusunda Tunceli, batısında Sivas, güneyinde Malatya ve Elazığ bulunan Kemaliye, özellikle yaz aylarında ziyaretçi akınına uğruyor. Yaklaşık 35 kilometre uzunluğunda, nehir tabanı ile vadi kenarı arasındaki kot farkı bin metreye kadar ulaşan, bu haliyle dünyadaki ilk 5 derin kanyon arasında yer alan Karanlık Kanyonuyla, büyüklü küçüklü 38 tünelden oluşan ve dünyadaki “Tehlikeli Yollar” kategorisinde bulunan, sert kayaların içinden oyularak inşa edilmiş istisnai bir doğal güzelliğe ve estetik öneme sahip 7 kilometre uzunluğundaki Taş Yoluyla, Türk kültür tarihi açısından önemli bilgiler içeren ilçe merkezine 4-5 kilometre uzaklıktaki Dilli Vadisiyle ve daha pek çok doğal güzellikleriyle, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine alınan Kemaliye ilçesi, Erzincan’ın mutlaka görülmesi gereken yerlerinden birisi olarak belirtiliyor. Adrenalin doğa sporlarının başkenti Kemaliye’deki Karanlık Kanyon’da yerli ve yabancı turistler tekne turu keyfi yaşıyor. Kemaliye, Erzincan’ın dokuz ilçesinden en ünlü olanı. Erzincan’ın incisi olarak tanımlanıyor. Kemaliye’de dünyanın en zorlu yolu ve Amerika’daki Büyük Kanyon’dan sonra dünyadaki en büyük ikinci kanyon yer alıyor.
Zonguldak Usta olarak başladığı fırının sahibi oldu, 40 yıldır simit satıyor Zonguldak’ın Devrek ilçesinde 50 yaşındaki Ercan Sevinç, usta olarak çalıştığı fırını sahibinden devraldı. 40 yıldır fırında simit satan Sevinç, mesleğini çocuklarıyla birlikte sürdürüyor. Devrek ilçesinde yaşayan 50 yaşındaki Ercan Sevinç, meslek sahibi olmak için küçük yaşta önce Zonguldak il merkezine gelerek bir süre çalıştı. Gurbette çalışmanın zorluğu nedeniyle ilçeye geri dönen Sevinç; burada bir simit fırınında usta olarak çalışmaya başladı. Sahibinin fırını satmak istemesiyle işyerini devralan Sevinç, 10 yaşında başladığı mesleği 40 yıl boyunca sürdürdü. Dünyaya gelen dört çocuğuna simit fırınında mesleği öğreten Sevinç, mesleğini ömrü elverdiği müddetçe devam ettireceğini anlattı. Sevinç, “40 yıldır bu mesleği yapıyorum. Yaşım 50. Çocukken gurbete çıktık. Zonguldak’ta 1-2 ay çalıştık. Daha sonra Devrek’e geldik. Fırında usta olarak çalışmaya başladım. Arkadaşım devretmeyi düşündü. Bende talip oldum. Burada fırıncılığa devam etmek istedim. Halen daha da yapmaya devam ediyorum. Bu simidin özelliği Devrek’in meşhur pekmezli simidi. Çocuğumla birlikte yapıyorum. Kazandan fırına kadar dört çocuğumla bu mesleği yapıyorum” dedi. Hazırladığı simitleri kızı Ebru Sevinç ile birlikte pişmesi için fırına gönderen Ercan Sevinç, kendisinden sonra mesleğini çocuklarının sürdüreceğini de sözlerine ekledi.
Bursa Ödüller çocuklarla buluştu Bursa Büyükşehir Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle, ilkokullar ve ortaokullar arasında "Çocukların Dünyasında İş Sağlığı ve Güvenliği" temasıyla düzenlenen resim yarışması sonuçlandı. Yarışmaya Bursa’daki 10 ilkokul ve ortaokuldan toplam 350 öğrenci katıldı. Yarışmaya ortaokul kategorisinden katılan Macide Gazioğlu Ortaokulu öğrencisi Almina Yavuz birinci, Halil İnalcık Bilim ve Sanat Merkezi öğrencisi Yusuf Emir Karakuş ikinci, Özel Devrim Kosova Merkez Ortaokulu öğrencisi Ömer Kadir Koçali ise üçüncü oldu. İlkokul kategorisinde ise İnegöl Fenerbahçeliler Derneği İlkokulu’ndan Eda Torun birinci, İnegöl Mesudiye İlkokulu’ndan Elanur Karaca ikinci ve Nilüfer Altınşehir Koleji’nden Almina Ketboğa üçüncü oldu. Tayyare Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen ödül törenine Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Emin Küçük ve etkinlik sponsoru Atış Yapı Genel Müdür Yardımcısı Bahadır Kahraman ile çok sayıda öğrenci katıldı. "İş güvenliği bir yaşam tarzıdır" Ödül töreninde konuşan Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız, "Hayatın her alanında olduğu gibi iş sağlığı ve güvenliği sorunlarının temelinde çalışanların yeterli eğitim almaması yatıyor. Bu eksiklik iş yerlerinde iş kültürünün gelişmemesi ve çalışanların çeşitli tehlikelere maruz kalmasıyla sonuçlanmaktadır. İş güvenliği kültürü yalnızca çalışanların eğitim almalarıyla ortadan kalkan bir durum değildir. İş güvenliği bir yaşam tarzıdır" dedi. Çocukların eğitimlerine her zaman destek Bursa İl Milli Eğitim Şube Müdürü Emin Küçük yarışmada derece alan tüm öğrencileri tebrik etti. Küçük, "İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak Milli Eğitim Bakanlığı’mızın genel politikaları çerçevesinde, ülkemizin genelinde okullarımızın iş üretilen bölümlerinde insanımızı ve onların güvenliğini önceleyerek özel bir önem verdik. Bu etkinlikler çerçevesinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü’müzün belirlediği iş sağlığı ve güvenliği konusu, çocuklarımızın gözüyle ve çizimleriyle anlatıldı. Resim yarışmasında derece alan tüm öğrencilerimizi kutluyorum" diye konuştu. Atış Yapı Genel Müdür Yardımcısı Bahadır Kahraman da inşaat sektöründe olduğunu ve iş sağlığına firma olarak son derece önem verdiklerini belirtti. Kahraman, "Böyle bir ödül törenine katılmak bizleri mutlu etti. Öğrencilerimizi tebrik ediyorum, her zaman eğitimlerine destek olacağız" dedi. Konuşmaların ardından ödül törenine geçildi. Yarışmada derece giren öğrencilere ödülleri Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Emin Küçük ve Atış Yapı Genel Müdür Yardımcısı Bahadır Kahraman tarafından verildi. Mehmet Yıldız, yarışmaya katkılarından dolayı Bahadır Kahraman ve Emin Küçük’e plaket vererek teşekkür etti.