GÜNDEM - 14 Haziran 2023 Çarşamba 10:37

Kurban kesecekler dikkat

A
A
A
Kurban kesecekler dikkat

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde vatandaşlara kurban alımı ve kesimi konusunda uyarılarda bulunan Kocaeli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Bostancı, “Et kesildikten sonra hızlı şekilde üst üste yığılmaması, poşetlere konulmaması gerekiyor. Çünkü kokuşma ve bozulma hızlanabiliyor. Büyükbaş hayvanlarda 8-12 saat, küçükbaş hayvanlarda 4 saat dinlendirilip sonrasında işleme yapılabilir” dedi.

Bostancı, Kocaeli’de şap hastalığı ve hastalığa dair karantina bulunmadığının da altını çizdi.
Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla beraber Kocaeli’ye de dün itibarıyla kurbanlık hayvanların girişi başladı. Veteriner hekimler gözetiminde yapılan girişlerde hayvanların kulak küpeleri ve sağlık kontrollerine özellikle dikkat ediliyor. Kocaeli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Bostancı, yaklaşan bayram öncesinde vatandaşlara kurban alımı ve kesimi konusunda uyarılarda bulundu. Geçmiş bayramlarda vatandaşların en çok etlerinin bozulmasından şikayet ettiğini belirten Bostancı, etlerin üst üste yığılmaması, poşetlere konulmaması ve sıcak bir şekilde bekletilmemesi gerektiğinin altını çizdi. Bu durumun kokuşmayı hızlandırdığını söyleyen Bostancı, büyükbaşlarda 8-12 saat, küçükbaşlarda ise 4 saat dinlendirilmesi gerektiğini ve etleri saklarken de 4 derecede 5-6 saat, derin dondurucuda ise 6 ay saklanabileceğinin altını çizdi. Mehmet Bostancı, 3 ay önce Türkiye genelinde yayılan şap hastalığının da şu anda Kocaeli’de bulunmadığını ve hastalığa dair karantina olmadığını kurban alacak vatandaşlara duyurdu.

“Veteriner sağlık raporlarının ve kulak küpelerinin olup olmadığının kontrollerini yapmak zorundalar”

Vatandaşların nerelerden kurban alması ve nelere dikkat etmesi gerektiğini anlatan Kocaeli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Bostancı, “Öncelikle vatandaşlarımız kurbanlıklarını hayvan pazarlarından, hayvan borsalarından, kurban komisyonunun belirlemiş olduğu geçici kurban satış noktalarından ve doğrudan işletmelerden alabilirler. Hayvanları alırken veteriner sağlık raporlarının olup olmadıklarını ve kulak küpelerinin olup olmadığının kontrollerini yapmak zorundalar. Hatta Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Türkvet uygulaması var. Oraya kulak küpe numaralarını yazarak nereden geldiğini, buraya nereden ulaştığını, geçmişte yapılan aşılamaları, hayvan hareketlerini çok rahatlıkla görebilirler. Vatandaşlarımız bunlara dikkat etsin” dedi.

“Üretimin devam etmesi adına dişi hayvan kesmemelerini rica ediyorum”

Alınacak hayvanın hangi özelliklerinin göz önünde bulundurulması gerektiğine değinen Bostancı, “Büyükbaş hayvanların 2 yaşından, küçükbaş hayvanların 1 yaşından büyük olmalarına dikkat etmeliler. Gebe olmamaları, yeni doğum yapmış olmamaları gerekiyor kurban edilecek hayvanların. Burun akıntısı, gözyaşı akıntısı olmaması gerekiyor. Tüyleri karışık ve mat olmamalı. Çevreye aşırı duyarlı ya da tamamen duyarsız olmamalı. Kör, topal olmamasına da dikkat etmek gerekmektedir. Özellikle şunu rica etmek istiyorum; üretimin devam etmesi adına dişi hayvan kesmemelerini rica ediyorum vatandaşlarımızdan” diye konuştu.

“Atıkların sokak hayvanlarının erişemeyeceği, açamayacağı derin çukurlara gömülüp kapatılması gerekiyor”

Hayvanın askıda kesilip kanının tam akıtılması, çevreye duyarlı olunması gerektiğini söyleyen Bostancı, “Kurbanların ruhsatlı mezbahada, komünal ahırda ve geçici kurban kesimi yerlerinde kesilmesi gerekmektedir. Kesim yerinin temiz olması ve mutlaka akan suyun bulunması gerekiyor. Mutlaka ve mutlaka hayvan refahına dikkat edilmeli. Gerektiğinde yapılabiliyorsa hayvanlar askıda kesilmeli ve kanı tam akıtılmalıdır. Çevreye gelişigüzel atıkları katiyen atmasınlar, çevre kirliliğine sebep olmasınlar. Mümkünse atıkların sokak hayvanlarının erişemeyeceği, açamayacağı derin çukurlara gömülüp kapatılması gerekiyor. Et kesildikten sonra ise etlerin hızlı bir şekilde üst üste yığılmaması, poşetlere konulmaması gerekiyor. Çünkü kokuşma ve bozulma hızlanabiliyor. Büyükbaş hayvanlarda 8-12 saat, küçükbaş hayvanlarda 4 saat dinlendirilip, sonrasında işleme yapılabilir. Bunları saklarken de büyükbaş hayvan etlerini 4 derecede 5-6 saat, derin dondurucuda ise 6 aya kadar etler saklanabiliyor” şeklinde konuştu.

“Etlerin üst üste konulmaması, sıcak bir şekilde poşetlerde uzun süre beklememesi gerekiyor”

Etlerin kesildikten sonra üst üste konulmasının ve poşetlerde bekletilmesinin kokuşmayı hızlandırdığını vurgulayan Bostancı, “Vatandaşların en sık şikayet ettiği konu; genellikle kurban kesiminden sonra etlerinin bozulması oluyor. ‘Bu et bozuk mudur, hastalıklı mıdır?’ diye bizlere soruyorlar. Zaten geçici kurban kesim yerlerinde, mezbahalarda, komünal ahırlarda veteriner hekim kontrolünde kesimler yapılıyor. Buna özellikle dikkat etmesi gerekiyor vatandaşlarımızın. Etler zaten veteriner hekim kontrolünde kesildiğinde hastalıklı bir hayvan kesilmemiş oluyor. Akabinde de kokuşma meydana geliyor. Neden kokuşma meydana geliyor? Etleri poşetlere koyup, uzun bir süre bekletiyorlar. Etlerin üst üste konulmaması, sıcak bir şekilde poşetlerde uzun süre beklememesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“Kocaeli’de şap hastalığıyla ilgili herhangi bir karantinamız mevcut değil”

Kocaeli’de şap hastalığı ve buna bağlı karantinanın mevcut olmadığını söyleyen Mehmet Bostancı, “Yaklaşık 3 ay öncesinde şap hastalığıyla ilgili ülkemizde bir pandemi atlatıldı. Şu an karantinaların birçoğu kalkmış durumda. Kocaeli’de şu an şap hastalığıyla ilgili herhangi bir karantinamız mevcut değil. Herhangi bir hastalığımız Kocaeli’de mevcut değil. Vatandaşlarımız kurbanlarını hayvan pazarlarından, hayvan borsalarından ve bir de kurban komisyonunca belirlenen, izni olan geçici kurban satış noktalarından temin etmeliler. Son olarak yine dediğim gibi pasaport kontrollerini, veteriner sağlık raporu kontrollerini mutlaka yaptırmaları gerekmektedir” dedi.

Mehmet Ekrem Ceylan - Cihan Atik
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya AESOB’a Antalya Vergi Dairesi erişim masası kuruldu Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği hizmet binasına Antalya Vergi Dairesi erişim masası kuruldu. Antalya Vergi Dairesi Başkanlığı ile Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) arasında gerçekleşen iş birliği çalışması kapsamında, AESOB hizmet binasında Vergi Dairesi erişim masası hizmete giriyor. Dijital Vergi Dairesi Erişim Masası ile; AESOB’da kurulacak olan erişim masasında Antalya Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından görevlendirilen personel, salı ve cuma günleri görev yapacak, esnaf ve sanatkarların Dijital Vergi Dairesi Sistemi aracılığıyla vergi ile ilgili işlemleri gerçekleştirilecek. Esnafa bir adım daha yakın Dijital Vergi Dairesi Sisteminden e-tebligat görüntüleme, borç sorgulama ve ödeme, özelge talebinde bulunma, dilekçe verme ve cevabını görüntüleme, bildirimde bulunma, borcu yoktur yazısı talep etme ve görüntüleme, iletişim bilgileri sorgulama ve görüntüleme, sicil bilgileri görüntüleme gibi işlemlere tek yerden erişilebilecek ve işlem gerçekleştirilebilecek. İadem Nerede, E-Beyanname, Hazır Beyan, İnteraktif Vergi Dairesi, İnternet Vergi Dairesi, Yeni Nesil ÖKC, Defter Beyan Sistemi gibi diğer uygulamalara da geçiş yapılabilecek. Antalya Vergi Dairesi Başkanı İlhan Karayılan konuşmasında, "Esnaf ve sanatkarın dijital vergi dairesi sistemini kullanımı konusunda teknik destek alınması, çeşitli işlemlerini gerçekleştirmesi, sorularına hızlıca cevap bulabilmesi amacıyla çalışacağız. Aynı zamanda Dijital Vergi Dairesi Sistemi’ni de tanıtmış olacağız. Gelir İdaresi Başkanlığı’mız ile birlikte işlemlerini vergi dairelerine gelmeden, bu sistem aracılığıyla kolayca yapılabilmesi stratejisiyle hizmetleri dijital ortama aktarıyoruz. Böylece esnaf ve sanatkarlarımızın da vergi konusunda daha çok bilinçlenmesini amaçlıyoruz" ifadelerine yer verdi. AESOB Başkanı Adlıhan Dere ise, "Böyle bir çalışma ortamında Vergi Dairesi Başkanlığımız ile esnaf ve sanatkarlarımızın et ile tırnak misali yakın olduğu böyle güzel bir iş birliği çalışmasına imza atmaktan memnuniyet duyuyoruz. Birliğimize gelen esnaflarımızın sicil işlemleri yapılırken NACE kodu işlemleri vb. çeşitli gerekli işlemleri gerçekleştirebilmesi için, vergi dairesine gidip gelmesi gerekiyordu. Yapmış olduğumuz bu çalışma ile artık esnaf ve sanatkarlarımız vergi dairelerine gitmeden, hızlı ve kolayca işlemlerini burada yapabilecek" dedi.
Edirne Saksağan yangın çıkardı: Köylüler seferber oldu Edirne’de bir köyde saksağan kuşunun yüksek gerilim hattına konması neticesinde akıma kapılıp yanarak buğday tarlasına düşmesi sonucu çıkan yangına köylülerden oluşan acil söndürme timi müdahale etti. Saksağan kuşunun hasadı yaklaşan buğday tarlasında çıkardığı yangında yaklaşık 70 bin TL zarar oluştu. Edirne’nin Tayakadın köyünde saksağan kuşu, yüksek gerilim hattına konması sonucu akıma kapılarak buğday tarlasına düştü. Yanarak buğday tarlasına düşen saksağan kuşu, yangına sebep oldu. Hasat zamanı gelen buğday tarlasında yangının çıktığını gören köylüler teyakkuza geçti. Köy imamı tarafından cami hoparlöründen anons yapılarak vatandaşlara buğday tarlasında yangın çıktığı duyuruldu. Haberi duyan köylüler; pullukları, su römorklarını traktörlerine bağlayarak hızla yangının çıktığı buğday tarlasına doğru yola çıktı. Köy muhtarı tarafından oluşturulan acil müdahale ekibi, çıkan yangını söndürmek için büyük çaba sarf etti. Daha sonra olay yerine gelen itfaiye ekipleri de yangını tamamen söndürerek soğutma çalışması yaptı. Buğday tarlasında çıkan yangın dolayısıyla yaklaşık 70 Türk lirası zarar oluştu Tayyakadın köyü muhtarı Fikri Turan, çitçilerden oluşan yangın ekibini kurduğunu ve her gün yangın çıkmasına karşı acil müdahale ekibinin nöbet tutuğunu belirtti. Tayakkadın köyünde çiftçilik ile uğraşan Fevzi Ekmısır, köy ekibi olarak yangınlara karşı her gün traktörlerle nöbet tutuklarını ve elektrik akımına kapılan saksağan kuşu sebebiyle yangının çıktığını ifade etti. Tarla sahibi Hamdi Topur, buğday tarlasında çıkan yangın dolayısıyla yaklaşık 70 bin lira zararının olduğunu söyledi.
İzmir İzmir’in toplu ulaşım araçları tertemiz İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın kentteki yaşam konforunu artırmak amacıyla gündemine aldığı ilk 180 günlük görev süresini kapsayan “Hızlı Eylem Planı” işliyor. Toplu ulaşım araçlarının ve durakların temizliği ile ilgili de yoğun bir şekilde çalışmalara başlandı. Otobüs, metro, tramvay ve gemiler her gün titizlikle temizleniyor ve yeniden sefere hazırlanıyor. Temizlik sırasında su tasarrufuna da dikkat ediliyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın halktan gelen talepler doğrultusunda sözünü verdiği toplu ulaşım araçlarının ve durakların temizliği ile ilgili çalışmalar aralıksız sürüyor. Otobüs, metro, tramvay, feribot ve vapurlar her gün titizlikle temizleniyor ve her sabah 4.5 milyon İzmirli için tertemiz sefere çıkıyor. Yolcuların temas ettiği tutamak, korkuluk ve tırabzanlar da dezenfekte edilerek araç içleri hijyenik hale getiriliyor. Tüm bu işlemlerde insan sağlığına zararlı olmayan TSE onaylı temizlik ürünleri kullanılıyor. Yurttaşlardan ve muhtarlardan gelen talepler üzerine kapalı duraklar da temizleniyor. Berek: "Görev sonrası her araç temizleniyor" Bin 700’e yakın otobüsün her sabah tertemiz bir şekilde İzmirlilerle buluştuğunu söyleyen ESHOT Genel Müdürlüğü Yapı Tesisleri Dairesi Başkanlığı Garaj Hizmetleri Şube Müdürü Zeki Berek, "Günlük sefere çıkan bin 700 aracın her gün içini ve dışını temizliyoruz. Pandemi geçmesine rağmen araç içlerinde hijyen sağlamak amacıyla her gün yolcuların temas ettiği yerleri temizliyoruz. Kullandığımız suyun yüzde 80-85’ini dönüştürüp yeniden kullanıyoruz, şebeke suyunu mümkün olduğu kadar kullanmıyoruz. Her sabah İzmirliler mutlaka temizlenmiş araçlara biniyorlar. Ayrıca durakları da yıkıyoruz. Günlük temizliğin yanı sıra her ay dip köşe tavan dahil araçlarımızı kapsamlı bir temizlikten geçiriyor, dezenfekte ediyoruz. Bu uygulamamız çevre yerleşimler ve köylere sefer yapan otobüslerimiz de dahil" diye konuştu. Otobüsler sefere nasıl hazırlanıyor? Seferden dönen otobüsler önce fırçaya giriyor. Aracın ön - arka camları ve jantları köpüklü su ile yıkanıyor. Aracın içi süpürülüyor, göğüslük hafif nemli bez ile siliniyor, camlar, tutamaklar siliniyor, günü geçen afişler sökülüyor ve varsa yenisi yapıştırılıyor. Son olarak yerler paspas yapılarak günlük temizlik tamamlanıyor. Otobüslerin aylık periyodik temizliğinde ise araç fırçaya girerken tüm dış yüzeyi köpük püskürtme makinası ile köpürtülüyor. İçi süpürülüyor, yağ sökücü kullanılarak köpük püskürtme makinası ile tüm zemin köpükleniyor, fırçalanıyor ve çek çek ile temizleniyor. Camlar sabun kullanılarak cam peluşu ile köpükleniyor ve cam çekeceği ile temizleniyor. Tutamaklar ve yolcu teması olan alanlar dezenfektanlı bez ile siliniyor. Tavan nemli bez ile siliniyor, klima hava çıkışları ve filtreleri süpürge ile çekiliyor. Koltuklar süpürge ile süpürülüyor, lekeli olanlar ise yağ çöz kullanılarak temizleniyor ve kurumaya bırakılıyor. Şoför mahalli ve göğüslük nemli bez ile siliniyor ve yerler paspas yapılarak periyodik temizlik tamamlanıyor. ESHOT Genel Müdürlüğü filosunda halen bin 681 otobüs, faal olarak kullanılıyor. Gemiler 33 temizlik personeli ile temizleniyor İZDENİZ’de toplam 33 temizlik personeli ile 15 yolcu gemisi, 7 arabalı vapur, İzmir Marina ve 9 iskelede temizlik hizmeti sağlanıyor. Gemiler gün içerisinde seferden çıktıkları ve bağlandıkları anda temizlik personeli tarafından temizleniyor. Metro ve tramvaylar güne tertemiz başlıyor İzmir Metro’nun filosunda bulunan araçlar, günlük olarak sırayla atölye sahasındaki temizlik hattına alınarak temizleniyor ve işletime sunuluyor. Atölye sahasına gelen metro ve tramvay araçları, ilk olarak otomatik dış yıkama ünitesinden geçiyor ve şase temizliğine tabi tutuluyor. Ardından araçlar temizlik kanalına alınıyor. Temizlik kanalına alınan araçların temizliği, Temizlik Faaliyetleri Talimatı’na uygun olarak detaylı bir şekilde yapılıyor. Ayrıca temizlik sırasında kullanılan tüm kimyasallar, insan sağlığına ve Atık Yönetimi Prosedürü’ne uygun olarak alınıyor. Peronlar da sık sık temizleniyor.