GÜNDEM - 02 Ekim 2014 Perşembe 15:40

Kurban satıcılarından ilginç sahte para tepkisi

A
A
A
Kurban satıcılarından ilginç sahte para tepkisi

İzmir Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polis Şube Müdürlüğüne bağlı ekipler, Kurban Bayramı öncesi kurbanlık hayvan satıcılarının sahte para kurbanı olmaması için kurban pazarlarını gezerek üreticilere bilgilendirmede bulunuyor.

Ekipler üreticilere sahte para ve gerçek paranın ayrımını anlatırken, kurbanlıkları elinde kalan kimi üreticiler, “Para gelsin de sahte olsun” yorumunda bulundu. İzmir Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polis Şube Müdürlüğüne bağlı ekipler, nakit para akışının yoğun olduğu Kurban Bayramı öncesi hayvan üreticilerinin sahte para kurbanı olmaması için harekete geçti.

Özellikle arife günü ve bayramın 1. günü sahte para olaylarının yoğun yaşandığı kurban pazarlarını gezen ekipler üreticileri tek tek gezerek sahte para konusunda bilgilendirmelerde bulunuyor. Kurban pazarındaki kimi üreticiler ise ellerinde kurbanlık hayvan kaldığını ve memleketlerine geri götüremeyeceklerini belirterek, “Sahte para gelmesin diye uyarıda bulunuyorlar ama satmadık ki sahte para gelsin. Para gelsin de sahte olsun” dedi.

SAHTE PARA VE GERÇEK PARA AYRIMI
Hayvan satışı sonrası verilen paranın ilk önce kabartma baskılarına bakılması gerektiğini anlatan ekipler, banknotta bulunan Atatürk silueti, renkli ve parlak yansımalı holografik şerit folyo, renk değiştiren şerit, emniyet şeridi ve ışığa tutulduğunda Atatürk portresinin bulunduğu filigrana dikkat edilmesi gerektiğini anlattı. Bunların yanı sıra kırtasiyelerden alınabilen özel bir kalem olduğunu söyleyen ekipler, sahte para ve gerçek paranın ayrımını yapabilen kalemlerin üreticilere sahte parayı ayırt etme konusunda büyük kolaylık sağlayacağını ifade etti. Ekipler, üreticilerden şimdiye dek sahte para ihbarı almadıklarını belirtti.

“HEMEN 155 POLİS İMDAT’I ARAYIN”
Ekiplerin bilgilendirme gezisi ile sahte para konusunda bundan sonra daha çok dikkat edeceklerini dile getiren üreticiler, paranın sahte olduğunu satışların yoğun olduğu günlerde daha zor anladıklarını kaydetti. Ekipler, paranın sahte olduğu anlaşıldığı anda parayı kesinlikle aldıkları kişiye iade etmemeleri, parayı veren şahsın mümkünse kimlik bilgilerini ve aracının plakasını almaları, sahte parayı veren kişiyi oyalamaları ve hemen 155 Polis İmdat’ı aramaları gerektiği konusunda üreticileri uyardı. Üretici Sedat Kızılkaya, sahte para konusunda bilinçli olduğunu belirterek, “Son hayvanımı da sattım. Malımız bitti. Allah bin bereket versin. Ben esnafım paranın sahte olduğunu anlarım. Hayatta sahte parayı yutmam” dedi.

“GELSİN DE SAHTE OLSUN”
Kurban pazarındaki kimi üreticiler ise ellerinde hayvan kaldığını ve sahte paraya bile razı olduklarını söyledi. Üreticilerden Mikail Karabat, “Yeter ki gelsin de sahte para olsun. 40 baş hayvan getirdim, daha dört tanesini satabildim” derken, Ahmet Yıldırım ise “Biri gelsin de bedavadan verelim ne yapalım satamadık. Sahte para gelmesin diye uyarıda bulunuyorlar ama satmadık ki sahte para gelsin. Para gelsin de sahte olsun” diye konuştu.

CEREN ATMACA - SİNAN YENİÇERİ
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Lise öğrencileri nesli tehlikede olan canlıları dikkat çekti ‘Mavi Yeşil Okullar Projesi’ kapsamında Muğla İl Millî Eğitim Müdürlüğü ve Akdeniz Koruma Derneği (AKD) arasında imzalanan ‘Doğal ve Kültürel Mirası Koruma ve Gelecek Nesillere Aktarılması’na İlişkin’ protokol çerçevesinde ‘Nesli Tehlikede Olan Hayvanlar’ etkinliği, Ula Hüseyin Ercan Ermaş Mermer Anadolu Lisesi öğrencileri ile Ula halk pazarında gerçekleştirildi. Sayıları giderek azalan Marmaris Semenderi, Oluklu Kertenkele ve Oklu Kirpi türlerinin karşı karşıya olduğu tehditleri araştıran öğrenciler, bu tehditlerin en aza indirilmesi için farkındalık çalışması düzenlediler. Çalışmayı, Marmaris Semenderinin popülasyon yapısı ve dinamikleri hakkında bilgi edinilmesi, dağılımı ve yaşam alanındaki tehditlerin belirlenmesi için uzun yıllardır çalışmalar yürüten Akdeniz Koruma Derneği’nin koordinasyonunda gerçekleştirdiler. Marmaris Semenderine yönelik tanıtıcı bilgilerin yer aldığı el broşürleriyle Ula Halk pazarını dolaşan öğrenciler, alışverişe gelen vatandaşlarla ve pazar esnafıyla türler hakkında sohbet etti. Dünya sadece 7 türü bulunan Likya Semenderleri Muğla, Antalya ve Ege’nin bazı adalarında yaşamaktadır. Akdeniz Havzası’na endemik olan bu türlerin yaşam alanını, maki ve çam ormanları oluşturuyor. Likya Semenderlerinden olan Marmaris Semenderi (Lyciasalamandra flavimembris), Türkiye’de sadece Muğla çevresindeki dar bir alanda yaşıyor. Uluslararası Doğayı Koruma Birliği’nin (IUCN) yayınladığı Kırmızı Listede, popülasyonu azalma eğiliminde olarak belirtilip ‘Tehlikede (EN)’ kategorisinde yer alıyor. Orman yangınlarından en çok etkilenen türlerden biri olan Marmaris Semenderinin yangınlar sonrası Ula’daki habitatlarının korumasının önemine dikkat çeken öğrenciler, ayrıca tarımsal faaliyetlerde kullanılan ilaç seçiminde özen gösterilmesi gerektiğini vurguladılar. Ula’ya bağlı Çiçekli, Armutçuk, Kızılağaç, Kuyucak köylerinden halk pazarına gelen vatandaşlardan, broşürlerdeki fotoğrafları göstererek türlere yönelik gözlerini dört açmalarını istediler. Öğrenciler ayrıca Oluklu Kertenkele ve Oklu Kirpi hakkında bilgiler verdi. ‘Kör yılan deniyor ama yılan değil!’ sloganı ile yılan olduğu zannedilen ve bu yüzden öldürülen Oluklu Kertenkelenin tarım alanlarına zarar vermediğini; çekirge, salyangoz ve fare ile beslendikleri için çiftçi dostu olduklarını anlattılar. Oklu Kirpi için ise ‘Oklu Kirpi deniyor ama kirpi değil!’ sloganıyla dolaşan öğrenciler oklu kirpinin otçul beslendiğini ve bilinenin aksine oklarını fırlatmadığını, biyoçeşitliliğin korunması için önemli olduğunu ifade ettiler. İlçe halkından yoğun ilgi ve destek gören öğrenciler, bu türler hakkında eksik veya yanlış bilgilerin ne kadar yaygın olduğunu fark ettiler.