POLİTİKA - 01 Eylül 2015 Salı 19:38

Kurtulmuş'tan Bakanlar Kurulu sonrası bayram müjdesi

A
A
A
Kurtulmuş'tan Bakanlar Kurulu sonrası bayram müjdesi

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, bayram öncesi iki müjde vererek, "23 Eylül Çarşamba günü saat 00.00'dan 28 Eylül saat 07.00'a kadar otoyol ve köprülerin ücretsiz olması, ayrıca toplu taşımanın ücretsiz olmasını bugün Bakanlar Kurulu'nda imzaladık" dedi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirilen ve yaklaşık 7,5 saat süren Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basın mensuplarına toplantıda görüşülen konulara ilişkin açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş, 63. hükümetin ilk Bakanlar Kurulu'nun yapıldığını belirterek, "Yeni hükümetin millet için hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bu hükümetin Türkiye'de bir ilk olduğunu biliyoruz. Geçici seçim hükümetinin 4 temel özelliği var. Bunlardan birisi anayasanın 114 ve 116. maddelerine göre kurulması. bu özelliğiyle bir ilktir. Bu tecrübeyi Türkiye olarak yaşıyoruz. Türkiye'de işleyen bir demokrasinin var olduğunu, bugün ilk toplantısının son derece başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiş olması Türkiye'de işleyen demokrasinin var olduğunun göstergesidir. Türkiye hükümetsiz kalmadı, yönetimde bir boşluk olmadı" dedi.

Bu hükümetin ikinci temel özelliğinin anayasal bir zorunluluktan kaynaklanıyor olması' olduğunu anlatan Kurtulmuş, "Anayasal zorunluluk çerçevesinde milletvekili olan Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu'nun görevlendirmiş. Bu teklifi kabul ederek 63. hükümette yer alanlar da bireysel sorumlulukları çerçevesinde bu hükümetin içinde yer almaktadır" diye konuştu.

Kurtulmuş, üçüncü özelliğinin farklı toplumsal kesimden gelen insanları temsil ediyor olması olduğunu belirterek, "Bütün bakan arkadaşlarımız her birisi eşit sorumluluklara sahiptir. Bu eşit sorumluluğun gereği olarak da uyum içerisinde ilk toplantıda bunu gösterdi, 63. hükümet Türkiye'de yüksek temsil gücüyle görevlerini sürdürecektir" ifadelerini kullandı.

Dördüncüsünün, bu ülkeyi suhuletle seçime götürecek olması olduğunu kaydeden Kurtulmuş, "Bir taraftan yönetimde boşluk bırakmamak için üzerine düşen sorumlulukları yerine getirecek. demokratik bütün kuralları işleterek, hem de hukuku sağlayarak Türkiye'yi seçime götürmektir" dedi.
Bakanlar Kurulu'nun 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde toplandığını anlatan Kurtulmuş, "Bütün insanlığın barış gününü kutluyoruz. Barış gününün, yeni bir soluk yeni bir anlayış getirmesini diliyoruz. Suruç'ta başlayan katliamla birlikte, ölümlerin insani kayıpların ortaya çıkmış olması hepimizi derinden yaralıyor. Buradan barış çağrısı yapmayı hükümet olarak bir sorumluluk olarak hissediyorum" şeklinde konuştu.

BAKANLAR KURULU'NDA ELE ALINAN KONULAR
Bugün Bakanlar Kurulu'nda ele alınan konulardan bir tanesinin Milli Eğitim Bakanlığı'nın okulların açılmasından önceki durumu, diğer bir konunun da bütçe ile ilgili olduğunu belirten Kurtulmuş, sel felaketi nedeniyle Hopa'da yaşananlar, Hopa ve çevresinde yapılacakların ele alındığını söyledi. 24 Ağustos'ta Hopa'nın büyük bir sel felaketi ile karşılaştığını ve 8 vatandaşın hayatını kaybettiğini belirten Kurtulmuş, yarım saat içinde AFAD'ın bölgedeki ekiplerle müdahale edebildiğini ifade etti. Kurtulmuş, 882 personelle olaya müdahale edildiğini anlatarak, 11 milyon ödenek gönderildiğini ifade etti. Zarar tespitlerinin 4 Eylül'e kadar yapılacağına dikkati çeken Kurtulmuş, artan yağışların devam ettikçe problemlerin artacağına işaret etti. Kurtulmuş, orta vadede bu anlamda deprem ve heyelan risklerinin Türkiye çerçevesinde güncelleneceğine, Doğu Karadeniz'deki sel ve heyelan risklerinin güncellenmesi yönünde adımların atılacağına işaret etti.Çiftçilerin zararlarının da karşılanacağını anlatan Kurtulmuş, esnafların kamu borçlarının erteleneceğini söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın yapmış olduğu faaliyetleri de toplantıda ele aldıklarını belirten Kurtulmuş, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin artışında yaşanan orana dikkat çekti. Kurtulmuş, bundan sonraki süreçte eğitimin kalitesinin artırılması için müzakerede bulunduklarını kaydederek, "Bu çerçevede, Eylül ayı içinde 37 bin öğretmen ataması yapılacak" dedi.

"BİN 401 DERSHANE ÖZEL OKUL OLDU"
Dershaneler meselesine ilişkin değerlendirmede bulunan Kurtulmuş, "bundan sonra isteyen dershanelerin özel okula dönüşmesi için kapı açık bırakılacaktır. SBS'nin zaman içinde dönüştürülerek kaldırılması, TEOG'la birlikte gelişen süreç aslında dershanelere ihtiyaç olmadığını ortaya koydu. dershane sahipleri, öğrenci ve velileri mağdur etmeden gerekli kriterler ortaya kondu. Gerekli uygulamalar yapıldı. Bin 401 tanesi dershaneden özel okul olmaya döndü, bundan sonra özel okula dönmek isteyenlerin müracaatları olabilecek" diye konuştu.

Mesleki eğitimle ilgili kapsamlı bir çalışma yapılacağına dikkati çeken Kurtulmuş, odalar, üniversiteler tarafından hazırlanan raporla gerekli adımların atılacağını söyledi. Kurtulmuş, Türkiye'de derslik konusunda ciddi gelişmeler kaydedildiğini belirterek, "Yaklaşık 234 bin yeni derslik yapıldı. Her yıl 1 milyon 300 bin yeni evladımızın eğitim sıralarına geldiğini düşünürsek, hala derslik açıklarımızın olduğu aşikar. Aradaki açığı kapatmak için hayırseverlerin de devreye gireceği yeni bir programı konuştuk. Bundan sonra isteyen hayırseverlerin derslik yapabilmesi, annelerin babaların isimlerinin bu okullara verilmesi, artan terör dolayısıyla şehitlerimizin adının bu okullara verilmesini benimsemiş bulunuyoruz" şeklinde konuştu.

2016 YILI BÜTÇE SÜRECİ
2016 yılı bütçe süreciyle ilgili detaylı bir görüşme yaptıklarını anlatan Kurtulmuş, "17 Ekim'e kadar merkezi yönetim bütçesi TBMM'ye gönderilecektir. Orta vadeli program hazırlanacaktır. Bütçeyle ilgili perspektif ortaya konacaktır. 2016 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi ortaya konulacaktır. Bu hükümet her ne kadar geçici hükümet olsa da anayasal sorumluluğa sahiptir. Bütçeyle ve diğer alanlarda da herşeyi gerekli şartlarla yerine getireceğiz.

MÜJDELER
Bakanlar Kurulu toplantısında alınan kararların ardından vatandaşlara müjdeler veren Kurtulmuş, "23 Eylül çarşamba günü saat 00.00'dan 28 Eylül saat 07.00'a kadar otoyol ve köprülerin ücretsiz olması, ayrıca toplu taşımanın ücretsiz olmasını bugün Bakanlar Kurulu'nda imzalamış olduk. Kurban Bayramı tatili öncesinde Bağkur, SSK, işçi ve tarım işçilerinin, 4C'lilerin alacakları maaşların ödemeleri yapılacak" dedi.
Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu'nun bundan sonra 15 günde bir yapmayı planladıklarını ifade etti. Bu heyetin anayasal sorumluluğunu yerine getireceğine inandıklarını söyleyen Kurtulmuş, Türkiye'nin hangi işleri yapılması gerekiyorsa sanki uzun süreli bir hükümetmiş perspektifiyle ele alacağız.
Kurtulmuş, açıklamaları sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, "Bugün İpek Koza grubuna yönelik yapılan operasyona' ilişkin sorusuna Kurtulmuş, "Bakanlar Kurulu'nda bu konu gündeme gelmedi. Bir gruba ait olarak operasyon, soruşturma süreci sürdürülüyor. 5 kişi gözaltına alındı, şüphelilerden birisinin yurtdışında olduğu biliniyor. Bu devam eden bir soruşturma" karşılığını verdi.

HDP'Lİ BAKANLARIN KABİNE DIŞI KALABİLECEĞİ İDDİALARI
Başka bir gazetecinin, "Bakanlar Kurulu'nda iki HDP'li üye var. Devlet politikalarına aykırı hareket etmeleri doğrultusunda, anayasanın 109. maddesi gereğince kabine dışı kalmaları söz konusu mu?" sorusuna Kurtulmuş, "İlk toplantımızda çok güzel konularına hakim olan bir Bakanlar Kurulu olarak toplantımızı gerçekleştirdik. Milli Eğitim, bütçe ile ilgili gelişmeler çok detaylı konuştuk. Hiçbir uyumsuzluk görmedik. Varsayım üzerinden hareket etmeyiz. Burada bir koalisyon kurulmadı. Normal bir süreç olsaydı bu tartışmaların hiçbirisi gündeme gelmezdi. Birilerinin seçim kampanyası üzerinden malzeme oluşturmasına hiçkimsenin müsaade etmemesi lazım. Bu hükümet anayasadaki haklarını kullanmak bakımından başka hiçbir hükümetten farkı yoktur. Bunu yaparken herkes görev bilnici içinde, bu 4 temel vasfa sahip olduğumuzda Bakanlar Kurulu'nda arkadaşlarımız bunu görüyorlar" karşılığını verdi.

KAMUDA ATAMALARIN SINIRLANDIRILMASI
Hükümetin kurulması ile birlikte kamudaki atamaların sınırlandırılmasına ilişkin soruya Kurtulmuş, "Böyle bir konu gündeme gelmedi. Seçim hükümeti olduğu için, insanlar bazı şeyleri bilmediği için buradan spekülasyonlar yapılıyor. 1991 yılından itibaren hükümetlerin aynı genelge çıkarılmış. Bu atama yapılmayacak anlamına gelmiyor. Atama yapmak için zaten normal zamanlarda istişarenizi Başbakanla yapıyorsunuz. Başbakanla istişare yaparak, sorarak yapan genelgedir. Bunu çıkarmayan hükümetler de var. Birçok hükümetler bunu gerçekleştirmiştir. Bu geçici bir genelgedir, bakanlıklar yerine oturana kadar" cevabını verdi.

SEÇİM GÜVENLİĞİ
Seçim güvenliğine ilişkin değerlendirmede bulunan Kurtulmuş, "İçişleri Bakanımız son durumla ilgili bir sunum yapıyorlar. yarın MGK'nın önemli konularından biri bu olacaktır. Barut kokuları, bomba sesleri, silah sesleri arasında sağlıklı bir seçimin yapılması mümkün değil. Gerçekten barış diyenlerin silahların terk etmesi ve toprağa gömmesini arzu ediyoruz. Bu seçim, bunun göstergesi olacaktır. Samimiyetle barış diyorsak bir elimizde kalaşnikof bir elimizde halay çekemeyiz. Bir elimizle oy atıp diğer elimizle bomba atamayız. Her vatandaşımız özgürlük içinde seçimini yapsın. Bunu güvenlik kuvvetleri olarak sağlayacak bütün tertibatı alacağız. Herkesin bu konuda duyarlı ve samimi olmasını, bütün siyasi partilerin de seçim güvenliği konusunda da desteklemesini arzu ediyorum.

Kurtulmuş, bireysel kredilerde vade artışına gidileceği yönündeki haberlere ilişkin, "Tamamıyla piyasanın şartlarına göre ele alınacak husustur. Bu konuyla ilgili hükümetimize gelmiş bir çalışma yok. Piyasadaki gelişmelere bağlı bir husustur" diye konuştu.  

ENİSE YAPAR

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Uluslararası Turan Film Festivali ödülleri sahiplerini buldu Uluslararası Turan Film Festivali Ödül Töreni, Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Yunus Emre Salonu’nda gerçekleştirildi. Türkiye’nin yanı sıra 77 ülkeden bin 57 başvurunun yapıldığı ‘Kızılelma’ temalı festivalde; ülkemizden 158, Azerbaycan’dan 47, Kırgızistan’dan 31, Kazakistan’dan 21, Özbekistan’dan 15 ve Türkmenistan’dan 10 film yarıştı. Ege Üniversitesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) ve Sinema Genel Müdürlüğü katkılarıyla düzenlenen “Uluslararası Turan Film Festivali Ödül Töreni, Türk Dünyası sinemasının tüm paydaşlarını bir araya getirdi. Törene, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Birol Güven, EÜ üst yönetimi, yurt içinden ve dışından sanatçılar, yönetmenler, senaristler, akademisyenler, davetliler ve öğrenciler katıldı. Fotoğraf ve resim sergileri törene renk kattı Ödül töreni öncesi Atatürk Kültür Merkezi Fuaye Alanında; Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığının “Sessiz Tanıklar Türk Boylarına Yolculuk” sergisi ile TÜRKSOY’un “Türk Dünyası Resim Sergisi” ve “Türk Dünyası Kültür Başkentleri Fotoğraf Sergisi” sanatseverle buluştu. Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Sanatsal faaliyetler üretmek, sanatın gelişimine katkı sağlamak, sanatı ve sanatçıyı sanatseverlerle bir araya getirmek, tam akredite öğrenci odaklı araştırma üniversitemizin toplumsal görevleri arasındadır. Bu bilinçten hareketle Türk dünyasının ortak değerlerini ve kültürel bağlarını vurgulayarak, bu bağların güçlenmesine katkıda bulunmak, Türk devletleri ve topluluklarının kültürel çeşitliliğine ve zenginliğine katkıda bulunmak hedefiyle yola çıktığımız bu önemli organizasyonun henüz fikir aşamasında iş birliği talebinde bulunduğumuz bütün çevreler tarafından heyecanla karşılanarak sağlanan desteklerle bugünlere gelmesi sağlanmıştır” diye konuştu. “Festivalimizin geleneksel hale gelmesini temenni ediyorum” Bu tür bir festivale ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını dile getiren Prof. Dr. Budak, “Uluslararası Turan Film Festivali, uzun süren hazırlık aşamasının ardından iki gündür Üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleştiriliyor. Festival kapsamında uluslararası film yarışması, 3 Söyleşi, 2 Fotoğraf Sergisi, 7 Gösterim Seçkisi, 1 Resim Sergisi, 1 Konser, 1 Dans Gösterisi gerçekleştirildi. Festivale 77 ülkeden bin 55 başvuru yapıldı. Türkiye’den 158 Film, Azerbaycan 47 Film, Kırgızistan 31, Kazakistan 21, Özbekistan 15 ve Türkmenistan’dan 10 film katılım gösterdi. Yapılan tüm başvurular alanlarında duayen jüri üyelerinden oluşan seçili kurullar tarafından incelendikten sonra dereceye girenleri belirlendi. Bugünkü ödül töreninde dereceye giren filmlere verilecek ödüllerin yanı sıra Yaşam Boyu Başarı Ödülü, Sinema Sanatına Katkı Ödülü, İnsani Değerlere Katkı Ödülü gibi 13 ayrı kategoride özel ödüller de verilecek. Ödül alacak olan sanatçılarımızı şimdiden tebrik ediyorum. Ayrıca bu büyük organizasyonda bizlerle birlikte olan ve büyük desteklerini gördüğümüz Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğüne, TÜRKSOY’a, çok kıymetli sergilerini bizlere açan Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığına ve festivalimize destek veren gerek ülkemizdeki gerekse Türk Dünyasındaki değerli kurumlarına şükranlarımı ifade etmek istiyorum. Festivalimizin ileriki yıllarda da Türk Dünyasında genişleyerek geleneksel hale gelmesini temenni ediyorum” dedi. “Türk dünyasının zenginliğini arşivlerle ortaya koyuyoruz” Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal, “Bu etkinliğin, kültürün birleştiriciliği adına çok önemli bir program olduğunu ifade etmek istiyorum. Türk kültürü ve sanatının paylaşımı ve gelişimi adına düzenlenen bu festival son derece anlamlıdır. Bu programın bir paydaşı olarak Türk dünyasının zenginliğini çeşitli arşiv belgeleriyle ortaya koymaktan son derece bahtiyarız. Türkiye olarak dünyanın en büyük arşivlerine sahip olduğumuzu bilmenizi isterim. Festivalimize ev sahipliği yapan Ege Üniversitesine ve Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’a, hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkürlerimi iletiyorum” dedi. TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, “Sinema ortak kültür mirasımızı gelecek nesillere taşıma noktasında en önemli araçlardan biridir. Bu etkinlik, Türk sinemasının çeşitliliğini yansıtmasının yanı sıra birliğimizi ve kardeşliğimizi bir kez daha tüm dünyaya gösterme fırsatı verdi. Festivalin gerçekleşmesine katkı sunan kurumlarımıza teşekkür ediyor, yarışan tüm sanatçılarımızı tebrik ediyorum” diye konuştu. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Birol Güven ise, “Sinema, dertli insanın işidir. Sinema yapan insan derdini paylaşmak, yarasını göstermek ister. Filmini çektikten sonra da dertleşmek ister. Bu bakımdan festivaller de sinemacıların dertleştikleri yerlerdir. Özellikle uluslararası festivaller bizim için çok önemli. Turan Film Festivali de ilk yılından büyük bir başlangıç yaptı. Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum” dedi. Ödüller sahiplerini buldu Turan Film Festivali kapsamında ilk olarak prestij ödülleri verildi. İnsani Değerlere Katkı Ödülü Yönetmen Derviş Zaim ile Gönül Dağı dizi yapımcısı Ferhat Eşsiz’e, Kültürel Çeşitliliğe Katkı Ödülü TRT AVAZ kurumu adına TRT İzmir Bölge Müdürü Mevlüt Şahbaz’a, İnsan Haklarına Katkı Ödülü Karabağ-Azerbaycan Göç ve Mülteciler Bakanlığı Bakan Müşaviri Nesimi Nerimanov’a Toplumsal Duyarlılık Ödülü Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Birol Güven’e verildi. Sinema Sanatına Katkı Ödülünü sırasıyla; Azerbaycan Sinema Ajansı, Kazakfilm, Kırgız Cumhuriyeti Kültür, Bilgi, Spor ve Gençlik Politikaları Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü adına Talant Osmanov, Özbekistan Kültür Bakanlığı Sinematografi Ajans Uluslararası İlişkiler Daire Koordinatörü Gofurjon Musaev, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Birol Güven ve Oğuzhan Türkmen Film Stüdyosu adına Salisalih Bayramov aldı. Ege Üniversitesi 2024 Yılı Vefa Özel Ödülünü Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Fecir Alptekin ve TRT Belgesel Kanal Koordinatörlüğü adına Koordinatör Ahmet Canbaz alırken, Genç Yetenek Ödülü Ruslan İbrahimli’ye, Teknoloji ve Sinema İlişkisi Ödülü 1453 Filmi ile Hamit Keleş’e, Medya Özel Ödülü Anadolu Ajansı adına İzmir Bölge Müdürü Ahmet Caner Baysal’a, Kültürel Hafıza Ödülü Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar Daire Başkanı Dr. Yasin Yıldız’a, Kültürel Miras Ödülü Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal’a, TÜRKSOY Özel Ödülü ise Rejisör Alovov’a verildi. Festivalde yarışan filmlerde ise; Azerbaycan birinciliğini “Voice” filmi ile Zamin Mammadov, Kazakistan birinciliğini “Lullaby” filmi ile Dilshat Rakhmatullin, Kırgızistan birinciliğini “Hope” filmi ile Saule Mukanbetova, Özbekistan birinciliğini “Taste of Grapes” filmi ile Dmitriy Lebedev, Türkiye birinciliğini “Tradition” filmi ile Ali Rıza Bayazıt, Türkmenistan birinciliğini “Ümit” filmi ile İskender Muhammet Annamuhammedov, Uluslararası kategori birinciliğini ise “Goli’s Greatest Adventure/Iran” filmi ile Elika Mehranpoor aldı. Yöresel danslar ve şarkılar katılımcıları coşturdu Ödüllerin verilmesinin ardından festivale destek veren kurum ve sponsorların temsilcilerine plaket takdimi gerçekleştirildi. Etkinlik kapsamında EÜ Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Ekin Dans Topluluğunun “Zeybek Gösterisi”, Azerbaycan Sema Halk Dansları Topluluğunun “Azerbaycan Halk Müziğinden Potpuri”, “Göçebeler Kırgız Halk Dansı”, Kazakistan “Süyünbay Sazı” Folklor Topluluğu Dansçıları, Özbekistan Namangan Filartmonisi Müzik ve Dans Sanatçıları sahne aldı. Daha sonra tüm ülkelerin sanatçıları sahneye çıkarak Rektör Prof. Dr. Necdet Budak eşliğinde “Anayurdum” parçasını seslendirdiler. Festival tanıtım filminin de gösterildiği törenin sonunda, ödül alanlar, jüri ve katılımcılar hatıra fotoğrafı çektirdi.