EKONOMİ - 27 Ocak 2015 Salı 16:58

Kuyumcular altın alamıyor

A
A
A
Kuyumcular altın alamıyor

Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman, altın fiyatlarındaki yükselişin ardından vatandaşların yastık altındaki birikimlerini paraya çevirmek için kuyumculara akın ettiğini belirterek, “Bir yere kadar altın alıyoruz ve ondan sonra maalesef nakit sıkıntımızdan her müşterimize cevap veremiyoruz” dedi.

Başman, ani fiyat yükselişini 2008-2009 yıllarında da yaşadıklarını anımsatarak, altın fiyatının 2013 Nisan ayında çok hızlı bir düşüş yaptığını söyledi. Başman, “O tarihten beri de 75-85 aralığında seyrediyor. Ancak geçtiğimiz aylarda önce Ukrayna’nın Rusya ile çatışması, arkasından Rusya’nın ciddi bir anlamda ekonomik sıkıntıya girmesi, petrol fiyatlarından kaynaklanan olumsuz durum nedeniyle dünya genelinde altında yeniden bir hareketlenme oldu.

Ancak en büyük darbeyi İsviçre’nin faizleri eksiye düşürmesi ve Euro’dan ayrılacağını ilan etmesi dünya genelinde enflasyonun kıpırdaması ve Avrupa’nın halen ekonomik krizden çıkamaması altının onsunun uluslararası piyasada yeniden baş kaldırmasına yol açtı” diye konuştu.

Yatırımcıların 75-80 liradan aldıkları altınlarını 90 ve 96 gibi tepe noktalarda satarak yatırımdaki karlarını realize ettiğine dikkat çeken Başkan Başman, fiyatların biraz daha yükselmesini bekleyen vatandaşların da bulunduğunu kaydetti.

“ALTIN ALMAMIZ İÇİN SATIŞ YAPMAMIZ LAZIM”
Kuyumcuların vatandaşların satmak istedikleri altınları alma konusunda maddi sıkıntı yaşadığını vurgulayan Oğuz Başman şöyle devam etti:

“Karnı tok olana bir şey yediremezsiniz. Bizim altın alımı yapmamız için yerine altın satmamız lazım. Bizim işimiz bu. Biz altınımızı satacağız, vitrinde eksik olan ürünlerimizi ‘hurda’ diye nitelendirdiğimiz vatandaştan gelecek altınları alarak atölyemizde yeniden işletip, ihtiyacımız olan ürünü vitrine yeniden koyacağız. Ancak vitrinlerimizde kesinlikle bir satışımız olmuyor. Müşterilerimizden yoğun miktarda altın satımı için geri dönüş olduğundan bir yere kadar altın alıyoruz ve ondan sonra maalesef nakit sıkıntımızdan her müşterimize cevap veremiyoruz. Bunun üzüntüsünü biz de yaşıyoruz ama müşterilerimiz bu konuda haklı olarak daha şikayetçiler.”

Birkaç müşterinin kuyumcular odasını aradığını ve kendilerinden bu konuda tedbir alınmasını veya sıkıntılarına el atılmasını istediklerini kaydeden Oğuz Başman, “Ama bizim banknot matbaamız yok ki bastırıp esnafımıza verelim, onlar da vatandaştan altın alsın. Ne yazık ki yapacak bir şeyimiz yok. Ancak ticaretimizin satış yönünde yeniden canlanmasıyla olacak bir durum bu” şeklinde konuştu.
Kuyumcu Ekrem Sürekli ise yeterince satış yapamadıkları için kasalarında para birikmediğini vurgulayarak, “Dolayısıyla her müşterimizin talebine karşılık veremiyoruz” dedi.

EREN BOZKURT
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Mersin’de lojistik merkezi ile ilgili çalışmalarda sona gelindi Mersin Büyükşehir Belediyesince 3 Temmuz 2023 tarihinde temelleri atılan ve nakliyecilerin heyecanla beklediği Huzurkent’te yapımı devam eden ‘Lojistik Merkezi’nin inşaatında sona gelindiği bildirildi. Sektör temsilcilerinin talebinin ardından yeni ve modern bir lojistik merkezi için kolları sıvayan Mersin Büyükşehir Belediyesi, 1 yıldan kısa bir sürede komisyoncuları modern bir tesise kavuşturmaya hazırlanıyor. Otobana, limana ve organize sanayi bölgesine yakınlığı ile şehir trafiğini rahatlatacak olan bu proje sayesinde nakliye komisyoncuları hem modern bir tesise kavuşacak hem de lokasyonu sayesinde işlerini en hızlı şekilde tamamlamış olacak. “Modern tesis en kısa sürede kullanıma açılacak” Projenin kısa süre içerisinde tamamlanacağını kaydeden Fen İşleri Daire Başkanlığında inşaat mühendisi Fırat Eren, “Otobana yakınlığıyla şehir içerisindeki trafiği daha da rahatlatacak bir potansiyele sahip olmaktayız. Bu çerçevede otoban bağlantısıyla birlikte şehir içerisindeki trafiği daha rahatlatmış olacağız” dedi. Eren, “Nakliyeciler şu an şehrin içerisinde trafiği bölen bir bölgede bulunmaktalar. Burada daha ferah, daha güzel, daha kullanışlı ofislerde daha güzel imkanlarda çalışacaklar” diyerek, tesisi en kısa sürede kullanıma açacaklarını kaydetti. Ulaşımın bu tesiste daha da kolay hale geleceğinin altını çizen Eren, “Mersin bir lojistik kenti, aynı zamanda liman kenti. Üretilen ürünler burada toplanıp ihtiyaç duyulan bölgelere nakliyesi en kolay şekilde sağlanacaktır” sözlerine yer verdi. Merkez hakkında bilgi veren inşaat mühendisi Doğukan Özkul ise “Lojistik merkezin içerisinde 100 adet komisyoncular için ofis, idari bina, sosyal tesisler, servis bakım atölyesi, tır sahası ve ofis binası mevcut. Sosyal tesisinin içerisinde banka, restoran ve aynı zamanda ofisler mevcut. İdari binanın içerisinde çok amaçlı salonumuz, mescidimiz var. Burada 181 araçlık tır sahamız aynı zamanda araçların kontrolünün sağlanabileceği 5 adet tır kapasiteli servis bakım atölyemiz mevcut” diye konuştu. Lojistik Merkezi’nde neler var? Fen İşleri Daire Başkanlığı tarafından, Akdeniz ilçesinde inşa edilen Lojistik Merkezi; 76 bin metre kare arsa alanı üzerinde, 17 bin 618 metrekare yapı alanına sahip. Toplamda 181 araçlık tır parkı olan merkezde, komisyoncular için 10 bloktan oluşan 100 adette ofis, içerisinde mescidi, çok amaçlı toplantı salonu olan idari bina bulunuyor. Aynı zamanda merkez içinde bulunan 2 adet sosyal alan ile 2 restoran, 2 kahvehane, banka ve 16 adet işyeri komisyoncuların hizmetine sunulacak. Merkez içinde bulunan 5 tıra kadar ulaşan servis bakım atölyesi ile komisyoncuların işleri hafifletilirken, D-400 yolunun yanında yer alması ve organize sanayi bölgesi ile limana yakınlığı ile de kent merkezinin trafiği hafifletilecek hem de araçların ulaşımı hızlandırılacak.
Adana İsrailli organ şebekesini Adana polisi çökertti Adana’da polisin sahte pasaport üzerine yaptığı incelemede Türkiye, İsrail ve Suriye üçgenindeki ‘organ ticareti’ şebekesi deşifre oldu. Suriyeli şüphelilerin böbreklerini para karşılığı sattığı, nakil işleminin gerçekleşebilmesi için alıcı İsrailli E.A.M. (28) ve S.A.S.’nin (68) akrabası gibi gösterilerek sahte pasaport düzenlendiği tespit edildi. İl Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü ekipleri, yaklaşık bir ay önce sağlık turizmi için İsrail’den ülkeye gelen 7 kişinin pasaportunda yaptığı incelemede, 2’sinin sahte olduğunu tespit etti. Adana Havalimanı’ndan alınan güvenlik kameralarından detaylı görüntü ve fotoğraf incelemesi yapan ekipler, İsrailli gibi gösterilen 2 kişinin aslında Suriye uyruklu Z.M.Z. (21) ve A.S. (20) olduğunu tespit etti. Soruşturma derinleştirildi Bunun üzerine soruşturmayı derinleştiren polis, Suriye uyruklu şüphelilerin böbreklerini para karşılığı sattığını, nakil işleminin gerçekleşebilmesi için de alıcı İsrailli E.A.M. (28) ve S.A.S.’nin (68) akrabası gibi gösterilerek sahte pasaport düzenlendiğini tespit etti. Organ ticareti deşifre oldu Bu bilgiler doğrultusunda ekiplerin başlattığı teknik ve fiziki takibin ardından Türkiye, İsrail ve Suriye üçgenindeki ‘organ ticareti’ şebekesi deşifre oldu. Organizatör turizm acentesi patronu çıktı Ayrıca polisin yaptığı incelemede 7 şüphelinin yanı sıra Türkiye’deki organizatörlerin de turizm acentesi patronu M.A.U. (58), A.K. (31) ile E.D. (51) ve F.Ö. (49) isimli kadınlar olduğu belirlendi. Şebekenin İsrail ayağını ise M.A.S.’nin (32) yönettiği tespit edildi. Bu bilgiler üzerine harekete geçen polis, belirlenen çok sayıda adrese eş zamanlı operasyon düzenledi. Baskınlarda 11 şüpheli gözaltına alınırken, adreslerde yapılan aramalarda ise 65 bin dolar, 10 bin 400 TL, 994 İsrail Şekeli, çok sayıda sahte pasaport ile dijital materyal ele geçirildi. Şahısların, böbrekleri 1 milyon lira karşılığında aldıkları öne sürüldü. Adana Adli Tıp Birimi’nde sağlık kontrolünden geçirilen şüpheliler, sorgulanmak üzere emniyete götürüldü.