SAĞLIK - 16 Ağustos 2010 Pazartesi 15:25

Lady Gaga lensleri gözlere zarar veriyor

A
A
A
Lady Gaga lensleri gözlere zarar veriyor

Amerikalı göz doktorları, gözlerini daha büyük gösteren bir tür kontak lens kullanan gençlerin göz sağlığının tehlikeye girdiği uyarısında bulundu.

Tartışmalı bulunan moda, şarkıcı Lady Gaga'nın geçen yıl yayımlanmaya başlanan "Bad Romance" adlı müzik klibiyle başladı.

 

Klipte Lady Gaga'nın gözleri dijıtal olarak daha büyük ve daha koyu görünecek şekilde değiştirilmiş.

 

Ancak Asya'daki bazı kontak lens üreticileri, gözleri aynı şekilde büyük gösterecek ürünler bulunduğunu söylüyor.

 

"Daire lens" olarak bilinen urün, göz bebeğini daha büyük gösterecek şekilde, göz akının bir bölümünü de kapatıyor.

 

Bu lenslerin ABD'de satılması yasak çünkü federal sağlık yetkilileri bu ürünlerı onaylamıyor, ancak ürün yabancı internet sitelerinden rahatlıkla alınabiliyor.

 

Amerikalı genç kızlar, Güney Kore ve Japonya'daki internet sitelerine girip buralardan alışveriş yapabiliyorlar.

 

Parlak pembe ve kırmızı gibi çok çeşitli renklerde bulunabilen lensler, yaklaşık 20 dolara alıcı buluyor.

 

'Kalite kontrolü yapılmıyor'

 

Göz doktorları, bu ürünlerin kalıte kontrolünün yapılmaması sebebiyle gözde enfeksiyon ya da görme bozukluğu, hatta görme kaybı gibi sorunlara yol açabileceğini söylüyor.

 

New York'taki Montefiore Tıp Merkezi'nden Doktor Assumpta Madu'ya göre, "Söz konusu lensleri kullananların, göze enfeksiyon bulaşmasından 24 saat sonra görme kaybı yaşamaları işten bile değil.'

 

Daire Lensler, aslında görme bozukluklarının düzeltilmesinde ya da aksesuar olarak kullanılıyor ancak doktorlar, bu ürünün reçeteyle ve bir göz doktorunun kontrolünde satın alınması gerektiğinde ısrar ediyor.

 

İnternette vıdeo paylaşım sitesi YouTube'da yayımlanan ve Bad Romance'deki gibi bir görünümün nasıl elde edileceğini anlatan bir vıdeo klibiyse, 11 milyon kere izlendi.

Bbc

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul Havalimanı’nda gövdesinin üzerine inen uçak bulunduğu yerden kaldırıldı İstanbul Havalimanı’nda gövdesi üzerine inen kargo uçağı, çekici yardımıyla bulunduğu yerden kaldırıldı. İstanbul Havalimanı’nda Fedex Havayolları’na ait kargo uçağı, ön iniş takımları açılmayınca gövdesi üzerine piste iniş yaptı. İniş sırasında sürtünmenin etkisiyle kısa süreliğine alevlere teslim olan uçak ekiplerin müdahalesi ile söndürülürken, olayda ölen ya da yaralanan olmadı. Kaza kırım ve İGA İstanbul Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele ekibi (ARFF) yaptığı çalışmalarının ardından, önce uçakta bulunan yükler boşaltıldı ardından da kargo uçağı, çekici araçlarla bulunduğu yerden kaldırıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medyada yaptığı paylaşımda, "İstanbul Havalimanı’mızda gövdesi üzerine inen kargo uçağının ekiplerimiz tarafından kaldırılma çalışmaları başarıyla tamamlandı. Pistimiz, uçağın çekilmesinin ardından hassasiyetle temizlendi. Gerçekten işinin ehli olan ekiplerimiz, pist alanında saatler süren, organize ve çok titiz bir çalışmaya imza attı. Elim sonuçlara varabilecek bu tarz durumların önlenmesine örnek teşkil edecek bir müdahale ve çalışma performansı sergilediler. Olayın yaşanmaya başladığı ilk dakikadan itibaren soğukkanlı bir şekilde, strateji ve eylem planı oluşturarak hareket eden her bir görevlimizi kutluyorum. Kargo uçağının personeline ve İstanbul Havalimanı çalışanlarımıza yeniden geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Rabbim; her türlü kaza ve beladan ülkemizi, milletimizi ve tüm insanlığı korusun" ifadelerine yer verdi.