GÜNDEM - 17 Eylül 2018 Pazartesi 10:29

Le Cordon Bleu permakültür ve sürdürülebilirliği tartışıyor

A
A
A
Le Cordon Bleu permakültür ve sürdürülebilirliği tartışıyor

Le Cordon Bleu Çay Saati Sohbetlerinde bu ay Le Cordon Bleu Master Şefi Arnaud Declercq Grand Diplôme mezunu, permakültür tasarımcısı ve doğal tarımcı Şef Şerife Aksoy ile ‘Sürdürülebilir Gastronomi’ konusunu değerlendirdiler.

Özyeğin Üniversitesi çatısı altında bulunan ve dünyanın en prestijli mutfak sanatları okulu kabul edilen Le Cordon Bleu, gastronominin gelişmesinde kaliteli eğitim ve bilimsel yaklaşımın yanı sıra, gerçekleştirdiği etkinliklerle de ilham vermeye devam ediyor. Her ay bir Le Cordon Bleu Eğitmen Şefi ve bir Le Cordon Bleu mezununun ev sahipliğinde düzenlenen Çay Saati Sohbetleri’nde; gastronomi ve mutfak sanatları tutkunlarını keyifli ve öğretici sohbetler için bir araya getiriyor. Çay Saati Sohbetlerinin 7’ncisi, Le Cordon Bleu Grand Diplôme mezunu Şef Şerife Aksoy’un eko yerleşkesinde gerçekleşti.

Etkinliğe medyanın gastronomi ve gurme yazarlarının yanı sıra, gastronomi takipçisi olan ünlü isimler ve sektörün önemli temsilcileri katıldı. Le Cordon Bleu’den mezun olduktan sonra, yurt içi ve yurt dışında aldığı eğitimlerle Permakültür Tasarımcısı olan ve kendi mutfağını tasarlayan Şef Şerife Aksoy’un eko yerleşkesi turu ile başlayan etkinlikte, katılımcılar; dalından ürünler tadarken aynı zamanda permakültür tasarımı üzerine bilgi edinme fırsatı buldu. Eko yerleşke turu sonrasında Şef Şerife Aksoy ve Le Cordon Bleu Master Şefi Arnaud Declercq “Sürdürülebilir Gastronomi” üzerine dinleyicilerin katılımları ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdi.

“‘Sürdürülebilir Gastronomi’ insana, doğaya ve tüm canlı yaşamına saygı duyan ve döngüselliği kendi doğasında barındıran bir tasarımı hayata geçirmektir” 

Şef Şerife Aksoy kullandığı ürünlerin nasıl bir süreçten geçerek mutfağına ulaştığı ile ilgili deneyimlerinden yola çıkarak; “Sıfır kayıp, sıfır atık ve yüzde yüz doğal bir ideali gerçekleştirmeyi hedefleyen “Sürdürülebilir Gastronomi”, mutfağa giren ürünleri şeflerin kendilerinin ürettiği dolayısıyla üretimin her aşamasına bizzat şahitlik ettikleri bir anlayış. İnsana, doğaya ve tüm canlı yaşamına saygı duyan ve döngüselliği kendi doğasında barındıran bir tasarımı hayata geçirmek. Ben bu felsefeden yola çıkarak kendi arazimde; tamamen evsel atıklarımızı dönüştürdüğümüz; asla kimyasal gübrenin girmediği bir eko-yerleşke hayata geçirdim” dedi.

Özyeğin Üniversitesi - Le Cordon Bleu Master Şefi Arnaud Declercq: “Le Cordon Bleu’de öğrencilerimize, teknikleri öğretmeden önce; onlara ürün kalitesinin önemini, meyve ve sebzelerin mevsiminde tüketilmesi ve mevsiminde işlenmesinin gerekliliğini anlatıyoruz. Yediklerimizle gıdalarda bulunan kimyasalları vücudumuza aldığımızdan dolayı, doğal ürünler tüketmek çok önemli. Dünya gastronomisine baktığımızda da ünlü restoranların sürdürülebilirlik konularına günbegün daha hassas yaklaştığını görüyoruz. Avrupa’da artık bir çok restoran malzemelerini kendi sürdürülebilir bahçelerinden temin ediyor ve menüsünü bahçeden gelen ürünlere göre dizayn ediyor. Bu yaklaşım onlara hem sağlıklı, hem zengin hem de daha az maliyetli bir menü imkanı sağlıyor. Mutfakta sürdürülebilirlik konusunda zaten çok geç kalmış olduğumuz için artık konuşmak, hayallerde olmak yerine şu andan itibaren Şef Şerife Aksoy ve Şef Alain Passard gibi harekete geçmek gerekir” dedi.

Le Cordon Bleu Türkiye Direktörü Defne Ertan Tüysüzoğlu “Hem Le Cordon Bleu eğitmen şeflerimizin gözüyle, hem mezunlarımız ve değerli katılımcılarımızın gözüyle, gastronominin yapı taşlarını farklı bakış açıları ile değerlendirdiğimiz Çay Saati Sohbetleri serisinin yaz dönemini Sürdürülebilir Gastronomi teması ile, bu güzel eko-yerleşkede doğayla iç içe tamamlıyoruz. İyi yemek, iyi ürün ile başlar. Le Cordon Bleu’de öğrencilerimize aşılamaya çok önem verdiğimiz bu yaklaşımı, mezunumuz Şerife Aksoy’un bambaşka bir boyuta taşıdığını görüyoruz. Dünya’da yoğunlukla konuşulan “Topraktan tabağa” olgusunun meşakkatli ama mümkün bir uygulama olduğunu bugün hem konuşacağız hem de tadacağız” diyerek etkinlik açılışını yaptı.

Le Cordon Bleu Çay Saati Sohbeti’nde Şef Şerife Aksoy’un eko yerleşkesinde yetişen ürünlerle hazırlanan özel lezzetler tadıldı, İsabella üzümü ile hazırlanan Pepeçura tatlısı konuklar tarafından büyük ilgiyle karşılandı.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir MAST İzmir Boat Show’u 21 bin 850 kişi ziyaret etti Bu yıl ikinci kez düzenlenen MAST İzmir Boat Show-Tekne, Tekne Ekipmanları ve Deniz Aksesuarları Fuarı, deniz tutkunlarından yoğun ilgi gördü. Yerli ve yabancı 21 bin 850 kişinin ziyaret ettiği fuarda, fiyatları 150 bin lira ila 20 milyon lira arasında değişen 300’den fazla tekne ile motor, ekipman ve aksesuarlar sergilenirken, çok sayıda satışa ve anlaşmaya imza atıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde, İZFAŞ tarafından 1-5 Mayıs 2024 tarihleri arasında düzenlen MAST İzmir Boat Show-Tekne, Tekne Ekipmanları ve Deniz Aksesuarları Fuarı, dünyaca ünlü tekne markalarını, sektörün büyük yerli üreticilerini ve denizcilik alanındaki ekipman ile aksesuar firmalarını bir araya getirdi. Fuarda, boyları 3 metreden 16 metreye kadar değişen; motoryat, yelkenli, trawler, sürat tekneleri ve son teknoloji botlar, ekipman ve aksesuarları sergilendi. İzmir ve çevre illerden gelen deniz tutkunları, fuara yoğun ilgi gösterdi. Çok sayıda tekne ve ekipman, fuar daha bitmeden satılırken, fuarı ziyaret eden yerli ve yabancı konuklar, satış ve iş anlaşmaları için görüşmeler yaptı. Katılımcılar ise ilgiden oldukça memnun kaldı. İkinci yılında yüzde 50 büyüyen ve sektöre yön veren bir platform olma hedefinde olan MAST İzmir Boat Show, son trendleri ve yenilikleri yakından takip eden deniz tutkunları için bir buluşma noktası oldu. Fuar İzmir B ve C hollerinde düzenlenen MAST İzmir Boat Show’u; Türkiye’nin 33 ilinden 19 bin 392’si yerli ve Almanya’dan Macaristan’a, Rusya’dan Körfez ülkelerine kadar 65 ülkeden 2 bin 458’i yabancı olmak üzere, toplam 21 bin 850 kişi ziyaret etti. Üretimde dünyada ilk üç ülke arasında yer alan, kaliteli üretimiyle dünyanın birçok noktasından talep gören Türkiye’nin, fuarla birlikte sektördeki iş hacminin artması da hedefleniyor. MAST İzmir Boat Show; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), İzmir Ticaret Odası (İZTO), Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO), Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR), Yat ve Tekne Endüstrisi Derneği (YATED), İzmir Tekne İmalatçıları ve Tedarikçileri Dayanışma Derneği (TEKİMDER), TMMOB Gemi Mühendisleri Odası (GMO) tarafından da destekleniyor.
Çanakkale Biga’ya 900 milyonluk dev proje AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, Biga Taşoluk Barajı’nın 3’üncü kısım inşaatı kapsamında 900 milyon liralık sözleşme imzalandığını duyurdu. Proje kapsamında 3 bin hektarlık alanın sulanması için 96 kilometrelik boru döşenecek ve 53 menfez yapılacak. AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, yaptıkları görüşmeler neticesinde Biga’da tarımsal faaliyetlerin artırılması için dev bir tarım projesinin hayata geçeceğini açıkladı. Yapılan ihale sonucunda düzenlenen sözleşme ile 900 milyon TL tutarında sulama projesinin hayata geçeceğini bildiren Gider; “Biga Taşoluk Barajı’nın 3’üncü kısım inşaatı kapsamında geçtiğimiz günlerde ihale sözleşmesi imzalandı. 900 milyon TL tutarındaki sözleşme kapsamında 3 bin hektarlık, yani 4 bin 200 futbol sahası büyüklüğünde bir alanın sulaması gerçekleşecek. 77 bin metre HDPE cinsi, 19 bin metre de CTP cinsi olmak üzere toplamda 96 kilometrelik boru döşenecek. 35 kilometrelik tahliye kazısına ek olarak da 53 menfez ve kavşut, 457 adet de şebeke sanat yapısı diye tabir edilen birleşme noktası inşası yapılacak” dedi. ’Suyu verimli kullanmak zorundayız’ İnsanlığın su kaynaklarının kısıtlı olduğuna değinen Gider, “Dünyadaki su kaynaklarının sadece yüzde 2,5’i tatlı su. Bu orandan yer altı sularını ve buzullarını çıkarırsanız, sadece yüzde 1,2’lik bir yer üstü su kaynağı. Bunun anlamı şu; sahip olduğumuz her bir damla çok değerli. Suyun her bir damlasını çok verimli bir şekilde kullanmak zorundayız. Bunun için de barajlarımızı ve buradan yapılacak sulama sistemlerini en iyi şekilde kullanmamız gerekiyor. Biga, tarımsal açıdan büyük bir potansiyele sahip ve bu potansiyeli kullanabilmek için Taşoluk Barajı’na yapılan bu yatırım büyük bir önem taşıyor. Çanakkale’nin genelinde de benzer projelerle, tarımsal sulamaya destek olmaya devam edeceğiz. İlettiğimiz talepler doğrultusunda Biga’ya böylesine büyük sulama projesinin yapılmasında destek olan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Tarım ve Orman Bakanımız İbrahim Yumaklı ve Bakan Yardımcımız Ebubekir Gizligider’e teşekkürlerimi sunuyorum. Hep birlikte Çanakkale tarımını çok daha ileri noktalara taşıyacağız” şeklinde konuştu. kullandı.
Tekirdağ Başkan Nallar atölyelerde yapılan faaliyetleri inceledi Süleymanpaşa Belediye Başkanı Volkan Nallar, Fen İşleri Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Park ve Bahçeler Birimini ve atölyeleri ziyaret ederek, buralarda yürütülen çalışmaları yerinde inceledi. Yaklaşan yaz mevsimi ile birlikte hareketlenmeye başlayacak olan Süleymanpaşa’da ihtiyaç duyulan kent mobilyalarının üretimi, bakım ve onarımlarının yapıldığı atölyelerde incelemelerde bulunan Belediye Başkanı Volkan Nallar, üretimi ve tamiri yapılan kamelyalar, seyyar araçlar ve diğer kent mobilyaları ile ilgili bilgi alarak personele işlerinde kolaylıklar diledi. "Önemli organizasyonlarla vatandaşımızın karşısında olacağız" Ziyaretle ilgili açıklamada bulunan Başkan Nallar, Süleymanpaşa’da büyük hareketlilik sağlayan Kiraz Festivali gibi büyük organizasyonlar öncesi tüm birimlerle birlikte hummalı ve uyumlu bir çalışma içine girdiklerini ifade ederek, “Önümüzdeki günlerde önemli organizasyonlarla vatandaşlarımızın karşısında olacağız. Bunların başında tabii ki Kiraz Festivalimiz geliyor. Tüm birimlerimizle hazırlıklara başladık. Bu kapsamda Fen İşleri Müdürlüğümüzün atölyelerinde, Park ve Bahçeler Birimimizde çalışanlarımızla bir araya geldik, yürütülen faaliyetleri yerinde değerlendirerek mesai arkadaşlarımızla fikir alışverişinde bulunduk. Gayretle çalışan tüm personelimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.