EKONOMİ - 13 Kasım 2019 Çarşamba 14:01

Levent Güler: 'Özel güvenlik sektörü olarak bizim en büyük derdimiz çalıştıracak eleman bulamamak'

A
A
A
Levent Güler: 'Özel güvenlik sektörü olarak bizim en büyük derdimiz çalıştıracak eleman bulamamak'

Özel Güvenlik toplantısında konuşan GÜSOD Başkanı Levent Güler, "Güvenlik sektörü olarak bizim en büyük derdimiz çalıştıracak eleman bulamamak. Yaklaşık 300 bin kişinin çalıştığı sektörün önümüzdeki yıl hedefi 28 bin kişilik yeni istihdam olacak" dedi.

Özel güvenlik sektörünün önde gelen derneklerinden biri olan Güvenlik Servisleri ve Organizasyon Birliği Derneği (GÜSOD), İstanbul’da basın ile sohbet toplantısı düzenledi. Toplantıda sektörün sorunları, istihdam ve sektör büyüklüğü konusunda bilgilendirmeler yapıldı. Toplantıda konuşan GÜSOD Başkanı Levent Güler, yaklaşık 300 bin kişinin çalıştığı sektörünün önümüzdeki yıl 28 bin kişilik yeni istihdam hedefi olduğunu açıkladı.

Dernek hakkında bilgiler veren Levent Güler, "Bu yıl 25’inci yılını kutlayan dernek açık haliyle Güvenlik Servisleri ve Organizasyonu Birliği Derneği özel güvenlik sektörünün en büyük derneği olma özelliği taşıyor. Üyelerimiz arasında BANTAS, Çetin Grup, Desmer, G4S, Loomis, Pronet, Securitas, ISS Proser, TAV, Tepe Savunma gibi sektörün en büyük oyuncuları yer alıyor. Derneğimizin kuruluş amacını kısaca sektörün sağlıklı büyümesine katkı sağlamak olarak özetleyebiliriz. Sektörün en büyük 11 şirketini ve 60 binden fazla çalışanı temsil ediyoruz. Ayrıca derneğimiz 2.000 yılından bu yana da Avrupa Güvenlik Servisleri Konfederasyonu CoESS üyesi. Konfederasyonu’nun tüm toplantılarına katılarak ihtiyaç olduğunda Türkiye ile ilgili görüş veriyoruz" dedi.

"Bizim en büyük derdimiz çalıştıracak eleman bulamamak"
Sektördeki istihdam konusuna değinen Güler, "Güvenlik sektörü doğru yönlendirilirse istihdam potansiyeli en yüksek sektörlerden biri. Cirosal büyüklüğümüz 12 milyar TL civarında, 2020’de 15 milyar TL’leri yakalayacağımızı öngörüyoruz. Sektörde şu anda yaklaşık 300 bin kişi çalışıyor. Bu yıl yaklaşık 25 bin kişilik istihdam oluşturduk, 2020 yılında yaklaşık 28 bin kişilik daha yeni istihdam oluşturmayı hedefliyoruz. O yüzden şartlarımız pek çok sektöre göre iyi olmasına rağmen çalıştıracak eleman bulmakta zorlanıyoruz. İşsizliğin yüzde 13’lerde olduğu ülkemizde bizim en büyük derdimiz çalıştıracak eleman bulamamak. Diğer sektörlerde eleman sirkülasyonu maksimum yüzde 20’lerde iken bizim sektörümüzde yüzde 50’lerde. Sembolik ücret farklarına ya da aynı ücrete sektör değiştiren çalışanlarımız var" şeklinde konuştu.

"Riskli mesleklere tanınan hakların özel güvenlik sektörü çalışanlarına da tanınması istiyoruz"
Özel güvenlik çalışanı olmak için özel bir eğitimden ve sınavdan geçmek gerektiğini hatırlatan Güler, "Bu sürecin sonucunda ise ’özel güvenlik kimlik kartı’ alınıyor. Halen Türkiye’de 1 milyonun üzerinde özel güvenlik kimlik kartına sahip çalışan varken, bunların sadece 300 bini faal olarak güvenlik görevlisi olarak çalışıyor. Çalışan sirkülasyonu sektörün büyümesi ve uzmanlaşmasının karşısındaki en büyük engel. Teknoloji ve güvenlik ihtiyaçları uzmanlaştırmayı gerektirirken, bizler değişen elemanlarla iş sürekliliğimizi sağlamaya çalışıyoruz. Çünkü zor bir meslek , toplumda hakkettiği saygıyı görmüyor. Bu algıyı değiştirmek ve çalışanlarda yıpranma payı gibi yan haklar tanımak gerekiyor. Çalışanlara yıpranma payı gibi bir takım haklar verilir, meslek algısı düzeltilirse işsizlik sorununun çözümüne büyük katkı sağlayacaktır. Amacımız; siz basın mensuplarına, itfaiye, madencilik, gibi riskli mesleklere tanınan hakların özel güvenlik sektörü çalışanlarına da tanınması. Sigorta da prim gününü azaltan fiili hizmet zammının bizim çalışanlara da tanınması" diye konuştu.

Güler, sözlerine şöyle devam etti: "Diğer bir konu görev başında yaşanan talihsizlikler. Olası bir saldırıda çatışmaya girmesi ve müdahale etmesi beklenen güvenlik görevlileri, hayatlarını kaybetmeleri durumunda ’iş kazası’ kategorisinde değerlendiriliyor. Oysa eline jop, beline silah verilip tehlikeye bile bile atılan bu insanların canlarına kast olması durumunda en azından kendileri ve ailelerini mağdur etmeyecek aylıklar almaları gerekiyor".

Güvenlik çalışanları için istenilen haklar
Güler, güvenlik çalışanları için istenilen hakları şöyle sıraladı: "Güvenlik sektörü için asgari ücretin yüzde 30 oranında arttırılması. Fazla mesai, tatil günleri ücretinin ve yıllık izin haklarının sektöre özel ayarlanması. Madencilik, hemşirelik, gazetecilik, itfaiye gibi riskli işlerde çalışanlara uygulanan, emeklilik için gerekli prim gün sayısını azaltan ’fiili hizmet zammı’nın güvenlik çalışanları için de uygulanması. Vazife başında meydana gelen kazaların ya da maluliyetlerin iş kazası olarak sınıflandırılmaması, emniyet mensuplarına benzer malulliyet hakkı tanınması. Biz bu konuda GÜSOD olarak elimizden geleni yapıyoruz. Çalışanlarımızdan oluşan bir Çalışan Komitesi kurarak onların görüşlerine başvurduk. Emniyet Müdürlüğü ve Çalışma Bakanlığı ile çalıştaylar düzenleyerek sektörün ihtiyacını onlarla paylaştık".

Son olarak yapacakları sosyal medya kampanyasından bahseden Güler, "Üç yıldır ’Özel Güvenliğin Yıldızları’ adı altında bir yarışma ile çalışanlarımızı onurlandırmaya, meslek algısını olumluya çevirmeye, sektörün kahramanlarını ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Sektörün kamuoyundaki saygınlığını arttırmak, çalışanların yaptıkları işe saygı duymalarını sağlamak amacıyla önümüzdeki ay bir sosyal medya kampanyası da başlatıyoruz. Yasal düzenlemelerle ilgili kanun yapıcıların ve elbette kamuoyunun desteğini bekliyoruz. Çok zor ve meşakkatli şartlarda çalışan sektör çalışanlarımıza daha olumlu yaklaşmalarını istiyoruz" açıklamasında bulundu.

Adem Gürer

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Yunanistan’ın ölüme ittiği 12’si çocuk 75 göçmen kurtarıldı İzmir’in Dikili ve Çeşme ilçesi açıklarında, Yunanistan unsurları tarafından geri itilen ve yardım bekleyen 12’si çocuk 75 düzensiz göçmen, Türk Sahil Güvenlik ekipleri tarafından kurtarıldı. Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, 24 Mayıs saat 04.35’te Çeşme ilçesi açıklarında lastik bot içerisinde bir grup düzensiz göçmen olduğu bilgisinin alınması üzerine harekete geçti. Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına geri itilen lastik bot içerisindeki 13 düzensiz göçmen, görevlendirilen Sahil Güvenlik botu tarafından kurtarıldı. Ekipler aynı gün saat 09.05’te de, yine Çeşme ilçesi Karaada üzerinde bir grup düzensiz göçmen olduğu bilgisinin alınması üzerine çalışma başlattı. Yunan unsurları tarafından can salları içerisinde geri itilen ve kendi imkanlarıyla adaya çıkan 3’ü çocuk 33 düzensiz göçmeni kurtardı. Denizde can pazarı Sahil Güvenlik ekipleri 24 Mayıs saat 14.20’de ise, Dikili ilçesi açıklarında can salları içerisinde bir grup düzensiz göçmen olduğu bilgisini aldı. Yine Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına geri itildiği tespit edilen 2 can salı içerisindeki 9u çocuk 29 düzensiz göçmen, görevlendirilen Sahil Güvenlik Botu (KB-32) tarafından kurtarıldı. Karaya çıkartılan 12’si çocuk 75 düzensiz göçmen, sağlık kontrolleri ve işlemlerinin ardından, İl Göç İdaresi Müdürlüğü Geri Gönderme Merkezi’ne sevk edildi.
İzmir Selçuk projeleri, Büyükşehir gündeminde Hafta sonu mesaisini Selçuk’a ayıran İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, kentte devam eden ve hayata geçmesi beklenen proje alanlarını inceledi. Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel’den bilgi alan Başkan Cemil Tugay, öncelikli olarak Yeni İlçe Terminalini yakın zamanda hizmete açacaklarını, daha sonra projesi hazır olan çalışmalara öncelik vereceklerini müjdeledi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, CHP İlçe Başkanı İpek Onbaşıoğlu, Belediye Başkan Yardımcıları, meclis üyeleri ve daire amirleri ile birlikte ilk olarak Yeni Garaj Alanında incelemelerde bulundu. Başkan Cemil Tugay, Pamucak Alanını inceledi; ardından Pamucak turizm yatırımcılar birliği (PATUYAB) ile bir araya geldi. Eski Hal Binasının bulunduğu alana yapılması planlanan Kültür ve Gençlik Merkezi alanı ve Selçuk Garajı’nda da incelemelerde bulunan Başkan Tugay, Selçuk’ta İzmir Büyükşehir Belediyesi desteğiyle yapılması planlanan projeler hakkında Başkan Filiz Ceritoğlu Sengel’den detaylı bilgiler aldı. "Pamucak’a gözümüz gibi bakacağız" İlk olarak Yeni İlçe Terminali’ni gezen Başkan Tugay ve beraberindekiler, daha sonra Pamucak Alanı’nı inceledi. Başkan Tugay, Başkan Filiz Ceritoğlu Sengel ve beraberindekiler ile birlikte Pamucak’ta turizm sektörünün paydaşlarıyla bir araya geldi. Pamucak’ın önemli bir sahil olduğunu belirten Başkan Tugay; “Selçuk Belediye Başkanımız Filiz Ceritoğlu Sengel ile Pamucak’ı ziyaret ettik. Burası önem verdiğimiz bir bölge. Yaklaşık olarak 11 km uzunluğundaki sahili ve kum plajı ile İzmir’in en önemli turizm bölgelerinden bir tanesi. Hemen arkasında ise Küçük Menderes’in yaşam alanı ve ona da komşu olan Antik Efes Kentimiz var. Turistik potansiyelinin çok yüksek olduğu Pamucak’ta işletmesi olan turizmcilerimizin bölgenin daha iyi hale getirilmesi için bazı istekleri, talepleri vardı. Bunları konuştuk, nasıl çalışmalar yapacağımızı beraber değerlendirdik. En kısa zamanda yapacağımız çalışmalarla da bu bölgenin hızlıca müdahale edilmesi gereken sorunlarına 1, 1,5 yıl içerisinde kalıcı çözümlerin olacağı çalışmalar yapacağız. Bu bölgeye gözümüz gibi bakacağız" diye konuştu. İlçe terminali bir an önce hizmete açılacak Proje alanlarını Başkan Filiz Ceritoğlu Sengel ile ziyaret etmenin yerinde bilgi edinmek açısından önemli olduğunu belirten Başkan Tugay; “Önem sırasına göre baktığımızda projelerin hepsi birbirinden önemli görünüyor. Hiçbirini ikinci plana atamıyorsunuz. Hangi projenin uygulaması, ihalesi daha hızlı, çabuk olabilecekse ona bakmak lazım. Öncelikle terminali bir an önce devreye sokacağız. Onun dışında bir spor salonu projesi var. Buradaki yakın zamanda eski olacak olan mevcut otogarın oradaki yer altı otoparkı ve üzerine yapılacak meydan düzenlemesi, uygun olan bir yerde bir kültür tesisi üzerine konuştuk. Bunların hepsi yapılabilir. Aynı zamanda henüz konuşmadık ama Pamucak’a, Kuşadası’na giden yolda bir peyzaj çalışması yapılması güzel olur diye düşünüyorum. Çünkü bahsettiğim yol İzmir’in en değerli yollarından biri. Her şeyin daha düzenli, keyifli, güzel, temiz olması için çabalayacağız. Bir yandan planlanan alt yapı çalışmaları var onları da yapacağız” dedi. "İlk günden bu yana birlikte hareket ediyoruz" Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ile ilk günden itibaren birlikte adım attıklarını belirterek; “Benim ikinci belediye başkanlığı dönemim. Sayın Cemil Tugay’ın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçildiği ilk günden beri el ele tutuşup hizmetleri yerine getirmek için gayret ediyoruz. Bunların en güzel örneği de sosyal belediyecilik hizmetleri olan temizlik ile başladı. O yüzden İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne sizlerin önünde teşekkür ediyorum. Bir arada güzel işler yaptığımız zaten kanıtlandı. Bundan sonra büyükşehir belediyemiz ve Sayın Cemil Başkanımız ile bahsettiği gibi uygulanabilir olan projeler için adım atmaya devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.