DÜNYA - 05 Ekim 2021 Salı 22:03

Lübnan’da 28 tondan fazla amonyum nitrat ele geçirildi

A
A
A
Lübnan’da 28 tondan fazla amonyum nitrat ele geçirildi

Lübnan’da ordu tarafından bir akaryakıt istasyonuna düzenlenen baskında 28 tondan fazla amonyum nitrat ele geçirildi.

Lübnan’ın Baalbek-Hermel Valiliğindeki Arsal kasabasında amonyum nitrat varlığına ilişkin alınan istihbaratın ardından bir akaryakıt istasyonuna ordu tarafından baskın düzenlendi. Ordu tarafından yapılan açıklamada, baskın yapılan akaryakıt istasyonunda 28 bin 275 kilogram amonyum nitrat ele geçirildiği bildirilirken, baskında 1’i Lübnan, 3’ü Suriye uyruklu olmak üzere toplam 4 kişinin gözaltına alındığı aktarıldı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldığı ve amonyum nitrat örneklerinin inceleme için laboratuvara gönderildiği ifade edildi.

Ele geçirilen amonyum nitratın konsantrasyonunun yüzde 30’u aşması halinde yüksek derecede patlayıcı olarak kabul edilirken, Beyrut Limanı'ndaki 4 Ağustos 2020'deki patlamaya 2 bin 750 kilogram amonyum nitrat neden olmuş, patlama nedeniyle yaklaşık 218 kişi hayatını kaybetmiş, 6 binden fazla kişi de yaralanmıştı.

Öte yandan güvenlik güçleri geçtiğimiz ay Bekaa Ovası yakınlarında bir kamyonda 20 ton amonyum nitrat ele geçirmişti.

Nisrine Borghol

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Sulama kanalında boğulan çocuk yüzme bilmiyormuş Adana’da dün girdiği sulama kanalında cansız bedenine ulaşılan 13 yaşındaki Muhammet Şerif Aras’ın dayısı Yusuf Karayiğit, "Muhammet yüzme bilmiyordu. Cep telefonu ve çantası ortada yok. Bu durum bizi çok şüphelendiriyor" dedi Merkez Yüreğir ilçesi PTT Evleri Mahallesi’nde dün öğle saatlerinde 13 yaşındaki Muhammet Şerif Aras’ın sulama kanalına girdikten sonra çıkmadığını görenler 112 Acil Çağrı Merkezi’ni arayıp ihbar etti. Olay yerine gelen Su Altı Grup Amirliği Ekipleri, çocuğun bulunması için çalışma başlattı. Yaklaşık 8 saat süren çalışma sonucu dalgıç polisler kanalda akşam saatlerinde Muhammet’in cansız bedenine ulaştı. Küçük çocuğun cansız bedeni otopsi için Adana Adli Tıp Kurumu Morgu’na kaldırıldı. Cenazesi teslim alındı Yapılan otopsinin ardından küçük çocuğun cansız bedeni ailesine teslim edildi. Bu sırada Muhammet’in ailesi Adana Adli Tıp Kurumu Morgu önünde gözyaşlarıyla bekledi. "Aklımıza bin bir türlü şey geliyor" Cenazenin teslimi sırasında gazetecilere konuşan Muhammet Şerif Aras’ın dayısı Yusuf Karayiğit, “Sınıf arkadaşlarıyla beraber kanala girmişler. Çocuğumuzun kıyafetlerini bulduk ama cep telefonu ve çantasını bulamadık. Her türlü şüphe içerisindeyiz. Acaba arkadaşları bilerek mi attı? Yoksa şaka amaçlı bir şey miydi? Kayıp eşyalar şu an kimin elinde? Aklımıza bin bir türlü şey geliyor. Arkadaşları bizi olaydan sonra hiç aramadı. Bu çok şüphelendiriyor. Birine haber verebilirlerdi. Sudan korkardı ve yüzme bilmiyordu” ifadelerini kullandı. Muhammet Şerif Aras’ın cenazesinin öğle namazına müteakip Buruk Mezarlığı’nda toprağa verilecek.
Ankara ATO Başkanı Baran: “KKTC’nin ihracatını geliştirmek için her türlü desteği vermeye hazırız” Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) Türkiye için vatan anlamına geldiğini ve ana vatandan ayrı değerlendirilemeyeceğini, ekonomik izolasyonlar nedeniyle yaşanan sıkıntıları yakından takip ettiklerini belirterek, “KKTC’nin ihracatını geliştirmek için her türlü desteği vermeye hazırız” dedi. KKTC Maliye Bakanı Özdemir Berova, KKTC’nin Ankara Büyükelçisi İsmet Korukoğlu, Maliye Bakanlığı Genel Koordinatörü Saadet Hüdaverdi, Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Turgay Deniz ve Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Ali Kamacıoğlu’nun da aralarında bulunduğu heyetle birlikte ATO Başkanı Gürsel Baran’ı makamında ziyaret etti. Ziyarette ATO Meclis Başkanı Mustafa Deryal ile ATO Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Akça da yer aldı. KKTC ve Türkiye’nin bir milletin ayrılmaz iki parçası olduğunu kaydeden Bakan Berova, KKTC ekonomisini geliştirmeye ve büyütmeye yönelik çalıştıklarını aktardı. Berova, “Büyük Türk milleti içerisinde yerimizi almaya çalışıyoruz. Son zamanlarda ana vatan Türkiye’nin de etkin ve fiili bir şekilde katkı koymasıyla birlikte özellikle Türk devletleri topluluğu içerisinde kendimize bir yer bulmaya başladık. Bu bizi ziyadesiyle mutlu ediyor” dedi. Ekonominin ülkelerin ana damarı olduğuna dikkat çeken Bakan Berova, "KKTC ekonomisini, ticaretini geliştirmek istiyoruz. Çünkü günün sonunda kamu maliyesinin ana kaynağı ekonomi ve ticaretteki hareketliliktir. Kamu maliyesinin güçlü olması demek, bir ülkenin yatırımlarını doğru alanlarda ve güçlü şekilde yapması anlamına geliyor" diye konuştu. KKTC olarak en büyük ticareti Türkiye ile yaptıklarını ifade eden Maliye Bakanı Berova, “Ana vatanın bizim arkamızda olduğunun bilinci içerisindeyiz. Bu nedenle sürekli bir şekilde buradaki hem devlet yetkililerimizle hem de sivil toplum örgütleriyle temas halindeyiz” dedi. ATO Başkanı Baran, Bakan Berova başkanlığındaki KKTC heyetini ATO’da misafir etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Burası sizin kendi eviniz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, KKTC ve Kıbrıs Türk halkının ekonomik ve sosyal anlamda daima yanında ve destekçisidir. Dün gibi bugün ve yarın da her zaman üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız" dedi. Baran, ATO olarak Kıbrıs Türk Ticaret Odası ile de temas halinde olduklarını kaydederek, KKTC’nin ihracatını geliştirmek için birlikte yeni çalışmalar hayata geçirebileceklerini belirtti. Heyet üyeleriyle sohbet ederek ticaret ve yatırım ilişkilerine ilişkin sorulara cevap veren Baran, bir soru üzerine Başkent’teki savunma sanayii kuruluşlarının KKTC’ye yatırım yapması konusunda heyetin davetini dile getirebileceklerini ifade etti.
İstanbul Maltepe’de zula evine operasyon: 2 şüpheli yakalandı Maltepe’de uyuşturucu madde ticareti yapan 2 şüpheli yakalandı. Şüphelilerin ‘zula’ evi olarak kullandıkları adreste yapılan aramalarda çok miktarda uyuşturucu madde ele geçirildi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü görevlileri, Maltepe’de uyuşturucu ve uyarıcı madde ticareti yaptığı belirlenen şüpheli şahısların yakalanmasına yönelik çalışmaları sürdürüyor. Maltepe Fındıklı Mahallesinde uyuşturucu madde satışı yapıldığını belirleyen ekipler harekete geçti. Şüpheli şahsın konumu belirlenerek operasyon gerçekleştirildi. Operasyonda, narkotik madde satışı yapan C.T.(26) ve beraber hareket ettikleri belirlenen A.Ö.(23) isimli şahıslar yakalandı. C.T.’nin üzerinden 1 paket marihuana ele geçirilirken, şahısların ikamet adreslerinde yapılan aramalarda ise 3 parça ve 3 likit olmak üzere 6 adet uyuşturucu madde ele geçirildi. Şahısların üst araması yapıldığı esnada A.Ö. isimli şahsın üzerinden farklı bir adrese ait ikamet anahtarı bulundu. ‘Zula’ evi olarak kullandıkları adrese baskın Yapılan araştırmada Fındıklı Mahallesi’nde bulunan bu adresi ‘zula’ evi olarak kullandıkları belirlendi ve adreste arama yapıldı. Şahısların üzerinde, ikamet adreslerinde ve zula olarak kullandıkları adreste yapılan aramalarda; 77 parça halinde 841,82 gram marihuana, 14 parça halinde 16,28 gram kokain, 22 adet 469,70 gram likit formda esrar, 6 bin 300 TL, 100 dolar, 40 euro para ile 2 adet tam cumhuriyet altını, 3 adet cep telefonu ele geçirildi. Şüpheli şahısların yapılan sorgulamasında; benzer suçlardan suç kayıtlarının olduğu tespit edildi. Konu ile ilgili yakalanan şüpheli şahıslar "Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde İmal ve Ticareti" suçundan adliyeye sevk edildi.