GÜNDEM - 21 Kasım 2014 Cuma 09:29

Maç öncesi kalp kontrolü

A
A
A
Maç öncesi kalp kontrolü

Balıkesir Tabip Odası, maç esnasında kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden 17 yaşındaki Tuğra Yarbaoğlu'nun ölümüne dikkat çekmek için halı saha maçına çıkan gazetecileri kalp kontrolünden geçird

Balıkesir'de 7 Kasım 2014 tarihinde, lise 3'üncü sınıf öğrencisi 17 yaşındaki Tuğra Yarbaoğlu, halı sahada futbol oynarken kalp krizi geçirerek yaşamını kaybetmişti. Balıkesir Tabip Odası, Yarbaoğlu'nun ölümüne dikkat çekmek amacıyla, halı sahada maç yapacak gazetecilere maç öncesi EKG, fizik muayene ve ekokardiyografi testi yaptı. Gazeteciler maç öncesi ambulanstaki 3 doktorun gözetiminde bazı testlerden geçti. Konu ile ilgili bilgi veren Balıkesir Tabip Odası Başkanı Doktor Fikret Şahin, "Bu yaşadığımız üzücü olaydan dolayı genç kardeşimize Allah'tan rahmet, ailesine sabırlar diliyorum. Bu olaydan dolayı toplumumuzda bu gibi üzücü olaylarla karşılaşmamak amacıyla, 'Nasıl bilinçlendirebiliriz?' diye bu çalışmayı yapmak istedik. Burada sportif karşılaşmalar öncesi bir sağlık muayenesinin ne kadar önemli olduğunu vurguluyoruz. Özellikle halı saha gibi yarışmalı sporlarda nelere dikkat etmemiz gerekir, bunlara temas etmek istedik. Hiç olmazsa halı saha gibi böyle efor sarf edilen, ani depara kalkılan yani belli bir ritmde değil de anlık ritm artırılan spor tarzlarında ne gibi noktalara dikkat etmemiz gerekir, bunları anlatıyoruz. Bu tür spor yapan kişilerin yılda bir kez sağlık kontrolünden geçmesini tavsiye ediyoruz" dedi.

"MAÇ ÖNCESİ YEMEK YEMEYİN, ALKOL ALMAYIN"
Balıkesir Tabip Odası Başkanı Doktor Fikret Şahin, maça çıkmadan yaklaşık 2-3 saat önce herhangi bir şey yenmemesi gerektiğini vurgulayarak, "Biraz aç karınla sportif faaliyetlerini yapsınlar. Alkol, sigara gibi zararlı ürünler almamalarını tavsiye ediyoruz. Özellikle gençlerin enerji içeceklerinden uzak durmalarını ve hayatın biyoritmine uygun zamanda bu gibi sportif faaliyetleri yapmalarını öneriyoruz. Genç arkadaşların sabaha karşı 3-4, 4-5 gibi saatler arasında halı sahada maç yaptıklarını görüyoruz. Bunun insan fizyolojisine uygun olmadığını söylüyoruz" diye kaydetti.

Kardiyoloji uzmanı Dr. Eyüp Avcı ise maç öncesi yaptıkları sağlık kontrolü hakkında bilgi vererek, "Biz burada kişinin genel görünüşüne, kalbin seslerine bakıyoruz. Anlamlı bir şey var mı, yok mu onu ayırt etmeye çalışıyoruz. Daha sonra elektro kardiyografik dediğimiz kalbinin ritmini takip ediyoruz. Ekokardiyografi ile de kalbin kalp kapaklarını, kalp duvarlarına ve genel fonksiyonlarına bakıyoruz. Bunun haricinde efor testi yapıyoruz. Bazı durumlarda 24 saatlik holter dediğimiz kalbin üstüne bir cihaz bağlanıyor ve kalbin ritmi kontrol ediliyor" diye konuştu.

"SPORA KARAR VERDİYSENİZ MUHAKKAK KONTROLDEN GEÇİN"
Herhangi bir hastalık şikayeti olmayan kişilerin spor yapmaya başlamadan önce muayene olması gerektiğini vurgulayan Avcı, "Bizim buradaki temel amacımız hiçbir şikayeti olmayan kişilerin eğer spor yapmaya başlamadan önce, bu halı saha maçı değil de evdeki bir hanımefendi zayıflamak istiyor veya genel anlamda spor salonuna gitmek istiyor ise en azından kendini kontrol ettirsin, muayenesini yaptırsın. Ondan sonra sağlıklı olduğu raporunu alsın ve fiziki aktivitede bulunsun" dedi.

"ÖLÜMLERİN YÜZDE 90'ININ ÖNÜNE GEÇİLEBİLİR"
Kardiyoloji uzmanı Dr. Tarık Yıldırım ise, sporcu ölümlerinin yüzde 90'ının önlenebileceğini söyledi. Yıldırım, "30 yaş üstü kişilerde ani kardiyak ölüm sebebi en sık koroner arter hastalıklarından kaynaklanıyor. 30 yaş altındaki kişilerse ise yine kardiyak ölümünün primal kas hastalıkları dediğimiz yani kalbin kas dokusunun gelişmesine bağlı ve kalbin elektriki hastalıkları oluyor. Onun için spora başlayacak kişilerde, özellikle yarışmalı spor yapacak kişilerin mutlaka sağlık taramasından geçmesi gerekiyor. En azından kardiyoloğa gidip, fizik muayene yaptırıp EKGS çektirmesi, efor testi gibi işlemlerle de bunun desteklenmesi gerekiyor. Ani kardiyak ölümlerinin en azından yüzde 100'ü önlenmese bile yüzde 90'u önlenebilir" dedi.
Sağlık kontrolünden geçen gazeteciler ise Tabip Odası'nın yaptığı uygulamayı takdirle karşıladı. Yapılan test sonucu herhangi bir sağlık sorunu olmadığını öğrenen gazeteci İlkan Toprak, "Ben öncelikle Tabip Odası ve doktor arkadaşlarımızın farkındalık oluşturmak amacıyla gazeteci meslektaşlarımıza yaptıkları muayene nedeniyle teşekkür ediyorum. Beni muayene ettiler, son derece sağlıklı çıktık. Top oynamamızda herhangi bir sorun yok şu an için" dedi.

Gazeteciler daha sonra Tabip Odası Başkanı Fikret Şahin'e penaltı çektirerek hep birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi. 

TAŞKIN SARICA

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bartın Bartın’da kafa kafaya çarpışan araçlar savruldu: 5 yaralı Bartın’da karşı istikametlerde seyir halinde bulunan 2 araç, hız uyarı tabelası önünde çarpıştı. Kazada 2 kişi, su kanalına devrilen araçta sıkışırken, biri çalılık alana, araçların parçaları ise yola savruldu. Kazada 1’i ağır 5 kişi yaralandı. Edinilen bilgiye göre Gürgenpınarı’ndan Bartın istikametine seyreden ve sürücüsünün ismi belirlenemeyen 74 ABF 264 plakalı araç ile karşı yönden gelen yabancı ülke plaka kodu bulunan ve sürücüsünün ismi öğrenilemeyen araç ile çarpıştı. Boğaziçi Caddesi üzerindeki hız limitlerini gösteren tabela önünde meydana gelen feci kazanın sebebinin ise aşırı hız olduğu belirtildi. Kazada çarpışmanın etkisiyle araçlardan biri yol kenarındaki su kanalına devrildi. Araç içerisinde bulunan 3 kişiden biri çalılık alana savrulurken, 2’si ise araçta sıkıştı. Diğer araç ise su kanalına ramak kala durmayı başarırken içerisindeki 2 kişi de yaralandı. Hava yastıkları açılan araçta bulunanların hafif şekilde yaralandığı öğrenilirken, araç içerisindeki kan izleri ise dikkat çekti. Her iki araçtan kopan parçalar yola ve yol kenarına savruldu. Kazanın ardından olay yerine çok sayıda polis, sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Araçta sıkışan 2 yaralı, itfaiye, polis ve sağlık ekiplerinin yürüttüğü başarılı çalışma ile kurtarılarak, ambulansa bindirildi. Yabancı plakalı araçta bulunan ve yaralanan 2 kişinin ise gurbetçi olduğu kaydedildi. Olay yerine gelen polis ekipleri yolda başka bir kazanın yaşanmaması için güvenlik tedbiri aldı. Yapılan ilk müdahalenin ardından yaralılar, Bartın’daki hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı. Kazada yaralanan 5 kişiden birinin durumunun ağır olduğu öğrenildi. Kazanın ardından trafiğin kontrollü bir şekilde sağlandığı yol, yürütülen temizlik çalışması ve aracın su kanalından kurtarılması çalışmasının ardından yeniden trafiğe açıldı.
Adana Baraj göletlinde kaybolan adamın cansız bedenine 17 gün sonra ulaşıldı Adana’nın Kozan ilçesinde Ramazan Bayramı’nın 2’nci gününde Gökgöz Mahallesi’nde bulunan Kavşak Bendi Barajı Göletin’de yüzerek karşıya geçmeye çalışırken kaybolan 35 yaşındaki Oktay Sarıtiken’in (35), jandarma su altı robotu ile 17 gündür süren arama çalışmasında cansız bedenine gece saatlerinde ulaşıldı. Ankara’dan Kozan’a Ramazan Bayramı tatilini geçirmek için gelen 35 yaşındaki Oktay Sarıtiken, Ramazan Bayramı’nın ikinci gününde Gökgöz Mahallesi’nde bulunan Kavşak Bendi Barajı Göletin’de balık tuttuktan sonra baraj göletlinde yüzerek karşıya geçmek isterken bir anda gözden kayboldu. 3 çocuk babası Oktay Sarıtiken’in 17 gündür süren arama kurtarma çalışmasında su altı robotları cansız bedenine ulaştı. Sarıtiken’in cansız bedenine 35 metre derinlikte ulaşıldı Ankara’dan ilçeye gelen Jandarma ekipleri, su altı robotu ile gece saatlerinde yaptığı aramada Sarıtiken’in 35 metre derinlikte ve baraj göletine girdiği yerden 100 metre açıkta cansız bedenine ulaşıldı. 17 gündür Sarıtiken ailesi ve mahallelinin acı bekleyişi sürerken Muhtar Mızrak Acar 17 gündür bir haber almayı beklediklerini ifade ederek "Arama çalışması günlerdir aralıksız sürdü. Çok şükür cenazemize ulaştık. Jandarma ekiplerine ve AKOM ekiplerine teşekkür ederiz Allah razı olsun” dedi. Sarıtiken’in cenazesi Adana adli tip kurumuna gönderildi.