SAĞLIK - 25 Haziran 2013 Salı 14:40

''Madde bağımlılığı dünya çapında bir sorun''

A
A
A
''Madde bağımlılığı dünya çapında bir sorun''

Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı, Uyuşturucu Başta Olmak Üzere Madde Bağımlılığı ve Kaçakçılığı Sorunlarının Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu Başkanı Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, madde kullanımı ya da madde bağımlılığınin, öncelikle kişiyi ve yakın çevresini dolayısı ile toplumu ilgilendiren bir sağlık sorunu olduğunu bildirdi.

ADANA

Ünüvar, dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye'nin sorunu olduğu kadar dünyanın da en önemli sorunlarından birisinin madde bağımlılığı olduğunu belirtti.

Bağımlılık yapan maddelerin, belirli bir miktarda alındığı zaman, kişinin sinir sistemine etki ettiğini, akli, fiziki ve psikolojik dengesini bozan, bağımlılık yaratan, toplum içerisinde sosyal ve iktisadi çöküntüler meydana getiren, kanunların da kullanılmasını, bulundurulmasını satışını yasakladığı veya kontrol altına aldığı uyuşturucu ve uyarıcı maddeler olduğunu vurgulayan Ünüvar, "Madde Bağımlısı, kişi eğer kullanmakta olduğu maddeye karşı yüksek düzeyde bir istek duyuyorsa, o madde kişiyi peşinden koşturuyorsa ve birtakım değerlerinin ve sevdiklerinin önüne geçmiş ise artık bu kişiye madde bağımlısı denilebilir" ifadesini kullandı.

Uyuşturucu maddeye bağımlı hale gelmek için bir defa kullanmanın yeterli olabileceğini vurgulayan Ünüvar, şöyle devam etti:

"Çünkü bu maddenin vücudunuza nasıl etki edeceğini veya vücudunuzun bu maddeye nasıl tepki vereceğini bilmeniz mümkün değildir. Bu sebeptendir ki bu işten para kazanan kişiler, kişiyi bağımlısı olacağı maddeyle tanıştırma başarısını göstermek için ilk seferinde maddeyi ücretsiz verirler. Bu aşamada satıcılar iyi bilir ki kişi bağımlı olduktan sonra sürekli gelecek ve para kazandıracaktır."

Madde kullanımı ya da madde bağımlılığınin, öncelikle kişiyi ve yakın çevresini dolayısı ile toplumu ilgilendiren bir sağlık sorunu olduğuna dikkat çeken Ünüvar, şunları kaydetti:

"Dünya Sağlık Örgütü (WHO) madde bağımlılığı ve kullanımını dünya çapında bir sağlık sorunu olduğunu tanımına eklemiş ve önlem almada her konuda gelişmeleri desteklemektedir. Dünyada uyuşturucu kullanma alışkanlığında her geçen gün artış olması ve bunun insanlık için büyük bir tehlike oluşturduğundan hareket eden Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1987 yılında aldığı kararla, uyuşturucusuz temiz bir toplum hedefine ulaşma ve uluslararası alanda eylem ve işbirliğini güçlendirme konusundaki kararlığını vurgulamak amacıyla, 26 Haziran tarihini "Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü" olarak belirlemiştir. Tüm ülkelerde toplumları bilinçlendirmek için 26 Haziran tarihinde çeşitli etkinlikler yapılmaktadır. Hükümetimiz bu konuda politikalarını her geçen gün yenilemekte ve hem arzın hem de talebin azaltılması noktasında yoğun bir şekilde çalışmaktadır. Madde Bağımlılığından arınmış, sağlıklı, geleceğe umutla bakan, huzurlu bir toplum dileği ile 26 Haziran Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Gününü kutluyorum."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çanakkale Deprem bölgesindeki köy çocukları için verilen konsere, bilet yerine ayakkabıyla girdiler Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi tarafından “Müzikle Umuda Yolculuk” konseri gerçekleştirildi. Konsere gelenler, deprem bölgesindeki köy çocukları için verilen konsere, bilet yerine ayakkabıyla girdiler. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi, İletişim Fakültesi, Kurumsal İletişim Direktörlüğü ve Sosyal Sorumluluk Projeleri Koordinatörlüğü tarafından ortaklaşa organize edilen “Müzikle Umuda Yolculuk” konseri düzenlendi. Konsere, seyirciler, bilet yerine 28-42 numara yeni spor ayakkabı ile giriş sağladı. Bu ayakkabılar köy okullarındaki çocuklara ulaştırılacak. Bu konserle birlikte, ihtiyaç sahibi çocuklara yardım edilmesi amaçlanıyor. Konseri Çanakkale Belediye Başkanı Av. Muharrem Erkek, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Çanakkale İl Emniyet Müdürü Selim Arıcı, Sosyal Sorumluk Koordinatörü Doç. Dr. Hicran Özlem Ilgın, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda öğrenci izledi. Sosyal Sorumluk Koordinatörü Doç. Dr. Hicran Özlem Ilgın, “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi toplumsal faaliyetlerinden bir yenisini daha gerçekleştiriyor. Şahane bir konser verilecek. Konserde temel amacımız köy okullarındaki öğrenciler için izleyici, dinleyicilerden birer spor ayakkabı getirmesini istedik. Bugün gelen misafirlerimiz bilet yerine spor ayakkabı getirdiler. Bu ayakkabılar bayramdan önce köy okullarındaki minik öğrenciler ile buluşturulacak. Konserde müzik ve sahne sanatları fakültesi orkestrası ile barış koromuz sahne alacak” dedi. Projeye spor ayakkabı ile destek vererek, konseri izlemeye gelen Osman Acar, “İhtiyacı olan çocuklar için bu birlikteliğin sağlanmış olması çok önemli. Bizde çorbada ki tuz misali bu katkıyı yapabildiğimiz için kendimizi çok mutlu hissediyoruz” diye konuştu.