DÜNYA - 12 Haziran 2018 Salı 13:53

Makedonya-Yunanistan arasındaki isim krizi bugün çözülebilir

A
A
A
Makedonya-Yunanistan arasındaki isim krizi bugün çözülebilir

Yunanistan ve Makedonya arasında yıllardır süren isim krizinin Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras ve Makedonya Başbakanı Zoran Zaev’in bugün gerçekleştirecekleri telefon görüşmesinde çözülmesi bekleniyor.

Yunanistan’ın Makedonya Cumhuriyeti’nin ismini tanımaması Makedonya’yı uluslararası arenada zorlanmasına sebep oluyor. Yunanistan ve Makedonya Başbakanları Haziran ayında yapılacak AB zirvesinden önce isim konusunda bir anlaşma taslağı hazırlayacaklar. Ancak bir anlaşma hazırlansa bile iki ülkenin de meclislerinin onaylaması gerekiyor. Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras ve Makedon mevkidaşı Zoran Zaev, bugün telefonda isim anlaşmazlığını çözmek için görüşecekler. İsminin açıklanmasını istemeyen Yunan hükumet yetkilileri anlaşmanın bugün bile açıklanabileceğini söyledi. Konuya ilişkin Makedonya tarafından ise herhangi bir açıklama gelmedi.

Yugoslavya 1991 yılında dağıldıktan sonra Makedonya özgürlüğünü ilan ederek “Makedonya Cumhuriyetini” kurmuştu. Fakat Yunanistan, ülkede Makedonya adlı bölgenin olması nedeniyle ismin başka bir ülke tarafından kullanılmamasını savunuyor. Makedonya, yaşanan isim krizi nedeniyle Birleşmiş Milletlere üye olamadı. Birleşmiş Milletlere üye olabilmek için resmi adını “Eski Yugoslav Makedonya Cumhuriyeti” (FYROM) yapan Makedonya Cumhuriyeti, Yunanistan tarafından “Üsküp” olarak tanınıyor. Ayrıca isim anlaşmazlığı Makedonya’nın, Yunanistan’ın üye olduğu NATO ve Avrupa Birliğine girmesini engelliyor. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir