GÜNDEM - 19 Kasım 2017 Pazar 10:23

Malatya'da araç sahiplerine kışlık bakım uyarısı

A
A
A
Malatya'da araç sahiplerine kışlık bakım uyarısı

Malatyalı oto tamircileri, kış mevsimi öncesi sürücülere araçlarının kışlık bakımlarını yaptırmaları uyarısında bulunarak, kışlık bakımı ihmal eden araç sahiplerinin kışın oluşabilecek arızalar nedeniyle daha ağır faturalarla karşılaşabileceklerini söyledi.

Malatya'da Eski Sanayi Sitesi'nde yaklaşık 25 yıldır oto tamirciliği yapan Aziz Berk isimli esnaf, kış bakımını her araç sürücüsünün yapması gerektiğini ifade ederek, yapılan bakımlar hakkında bilgi verdi. Berk, “Kış mevsimi gelmeden sürücülerin araçlarının fren balatlarına baktırmaları lazım, amasörler iyi değilse değiştirmeleri lazım. Çünkü amasörlerin esnemesi lazım. Bunun yanında araçların ön düzen bakımının yapılması lazım. Yine kış lastiğinin takılması lazım, kaloriferlerin elden geçirilmesi lazım. Yani genel olarak araçların yağı, suyu, filtreleri, bujileri, fren tertibatı, silecekleri, akü ve lastiklerinin kontrol edilmesi hayati önem taşıyor. Avrupa dediğimiz araçlarda ise sadece antifriz değişimi, yağ bakımı, yağ filtresi bakımı, hava filtresi ve klima bakımı gibi bakımlar yapıyoruz. Yapılmadığı zaman bunlar sürücünün aleyhine olur. Mesela kışın fren tutmaz araç kayar, bir yere vurur ve bu gider sürücünün cebinden kat kat çıkar” şeklinde konuştu.

Bir aracın kışlık bakımının ortalama 450-500 TL’yi bulduğunu söyleyen Berk, bunun her araç için geçerli olmadığını, daha az masrafla da bakım yapılabileceğini söyledi. Kış mevsimi dolayısıyla sanayide az da olsa yoğunluğun başladığını dile getiren Berk, “Ama eskiye göre araç bakımı yok. İnsanlar eskiden araçlarına daha titizdi şu anda sürücüler o hassasiyeti göstermiyor” ifadelerini kullandı.

Mehmet Alkan isimli esnaf da, araçların kışlık bakımın önemli olduğunu aktararak, “Sürücüler kışlık bakım yapmazsa daha büyük sorunlarla karşılaşabilirler. O yüzden bir an önce kışlık bakımı yaptırsınlar. Bir arabanın kışlık bakım maliyeti ortalama 500 TL ama bu her araç için geçerli değil. Kaldı ki bir insan canı söz konusuysa bu fazla bir meblağ değil” diye konuştu. 

Barış Türel

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kilis Musabeyli’nin ilk ve tek kadın muhtarı kadınlara örnek oluyor Kilis’in Musabeyli ilçesine bağlı Dorucak köyünde yerel seçimlerde 2 adayın katıldığı muhtarlık yarışında ilçenin ilk ve tek kadın muhtarı seçilen Elif Demir, cesareti ve başarısıyla ilçedeki kadınlara örnek oldu. Muhtar Elif Demir hem tarlada çalışıyor hem de muhtarlık yapıyor. Musabeyli ilçesine bağlı Dorucak köyünde 2 muhtar adayının katıldığı 31 Mart Mahalli İdareler Seçimlerinde 116 geçerli oyun 65’ini alan Elif Demir, ilçenin ilk ve tek kadın muhtarı olma unvanını aldı. 6 çocuk annesi olan Demir, muhtarlık mesleğini kadınların daha iyi yürüttüğünü ifade etti. Demir, hem ev işlerini yapıyor hem tarlada çalışıyor hem de bir köyü yönetiyor. ‘‘46 köyün tek kadın muhtarı benim’’ Kilis’in Musabeyli ilçesine bağlı 46 köy içerisinde ilk ve tek kadın muhtar olan Elif Demir, "Günümüzde hala kadından muhtar olmaz diyerek bizi hep dışlıyorlar. Bana kalırsa kadın her şeyi yapar. Kadın dediğin bulaşık yıkar, tarlada çalışır, evine bakar ve yeri gelir milletvekili yeri gelir belediye başkanı olur. Benim en büyük hedefim muhtar olmaktı ve onu başardım. İkinci hedefim ise ilçeye belediye başkanı olmak’’ dedi. "Yeri gelir bulaşık yıkarız, yeri gelir dağda çalışırız, yeri gelir muhtar ve milletvekili oluruz” Kilis’in Musabeyli ilçesine bağlı Dorucak köyünde yaşayan ve 15 kardeşten biri olan muhtar Azası Feride Sarıyıldız ise "Ailemin izin vermemesinden dolayı okuyamadım. Ben kızımı okula gönderiyorum çünkü hem kızıma güveniyorum hem de okuması gerekiyor. Beni geçmiş zamanda her konuda kısıtlamışlardı ve son seçimlerde ben o kısıtlandığım köyde birinci sırada aza oldum. Çok yakından tanıdığım muhtar adayı olan Elif Demir’e bir önceki dönemde olduğu gibi bu dönemde tam destek vererek diğer erkek adaya fark attık ve muhtar olarak köye seçildik. Biz kadınlar yeri gelir bulaşık yıkarız, yeri gelir dağda çalışırız, yeri gelir muhtar ve milletvekili oluruz. 46 köyü olan Musabeyli ilçesinde tek kadın muhtar oldu. Ben çok korkuyordum ama hiçbir şey olmadı kadınlarda asla korkmasın’’ dedi.
Bolu Ormana atılan çöpler el birliğiyle toplandı Tarım ve Orman Bakanlığının 81 ilde başlattığı "Orman Benim" etkinliği orman yangınlarının önlenmesi hedefiyle Bolu’da da düzenlendi. Programda ormanlık alana bırakılan çöpler el birliğiyle toplandı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın orman yangınlarına karşı farkındalık oluşturmak için 81 ilde aynı anda başlattığı "Orman Benim" etkinliği Bolu’da Sarıcalar Yayla Yolu Çatal Deresi mevkiinde düzenlendi. Etkinlik çerçevesinde orman içi ve bitişiğindeki yol kenarları, tarım arazileri, yerleşim yerleri ile tesislerin bitişiğinde bulunan yanıcı maddelerin azaltılması (çalı, diri örtü temizliği ve alt dal budaması), çöplerin temizlenmesi neticesinde, orman yangını başlama riskinin en aza indirilmesi hedeflendi. Bolu Orman Bölge Müdürlüğü ev sahipliğindeki etkinliğe Bolu Vali Yardımcısı Abdullah Şen, Bolu İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Cemil Sarıcı, Tarım ve Orman İl Müdürü Zekeriya Ar, Orman Bölge Müdürlüğü Personeli ve çok sayıda öğrenci katılım sağladı. Orman yangınlarına farkındalık oluşturmak için ormanlık alana bırakılan çöpler Vali Yardımcısı Abdullah Şen, Bolu Bölge Müdürü Mahmut Şentürk, kurum müdürleri ve öğrencilerle birlikte el birliğiyle toplandı. "Ormanlarımız için ciddi bir tehdit" Bolu Orman Bölge Müdürü Mahmut Şentürk, "Hepinizin bildiği üzere orman yangınları ormanlarımız için ciddi bir tehdit. Özellikle yaz aylarında gerek sigara atığı, gerekse diğer piknik ateşi veya anız yangınları gibi nedenlerle orman yangınlarımız çıkıyor. Bizler de bu programda orman yangınına sebebiyet verebilecek bitkisel atıkları, dalları ve bunun yanı sıra insanların doğaya attığı naylon poşetleri, çöpleri, diğer plastik ve cam şişeleri yol kenarından toplayarak etkinliğimizi tamamlayacağız" dedi.