ÇEVRE - 24 Mart 2017 Cuma 09:15

Manyas Kuş Cenneti’nde ürküten tablo

A
A
A
Manyas Kuş Cenneti’nde ürküten tablo

Eşsiz bir güzelliğe ve zengin kuş varlığına sahip olan Manyas Kuş Cenneti’nde kaçak avlanma ve balıkçıların gelişigüzel bıraktıkları kilometreleri bulan ağlar, bölgeye göç eden birbirinden güzel kuşların ölümüne sebep oluyor.

Gölet ve barajlara giderek sık sık kontrol gerçekleştiren dernek üyelerinin ihbarları ile kaçak av faaliyetleri gün yüzüne çıktı. Kısa süre içinde yapılan operasyonlarda kaçak avda kullanılan kilometrelerce uzunlukta balıkçı ağları ve tekneler yakalanırken; Balıkesir’in içme suyunun sağlandığı İkizcetepeler Barajında da akaryakıt ile çalışan tekneler, içme suyu sağlığı açısından akıllarda soru işareti bıraktı. Dünyanın hayranlıkla baktığı Manyas Kuş Cenneti’nde ise onlarca ötücü kuş, kaçak atılan ağlara dolanarak öldü.

BASODER ihbarlarını değerlendiren Balıkesir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü ekipleri jandarma ile birlikte üç gündür yürüttüğü çalışmalar sonrasında Balıkesir ilinin içme suyu ihtiyacını karşılayan İkizcetepeler Barajını ve Manyas Gölünden kilometrelerce misina ağı topladılar. Barajda içinde kurşun maddesi bulunan ağlar ve akaryakıt ile çalışan tekneler görüldü.

Barajda kaçak avlanan teknelere el konulurken bu kişiler hakkında tutanak düzenlendi. Ancak bazı tekne sahiplerine ulaşılamadı. Avrupa’da en üst kategorisi olan A sınıfı diplomayla ödüllendirilen Manyas Kuş Cenneti’nde yapılan çalışmalarda ise bin 400 metre misina ağa el konuldu.

KUŞLAR AĞLARA TAKILIP ÖLDÜ

Kuş göç yolu üzerinde bulunan pelikan, balıkçıl, kaşıkçı, karabatak, yaban kazı, yaban ördeği ile ötücülerden oluşan binlerce kuşun ağaçlar ve sazlar üzerine yuva yaptığı büyük kuluçka kolonilerini barındıran Manyas Kuş Cenneti’ne atılmış olan ağların sudan çıkartılması esnasında ise onlarca kuşun misina ağlara takılarak öldüğü görüldü.

BASODER Yönetim Kurulu Başkanı Göksal Aktaş, “Şehir merkezine 21 kilometre uzaklıkta bulunan ve yıllık 50 milyon metreküp suyun şehrimize tahsisini sağlayan İkizcetepeler Barajı’nda, yıllardır akaryakıtla çalışan teknelerle yapılan yasa dışı balık avcılığı faaliyetlerini üzüntü ile gözlemlemekteyiz. Kırık, dökük ve daha da önemlisi akaryakıt ile çalışan bu teknelerin normalde içme suyu havzamız üzerinde kesinlikle bulunmaması gerekmektedir. Balıkesir halkının sağlığını tehdit eden bu durum aslında BASKİ’nin Su Havzalarını Koruma Yönetmeliği’nin 6. Maddesinde de çok net bir ifadeyle yasaklanmıştır. Bu havzada yasadışı avcılık nedeniyle balık varlık nüfusu da endişe verici duruma gelmiştir. Ayrıca kurşunlu ağlar ile yapılan yasa dışı avcılığın da insan sağlığı ve ekolojik dengeyi bozucu bir faaliyet olduğu herkesce bilinmektedir ve derhal önüne geçilmelidir. Suyun dibine takılarak kopan ağlardaki kurşunların içme suyumuza verdiği zararı düşünmek bile istemiyoruz" dedi.

Manyas Kuş Cenneti ile ilgili konuşan Başkan Aktaş, "Dünyaca ünlü Manyas Kuş Cenneti’nde kuşların misina ağlara takılarak öldüğünü görmek bizleri müthiş derecede üzmüştür. Bir an önce tedbiri alınmalı ve il müdürlüklerine verilen yetki kullanılarak hiç olmazsa Manyas Kuş Cennetimizde misina ağların kullanımına izin verilmemelidir. Bilindiği üzere yılın belirli zamanlarında Balıkesir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz ve Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığımızca “Su Kaynaklarımızın Balıklandırılması Projeleri” yapılmakta ve su kaynaklarımıza yavru balıklar bırakılmaktadır. Bir taraftan balıklandırma çalışmaları yapılırken, diğer taraftan yasa dışı yollarla avlanılmasını kabul edemeyiz. Bu sebeplerden dolayı İl Tarım Müdürlüğümüze yapmış olduğumuz şikayetler değerlendirilmiş ve yasa dışı avcılara ait sularımızda bulunan ağlar toplanmıştır. Bundan sonraki aşamada ise Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğümüze müracaatta bulunarak İkizcetepeler Barajımızdaki teknelerin biran önce oradan kaldırılmasını talep edeceğiz. İlerleyen günlerde ise Merkezi Ankara’da bulunan üyesi olduğumuz Amatör ve Sportif Olta Balıkçılığı Federasyonu - ASOF sayesinde Bakanlığımıza müracaatta bulunarak barajımızın ticari su ürünleri istihsaline açılmamasını ve hatta Manyas Kuş Cennetimizdeki kuşlarımızın misina ağlara takılarak ölmelerinin önüne geçilmesi için Manyas’taki ticari faaliyetin durdurulmasını da talep edeceğiz” şeklinde konuştu.

Bahadır Demirçeviren

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Enkaz kentin bereketli topraklarında buğday hasadı HATAY (İHA) – Depremin vurduğu Hatay’ın bereketli topraklarında buğday hasadı başladı. Türkiye’nin en bereketli topraklarına ev sahipliği yapan Hatay’da onlarca ürün yetişiyor. Yaz sezonunun gelmesiyle birlikte hasat edilen ürün çeşitliliği de her geçen gün artıyor. Depremin vurduğu kentin yeniden ayağa kalkması için önemli bir role sahip olan tarım, bölge halkına umut olmuş durumda. Arsuz ilçesi Pirinçlik Mahallesi’nde de geçtiğimiz son baharda ekimi yapılan buğdayda hasat başladı. Asrın felaketi sonrası üreterek hayata tutunmaya başlayan Pirinçlik Mahallesi sakinlerinden Bodur ailesi de 100 dönümlük tarlada buğday üretimine devam ediyor. Çocukluğundan beridir çiftçilik ile uğraştığını dile getiren 51 yaşındaki İrfan Bodur, “Tarlada doğduk, tarlada büyüdük ama aklımızın yettiği yaştan bu tarafa tarımla uğraşıyoruz. Çocukluk dönemlerimizde karapatoz dediğimiz patozla hani önceleri daha ilk başlarında orakla biçerdik desteleri toplayıp buğdayları deste halinde bir yere yığardık patozla çektiğimiz zaman buğdayın samanı bir tarafa ve çıkan buğdayı tenekelerle alıp çuvallama yapardık. Daha sonra da satışlarını ilgilenirdik daha sonralarında, biçer bağlar çıktı yani buğdayı biçiyor bağlıyor çok sevinmiştik, ne güzel bir teknoloji demiştik o zamanlar daha sonraları işte biçerdöverler, tarlalara girdiğinde işte rahatlık bu günlermiş dedik. Birkaç saatin içerisinde buğdayımızı hasat ediyoruz buğdayı hemen kamyonlara yüklenip, satışını gerçekleştirmiş oluyoruz. Ortalama 100 dönüm civarında buğday ekmiş olduğumuz tarlalarımız var ortalama 150 dönüm civarında zeytin üretimimiz var, ortalama 100 dönüm civarında narenciye ile uğraşıyoruz. Son durumda buğday fiyatlarını 7 TL üzerinden satmıştık bu yıl henüz bir açıklama hala gerçekleştirilmiş durumda değil zaten buğdayın alıcıları da genelde tüccarlar alıyor” ifadelerini kullandı. Tarım işlerinde ailesine yardım ettiğini söyleyen 11 yaşındaki Rana Bodur ise, “Babamgil öncelikle buğdayı biçmeye gidiyor, motorlarla buraya getiriyorlar buradan çuvallıyoruz. Çoğunlukla hafta sonları gidiyorum okuldan geldikten sonra akşam üzeri bazen gidiyoruz. Buğdayı toplarken, böyle üstümden koca bir yük gidiyormuş gibi hissediyorum, kendi tarlamızdan topladığımız buğdayları öğüterek un haline getiriyoruz ardından da ekmeklerimizi yapıp afiyetle yiyoruz” şeklinde konuştu.
Erzincan Kemaliyeli çiftçilere eğitim verildi Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün işbirliği ile Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde çiftçi eğitim toplantısı düzenlendi. Düzenlenen toplantıda çiftçilere yöreye uygun olarak dut yetiştiriciliği, ceviz yetiştiriciliği, bağcılık ve bitki sağlığı konusunda bilgilendirme yapıldı. Sezonun başlamasıyla birlikte eğitim ve yayım çalışmalarını hızlandıran tarım teşkilatı köy köy, ilçe ilçe gezerek hem çiftçileri bilinçlendiriyor hem de eğitim ve yayım hizmetini çiftçinin ayağına götürüyor. Son olarak Kemaliye ilçesinde yapılan eğitim toplantısında genel olarak meyvecilik eğitimi verildi. 2021 yılında coğrafi işaret tescili alan Kemaliye (Eğin) dutu ile meşhur ilçede çiftçilere dut yetiştiriciliği konusunda da ayrıntılı bilgi sunuldu. Konuyla ilgili bilgi aldığımız Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürü Murat Şahin, tarım teşkilatının her zaman çiftçilerin yanında olduğunu belirterek, verimli ve kaliteli üretimin bilgi ile mümkün olacağını söyledi. Bu kadim topraklarda çiftçilerin her daim üretime devam ettiğini kaydeden İl Müdürü Şahin, eğitimlerin düzenlendiği ilçelerin ürün desenine göre ekiplerin oluşturulduğunu ve çiftçilerin maksimum faydalanabileceği biçimde eğitimlerin şekillendirildiğini söyledi. İl Müdürü Şahin, “Tarım ve hayvancılıkla uğraşan değerli çiftçilerimizin çalışma alanlarında birebir yüz yüze görüşerek çiftçilerimizin tarımla ilgili sorunlarını dinleyip ortak bir noktada karşılıklı görüş ve önerileri dinleyip çözüme ulaştırmayı hedefliyoruz. Basın, internet ve sosyal medya aracılığı ile çiftçilerimize her türlü bilgilendirmeyi yapıyoruz ancak bunu asla yeterli görmüyoruz. Ekiplerimiz her daim çiftçimizin yanında olmaya devam edecek” dedi.
Hakkari Vali Yardımcısı Karadağ: "Muhtarlara önem veriyoruz" Hakkari Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Buğra Karadağ, görüşme talebinde bulunan köy muhtarlarının taleplerini dinledi. İl Özel İdaresinde gerçekleştirilen görüşmeye katılan muhtarlar, Vali Yardımcısı Karadağ’a köylerindeki içme suyu, sulama kanalı sorunu ile yol ve asfalt çalışmaları başta olmak üzere vatandaşların istek ve taleplerini ilettiler. Çözüm odaklı olarak köyler için yapılabileceklerin görüşüldüğü toplantıda Vali Yardımcısı Karadağ, vatandaşla devlet arasında köprü görevi gören muhtarlarla sık sık bir araya gelmeyen özen gösterdiklerini söyledi. Karadağ, amaçlarının muhtarlarla işbirliği içerisinde koordineli olarak çalışarak köylerdeki sorunları en hızlı şekilde çözüme kavuşturmak olduğunu ifade etti. Vali Yardımcısı Buğra Karadağ, "Sizlerin talepleri ve sorunlarıyla yakından ilgilenmeye çalışıyoruz. Halkımızdan doğrudan haber getiren siz muhtarlarımıza önem veriyoruz. İnşallah köylerinizde yapılması gereken eksiklikleri ve taleplerinizi hep birlikte işbirliği içerisinde çözüme kavuşturacağız. Yeni seçilen muhtarlarımıza görevlerinin hayırlı olmasını temenni ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum" şeklinde konuştu. Toplantıda söz alan muhtarlar ise köylerindeki sorun ve talepleri dile getirdiler. Vali Yardımcısı Karadağ, sorunların imkanlar dahilinde çözümü konusunda ilgili şube müdürlerine talimatlarını iletti.