DÜNYA - 26 Temmuz 2021 Pazartesi 23:34

Meksika Devlet Başkanı Obrador’dan Biden’a Küba’daki siyasi ve insani konuları ayrı ayrı değerlendirmesi çağrısı

A
A
A
Meksika Devlet Başkanı Obrador’dan Biden’a Küba’daki siyasi ve insani konuları ayrı ayrı değerlendirmesi çağrısı

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, Küba’daki sosyal kriz nedeniyle insani yardımların siyasi olanlardan ayrı tutulması ve yardım sevkiyatlarının girişine izin verilmesi için ABD Başkanı Joe Biden’a çağrıda bulundu.

Meksika Devlet Başkanı Lopez Obrador, Veracruz Limanı'ndaki Deniz Müzesi'nde basın toplantısı düzenledi. Obrador, çok yakında Meksika donanmasına ait iki gemiyle Küba’ya ilaç, oksijen ve gıda yardımı göndereceklerini belirterek, ABD Başkanı Joe Biden’a çağrıda bulundu. Obrador, “Bu saygı dolu bir çağrıdır, müdahale olarak değerlendirilmemelidir. Politik konuları insani olanlardan ayırmalıyız. Hayat insan haklarının temelidir. Çözüm adına birçok şey yapılabilir. Her iki ulusa da tüm saygımla bir önerim var. Kübalıların ABD’de veya dünyanın herhangi bir ülkesinde yaşayan ve çalışan akrabalarından yardım almalarına izin verilmesi, tıpkı bizim vatandaşlarımızın yaptığı gibi. Bence Başkan Biden bu konuda bir karar vermeli” dedi.

Obrador, Küba’ya ekonomik ambargo uygulayan ve her yıl Birleşmiş Milletler’de yapılan oylamada bu ambargo lehine oy kullanan ülkelere de çağrı yaparak, “Bu konuda bir karar verme zamanıdır. 200 yıl önce tanımlanan politika işe yaramıyor, kimsenin işine gelmiyor. Artık işgaller, ilhaklar, ablukalar olmamalı ve kalkınma için tüm halklar arasında işbirliği olmalı” dedi.

Bu çağda bağımsız bir ülkenin abluka ile cezalandırılmak istenmesinin akıl almaz olduğunu söyleyen Obrador, “Küba halkına ve hükümetine siyasi olarak boyun eğdirmek isteyen ambargoya karşı dayanışma kararı aldık. Yardım etme, dayanışma içinde olma kararı aldık” ifadelerini kullandı.

Meksika, Küba’daki sosyal ve ekonomik krize destek vermek amacıyla başkent Havana'ya 23 Temmuz Cuma günü PEMEX'e (Meksika Petrolleri) ait bir gemiyle 200 bin varil petrol göndermişti. Coatzacoalcos Limanı'ndan ayrılan geminin bugün yerel saatle 18.00 sularında Havana şehrine ulaşması bekleniyor.

Saim Sevinç

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Derneklere beyannamede son gün uyarısı DENİZLİ (İHA) – Derneklerin yılsonu itibariyle faaliyetlerini, gelir ve gider işlemlerinin sonuçları ile ilgili düzenleyecekleri beyannameyi Nisan ayı sonuna kadar vermeleri gerektiği bildirildi. Beyannamelerini zamanında vermeyen derneklerin 8 bin 322 lira ceza ile karşı karşıya kalacakları belirtildi. Konuyla ilgili olarak Denizli Valiliği’nden yapılan açıklamada; “Dernekler 2023 yılına ait beyannamelerini www.siviltoplum.gov.tr internet adresi üzerinden Dernekler Bilgi Sistemi (DERBİS) üzerinden kullanıcı adı, şifresini ve parolasını kullanarak doldurmalıdırlar. Elektronik ortamda gönderilen beyanname ve bildirimler ile kağıt ortamında gönderilen beyanname ve bildirimler arasında hukuki sonuçları itibariyle hiçbir fark bulunmamaktadır. Kullanıcı kodu, şifre ve parola kullanmak suretiyle elektronik ortamda doldurulmuş ve onaylanmış beyanname ve bildirimler, dernek tarafından verilmiş beyanname ve bildirimler olarak kabul edilir. Beyanname verme yükümlülüğünü yerine getirmeyen dernek yöneticileri 8 bin 322 TL idari para cezası ile cezalandırılır. Ayrıca, beyannamenin 7. bölümü doldurulurken derneğin defterlerinin hangi usulde tutulduğu doğru olarak işaretlenmeli ve buna göre ‘gelirler’ ve ‘giderler’ bölümleri bir önceki yılın devreden hesapları da dikkate alınarak doldurulmalıdır. Dernek yöneticilerinin idari para cezaları ile karşı karşıya kalmamaları için 2023 yılı beyannamelerini 30 Nisan 2024 tarihi Salı günü mesai bitimine kadar vermeleri gerekmektedir” denildi. 122 dernek beyanname verecek Yaşanabilecek yoğunluğa dikkat çekilen açıklamada; “Ancak yıllık beyannamelerin gerek kağıt ortamında, gerekse DERBİS üzerinden Nisan ayının son günlerinde verilmesi, Türkiye genelinde 122 bin derneğin olduğu düşünüldüğünde internet sistemi üzerinde bir yoğunluk yaşanmasına ve DERBİS sisteminin tıkanmasına sebebiyet vermekte, ayrıca Valilik ve Kaymakamlıklarda yoğunluğa neden olmakta ve beyannamenin kontrol edilerek alınmasından dolayı Beyannameyi veren dernek yöneticileri açısından zaman kaybına neden olmaktadır. Dolayısıyla beyanname verme konusunda dernek yöneticilerinin son günü beklemeden, yukarıdaki işlemleri süratle yapmaları gerek idare, gerekse dernekler açısından ciddi rahatlıklar sağlayacaktır” ifadelerine yer verildi.
Kayseri Kocasinan’dan Uğurevler’e modern pazar yeri Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, proje olarak taahhüt ettiği çalışmaların startını verdi. Uğurevler Mahallesi’nde yapımına başlanan aile sağlık merkezi ile kapalı semt pazar yerini inceleyen Başkan Çolakbayrakdar, kentsel dönüşümle birlikte Kayseri’de yaşayan tüm vatandaşların memnuniyeti ve yaşam kalitesini artırmayı hedeflediklerini söyledi. Örnek bir sosyal belediyecilik hizmeti sundukları belirten Başkan Çolakbayrakdar, ‘Yeni Kocasinan’a her alanda olduğu gibi daha modern ve daha işlevsel modern pazar yerleri kazandırdıklarını ifade etti. Kentsel dönüşümle bölgenin ihtiyacı olan diğer sosyal donatıların da yapılacağına dikkat çeken Başkan Çolakbayrakdar; "Uğurevler Mahallesi’ne daha önce müjdesini vermiş olduğumuz kapalı bir semt pazar yerinin çalışmalarına başladık. Uğurevler ve çevre mahallelere hizmet verecek olan pazar yeri, bölgenin ihtiyacını karşılayacakken hemşehrilerimize daha konforlu imkân sağlayacak. Hayırlı uğurlu olsun. Gerek pazarcı esnafının daha iyi şartlarda vatandaşlara hizmet verebilmesi noktasında, gerekse vatandaşların daha hijyenik bir ortamda alışveriş yapabilmeleri adına bu tür projelere büyük önem veriyoruz. Bu ve buna benzer çalışmalarımızı artırarak devam edeceğiz. 2024 ve bundan sonra taahhüt ettiğimiz projeleri teker teker hayata geçirerek, vatandaşımıza daha güzel bir hizmet sunmanın gayreti içerisindeyiz. Kocasinan’ımız gelişiyor, büyüyor ve güzelleşiyor. Gece-gündüz demeden vatandaşlarımızın isteklerini birer birer yerine getirmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı. Başkan Çolakbayrakdar, bölgeyi değerli kılacak hizmetler yapmaya devam edeceklerini de sözlerine ekledi.