EKONOMİ - 21 Eylül 2023 Perşembe 13:45 | Son Güncelleme : 21 Eylül 2023 Perşembe 14:15

Merkez Bankası faizi 500 baz puan artırdı

A
A
A
Merkez Bankası faizi 500 baz puan artırdı

Merkez Bankası, faizi 500 baz puan artırarak yüzde 25 seviyesinden yüzde 30 seviyesine yükseltti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararını açıkladı. Para Politikası Kurulu (Kurul) politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 25’ten yüzde 30 düzeyine yükseltilmesine karar verdi.

Karar metninde Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar verdiği belirtildi.

Enflasyonun Temmuz ve Ağustos aylarında öngörülenin üzerinde gerçekleştiği hatırlatarak yurt içi talepteki güçlü seyir ve hizmet fiyatlarındaki katılık devam ederken, petrol fiyatlarındaki artış ve enflasyon beklentilerinde süregelen bozulmanın enflasyonda ilave yukarı yönlü baskı oluşturduğu ifade edilen metinde, “Bu unsurlar, enflasyonun yıl sonunda Enflasyon Raporu’ndaki (Rapor) tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceğine işaret etmektedir.

Son dönemde etkili olan ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar ile vergi düzenlemelerinin ise enflasyona önemli ölçüde yansıdığı ve aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüşün başlayacağı değerlendirilmiştir.

Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarının etkisiyle, dezenflasyonu 2024 yılında Rapor’daki patika ile uyumlu şekilde tesis etmekte kararlıdır.

Doğrudan yabancı yatırımlar, dış finansman koşullarındaki iyileşme, rezervlerde süregelen artış, turizm gelirlerinin cari işlemler hesabına desteği ve Türk lirası varlıklara yurt içi ve yurt dışı talebin artmaya başlaması fiyat istikrarına güçlü katkıda bulunacaktır.

Seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma sürdürülecek
Politika faizi, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirlenecektir.

Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir.

Kurul, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirmektedir.

Sadeleşme süreci, etki analizleri dikkate alınarak kademeli olarak devam edecektir. Bu kapsamda, Türk lirası mevduat payının artırılmasına yönelik düzenlemeler parasal aktarım mekanizmasını güçlendirmektedir.

Kurul, faiz artırımının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almayı sürdürecektir.

Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir.

Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edecektir” denildi.

 

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Otogardaki X-ray’den geçerken kolide yakalanan yavru maymuna annelik sürprizi Antalya Otogarı’nda X-ray cihazdan geçtikten sonra, güvenlik personeli tarafından fark edilerek ele geçirilen rhesus türü yavru maymun, Doğal Yaşam Parkı’nda daha önce başka yavrulara da annelik yapan Muko isimli dişi maymun tarafından sahiplenildi. Üç ay süren bakım ve uyum sürecinin ardından sürüye katılan Fıstık, artık yeni ailesiyle birlikte yaşıyor. Antalya Otogarı’nda Ankara’dan gönderilen bir kolide ele geçirilen rhesus türü yavru maymun, Antalya Doğal Yaşam Parkı’nda yeni yaşamına uyum sağladı. Fıstık adı verilen maymun, yaklaşık üç ay süren karantina ve rehabilitasyon sürecinin ardından sürüye dahil edildi. Yavru maymuna, parkta daha önce annesiz yavruları büyüten Muko isimli dişi maymun annelik yapıyor. Fıstık, yaklaşık 15 gün önce diğer bireylerin bulunduğu alana yerleştirildi. Yetkililer tarafından, sürecin kontrollü şekilde ilerlediği ve önce kısa süreli denemeler yapıldığı belirtildi. Antalya Doğal Yaşam Parkı Şube Müdürü Veteriner Hekim Dr. Aygül Arsun, fıstık adlı maymunun 26 Aralık 2024 tarihinde Antalya Doğal Yaşam Parkı’na teslim edildiğini belirterek, "Tüm rehabilitasyon ve sağlık kontrolleri tamamlandıktan sonra maymunu sürüsüne alıştırdık. Bu süreç doğal gelişti. Bu süreçte zaman zaman denemeler yaptık. Bazen bireyler reddetti ama 15 gündür birlikte yaşıyorlar. Muko, Fıstık’ı tamamen sahiplendi. Daha önce büyüttüğü başka bir yavru vardı, ancak Fıstık ondan biraz daha küçük olduğu için Muko ona daha çok sahip çıkıyor. Kucağında tutuyor, ilişkileri çok iyi" dedi. Muko’nun yaşlılık nedeniyle bazı deri problemleri yaşadığını da belirten Arsun, "Fıstık ilk geldiğinde yaklaşık 2-3 aylıktı. Şimdi 6 aylık. Türüne göre biraz küçük kalsa da gelişimini sürdürüyor. Geldiğinde stresli ve zayıftı. Sağlık taraması yapıldı, beslenme düzenine alındı. Şu an sağlık durumu iyi" diye konuştu. Aynı alanda Muko’nun daha önce büyüttüğü yavru maymun ve bir erkek maymun da bulunuyor. Park yetkilileri, Fıstık’ın sürüye uyum sağladığını ve gözlemlerin olumlu yönde ilerlediğini bildirdi. Ayrıca, Antalya Doğal Yaşam Parkı’nda bulunan tüm primatların, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından el konulan ve kaçak hayvan ticaretine konu olan bireylerden oluştuğu da ifade edildi.
İzmir Minik eller fırınının minik ustaları İzmir’de ilkokul öğrencileri, okulda minik elleriyle katkı verdikleri geleneksel yemeklerle hem farklı lezzetleri deneyimliyor hem sağlıklı besleniyor. Bayraklı ilçesinde bulunan Azerbaycan Halk Cumhuriyeti 100. Yıl İlkokulu, okulda hazırlanan geleneksel yemeklerle öğrencilerin sağlıklı beslenmelerine katkıda bulunuyor. Temel becerilerin erken yaşta edinilmesini sağlamak ve sağlıklı beslenmeyi teşvik etmek amacıyla başlatılan ‘Yemekte Denge’ projesi kapsamında, yöresel lezzetlerden olan köy ekmeği, tarhana gibi yiyecekler öğrencilerin de yardımıyla hazırlanıyor. Öğrenciler ayrıca yemek hazırlama teknikleri ve besin kaynakları hakkında bilgilendiriliyor. Okul Öncesi Öğretmeni Esra Karataş, öğrencilerin ekmek yapımının temel aşamalarını deneyimleyerek, buğdayın tarladan sofraya uzanan yolculuğunu ve ekmeğin besin değerini öğrendiğini söyledi. Öğrencilerin; un, su, maya ve tuz gibi temel malzemelerin bir araya gelerek nasıl ekmeğe dönüştüğünü uygulamalı olarak öğrendiklerini söyleyen Karataş, şunları kaydetti: "Öğrencilerimiz, hamurun yoğrulması, kabarması ve pişirilmesi süreçlerine aktif olarak katılıyorlar. Bu sayede kendi emekleriyle hazırladıkları ekmeklerin tadına bakıyorlar. Böylelikle hem öğreniyorlar hem de sağlıklı ve doğal beslenmenin önemini deneyimliyorlar." "Öğrencilerimiz el becerilerini geliştiriyor" Etkinliğin temel amacının, öğrencilere ekmeğin sağlıklı ve önemli bir yiyecek olduğunu sevdirerek öğretmek olduğundan bahseden Karataş, "Onların küçük dünyalarında, ekmeğin sadece bir yiyecek değil, aynı zamanda enerji kaynağı ve büyüme destekçisi olduğunu fark etmelerini istiyoruz. Onlara ekmek yapımının eğlenceli ve basit adımlarını göstererek, kendi elleriyle bir şeyler üretmenin mutluluğunu yaşatmayı hedefliyoruz. Bu sayede öğrencilerimiz, mutfakta basit görevler alarak el becerilerini geliştiriyor ve iş birliği içinde bir şeyler başarmanın keyfini sürüyorlar. Öğrencilerin, sağlıklı beslenmeye karşı içten bir motivasyon duymalarını ve yiyecek israfının önüne geçme konusunda ilk adımları atmalarını arzu ediyoruz" diye konuştu. "Doğal besinlerin değerini kavrıyorlar" Öğrencilerin, tarhananın içeriğindeki doğal ve besleyici malzemeleri yakından tanıdığını belirten Sınıf Öğretmeni Nermin Kocaalan ise "Yoğurt, un, domates, biber, soğan ve çeşitli baharatlar gibi tarhananın temel bileşenlerini inceleyerek, mevsiminde taze sebze ve meyve tüketiminin sağlığımız üzerindeki olumlu etkileri vurgulanmış oluyor. Öğrenciler tarhananın geleneksel yapım aşamalarını öğrenerek, ev yapımı ve doğal besinlerin değerini kavrıyor. Çorbayı öğrencilerimizle beraber pişiriyoruz. Erken yaşta kazanılan bu tür olumlu deneyim ve bilgiler, uzun vadede sağlıklı yaşam alışkanlıklarının temellerinin atılmasına önemli ölçüde katkı sağlayacaktır" ifadelerine yer verdi.