EKONOMİ - 22 Ağustos 2019 Perşembe 15:05

Merkez Bankası'nın toplam rezervleri azaldı!

A
A
A
Merkez Bankası'nın toplam rezervleri azaldı!

Merkez Bankası toplam rezervleri 16 Ağustos ile biten haftada 1 milyar 421 milyon dolar azaldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) haftalık para ve banka istatistiklerini açıkladı. Buna göre; Merkez Bankası toplam rezervleri 16 Ağustos ile biten haftada 1 milyar 421 milyon dolar azalarak 102 milyar 689 milyon dolar oldu. Brüt döviz rezervleri de 1 milyar 794 milyon dolar azalarak 79 milyar 217 milyon dolardan 77 milyar 423 milyon dolara geriledi.
Altın rezervleri ise 16 Ağustos haftasında 373 milyon dolar artışla 24 milyar 893 milyon dolardan 25 milyar 266 milyon dolara yükseldi.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Havalar ısınınca ortaya çıktılar: Uzmanından yılan açıklaması Kocaeli’de havaların ısınmasıyla birlikte yerleşim alanlarında yılanlar görülmeye başladı. Kocaeli Veteriner Hekimleri Odası Genel Sekreteri Cüneyt Özer, yılanların doğada çiftleşmeye ve beslenmeye başladığını belirterek, ormanda gezintiye çıkan vatandaşlara uyarılarda bulundu. Yaz sıcaklarının artmasıyla kış uykusundan uyanan yılanlar doğaya çıkmaya başladı. Yaşam alanları daraldığı için yiyecek bulmakta zorlanan yılanların kentin çoğu noktasında görülmesi de vatandaşlarda tedirginliğe sebep oldu. Kocaeli Üniversitesi Deneysel Tıp Araştırma Biriminin Sorumlu Yöneticisi ve Kocaeli Veteriner Hekimleri Odası Genel Sekreteri Cüneyt Özer, yılanların etçil sürüngenler olduğunu belirterek, Antarktika ve çoğu ada dışında dünyanın her yerinde bulunduklarının bilgisini verdi. Dünya genelinde 520 cins ve 3 bin 900’ün üzerinde yılan türü olduğunu ifade eden Özer, "10 santimetreden, 7-8 metreye kadar boyutları mevcuttur. Türkiye’de de 47’ye yakın yılan türü mevcuttur" dedi. "Korkulacak bir şey yok" Cüneyt Özer, Kocaeli’de havaların ısınmasıyla birlikte kış uykusundan uyanan yılanların artık yuvalarından çıkmaya başladığını söyleyerek, "Yuvalarından çıkarak doğada çiftleşmeye, üremeye ve beslenmeye başladılar. Bu gayet normal bir durum. Korkulacak bir şey yok" diye konuştu. "Onların yaşam alanına girmemiz yılanlarla daha sık karşılaşmamıza sebep olan etkenlerden biridir" Vatandaşların ormanlık alanlarda ve doğada gezinti yaparken dikkatli olmaları gerektiği uyarısında bulunan Özer, "Isırma vakasıyla karşılaştıklarında en kısa zamanda sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekir. Yılanların doğada insanlarla iç içe olmasının bir sebebi de şudur; daha önce onların yaşam alanı olan ormanlar veya arazilerde bizlerin binalar yaparak, onların yaşam alanına girmemiz yılanlarla daha sık karşılaşmamıza sebep olan etkenlerden biridir" şeklinde konuştu. "Evlere giriş sebepleri açıkta bırakılan yiyecekler değildir" Kocaeli Üniversitesi Deneysel Tıp Araştırma Biriminin Sorumlu Yöneticisi Cüneyt Özer, sözlerini şöyle noktaladı: "Yılanlar beslenmek için de birtakım davranışlarda bulunuyorlar. Süte, suya, gıdaya ulaşmak isteyen yılanlarla daha sık karşılaşıyoruz. Aynı zamanda, evlere giriş sebepleri de açıkta bırakılan yiyecekler değildir. Ben öyle olduğunu düşünmüyorum. Yılanları öldürmek de doğru bir davranış değildir. Gerekli kurumlara başvurarak yardım talebinde bulunmamız gerekir."
Eskişehir Eskişehir’de 4 bin çifte vatandaş Bulgaristan seçimleri için sandığa gitti Bulgaristan’da gerçekleşen parlamento seçimleri için Eskişehir’de yaşayan 4 bin çifte vatandaş, açılan 3 adet sandığa giderek oy kullanmaya başladı. Bulgaristan’da gerçekleşen parlamento seçimleri ve Avrupa Birliği parlamento seçimi için oy kullanma işlemleri bugün sabah saatlerinde başladı. Eskişehir’de yaşayan yaklaşık 4 bin çifte vatandaşın oy kullanması için de Odunpazarı ilçesinde 1, Tepebaşı ilçesinde 2 sandık açıldı. Bulgaristan kimlikleri ile sandığa giden çifte vatandaşlar, elektronik ortamda oylarını kullanabiliyor. Sabah erken saatlerden itibaren oy kullanmak için Eskişehir’deki çifte vatandaşların sandık başına gitmeye başladığını belirten Eskişehir Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Habibe Aydın, "Türkiye genelinde bugün 166 tane sandık açıldı, Eskişehir’de de 3 tane sandığımız var" dedi. "Bulgaristan’daki kardeşlerimizin her zaman yanında olduğumuzu onlara da hissettirmek istiyoruz" Kullandıkları oylarla Bulgaristan’daki kardeşlerine destek olduklarını belirten Eskişehir Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Habibe Aydın, şu ifadeleri kullandı: "Bugün Bulgaristan parlamento seçimlerini gerçekleştiriyoruz. Eskişehir’de yaşayan 4 bin civarında çifte vatandaşımızın olduğunu biliyoruz. Oy kullanma duyarlılığını göstermelerini bekliyoruz kendilerinden. Türkiye genelinde bugün 166 tane sandık açıldı. Eskişehir’de de 3 tane sandığımız var. Bu sandıklardan 1 tanesi Çankaya Mahallesi Plevne İdari Ortaokulu’nda, diğer 2 sandığımız Tepebaşı bölgesinde Şehit Subutay Alkan Ortaokulu’yla Ahmet Olcay İlköğretim Okulu’nda bulunuyor. Oy kullanma işlemleri devam edecek. Biz bu seçimleri oldukça fazla önemsiyoruz. Çünkü Bulgaristan’daki kardeşlerimizin her zaman yanında olduğumuzu onlara da hissettirmek istiyoruz. Bir yandan da geçmiş unutulmaz. Ancak biz geçmişe Bulgaristan’daki kardeşlerimizle birlikte tekrar el ele hep birlikte buradan Türkiye’den destekle yön vermek istiyoruz. Tabii ayrı bir önemi daha var bugünün. Avrupa Birliği parlamento seçimleri de gerçekleştiriliyor aynı zamanda. Bu anlamda buradan gidecek oyların da çok fazlasıyla önemi var. Çifte vatandaşlarımız aynı zamanda Avrupa Birliği parlamento seçimine de etkide ve katkıda bulunacak."
İstanbul Yurtta hava durumu Yapılan son değerlendirmelere göre, yurdun güney, iç ve doğu kesimlerinin parçalı, yer yer çok bulutlu, Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu, Aksaray, Nevşehir, Niğde, Yozgat, Kayseri, Sivas, Adana, Hatay, Osmaniye, Ordu, Tokat ve Siirt çevreleri ile Akdeniz’in Toroslar kesiminin yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan tahminlere göre yağışların; Doğu Karadeniz’in iç kesimleri, Doğu Anadolu’nun kuzeyi ile Niğde, Kayseri ve Sivas çevrelerinde yer yer kuvvetli olması bekleniyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile Doğu Anadolu’nun güneydoğusunda toz taşınımı görüleceği tahmin ediliyor. Hava sıcaklığının Marmara, Ege, Akdeniz ile Karadeniz kıyılarında mevsim normallerinin üzerinde, diğer yerlerde mevsim normalleri civarında seyredeceği tahmin ediliyor. Rüzgarın ise genellikle kuzey yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, yağış alan yerlerde yağış anında yer yer kuvvetli olarak esmesi bekleniyor. Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle: Ankara: Parçalı bulutlu 28 İstanbul: Az bulutlu ve açık 31 İzmir: Az bulutlu ve açık 35 Adana: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı ve yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 36 Antalya: Parçalı ve az bulutlu 35 Samsun: Parçalı ve az bulutlu 28 Trabzon: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı ve yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 25 Erzurum: Parçalı ve çok bulutlu, bu sabah ve öğle saatlerinde yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 24 (Yağışların, öğle saatlerinde yer yer kuvvetli olması bekleniyor.) Diyarbakır: Parçalı ve çok bulutlu 38